Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπαράζ επικρίσεων κατά social media για τον αποκλεισμό Trump - Τι λένε σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Μπαράζ επικρίσεων κατά social media για τον αποκλεισμό Trump - Τι λένε σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Επικίνδυνος για τη Δημοκρατία ο αποκλεισμός Trump
Σχετικά Άρθρα

Σάλος έχει προκληθεί τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο εξαιτίας των πρακτικών ανεξέλεγκτης λογοκρισίας στις οποίες επιδίδονται μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες των social media, με πρώτο και κύριο θύμα τους τον απερχόμενο Aμερικανό πρόεδρο, Donald Trump.
Στις ΗΠΑ, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν μια φιλελεύθερη χώρα, λαμβάνει χώρα μια τρομακτική καταστολή της ελευθερίας του λόγου.
Αυτή η προσπάθεια φίμωσης απόψεων που δεν αρέσουν επιταχύνθηκε με αφορμή τις ταραχές στο Καπιτώλιο.
Ενδεικτικές είναι οι αντιδράσεις που υπήρξαν σε Ευρώπη και Αμερική από θεσμικούς και επιχειρηματικούς φορείς.

Jourova (Κομισιόν): Επικίνδυνος για τη Δημοκρατία ο αποκλεισμός Trump από τα social media
jourova.jpg
Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Vera Jourova προστέθηκε στην ομάδα όσων ζητούν αυστηρότερη ρύθμιση για μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την παύση λειτουργίας των λογαριασμών του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump το twitter, το Facebook, το You Tube και άλλες πλατφόρμες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021.
«Παρόλο που πιστεύω ότι η ανεύθυνη προτροπή του προέδρου Trump στη βία όφειλε την ανάληψη δράσης, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να παραμείνει σταθερό το ισχύον καθεστώς», δήλωσε η Jourová.
«Το γεγονός ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας μπορούν να φιμώσουν έναν Αμερικανό πρόεδρο που βασισμένες σε ασαφή κριτήρια και χωρίς να υπάρχει κάποια εποπτεία ενδέχεται να καταστεί επικίνδυνο για την ελεύθερη έκφραση».

Merkel (Γερμανία): Προβληματικό το μπλόκο Twitter στον Trump
mer.jpg
Tην ένστασή της απέναντι στην απαγόρευση που επέβαλλε το Twitter στον Αμερικανό Πρόεδρο, Donald Trump εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Merkel.
Η Γερμανίδα καγκελάριος εκτιμά ότι η αναστολή του λογαριασμού του Trump από το Twitter και άλλα κοινωνικά δίκτυα είναι προβληματική», διότι η ελευθερία της γνώμης δεν πρέπει να καθορίζεται από τους ιδιοκτήτες των διαδικτυακών πλατφορμών, δήλωσε ο εκπρόσωπός της τη Δευτέρα 11/1.
«Το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία της γνώμης είναι θεμελιώδες δικαίωμα στοιχειώδους σημασίας και αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα μπορεί να καμφθεί, αλλά μέσω του νόμου και εντός του πλαισίου που ορίζει ο νομοθέτης, όχι σύμφωνα με την απόφαση των διαχειριστών των πλατφορμών κοινωνικών μέσων» εξήγησε ο εκπρόσωπος, αναφερόμενος στην κίνηση που έκανε το Twitter, μετά την επίθεση στο αμερικανικό Καπιτώλιο. 

Beaune (Γαλλία): «Σοκαρισμένος» που μία ιδιωτική εταιρεία έλαβε μία τόσο σημαντική απόφαση
Clement-beaune.jpg
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Yποθέσεων της Γαλλίας, Clément Beaune, δήλωσε «σοκαρισμένος» που μία ιδιωτική εταιρεία έλαβε μία τόσο σημαντική απόφαση.
«Αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί από τους πολίτες, όχι από έναν διευθύνοντα σύμβουλο», δήλωσε στο Bloomberg.
«Είναι αναγκαίο να υπάρξει μία ρύθμιση για τις online πλατφόρμες».

Μusk (Τesla) μαινόμενος…
musk.jpg
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Εlon Musk, έγραψε ένα σατιρικό κείμενο υπέρ του Donald Trump, εμπνεόμενος από ένα παραμύθι, υπό τον τίτλο «κακός, φασίστας, δικτάτορας και… λογοκριμένος».
«Πολλοί άνθρωποι είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας της Δυτικής Ακτής, που ορίζουν ποιος θα λέει τι» συνέχισε ο Musk.
«Η Big Tech πρέπει να μάθει να διακρίνει τι είναι ρητορική μίσους και τι αθέμιτη λογοκρισία» σχολίασε ένας χρήστης σε απάντηση του Musk.
«Αυτό είναι πολύ σημαντικό» απάντησε ο Musk.
Σημειώνεται πως τα σχόλια του Διευθύνοντος Συμβούλου της Tesla αποτέλεσαν αντίδραση στις πρακτικές φίμωσης του νυν προέδρου των ΗΠΑ εκ μέρους της Facebook και του Twitter.

Morawiecki (Πολωνία): Η «πολιτική ορθότητα» του Twitter είναι αυταρχισμός
Mor.jpg
«Η λογοκρισία και ο περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης, ο ολοκληρωτισμός και τα αυταρχικά καθεστώτα επιστρέφουν σήμερα... για να πολεμήσουν αυτούς που σκέφτονται διαφορετικά», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, αρχηγός του κυβερνώντος δεξιού λαϊκίστικου κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS).
«Οι αλγόριθμοι και οι ιδιοκτήτες ψηφιακών γιγάντων δεν μπορούν να αποφασίζουν ποιές απόψεις είναι σωστές και ποιές δεν είναι», πρόσθεσε ο Moravwiecki, διαβεβαιώνοντας ότι η Πολωνία θα στηρίξει την «κατάλληλη» νομοθεσία για την υπεράσπιση της ελευθερίας της διαδικτυακής έκφρασης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Tι είπε ο Trump
tr.jpg
«Νομίζω ότι οι τεχνολογικές εταιρείες βλάπτουν τη χώρα μας.
Αυτό που έκαναν θα τις καταστρέψει» δήλωσε ο Trump αναφερόμενος στη λογοκρισία που υπέστη από το Facebook και από το Twitter.
Ο Trump είχε προειδοποιήσει για τη δύναμη και την επιρροή που ασκούσε η Big Tech καθ 'όλη τη διάρκεια της προεδρίας του.
«Σκορπούν τον διχασμό στον κόσμο.
Διαιρούν, διαιρούν, διαιρούν, και ωθούν και άλλους σε αυτό το λάθος.
Ο κόσμος δεν εγκρίνει ό,τι κάνουν, την ανεξέλεγκτη λογοκρισία τους» είπε ο Donald Trump.
Υπάρχουν αντιδράσεις.
Δεν έχω ξαναδεί τόσο θυμό» είπε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης