Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Άρση των κυρώσεων για να αρχίσουν οι επιθεωρήσεις για τα πυρηνικά

Ιράν:  Άρση των κυρώσεων για να αρχίσουν οι επιθεωρήσεις για τα πυρηνικά

Το κοινοβούλιο της Τεχεράνης έστειλε σκληρό μήνυμα στο Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας

Σχετικά Άρθρα

Το Ιράν θα εκδιώξει επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών, εκτός εάν αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα μέχρι την προθεσμία της 21ης Φεβρουαρίου η οποία ορίστηκε από το σκληροπυρηνικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 9 Ιανουαρίου το οποίο επικαλείται πηγές από το κοινοβούλιο της Τεχεράνης.

H νομοθεσία

Τον Νοέμβριο ψηφίστηκε νομοθεσία η οποία υποχρεώνει την κυβέρνηση να μπλοκάρει τις επιθεωρήσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας  (ΙΑΕΑ) και να διευρύνει τον εμπλουτισμό ουρανίου πέρα από το όριο που ορίζεται στην πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης το 2015, εάν δεν χαλαρώσει το καθεστώς των κυρώσεων που έχουν επιβληθει.
Το συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ενέκρινε το νόμο στις 2 Δεκεμβρίου 2020 και η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή του.

Εμλουτισμός ουρανίου
«Σύμφωνα με την ιρανική  νομοθεσία, εάν οι Αμερικανοί δεν άρουν τις κυρώσεις στο πεδίο της οικονομίας έως τις 21 Φεβρουαρίου, σίγουρα θα αποβάλουμε τους επιθεωρητές της ΙΕΑΕ από τη χώρα και σίγουρα θα τερματίσουμε την εθελοντική εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου (σ.σ. για τον εμπλουτισμό του ουρανίου)», δήλωσε ο βουλευτής Ahmad Amirabadi Farahani.
Τα εν λόγω σχόλια, που αναφέρονται στις υποχρεώσεις για του Ιράν έναντι της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τον έλεγχο  του πυρηνικού του προγράμματος αναπαράχθηκαν από διάφορα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Το Ιράν δήλωσε τη Δευτέρα 4 ιανουαρίου ότι προχώρησε τη διεύρυνση του εμπλουτισμού του ουρανίου κατά 20% σε υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση, παραβιάζοντας την πυρηνική συμφωνία του 2015 και πιθανώς περιπλέκοντας τις προσπάθειες του Joe Biden για επανένταξη των ΗΠΑ στη συμφωνία.

www. bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης