Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Ανησυχούμε για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν – Θα έχει σοβαρές επιπτώσεις

Κομισιόν: Ανησυχούμε για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν – Θα έχει σοβαρές επιπτώσεις
Η Κομισιόν εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν «αξίζει να διασωθεί»
Tη λύπη της για το γεγονός ότι το Ιράν ολοκλήρωσε την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 20% σε υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση, παραβιάζοντας ευθέως την πυρηνική συμφωνία που είχε επιτευχθεί το 2015, εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021, όπως μεταδίδει το Reuters.
Την ίδια ώρα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας αξίζει να διασωθεί, υπογραμμίστηκε στην ανακοίνωση.
«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα μέτρα που έλαβε το Ιράν.

Οι ΗΠΑ και οι κυρώσεις

Η εν λόγω πράξη παραβιάζει τις πυρηνικές δεσμεύσεις του Ιράν και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις », δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής στους δημοσιογράφους.
«Είναι λυπηρό, αλλά είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη και ... διατηρούμε σε ισχύ τη συμφωνία», είπε.
Η κίνηση που Ιράν παραβιάζει ευθέως την πυρηνική συμφωνία, την οποία άρχισε να παραβιάζει το 2019 ως απάντηση στην αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη συμφωνία το 2018 και την εκ νέου επιβολή εκ μέρους των ΗΠΑ. κυρώσεων οι οποίες είχαν αρθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας.

«Πυρηνικός εκβιασμός»

Να σημειωθεί ότι πυρά κατά της απόφασης της Τεχεράνης όσον αφορά την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% στον υπόγειο πυρηνικό σταθμό του Φορντόβ, πολύ πάνω από το όριο που είχε τεθεί στην διεθνή συμφωνία του 2015, εξαπέλυσε και η Ουάσιγκτον την Τρίτη 5 Ιανουαρίου, κάνοντας λόγο για μια μορφή «πυρηνικού εκβιασμού».
«Ο εμπλουτισμός ουρανίου από το Ιράν κατά 20% στο Φορντόβ είναι μια σαφής προσπάθεια να αυξήσει την εκστρατεία του για πυρηνικό εκβιασμό, μια προσπάθεια που θα συνεχίσει να αποτυγχάνει», δήλωσε εκπρόσωπος του State Department, που μίλησε υπό την προϋπόθεση να μην κατονομαστεί, όπως μετέδωσε το Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης