Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το ελληνικό δημόσιο μέσω placement θα διαθέσει από το 2022 σχεδόν 1,1 δισ. μτχ τραπεζών - Υπό ποιους όρους;

Το ελληνικό δημόσιο μέσω placement θα διαθέσει από το 2022 σχεδόν 1,1 δισ. μτχ τραπεζών - Υπό ποιους όρους;
Με ποια κριτήρια το ελληνικό δημόσιο - ΤΧΣ θα πουλάει μετοχές των ελληνικών τραπεζών
Σχετικά Άρθρα

Το ελληνικό δημόσιο μέσω placement θα διαθέσει από το 2022 – όχι μόνο το 2022 αλλά από το 2022 και μετά - σχεδόν 1,1 δισεκ. μετοχές των ελληνικών τραπεζών.

Πως το ΤΧΣ θα διαθέσει τις μετοχές υπό ποιους όρους;

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κατέχει

  • το 61,3% της Τράπεζας Πειραιώς ή 507 εκατ. μετοχές
  • το 40,3% της Εθνικής τράπεζας ή 365 εκατ μετοχές
  • το 11% της Alpha bank ή 170 εκατ μετοχές
  • το 1,34% της Eurobank ή 28 εκατ μετοχές

Η αξία των μετοχών του ΤΧΣ διαμορφώνεται ως εξής

  • Στην Πειραιώς ανέρχεται στα 335 εκατ ευρώ
  • Στην Εθνική τράπεζα ανέρχεται σε 765 εκατ ευρώ
  • Στην Alpha bank ανέρχεται σε 147 εκατ ευρώ
  • Στην Eurobank ανέρχεται σε 30 εκατ ευρώ

Πρώτα ο νόμος για την συμμετοχή του ΤΧΣ στις αυξήσεις κεφαλαίου

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση έως τέλος Ιανουαρίου 2021 θα έχει ολοκληρώσει τις προτεινόμενες αλλαγές στον νόμο που διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο κατέχει το 61,3% της Πειραιώς, το 40,3% της Εθνικής, το 11% της Alpha bank και το 1,34% της Eurobank.
Ο νέος νόμος θα επιτρέπει την συμμετοχή του ΤΧΣ στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών χωρίς να ενεργοποιούνται οι ρήτρες BRRD δηλαδή περί τραπεζικής εξυγίανσης που περιλαμβάνει και το bail in μετόχων, ομολογιούχων και καταθετών.
Επίσης η συμμετοχή δεν θα θεωρείται state aid δηλαδή κρατική βοήθεια.
Η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τους θεσμούς για το θέμα αυτό, όπως και για την επέκταση του Ηρακλή 2 το οποίο αποτελεί την μοναδική λύση αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει εντός του Φεβρουαρίου 2021 να έχει πάρει τις σχετικές εγκρίσεις από τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών της ΕΚΤ, τις Βρυξέλλες και βεβαίως τον ESM.
Ο Ηρακλής 2 που θα ενεργοποιηθεί τον Μάιο 2021 θα αφορά επιπλέον 30 δισεκ. παλαιά προβληματικά δάνεια παρέχοντας 11-12 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις.

Ακολουθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου

Οι τράπεζες θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου αρχής γενομένης από την Πειραιώς περίπου 800 εκατ τον Απρίλιο ή Φθινόπωρο 2021.
Για το ΤΧΣ το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Πειραιώς και στην Εθνική τράπεζα εύλογα γιατί διαθέτει τα υψηλότερα ποσοστά.
Το ΤΧΣ θα δώσει μια προθεσμία στις τράπεζες ώστε να εξετάσουν τα κεφαλαιακά δεδομένα.
Θα τους ζητήσει κεφαλαιακά πλάνα για το εάν επαρκούν τα υφιστάμενα κεφάλαια ή θα χρειαστούν νέες κεφαλαιακές ενισχύσεις αλλά αυτό θα συμβεί όταν θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα με τα 21 δισεκ. δάνεια σε moratorium.
Το ΤΧΣ είναι μέτοχος και όχι εποπτική αρχή για να ζητάει capital plan δηλαδή κεφαλαιακά πλάνα αλλά αυτό θα συμβεί ώστε να διαγνώσει εάν οι τράπεζες από το 2022 και μετά θα χρειαστούν κεφαλαιακές ενισχύσεις.
Θα ξεκινήσει ένας γύρος διαβουλεύσεων με τις διοικήσεις των τραπεζών από το β΄ 6μηνο του 2021.
Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι ένας συνδυασμός αυξήσεων κεφαλαίου 4-5 δισεκ. ευρώ, ομολογιακών εκδόσεων 2 δισεκ. και εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου περίπου 2 δισεκ. ευρώ δημιουργούν ξανά ασφαλή κεφαλαιακά μαξιλάρια.

Ποιο τα κριτήρια των placement

Έχοντας αναλύσει το ΤΧΣ τις πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες εάν καλύπτονται από την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου ή από πρόσθετα κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές, εάν οι τράπεζες κάνουν χρήση ή όχι – μάλλον όχι – την επιλογή των προνομιούχων μετοχών από το δημόσιο για τα νέα προβληματικά δάνεια το ΤΧΣ σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση θα θέσει ορισμένους χρηματιστηριακούς στόχους ώστε να υλοποιήσει την διάθεση των μετοχών.
Υπολογίζεται αλλά ακόμη δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ότι το ελάχιστο που θα ζητήσει το ΤΧΣ θα είναι premium 30-50% στις τιμές των νέων αυξήσεων κεφαλαίου ή premium στις τιμές των τιμών των παλαιών αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
Π.χ. εάν η Εθνική δεν υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου και το ΤΧΣ σχεδιάσει το 2022 placement μετοχών η τιμή πώλησης πρέπει να εμπεριέχει premium επί της τιμής της αύξησης κεφαλαίου του 2015 που ήταν τα 3 ευρώ.
Έχει εκτιμηθεί ότι η μετοχή της Εθνικής σε ένα ιδανικό σενάριο θα μπορούσε να φθάσει στα 4,5 με 5 ευρώ προφανώς και όλα αυτά θα εκτιμηθούν.
Το ΤΧΣ θα αναθέτει σε ξένες επενδυτικές τράπεζες να διερευνήσουν την αγορά και σε συνεννόηση με την διοίκηση της κάθε τράπεζας θα προβαίνει σε ανάλογες κινήσεις.
Στο παράδειγμα της Εθνικής ας υποθέσουμε ότι το ΤΧΣ θέλει να πουλήσει από τις 365 εκατ μετοχές που κατέχει το 50% αυτών δηλαδή το 20% των μετοχών της Εθνικής στα 4,5 ευρώ.
Αυτό σημαίνει 182 εκατ μετοχές Χ 4,5 ευρώ = 820 εκατ ευρώ περίπου από 765 εκατ ευρώ που είναι η αξία σήμερα του 40% των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στην Εθνική τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης