Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Έρχεται μεγάλη διόρθωση στη Wall Street, προκρίνονται επιλεκτικές αγορές στα χαμηλά

Citigroup: Έρχεται μεγάλη διόρθωση στη Wall Street, προκρίνονται επιλεκτικές αγορές στα χαμηλά
H Citigroup υποβαθμίζει το αμερικανικό χρηματιστήριο από overweight σε neutral
Για μεγάλη διόρθωση στο αμερικανικό χρηματιστήριο κάνει λόγο με report της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Citigroup, η οποία, αφού υποβαθμίζει τη Wall Street, προκρίνει ως αποδοτική λύση επιλεκτικές αγορές στα χαμηλά.
Παρά τη βία και τις χαοτικές εικόνες από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ, τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P 500 έφτασαν σε νέα υψηλά την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου.
Ωστόσο, η αισιοδοξία των επενδυτών πρέπει να περιοριστεί το 2021, όπως επισημαίνει η Citi, η οποία θεωρεί πως το τρέχον έτος δεν επιφυλάσσει ιδιαίτερες αποδόσεις.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, ο δείκτης MSCI All Countries World θα σημειώσει άνοδο 2% το 2021.
Από την άλλη αναμένεται να ευνοηθούν οι μετοχές αξίας, έναντι των growth stocks.
Το χαμήλωμα του πήχη για τις growth μετοχές, οι οποίες –ειρήσθω εν παρόδω- πρωτοστάτησαν στο ράλι του αμερικανικού χρηματιστηρίου την περυσινή χρονιά, μετά τα χαμηλά του Μαρτίου 2020, είναι κατά κάποιον τρόπο φυσικό επακόλουθο.
Εύλογα, λοιπόν, η Citigroup υποβαθμίζει το αμερικανικό χρηματιστήριο από overweight σε neutral.

Γιατί υποβάθμιση;

Καταλύτης για την υποβάθμιση της Wall Street από τη Citigroup είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ, που διογκώνεται και αποτελεί σοβαρή απειλή για το δολάριο.
Το δε αμερικανικό νόμισμα αναμένεται να εξασθενήσει έτι περαιτέρω, κάτι που πρόκειται να δώσει μεγάλη ώθηση στις αναδυόμενες αγορές και στα εμπορεύματα.
Στον αντίποδα, οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου θα πάρουν την ανηφόρα, βοηθούμενες από την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με τη Citi, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς θα κυμανθεί στο 1,25%, από 1% που είναι σήμερα, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα αγγίξει μέχρι και το 1,45%.
Αυτή η κατάσταση, όμως, θα ενισχύσει τις μετοχές οι οποίες αντιπροσωπεύουν ενεργειακές εταιρείες, καθώς λογίζονται ως value stocks.
Οι καλύτερες αποδόσεις θα σημειωθούν στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπως εκτιμά η Citigroup, οι οποίες μάλιστα αναμένεται να φτάσουν στο 7% σε ό,τι αφορά τον FTSE 100.
Ξεχωρίζουν επίσης οι Κίνα, Ρωσία και Κορέα.

Τι προτείνει η Citigroup

H μετρίως αισιόδοξη οπτική της Citigroup για τις παγκόσμιες μετοχές οφείλεται στις θετικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, που υπόσχονται επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Πάνω σε αυτή τη βάση, η αμερικανική τράπεζα υπολογίζει το παγκόσμιο AEΠ για το 2021 στο ύψος του 5%, έπειτα από ύφεση 3,9% το 2020.
Και οι δύο προαναφερθέντες παράγοντες αναμένεται αυξήσουν τα εταιρικά κέρδη.
Οι αναλυτές της Citi δήλωσαν ότι η πρόβλεψή τους για ανάκαμψη ενδέχεται να έχει ήδη προξοφληθεί από την αγορά, επειδή ο δείκτης MSCI All Countries World διαπραγματεύεται 20 φορές τα κέρδη ανά μετοχή.
Σύμφωνα με αυτό τον δείκτη, η αγορά των ΗΠΑ είναι από τις ακριβότερες, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι φθηνότερο.
Όσον αφορά την επενδυτική ψυχολογία, η αμερικανική τράπεζα υποστηρίζει ότι «είμαστε βαθιά στο έδαφος της ευφορίας στον δεικτη Panic / Euphoria των ΗΠΑ», υποδεικνύοντας ότι ενδέχεται να υπάρξουν μεγάλες διορθώσεις.
Η πρότασή της;
«Αγοράστε επιλεκτικά στα χαμηλά».

To buzz

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, αναγνώρισε την ήττα του στις εκλογές, αναφέροντας ότι θα υπάρξει «ομαλή μετάβαση» εξουσίας.
Η αλλαγή στάσης του προέκυψε μετά την επικύρωση της νίκης του Joe Biden και της Kamala Harris από Κογκρέσο, μετά την απομάκρυνση των εισβολέων από το Καπιτώλιο.
Οι τεχνολογικοί γίγαντες Facebook και Τwitter μπλόκαραν τους λογαριασμούς του προέδρου, περιορίζοντάς του τη δυνατότητα να επικοινωνεί με τους υποστηρικτές του.
Επίσης, στελέχη της κυβέρνησης Trump έχουν ζητήσει να υπάρξει αποπομπή του, επικαλούμενα την 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος.
Σε αυτή την περίπτωση, προσωρινά πρόεδρος θα αναλάβει ο τρέχων αντιπρόεδρος Mike Pence.

Aγορές

Παρά την ακραία πόλωση, οι αγορές συνεχίζουν ακάθεκτες την ανοδική τους πορεία, καθώς αντιδρούν θετικά στο σκούπισμα των Δημοκρατικών σε Βουλή Αντιπροσώπων, Γερουσία και προεδρία.
Κατά τ’ άλλα, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 3.000, φτάνοντας συνολικά στις σε 787.000, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 2 Ιανουαρίου, ενώ το το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε τον Νοέμβριο.
Επίσης, οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων ξεπέρασαν το 1% (+8 μονάδες βάσης από τα μέσα Μαρτίου).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης