Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Ανεπαρκές το Ταμείο Ανάκαμψης για την ΕΕ... ειδικά για Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία

JP Morgan: Ανεπαρκές το Ταμείο Ανάκαμψης για την ΕΕ... ειδικά για Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία
Τα κακά δημογραφικά στοιχεία, η μικρή ή καθόλου αύξηση της παραγωγικότητας και τα αδύναμα τραπεζικά συστήματα τα βασικά προβλήμα της ευρωπαϊκής περιφέρειας
Οι προκλήσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού παραμένουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με το ετήσιο outlook της JP Morgan, η οποία επισημαίνει ότι μετά και την τελευταία αναζωπύρωση της πανδημίας είναι αμφίβολο εάν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ είναι επαρκή.
Ειδικά για την περιφέρεια της Ευρωζώνης, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία.

Ανεπάρκεια στον έλεγχο του ιού, μέτρια η πολιτική απάντηση

Η Ευρώπη έχει μείνει οριακά πίσω στην ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς η αναζωπύρωση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού έχει επιβραδύνει την ορμή της ανάκαμψης.
Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε ταχύτερη κλιμάκωση της εξάπλωσης των νέων λοιμώξεων, από ότι οι αρχές ανέμεναν.
Ορισμένες χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου) απάντησαν με νέα μέτρα lockdown.
Μέχρι στιγμής, βέβαια, αυτά τα μέτρα δεν ήταν τόσο σοβαρά όσο ήταν την άνοιξη, ενώ εστιάστηκαν στον περιορισμό των τομέων εστίασης και φιλοξενίας.
Αυτό σημαίνει ότι το επίπεδο κινδύνου ποικίλλει σημαντικά.

Η αδυναμία της περιφέρειας

Πολλές από τις πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρώπης (όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα) βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, ο οποίος αποδεκατίστηκε από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς άνοιξη και δεν έχουν ανακάμψει ποτέ πλήρως.
Πράγματι, η αργή ανάκαμψη εξαρτάται από τα ταξίδια.
Έτσι, είναι οι χώρες που κυριαρχούν στον κατάλογο των οικονομιών να έχουν την μικρότερη ανάκαμψη από τα επίπεδα του 2019.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Από την πλευρά της πολιτικής, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης αντιπροσωπεύει ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο πολιτικής
δέσμευσης για συντονισμένη δημοσιονομική πολιτική.
Ωστόσο, το ύψος, τα 750 δισ. ευρώ, είναι πιθανώς ανεπαρκές για την επιστροφή στα προ-πανδημικά επίπεδα του ΑΕΠ το 2021, ειδικά
υπό το φως των νέων περιορισμών.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων είναι ενθαρρυντικά, αλλά πιθανώς ανεπαρκή, αναφέρει η JP Morgan.

Οι προκλήσεις

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει γενικά ορισμένες προκλήσεις στην παροχή κατάλληλης πολιτικής στήριξης, αναφέρει η JP Morgan.
Τα επιτόκια είναι ήδη αρνητικά και τα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων πλησιάζουν τα αυτο-επιβαλλόμενα όρια.
Λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η ευρωζώνη φαίνεται να εξαρτάται περισσότερο από τη δημοσιονομική στήριξη για την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης (που συμφωνήθηκε φέτος το καλοκαίρι) είναι ένα πολλά υποσχόμενο πρώτο βήμα για την παροχή αυτής της δημοσιονομικής στήριξης, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια που πρέπει να ξεκαθαρίσουν στην πραγματική διανομή των πόρων του.
Σε επίπεδο χωρών, οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωζώνης αναστέλλονται επί του παρόντος και οι αγορές είναι ανεκτικές σε μεγάλα ελλείμματα που έχουν όλες οι χώρες.
Αυτά είναι καλά νέα.
Όμως, καθώς ο ιός τελικά ξεπεραστεί, οι ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις τεράστιες αποκλίνουσες οικονομικές επιδόσεις και διαρθρωτικές προκλήσεις - τα οποία είναι πιθανό να απαιτήσουν πρόσθετη πολιτική υποστήριξη.

Στο επίκεντρο τα προβλήματα σε Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία

Όπως αναφέρει η JP Morgan, παραμένουν προβλήματα με την περιφέρεια της Ευρωζώνης της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας.
Τα κακά δημογραφικά στοιχεία, η μικρή ή καθόλου αύξηση της παραγωγικότητας και τα αδύναμα τραπεζικά συστήματα έχουν κρατήσει τις οικονομίες αυτών των χωρών εύθραυστες.
Έχει σημειωθεί βέβαια κάποια πρόοδος: σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε πολλές χώρες αρχίζουν να αποδίδουν και τα τραπεζικά συστήματα έχουν ενισχυθεί.
Για παράδειγμα, το ποσοστό των τραπεζικών δανείων στην Ιταλία που είναι μη εξυπηρετούμενα είχε μειωθεί από 18% πριν από πέντε χρόνια σε 8% πριν από την πανδημία.
Ωστόσο, η πανδημία του COVID-19 έχει πλήξει άσχημα την περιοχή, τόσο άμεσα όσο και μέσω της βιομηχανίας του τουρισμού.
Η άφιξη ενός εμβολίου παραμένει μια κρίσιμη μεταβλητή για την ανάκτησή του, όπως και ο χρόνος των κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Το πρόβλημα του χρέους

Σύμφωνα με την JP Morgan, οι αγορές ενδέχεται να ανησυχούν για τη δυναμική του χρέους, εάν τα φορολογικά έσοδα παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Τέτοιες πιέσεις θα ανάγκαζαν την ΕΚΤ να προσπαθήσει να κάνει περισσότερα, στο βαθμό που μπορεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης