Τελευταία Νέα
Διεθνή

BGA (Γερμανία): Πρόβλεψη για συρρίκνωση των εξαγωγών τουλάχιστον κατά 12% το 2020

BGA (Γερμανία): Πρόβλεψη για συρρίκνωση των εξαγωγών τουλάχιστον κατά 12% το 2020
Θετικές προοπτικές καταγράφονται από τη ψηφιοποίηση των επιχειρησιακών λειτουργιών, δήλωσε ο πρόεδρος της BGA, Anton Boerner
Η εμπορική ένωση BGA στη Γερμανία ανακοίνωσε την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020 ότι αναμένει οι εξαγωγές να μειωθούν κατά τουλάχιστον 12% φέτος, καθώς η ζήτηση προερχόμενη από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία κατέρρευσε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Η πανδημία μας πήγε πίσω πέντε χρόνια σε ό, τι αφορά τις εξαγωγές - και ταυτόχρονα μας «εκτόξευσε» πέντε χρόνια στο μέλλον όσον αφορά την ψηφιοποίηση», δήλωσε ο πρόεδρος της BGA, Anton Boerner, σύμφωνα με το Reuters.

Επιχειρηματικό κλίμα

Την ίδια ώρα, το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία βελτιώθηκε απροσδόκητα τον Δεκέμβριο παρά το ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης οδηγήθηκε σε αυστηρό lockdown για να συγκρατήσει το δεύτερο κύμα κορωνοϊού.
Το ινστιτούτο Ifo ανακοίνωσε στις 18 Δεκεμβρίου 2020 ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος σημείωσε άνοδο στις 92,1 μονάδες από την ανοδικά αναθεωρημένη μέτρηση των 90,9 μονάδων τον Νοέμβριο, ενώ το Ifo συνέδεσε την βελτίωση κυρίως με τις επιχειρήσεις μεταποίησης που καταγράφουν υψηλούς όγκους παραγγελιών και βελτίωση στις προσδοκίες για τις εξαγωγές.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ifo, Clemens Faust, οι επιχειρήσεις ήταν ικανοποιημένες με την κατάσταση τους.
"Κοιτάζουν προς το α΄ μισό του έτους με λιγότερο σκεπτικισμό. Αλλά το lockdown πλήττει σκληρά κάποιους κλάδους. Η γερμανική οικονομία στο σύνολο της δείχνει ανθεκτικότητα”, πρόσθεσε.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αποφύγει την ύφεση στο δ΄ τρίμηνο.
"Η πρόσφατη αυστηριοποίηση των μέτρων lockdown, σημαίνει ότι οι υπηρεσίες και η δραστηριότητα στη λιανική θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα βραχυπρόθεσμα”, ανέφερε η Capital Economics.
Η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί 0,4% στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 προτού διευρυνθεί ξανά στο επόμενο έτος, ανέφερε ο οικονομολόγος του Ifo, Klaus Wohlrabe, καθώς το lockdown έχει επιβραδύνει την ανάκαμψη.
Αναμένει ότι στο α΄ τρίμηνο του νέου έτους, η οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη 0,6%.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης