Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ισχυρές και κεφαλαιακά επαρκείς οι αμερικανικές τράπεζες

Fitch: Ισχυρές και κεφαλαιακά επαρκείς οι αμερικανικές τράπεζες
Η Fitch Ratings σημειώνει  ότι οι κεφαλαιακοί δείκτες έχουν ενισχυθεί φέτος χάρη σε ρυθμιστικές ελαφρύνσεις
Ισχυρές και κεφαλαιακά επαρκείς είναι οι αμερικανικές τράπεζες, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.
Η απόφαση της Fed να επιτρέψει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε επαναγορά μετοχών έως του ποσού των 11 δισεκ. δολ. αλλά και σε διανομή μερίσματος, δείχνει πως οι αμερικανικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα.
Ειδικότερα, η Fed επέκτεινε τους περιορισμούς της στα μερίσματα και τις εξαγορές έως το α’ τρίμηνο του 2021, αλλά μείωσε το ανώτατο όριο που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο του 2020.
Ξεκινώντας από το α’ τρίμηνο του 2021, τα μερίσματα και οι αγορές ιδίων μετοχών θα βασίζονται στα έσοδα που κερδήθηκαν κατά τα προηγούμενα τέσσερα τρίμηνα.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ανέφερε επίσης ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στα ελάχιστα επιτρεπόμενα κεφαλαιακά αποθέματα που τέθηκαν σε ισχύ το γ’ τρίμηνο του 2020 και βασίστηκαν στα αποτελέσματα των stress tests του Ιουνίου 2020.
Ωστόσο, η Fitch Ratings παραμένει επιφυλακτική αναφορικά έως ότου η πανδημική κρίση σημειώσει ύφεση, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για τις τράπεζες, όπως το χρονοδιάγραμμα και το τελικό επίπεδο των πιστωτικών απωλειών στα χαρτοφυλάκια δανείων.
Η Fitch Ratings σημειώνει επίσης ότι οι κεφαλαιακοί δείκτες έχουν ενισχυθεί φέτος χάρη σε ρυθμιστικές ελαφρύνσεις που προσέφερε η μετάβαση σε ένα νέο λογιστικό πρότυπο απώλειας πίστωσης και τον προσωρινό αποκλεισμό των καταθέσεων της κεντρικής τράπεζας από το μέσο ενεργητικό.
Ο δείκτης CET1 για τις 33 τράπεζες των ΗΠΑ αυξήθηκε από 12,0% σε 12,2% το β’ τρίμηνο και 12,7% το γ’ τρίμηνο.
Για τα stress tests του Δεκεμβρίου, οι 33 τράπεζες είχαν προβλέψει συνολικές ζημίες 629 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι των ζημιών ύψους 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο του σοβαρά δυσμενούς σεναρίου για τις ίδιες τράπεζες τον Ιούνιο του 2020.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης