Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

PIMCO: Οι τρεις κίνδυνοι για την οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ – Όχι υπερβολική αισιοδοξία

PIMCO: Οι τρεις κίνδυνοι για την οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ – Όχι υπερβολική αισιοδοξία

Το δεύτερο εξάμηνο του έτους η οικονομία των ΗΠΑ θα επιστρέψει στα προ της ύφεσης επίπεδα σύμφωνα με την PIMCO

Σχετικά Άρθρα
Η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ θα πλησιάσει τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν από την ύφεση κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021 από την PIMCO, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 2 τρισ. δολαρίων, όπως τις καταγράφει δημοσίευμα του Reuters.
Το παγκόσμιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, σύμφωνα με την PIMCO, θα αναπτυχθεί με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και μια δεκαετία, με την ώθηση της εξέλιξης των προγραμμάτων μαζικών εμβολιασμών κατά της πανδημίας του Covid-19.

Οι προυποθέσεις

Στο report επισημαίνεται ότι η μερική απόσυρση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας στις ΗΠΑ, η απομόχλευση (deleveraging) των κινεζικών επιχειρήσεων και η συνεχής περιστολή σε δημοσιονομικές δαπάνες, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να θέσουν εμπόδια στην προσδοκώμενη ανάκαμψη, ενδεχομένως να προκαλέσει ζημίες στους επενδυτές που έχουν ήδη στοιχηματίσει στην ανάκαμψη, επισημαίνεται στο report.
«Οι επενδυτές βρίσκονται σε κατάσταση ευφορίας όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στις τοποθετήσεις για άνοδο της αγοράς.
Όπως υπογραμμίζουν οι παράγοντες κινδύνου που αναφέρθηκαν ανωτέρω η PIMCO επισημαίνει ότι είναι ώρα για προσεκτικές τοποθετήσεις όσον αφορά τα χαρτοφυλάκια και όχι για υπερβολική αισιοδοξία είτε για ανάληψη υπερβολικού ρίσκου – την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ράλι στην αγορά.
Οι ελπίδες για ταχεία εξέλιξη των εμβολιασμών και ότι το Κογκρέσο υπό την καθοδήγηση των Δημοκρατικών θα αποφασίσει για μεγαλύτερο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης οδήγησε τις αμερικανικές μετοχές στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών και το κόστος του δανεισμού των επιχειρήσεων στα επίπεδα προ της πανδημίας.

Γερουσία και Κίνα

To spread μεταξύ των ομολόγων 2ετούς και 10ετούς διάρκειας του αμερικανικού Δημοσίου, η πλέον κοινή μέθοδος μέτρησης της καμπύλης απόδοσης, διευρύνθηκε τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου στο υψηλότερο σημείο από το 2017, υποδηλώνοντας τις προσδοκίες για οικονομική ανάπτυξη.
Αλλά το πολιτικό διακύβευμα εξακολουθεί να είναι μεγάλο καθώς η Γερουσία παραμένει διαιρεμένη και οι Δημοκρατικοί σε πιο παραδοσιακά συντηρητικές περιοχές ενδέχεται να αντιταχθούν σε σημαντική αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών.
Το πρόβλημα μπορεί να μην περιορίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο που κινδυνεύουν από «δημοσιονομική κόπωση».
Οι κινεζικές εταιρείες, εν τω μεταξύ, ενδέχεται να προσπαθήσουν να μειώσουν το χρέος τους το 2021, περικόπτοντας τη δραστηριότητά τους και ενδεχομένως επιβραδύνοντας την πιστωτική τους επέκταση και επηρεάζοντας τομείς που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα, επισήμανε η PIMCO, όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι αυτοκινητοβιομηχανία και οι κατασκευές ημιαγωγών.

Δαπάνες

Η ανάκαμψη εξαρτάται επίσης από την υπόθεση ότι οι καταναλωτικές δαπάνες, οι εταιρικές επενδύσεις και οι νέες θέσεις εργασίας θα καταγράψουν άνοδο μόλις η οικονομία επιστρέψει από το lockdown. 
Η μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης θα εμπόδιζε σε αυτή την εξέλιξη σύμφωνα με το report της PIMCO.

Πληθωρισμός

Η PIMCO υποστηρίζει ότι ο πληθωρισμός είναι απίθανο να αυξηθεί το 2021, παρά τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια και το αναμενόμενο νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων.
Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί το 2021, αν και παραμένει κάτω από τα επίπεδα που ήταν πριν από την ύφεση, διατηρώντας τις τιμές χαμηλά, επισημαίνεται
Επίσης, τα χαμηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων και τα μειωμένα ενοίκια θα μετριάσουν το κόστος που σχετίζεται με τη στέγαση - που αντιπροσωπεύει το 40% του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, βασικό στοιχείο που διαμορφώνει τον πληθωρισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης