Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stiglitz: Νάρκισσος κοινωνιοπαθής, χωρίς καμία γνώση, ο Trump

Stiglitz: Νάρκισσος κοινωνιοπαθής, χωρίς καμία γνώση, ο Trump

Οι ΗΠΑ πρέπει να ξεριζώσουν τις αιτίες που έφεραν τον Trump στο Λευκό Οίκο

Ευτυχώς, ο Joe Biden θα αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, όπως έδειξαν τα συγκλονιστικά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, θα χρειαστούν περισσότερα από ένα άτομα - και περισσότερες από μία προεδρικές θητείες - για να ξεπεραστούν οι μακροχρόνιες προκλήσεις της Αμερικής.
Αυτό αναφέρει στη νέα του ανάλυση ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών, Joseph E. Stiglitz, για τις κατευθύνσεις που έχουν πάρει οι ΗΠΑ.

Προβλέψιμα τα επεισόδια

Η επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ από τους υποστηρικτές του Προέδρου Donald Trump, που υποκίνησε ο ίδιος ο Trump, ήταν το προβλέψιμο αποτέλεσμα της τετραετούς επίθεσής του στους δημοκρατικούς θεσμούς, με τη βοήθεια και την υποστήριξη πολλών στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
Και κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο Trump δεν είχε προειδοποιήσει: δεν είχε δεσμευτεί για μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας.

Ποιοι χρησιμοποίησαν τον Trump

Πολλοί επωφελήθηκαν όταν ο Trump μείωσε τους φόρους για τις εταιρείες και τους πλούσιους, όταν ανέτρεψε τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και όταν διόρισε φιλικούς προς τις επιχειρήσεις δικαστές.
Ήξεραν ότι έκαναν συμφωνία με τον διάβολο, είτε πίστευαν ότι μπορούσαν να ελέγξουν τις εξτρεμιστικές δυνάμεις που απελευθέρωσε, είτε δεν τους ένοιαζε.

Πού πηγαίνει πλέον η Αμερική;

Είναι ο Trump μια εκτροπή ή ένα σύμπτωμα βαθύτερης εθνικής ασθένειας;
Μπορούν να εμπιστευτούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες;
Σε τέσσερα χρόνια, οι δυνάμεις που δημιούργησαν τον Trump, και το κόμμα που τον υποστήριξε συντριπτικά, θα θριαμβεύσουν ξανά;
Τι μπορεί να γίνει για να αποφευχθεί αυτό το αποτέλεσμα;
Ο Trump είναι προϊόν πολλαπλών δυνάμεων, σύμφωνα με τον Stiglitz.
Για τουλάχιστον ένα τέταρτο του αιώνα, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει καταλάβει ότι θα μπορούσε να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ελίτ μόνο με την υιοθέτηση αντιδημοκρατικών μέτρων και συμμάχων, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών φονταμενταλιστών, των λευκών υπερασπιστών και των εθνικιστικών λαϊκιστών.

Η ευθύνη των επιχειρηματικών ελίτ

Φυσικά, ο λαϊκισμός υπονοούσε πολιτικές που ήταν αντιθετικές για τις ελίτ των επιχειρήσεων.
Όμως πολλοί επιχειρηματικοί ηγέτες πέρασαν δεκαετίες καλλιεργώντας την ικανότητα να εξαπατούν το κοινό.
Η Big Tobacco χρηματοδότησε πλουσιοπάροχα τους δικηγόρους και την ψευδή επιστήμη για να αρνηθεί τις αρνητικές επιπτώσεις των προϊόντων της.
Οι Big Oil αρνήθηκαν επίσης τη συμβολή των ορυκτών καυσίμων στην αλλαγή του κλίματος.
Αναγνώρισαν ότι ο Trump ήταν δικός τους.
Στη συνέχεια, οι εξελίξεις στην τεχνολογία παρείχαν ένα εργαλείο για την ταχεία διάδοση της παραπληροφόρησης και το πολιτικό σύστημα της Αμερικής, όπου το χρήμα βασιλεύει, επέτρεψε στους αναδυόμενους τεχνολογικούς γίγαντες να μην υπόκεινται στη λογοδοσία.

Η ευθύνη των πολιτικών

Την ίδια ώρα, το πολιτικό σύστημα έκανε κάτι άλλο: δημιούργησε ένα σύνολο πολιτικών (μερικές φορές αναφέρονται ως νεοφιλελευθερισμός) που έδωσε τεράστιο εισόδημα και κέρδη σε εκείνους στην κορυφή των πλουσίων, αλλά συντηρούσε τη στασιμότητα παντού.
Σύντομα, μια χώρα στην αιχμή της επιστημονικής προόδου χαρακτηρίστηκε από τη μείωση του προσδόκιμου ζωής και την αύξηση των ανισοτήτων στην υγεία.
Η νεοφιλελεύθερη υπόσχεση ότι ο πλούτος και τα κέρδη εισοδήματος θα μοιραστούν ήταν βασικά ψευδείς.
Καθώς οι μαζικές διαρθρωτικές αλλαγές αποβιομηχανοποίησαν μεγάλα μέρη της χώρας, εκείνοι που έμειναν πίσω αφέθηκαν.
Έτσι, η ανισότητα, η δύναμη και τα κέρδη, αυτός ο τοξικός συνδυασμός παρείχε μια ελκυστική ευκαιρία για έναν υποψήφιο δημαγωγό.

Ο επιδέξιος κύριος Trump

Όπως έχουμε δει επανειλημμένα, το επιχειρηματικό πνεύμα των Αμερικανών, σε συνδυασμό με την απουσία ηθικών περιορισμών, παρέχει ένα πρόσφορο έδαφος για τους τσαρλατάνους, εκμεταλλευτές και πιθανούς δημαγωγούς.
Ο Trump, ένας επιδέξιος, νάρκισσος κοινωνιοπαθής, χωρίς κατανόηση των οικονομικών ή εκτίμηση της Δημοκρατίας, ήταν ο άνθρωπος της στιγμής.

Τι πρέπει να γίνει

Το άμεσο καθήκον των Αμερικανών πολιτικών είναι να εξουδετερώσουν την απειλή που εξακολουθεί να θέτει ο Trump.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων πρέπει να τον παραπέμψει τώρα, και η Γερουσία θα πρέπει να το κατοχυρώσει, ώστε να τον εμποδίσουν να αναλάβει πάλι ομοσπονδιακό αξίωμα.
Θα πρέπει να είναι προς το συμφέρον των Ρεπουμπλικανών, όχι λιγότερο από τους Δημοκρατικούς, να δείξουν ότι κανείς, ούτε καν ο πρόεδρος, δεν υπερισχύει του νόμου.
Όλοι πρέπει να κατανοήσουν την επιταγή της τιμής των εκλογών και της διασφάλισης της ειρηνικής μετάβασης της εξουσίας.

Παραμένουν οι προκλήσεις

Ακόμη όμως και μετά από ένα τέτοιο σενάριο, παραμένουν οι μεγάλες προκλήσεις.
Οι ΗΠΑ πρέπει να συνδυάσουν την ελευθερία της έκφρασης με την υπευθυνότητα για την τεράστια βλάβη που μπορεί και προκάλεσαν τα κοινωνικά μέσα, από την υποκίνηση βίας και την προώθηση του φυλετικού και θρησκευτικού μίσους έως την πολιτική χειραγώγηση.
Επίσης, πρέπει να μεταρρυθμίσουν το πολιτικό σύστημα, τόσο για να διασφαλίσουν το βασικό δικαίωμα ψήφου και τη δημοκρατική εκπροσώπηση.
Πρέπει επίσης να μειώσουν την επιρροή του χρήματος στην πολιτική: κανένα σύστημα ελέγχου και ισορροπίας δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό σε μια κοινωνία με τόση ανισότητα όπως οι ΗΠΑ.
Και οποιοδήποτε σύστημα βασίζεται σε «ένα δολάριο, μία ψήφος» και όχι «ένα άτομο, μία ψήφος» θα είναι ευάλωτο σε λαϊκιστική δημαγωγία.
Σε τελική ανάλυση, πώς μπορεί ένα τέτοιο σύστημα να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της χώρας στο σύνολό της;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης