Τελευταία Νέα
Διεθνή

To Ιράν δεν βιάζεται για την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα

To Ιράν δεν βιάζεται για την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα
Khamenei (Ιράν): Καμία βιασύνη για επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα
Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Ali Khamenei δήλωσε πως η χώρα του δεν βιάζεται για την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά επέμεινε πως οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν αμέσως.
«Δεν επιμένουμε ούτε βιαζόμαστε να επιστρέψουν οι ΗΠΑ στη συμφωνία», είπε ο Khamenei σε ομιλία που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.
«Αλλά αυτό που είναι λογικό είναι η απαίτησή μας, είναι η άρση των κυρώσεων», πρόσθεσε.
Κρίνοντας πως η συμφωνία για ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που επιτεύχθηκε στη Βιέννη είναι ανεπαρκής, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από αυτήν τον Μάιο του 2018, επαναφέροντας και αυστηροποιώντας στη συνέχεια τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.
Απαντώντας η Τεχεράνη αποδεσμεύθηκε από την πλειονότητα των υποχρεώσεων που ανέλαβε στη Βιέννη.
«Αν οι κυρώσεις αρθούν, η επιστροφή των Αμερικανών θα έχει ένα νόημα», είπε ο Khamenei, εκτιμώντας πως, όταν το άλλο μέρος δεν εκπληρώνει στην πράξη καμία από τις υποχρεώσεις του, δεν είναι λογικό η Ισλαμική Δημοκρατία να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της».
«Αν επιστρέψουν στις υποχρεώσεις τους, θα επιστρέψουμε στις υποχρεώσεις μας», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας την ιρανική θέση.
Εξάλλου, ο Khamenei απαγόρευσε στην κυβέρνηση του Ιράν να εισαγάγει εμβόλια εναντίον του νέου κορωνοϊού από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.
«Οι εισαγωγές αμερικανικών και βρετανικών εμβολίων στη χώρα απαγορεύονται. Το έχω πει αυτό στους αξιωματούχους και το λέω δημόσια τώρα", είπε ο Khamenei.
«Αν οι Αμερικανοί ήταν ικανοί να παραγάγουν ένα εμβόλιο, δεν θα είχαν ένα τέτοιο φιάσκο με τον κορωνοϊό στην ίδια τους τη χώρα", είπε.
Το Ιράν, η χώρα που έχει πληγεί πιο πολύ από τον νέο κορωνοϊό στη Μέση Ανατολή, ξεκίνησε τον περασμένο μήνα τις δοκιμές σε ανθρώπους του πρώτου υποψήφιου εμβολίου του εναντίον της COVID-19, λέγοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει το Ιράν να νικήσει την πανδημία παρότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ επηρεάζουν την ικανότητά του να εισάγει εμβόλια.
Ο Khamenei επαίνεσε τις προσπάθειες του Ιράν να αναπτύξει εγχώρια εμβόλια, αλλά είπε πως το Ιράν μπορεί να εξασφαλίσει εμβόλια «από άλλα αξιόπιστα μέρη».
Δεν έδωσε λεπτομέρειες, όμως η Κίνα και η Ρωσία είναι αμφότερες σύμμαχοι του Ιράν.
«Δεν είμαι αισιόδοξος ούτε για τη Γαλλία λόγω του ιστορικού τους με το μολυσμένο αίμα», είπε ο Khamenei, αναφερόμενος στο σκάνδαλο με το μολυσμένο αίμα στη Γαλλία στα χρόνια του 1980 και του 1990.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης