Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανές χάος στη Βρετανία - Πλαφόν στις αγορές βασικών αγαθών - Κίνδυνος ελλείψεων σε τρόφιμα - Η Lufthansa μεταφέρει 80 τόνους

Πρωτοφανές χάος στη Βρετανία - Πλαφόν στις αγορές βασικών αγαθών - Κίνδυνος ελλείψεων σε τρόφιμα - Η Lufthansa μεταφέρει 80 τόνους
Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco βάζει προληπτικό πλαφόν σε βασικά είδη όπως χαρτί τουαλέτας, αβγά, ρύζι, σαπούνι και υγρό σαπούνι για το πλύσιμο το χεριών - Κίνδυνος και για την επάρκεια τροφίμων από την διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας
Πλαφόν στις αγορές βασικών αγαθών, όπως χαρτί τουαλέτας, αβγά, ρύζι, σαπούνι και υγρό σαπούνι για το πλύσιμο το χεριών έχει επιβάλει ο βρετανικός όμιλος σούπερ μάρκετ Τesco, την ίδια ώρα εκπρόσωποι του λιανεμπορίου στη Βρετανία προειδοποιούν για τον κίνδυνο ελλείψεων σε τρόφιμα την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020.
Όπως μεταδίδει η Guardian, οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν μία συσκευασία χαρτιού τουαλέτας και έως τρεις συσκευασίες αβγών, ρυζιού και σαπουνιού, ένα μέτρο που αποσκοπεί στο να αποφευχθούν ελλείψεις σε βασικά αγαθά.
Οι περιορισμοί θεωρούνται περισσότερο προληπτικό μέτρο ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις τις επόμενες εβδομάδες και όχι αντίδραση σε υφιστάμενες ελλείψεις ή αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών.
Τα νέα μέτρα έρχονται να προστεθούν στο όριο αγοράς τριών συσκευασιών σε βασικά αγαθά, όπως ααλεύρι, ζυμαρικά και αντισηπτικά μαντηλάκια, το οποίο ισχύει τους τελευταίους μήνες στη Βρετανία.
Στις αρχές της εβδομάδας, σούπερ-μάρκετ και επιχειρήσεις χονδρικής είχαν προειδοποιήσεις για ελλείψεις σε λαχανικά, μπρόκολο και εσπεριδοειδή τις ημέρες των Χριστουγέννων, συνεπεία της απόφασης της Γαλλίας να κλείσει τα σύνορα με τη Βρετανία, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό χιλιάδων φορτηγών στο λιμάνι του Ντόβερ.
Λονδίνο και Παρίσι κατέληξαν σε συμφωνία για το άνοιγμα των συνόρων.
Image

Η Lufthansa μεταφέρει 80 τόνους νωπά τρόφιμα για να προληφθούν οι ελλείψεις

Περίπου 80 τόνους φρούτων και λαχανικών μεταφέρει αεροπορικώς η Lufthansa προς τη Βρετανία, συμβάλλοντας στο να παραμείνουν γεμάτα τα ράφια στα βρετανικά σούπερ-μάρκετ, εν μέσω φόβων ότι το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας δεν θα αποτρέψει τις ελλείψεις σε βασικά είδη, όπως μεταδίδουν το πρακτορείο Reuters και ο Guardian τη Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου..
Με πτήση cargo του γερμανικού αερομεταφορέα φθάνουν στη Βρετανία νωπά είδη όπως μαρούλια, μπρόκολο, κουνουπίδι, φράουλες και εσπεριδοειδή.
Η Lufthansa εξετάζει το ενδεχόμενο να προσθέσει έκτακτες πτήσεις cargo, ώστε να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

Άδεια ράφια

Το αεροσκάφος Β777 με το πολύτιμο φορτίο επρόκειτο να φθάσει στο αεροδρόμιο Doncaster Sheffield το μεσημέρι της Τετάρτης 23 Δεκεμβρίου 2020.
Η έκτακτη πτήση μεταφοράς νωπών αγαθών πραγματοποιείται καθώς σούπερ μάρκετ και προμηθευτές προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους να γεμίσουν τα ράφια, καθώς χιλιάδες φορτηγά και νταλίκες παραμένουν εγκλωβισμένα έξω από το λιμάνι του Ντόβερ.
Να σημειωθεί ότι Γαλλία και Βρετανία κατέληξαν σε συμφωνία για το άνοιγμα των συνόρων, υπό την προϋπόθεση της διεξαγωγής τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Η αλυσίδα Sainsbury


«Εάν δεν αλλάξει κάτι, τότε θα αρχίσουμε να διαπιστώνουμε ελλείψεις τις προσεχείς ημέρες σε μαρούλια, σαλατικά, κουνουπίδια, μπρόκολο και εσπεριδοειδή -νωπά προϊόντα που εισάγονται αυτή την εποχή από την Ευρώπη», δήλωσε στην Guardian εκπρόσωπος της αλυσίδας Sainsbury.
H Τesco είχε επιβάλει πλαφόν στις αγορές και τον Νοέμβριο, φοβούμενη ότι θα επαναληφθούν οι αγορές πανικού στη διάρκεια της καραντίνας του Μαρτιου, ενώ παρότρυνε τους πελάτες να συνεχίζουν να ψωνίζουν όπως συνήθως, με την επάρκεια των τροφίμων να διαρκεί έως και τις 25 Δεκεμβρίου.
Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι επιτρέπουν τη σύνδεση με το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 23 Δεκεμβρίου ζητώντας όμως τη διεξαγωγή τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού ως προϋπόθεση.

Ελλείψεις σε τρόφιμα

Την ίδια ώρα για το ενδεχόμενο ελλείψεων σε τρόφιμα κυρίως φρούτων και λαχανικών, στη βρετανική αγορά μέχρι να αποσυμφορηθεί η κατάσταση με τις ουρές των φορτηγών που έχουν σχηματιστεί στο Ντόνβερ και επανέλθει στην ομαλότητα η εφοδιαστική αλυσίδα προειδοποιούν εκπρόσωποι του λιανικού εμπορίου στη Βρετανία, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου.
Ο μερικός αποκλεισμός που έθεσε σε εφαρμογή η Γαλλία προκειμένου να αποτρέψει την εξάπλωση του νέου στελέχους του κορωνοϊού που ανιχνεύθηκε στη Βρετανία προκάλεσε «έμφραγμα» με χιλιάδες φορτηγά να έχουν εγκλωβιστεί στο Ντόνβερ, κύρια πύλη της Βρετανίας προς την Ευρώπη.
Αργά την Τρίτη Βρετανία και Γαλλία συμφώνησαν ότι οδηγοί που έχουν υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού και έχουν βρεθεί αρνητικοί μπορούν να επιβιβαστούν σε πλοία για το Καλαί.

Διενέργεια τεστ

Ο υπουργός Στέγασης της Βρετανίας Robert Jenrick δήλωσε ότι ο στρατός θα βοηθήσει να οργανωθούν σημεία διενέργειας τεστ σε διάφορες περιοχές της νοτιοανατολικής Αγγλίας προκειμένου να αρχίσουν να κινούνται τα φορτηγά.
Ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος για να αποσυμφορηθεί το γαλλικό πέρασμα προς την υπόλοιπη Ευρώπη.
Σε δηλώσεις του ο διευθυντής τροφίμων και βιωσιμότητας του British Retail Consortium (BRC) Andrew Opie. χαρακτήρισε «καλά νέα» το άνοιγμα των συνόρων, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι σημαντικό τα φορτηγά να περάσουν τα σύνορα το συντομότερο δυνατό.
«Μέχρι να αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση και οι αλυσίδες εφοδιασμού να επανέλθουν στο φυσιολογικό, αναμένουμε προβλήματα με τη διαθεσιμότητα ορισμένων νωπών αγαθών» πρόσθεσε ο ίδιος.

Χριστούγεννα στο τιμόνι και για τους εγκλωβισμένους Έλληνες οδηγούς

Χριστούγεννα στο «τιμόνι» ενδέχεται να κάνουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες οδηγοί φορτηγών, μεταξύ των οποίων και Έλληνες, που βρίσκονται από τα μεσάνυχτα της Κυριακής εγκλωβισμένοι σε ουρές δεκάδων χιλιομέτρων στα σύνορα Γαλλίας- Ηνωμένου Βασιλείου και σε πάρκινγκ διάφορων περιοχών.
Παρά την απόφαση για άρση των περιορισμών από τα ξημερώματα σήμερα, οι ουρές των φορτηγών παραμένουν αμετάλλακτες και η αποκατάσταση της ομαλής κίνησης αναμένεται να πάρει ακόμα και ημέρες (σ.σ. τα σύνορα έκλεισαν λόγω της μετάλλαξης του κορονοϊού στη Βρετανία).
Την εκτίμηση αυτή διατυπώνουν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οδηγοί, ιδιοκτήτες μεταφορικών εταιριών και εκπρόσωποι των φορέων τους, επισημαίνοντας ότι οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες: αφενός, χιλιάδες οδηγοί θα πρέπει να κάνουν rapid test πριν μπουν στη Γαλλία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε καθυστερήσεις.
Αφετέρου, ο αριθμός των ακινητοποιημένων φορτηγών είναι τόσο μεγάλος, που η απορρόφησή τους από το δίκτυο δεν μπορεί παρά να είναι πολύ αργή.
Την κατάσταση επιδεινώνει το γεγονός ότι τα σύνορα έκλεισαν σε μια περίοδο, που παρά τις αρρυθμίες στις μεταφορές λόγω πανδημίας, η κίνηση ήταν -κατά τους μεταφορείς- αυξημένη λόγω εορτών, αλλά και του Brexit, που ώθησε πολλούς εισαγωγείς στη Βρετανία να «στοκάρουν» προϊόντα, ενόψει των νέων τελωνειακών διαδικασιών από 1ης Ιανουαρίου.
«Χαριτολογώντας πολλοί λένε ότι η ουρά φτάνει από το Ντόβερ μέχρι τον περιφερειακό του Λονδίνου. Θα πάρει λοιπόν πολλές μέρες να αποκατασταθεί η ομαλή ροή. Δεν έχουμε ακριβή εικόνα ως προς τον συνολικό αριθμό των ελληνικών φορτηγών που είναι εγκλωβισμένα, αλλά είναι αρκετοί οι οδηγοί που ήρθαν σε επαφή μαζί μας. Φοβάμαι πως πολλοί θα κάνουν Χριστούγεννα στο φορτηγό, αν όχι και Πρωτοχρονιά» επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας Διεθνών Μεταφορών (ΟΦΑΕ), Απόστολος Κενανίδης, ο οποίος επισημαίνει ότι, ήδη από την πρώτη στιγμή που έκλεισαν τα σύνορα, η ΟΦΑΕ ήρθε σε επαφή με την πρεσβεία και τα υπουργεία Εξωτερικών και Μεταφορών, αναζητώντας λύσεις.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης