Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προχωράει το νέο νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - Στο Ελεγκτικό Συνέδριο ο έλεγχος του Ταμείου

Προχωράει το νέο νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - Στο Ελεγκτικό Συνέδριο ο έλεγχος του Ταμείου
Άνοιξε η συζήτηση για διάδοχα σχήματα
Τρία θέματα παραμένουν υπό συζήτηση και αναμένεται να κλείσουν με την έλευση των θεσμών ώστε να πραγματοποιηθεί η κατάθεση του νέου σχεδίου νόμου το οποίο αφορά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλάζοντας τα δεδομένα μιας πολύ κακής δεκαετίας για τις ελληνικές τράπεζες.
Το πρώτο θέμα αφορά πότε και υπό ποιές συνθήκες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορεί να εισέρχεται στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των εταιριών στις οποίες μετέχει.
Οι όροι συμμετοχής σε αυξήσεις κεφαλαίου είναι σημαντικές καθώς το ΤΧΣ εκτιμάται πως αυτήν την χρονιά θα αντιμετωπίσει το σχετικό ζήτημα πιθανότατα με περισσότερες από μία τράπεζες.

Στο … Ελεγκτικό

Το δεύτερο εξίσου σημαντικό θέμα είναι το εύρος των ευθυνών και ιδίως των ποινικών ευθυνών που αφορούν τα μέλη της διοίκησης του Ταμείου. Ας σημειωθεί άλλωστε πως ο έλεγχος του ΤΧΣ θα διενεργείται πια στο Ελεγκτικό Συνέδριο για όλες τις πράξεις του Ταμείου.
Τρίτο ζήτημα όχι όμως λιγότερο σημαντικό είναι οι προϋποθέσεις διορισμού των μελών διοίκησης στις τράπεζες καθώς η αποχώρηση της Ελλάδας από τα μνημόνια οδηγεί και σε μια λογική εναρμόνισης της σχετικής νομοθεσίας με όσα ισχύουν για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Δυστυχώς στη χώρα μας εφαρμόζεται ένα θεσμικό πλαίσιο που επιβλήθηκε μαζί με τις μνημονιακές υποχρεώσεις είχε αποκιακά χαρακτηριστικά και οδηγούσε σε επιλογές στελεχών διοίκησης που λίγη σχέση είχαν με το banking ενώ συνήθως προέρχονταν από χώρες εκτός Ελλάδος λόγω κριτηρίων του νόμου.
Το στοιχείο αυτό θα αλλάξει σύντομα και έτσι και στην Ελλάδα θα ισχύει ότι και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.
Εν τω μεταξύ έχει ανοίξει ήδη η συζήτηση με τους θεσμούς για το μέλλον του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο ιδρύθηκε πριν 10 έτη και προφανώςς έχουν εκλείψει οι λόγοι της σύστασής του.
Το Ελληνικό Δημόσιο θέτει λοιπόν θέμα σταδιακής αποεπένδυσης από τις τράπεζες ενώ εκφράζονται σκέψεις και για διάδοχα σχήματα στα οποία θα οδηγηθούν οι μετοχές των τραπεζών, μικρότερου κόστους έως ότου λυθεί ακριβώς το θέμα της αποεπένδυσης.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης