Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προς καθολικά lockdown σε Δυτική Αττική, Κοζάνη και βόρεια Ελλάδα – Φόβοι για σφοδρότερο κύμα κορωνοϊού μετά τις γιορτές, έκκληση για κλειστό κοινωνικό κύκλο

Προς καθολικά lockdown σε Δυτική Αττική, Κοζάνη και βόρεια Ελλάδα – Φόβοι για σφοδρότερο κύμα κορωνοϊού μετά τις γιορτές, έκκληση για κλειστό κοινωνικό κύκλο
Στους 527 οι διασωληνωμένοι, στο 0,86 ο δείκτης μετάδοσης Rt - Έκκληση της κυβέρνησης για περιορισμένες κοινωνικές επαφές
(upd6) Προς καθολικά lockdown φαίνεται πως βαίνουν ενόψει των Χριστουγέννων η δυτική Αττική, η Κοζάνη και άλλοι 9 νομοί της βόρειας Ελλάδας που εξακολουθούν να βρίσκονται «στο κόκκινο» όσον αφορά την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να προαναγγέλλει αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.
«Περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών και ανάλογα η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις ενδεχομένως για αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο» τόνισε ο κ.Πέτσας, ο οποίος κληθείς να απαντήσει αν θα επιβληθεί μοντέλο lockdown όπως το Μάρτιο σε τοπικό επίπεδο και αν θα δώσει τα χαρακτηριστικά του σήμερα απάντησε πως «όχι ακόμη και σίγουρα όχι πριν την εισήγηση των ειδικών».
Όπως είπε ο κ.Πέτσας, «θα περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών για αυτές τις περιοχές που εμφανίζουν απόκλιση από τη γενικά θετική εικόνα της Επικράτειας, και θα πάρουμε αποφάσεις», αφήνοντας να εννοηθεί ότι «είναι πιθανό, αλλά όχι βέβαιο, σήμερα να καταθέσουν την εισήγησή τους προς την κυβέρνηση οι ειδικοί».

Αργή η αποκλιμάκωση - Ανησυχία για δυτική Αττική και Κοζάνη

«Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας ήταν 12.975 μειωμένα κατά 15,8% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας. Οι νοσηλευόμενοι ήταν 2.340 αριθμός μειωμένος κατά 39% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας.
Ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων των επτά ημερών ήταν 1.196 μειωμένος κατά 21% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας.
Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,5% έναντι 6,4% στις 9 Δεκεμβρίου.
Ο κυλιόμενος μέσος όρος τεστ των τελευταίων επτά ημερών ήταν 27,6 χιλιάδες ημερησίως αυξημένα κατά 16,4% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (23,7 χιλιάδες ημερησίως στις 9/12).
- O κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών των ημερήσιων εισαγωγών σε νοσοκομεία μειώθηκε κατά 20%, ενώ ο αντίστοιχος των ημερήσιων εξιτηρίων αυξήθηκε κατά 26%.
Σημειώνεται επίσης ότι ο αριθμός των διασωληνομένων συμπολιτών μας είναι 527, έναντι 578 μία εβδομάδα πριν.
Τα παραπάνω γενικά στοιχεία κινούνται αργά μεν, αλλά σταθερά στην επιθυμητή κατεύθυνση.
Όμως, την ίδια στιγμή, σε τοπικό επίπεδο, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Κοζάνη και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής.
Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100 χιλ. πληθυσμού εντοπίζονται στους Νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας. Δεν αποκλείεται, επομένως, σε περιοχές που αντί ύφεσης εκδηλώνονται τάσεις επιδείνωσης, να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα.
Ήδη, η Επιτροπή των ειδικών εξετάζει τα στοιχεία σε τέτοιες περιοχές και στη συνέχεια θα εισηγηθεί στην Κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένη την επικινδυνότητα της περιόδου που ακολουθεί, είναι επιτακτική ανάγκη σε εθνικό επίπεδο να μην υπάρχει στη διάρκεια των γιορτών καμία χαλάρωση» είπε ο κ.Πέτσας.

Έκκληση για προσοχή στις γιορτές

Ο Στέλιος Πέτσας απηύθυνε έκκληση εν όψει εορτών να περιοριστούν οι επαφές σε στενό οικογενειακό ή φιλικό κύκλο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «αυτές τις διαφορετικές γιορτές, ας μην επιτρέψουμε στον κορωνοϊό να γιορτάσει.
Ας κρατήσουμε κλειστό τον κοινωνικό μας κύκλο.
Και κάθε οικογένεια, ακόμη και αν επιθυμεί να βρεθεί με μία άλλη στο γιορτινό τραπέζι, ας μείνει με μόνο μια συγγενική ή φιλική οικογένεια.
Αν ανοίξουμε τον κύκλο των ανθρώπων που θα έρθουμε σε επαφή αυτές τις ημέρες, θα κινδυνεύσουμε, θα βάλουμε σε κίνδυνο τους ανθρώπους που αγαπάμε και θα γίνουμε αιτία για ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού στην κοινότητα».
Και απηύθυνε έκκληση προς όλους «να δώσουμε έμφαση στον στενό κύκλο των προσώπων που θα είμαστε σε επαφή αυτές τις γιορτές».

25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έως τον Ιούνιο

Ο κ. Πέτσας είπε επίσης ότι δεν συνδέεται ο εμβολιαστικός σχεδιασμός με το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, τονίζοντας ότι ακόμα και όταν αρχίσει ο εμβολιασμός θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα καθώς η ανοσία θα αργήσει.
«Αυτό που έχει σημασία για να πάρουμε το δρόμο ξανά προς την κανονικότητα είναι η τήρηση των μέτρων» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος σχετικά με τα εμβόλια, είπε ότι η Ελλάδα προμηθεύεται όπως η υπόλοιπη Ευρώπη.
«Η Ευρώπη παίρνει λιγότερα και έτσι και η Ελλάδα θα πάρει λιγότερα» τόνισε σχετικά με την πρώτη παρτίδα, αναφέροντας ότι βασικό χαρακτηριστικό της δυσκολίας στην προμήθεια είναι ότι η Pfizer μείωσε τις παραδόσεις και στις ΗΠΑ.
«Είμαστε στην πρώτη φάση ενός τιτάνιου έργου.
Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει αδειοδότηση, να έρθουν τα πρώτα εμβόλια πιθανότατα μέχρι το τέλος της χρονιάς και μετά να δοκιμαστεί στην πράξη ο πολύπλοκος μηχανισμός που προβλέπει εισαγωγή, αποθήκευση, μεταφορά και προτεραιοποίησης.
Μετά, από τον Φεβρουάριο αναμένουμε πολύ περισσότερα εμβόλια, όταν πάρουν και άλλες εταιρείες έγκριση» είπε ο κ.Πέτσας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα πάρει 25 εκατομμύρια δόσεις έως τον Ιούνιο.
Όπως είπε, είναι πιθανό να έχουμε τα πρώτα εμβόλια στην Ελλάδα πριν το τέλος του έτους και πιθανότατα την τελευταία εβδομάδα πριν την Πρωτοχρονιά.

Προς τοπικά lockdown σε Κοζάνη, Δυτική Αττική

Κατά την χθεσινή ενημέρωση ο υπ.Υγείας, Β. Κικίλιας υποστήριξε ότι οι νομοί Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας είναι σε πραγματικά πολύ δύσκολη θέση μια και καταγράφουν τα υψηλότερα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό, κάτι που όχι μόνο δεν επιτρέπει την παραμικρή χαλάρωση, αλλά ενδεχομένως να οδηγήσει σε αυστηροποίηση των μέτρων και πιθανότατα σε καθολικό lockdown.
Η ίδια σκέψη υπάρχει και για την περιοχή της δυτικής Αττικής – Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Μάνδρα – στην οποία λειτουργούν μεγάλες βιομηχανίες και δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν τα περιοριστικά μέτρα.
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί  είναι εάν θα αυστηροποιηθούν τα ήδη υπάρχοντα σε ισχύ περιοριστικά μέτρα με παράλληλα αυξημένα αστυνομικά μέτρα και περισσότερα τεστ στους πληθυσμούς της περιοχής ή εάν θα επιβληθεί σε αυτές τις περιοχές καθολικό lockdown ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης, αναμένονται κατόπιν των εισηγήσεων των ειδικών, οι οποίες ενδεχομένως να δοθούν και σήμερα.
Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως αποτυπώνεται έστω και με αργό ρυθμό η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, με το δείκτη μετάδοσης Rt να κινείται κάτω από 1 και να βρίσκεται στα επίπεδα του 0,86, με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται σε 527.
Πρόκειται για στοιχεία που κατά τους επιστήμονες δείχνουν πως η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει και ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη και για αυτό το λόγο διατυπώνουν έντονη ανησυχία για το τι θα συμβεί με τις συναθροίσεις και τις μετακινήσεις των πολιτών κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Τσακρής: Δεν αποκλείεται ένα σκληρότερο lockdown τον Ιανουάριο – Αντίστοιχο του Μαρτίου

Το ενδεχόμενο να επιβληθεί ένα σκληρότερο lockdown τον Ιανουάριο, αντίστοιχο με αυτό που είχε επιβληθεί τον περασμένο Μάρτιο άφησε ανοιχτό ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθ. Τσακρής, αναφέροντας πως από τον Ιανουάριο θα υπάρξει μεγαλύτερη έκρηξη του ιού.
«Μπαίνουμε σε έναν δύσκολο μήνα.
Μπορεί να έχουμε το εμβόλιο που σίγουρα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο και θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της επιδημίας, όμως τον Ιανουάριο περιμένουμε μεγαλύτερη έκρηξη του ιού, με αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος.
Δεν αποκλείεται να είναι χειρότερο από ό,τι βιώσαμε τον Νοέμβριο.
Γι’ αυτό και η Ευρώπη προετοιμάζεται ώστε να προλάβει τα χειρότερα.
Έχει να κάνει και με τις καιρικές συνθήκες, αλλά και τον συγχρωτισμό τις ημέρες των εορτών.
Έτσι, ενδέχεται παράταση του υπάρχοντος lockdown και τον Ιανουάριο ή ακόμα σκληρότερο, τύπου Μαρτίου» ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Τσακρής.
Σε ό,τι αφορά στις κόκκινες περιοχές της Δυτικής Αττικής, σχολίασε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα συντείνουν προς την επιβολή σκληρότερων μέτρων ώστε «να προλάβουμε αυτό που συνέβη στη Βόρεια Ελλάδα που είδαμε από νομό σε νομό να επεκτείνεται η επιδημία πολύ γρήγορα».
«Κι εκεί υπήρχαν κάποιες αποστάσεις, ενώ εδώ δεν υπάρχουν πραγματικά όρια από δήμο σε δήμο» ανέφερε ο κ.Τσακρής, τονίζοντας αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε ορισμένους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, όπως η Κοζάνη.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή η αύξηση των κρουσμάτων σε αυτές τις περιοχές αποδίδεται στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλά εργοστάσια και εργάτες που μετακινούνται μαζί καθιστώντας δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα.

Βατόπουλος: Εξετάζεται η επιβολή καθολικού lockdown σε περιοχές της δυτικής Αττικής και της βόρειας Ελλάδας

Τη θέση ότι εξετάζεται η επιβολή ενός καθολικού lockdown σε περιοχές της δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα) και της βόρειας Ελλάδας (Κοζάνη) λόγω της εκρηκτικής αύξησης κρουσμάτων διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Στον Ασπρόπυργο και στη Δυτική Αττική βρίσκονται μεγάλες βιομηχανίες που είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα.
Σε αυτές λοιπόν τις περιοχές υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί καθολικό lockdown, όπως τον Μάρτιο, ώστε να ελαττωθεί η κινητικότητα και να μην εξαπλωθεί ο ιός.
Αυτό εφαρμόζεται και στη Βρετανία σε ορισμένες περιοχές» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως χθες Τετάρτη 16/12 η Επιτροπή συζήτησε για την κατάσταση στη δυτική Αττική.
Αναγκαστικά τρέχουμε λίγο πίσω από τα γεγονότα, διότι εκ των υστέρων καταλαβαίνεις ότι ίσως έπρεπε να είχες πάρει νωρίτερα μέτρα», πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος, ο οποίος τόνισε επίσης ότι υπό επανεξέταση βρίσκεται το πλαίσιο των εορτών των Χριστουγέννων και συγκεκριμένα ο αριθμός των 9 ατόμων που θα επιτραπούν στα φετινά ιδιότυπα ρεβεγιόν, εάν χειροτερέψει η κατάσταση.
«Το όριο των 9 ατόμων στα τραπέζια των εορτών μπορεί να αναιρεθεί αν τα πράγματα χειροτερεύσουν.
Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη» ανέφερε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος συνέστησε στον κόσμο να κάνει λίγη ακόμα υπομονή, καθώς «έμειναν λίγοι μήνες για να τελειώσει αυτή η περιπέτεια».
«Η άκρη του τούνελ θα είναι λίγο μετά το Πάσχα που θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού» υποστήριξε ο κ.Βατόπουλος.

Χρυσοχοΐδης: Θα βάλουμε φρένο στην επιδημία του κορωνοϊού – Έχουμε σχέδιο, θα το εφαρμόσουμε

Θα βάλουμε φρένο στην επιδημία του κορωνοϊού, έχουμε σχέδιο και θα το εφαρμόσουμε ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έδωσε το παρών σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στο νομό.
«Βρισκόμαστε εδώ σήμερα γιατί ανησυχούμε πάρα πολύ.
Το φαινόμενο αποκτά ενδημικά χαρακτηριστικά, η πόλη και η περιοχή βασανίζεται πάρα πολλούς μήνες από τον κορωνοϊό.
Τα μεγέθη δεν είναι καλά έτσι όπως εξελίσσονται, για αυτό και η προσπάθειά μας από εδώ και πέρα θα είναι πρώτον η αυστηρή τήρηση των μέτρων.
Έχουμε σχέδιο το οποίο θα εφαρμόσουμε.
Θέλω να δηλώσω ότι είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε όλα εκείνα τα μέτρα, να λάβουμε όλες εκείνες τις αποφάσεις προκειμένου να ανακοπεί ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας στην περιοχή.
Θα είμαστε κοντά στους Κοζανίτες, στις Κοζανίτισες, στους πολίτες του νομού Κοζάνης» τόνισε ο υπουργός ο οποίος εκτίμησε ότι «σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσει η αποκλιμάκωση όλης αυτής της έντασης».
Όπως είπε ο κ.Χρυσοχοΐδης «έρχεται το εμβόλιο» ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «σε δύο μήνες περίπου θα αρχίσει σταδιακά να αποκλιμακώνεται η πανδημία και θα αρχίσει σταδιακά η κανονική μας ζωή».
Επιπλέον, συνέστησε υπομονή σε όλους και διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θα εφαρμοστεί πλήρως για να ανακοπεί η πορεία του κορονοϊού.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε εποικοδομητική τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε και ο Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου και ευχήθηκε υπομονή, κουράγιο και αισιοδοξία για την καινούρια χρονιά.
«Πιστεύουμε ότι η νέα χρονιά θα είναι πια μια διαφορετική κανονική χρονιά όπως ήταν οι προηγούμενες χωρίς τον κορωνοϊό» τόνισε ο υπουργός.

Στη Θεσσαλονίκη ο Χαρδαλιάς


Διαδοχικές συναντήσεις με τοπικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη θα έχει σήμερα Πέμπτη 17/12 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς προκειμένου να εκτιμήσει την πορεία της επιδημίας στην πόλη.
Ο κ.Χαρδαλιάς στις 16.30 θα βρίσκεται στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκεί όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, τους αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης, τους διοικητές της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Παναγιώτη Μπογιατζίδη και Δημήτριο Τσαλικάκη αντίστοιχα, καθώς και τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου.
Στη συνέχεια, στις 18:00 θα συναντηθεί στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης με τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα, με συμμετοχή του αναπληρωτή Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Γεώργιου Δούβαλη, του συντονιστή Επιχειρήσεων Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Πυροσβεστικού Σώματος, Σπυρίδωνα Βαρσάμη, καθώς και στελεχών του δήμου.
Στις 19.30 ο υφυπουργός θα πραγματοποιήσει σύσκεψη στο δημαρχείο Πανοράματος με το προεδρείο της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο και δήμαρχο Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, τον αντιπρόεδρο και δήμαρχο Νεάπολης - Συκεών Σίμο Δανιηλίδη και τον γενικό γραμματέα, δημοτικό σύμβουλο Θεσσαλονίκης Βασίλη Γάκη, ενώ θα συμμετέχει και ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.
Τέλος, στις 21:00 ο κ.Χαρδαλιάς θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, ταξίαρχο Δημήτριο Κοντογιάννη και τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Π.Ε. Θεσσαλονίκης, ταξίαρχο Νικόλαο Αθάνατο, με συμμετοχή όλων των διοικητών των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Σταθμών και Κλιμακίων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
 
Ενημερώνει τους υγειονομικούς ο Κικίλιας για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού – Καταγραφή όσων θέλουν να εμβολιαστούν

Στην καταγραφή του υγειονομικού προσωπικού των νοσοκομείων που θέλει να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού θα προχωρήσει σήμερα Πέμπτη 17/12 το υπουργείο Υγείας.
Ο υπ. Υγείας, Β. Κικίλιας μαζί με τους συνεργάτες του θα επικοινωνήσει από τις 09:00 το πρωί διαδοχικά με τους με τους Διοικητές, αναπληρωτές Διοικητές, Διευθυντές Νοσηλευτικής και Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας, όπως και γιατρούς, από τις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες και όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, προκειμένου να αρχίσει η καταγραφή των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν.
Αυτοί θα μπουν άμεσα στις λίστες αυτές, ως πρώτη προτεραιότητα εμβολιασμού την αμέσως επόμενη χρονική στιγμή από αυτήν που θα έρθει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Όπως ανέφερε ο κ.Κικίλιας, πρώτα θα εμβολιασθούν οι υγειονομικοί, στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες, οι μεγάλοι σε ηλικία, οι υπέργηροι και μετά σταδιακά ο γενικός πληθυσμός.
Ο κ.Κικίλιας υποστήριξε πως όταν «μιλάμε για υγειονομικούς και εργαζόμενους στα Νοσοκομεία, μιλάμε για όλο το προσωπικό, δηλαδή και τους ιατρούς μας και τους νοσηλευτές μας και τους τραπεζοκόμους μας και τις καθαρίστριες που μπαίνουν μέσα στη ΜΕΘ και το διοικητικό προσωπικό και τη φύλαξη και όλους».
«Είναι πολύ σημαντικό οι υγειονομικοί μας να δώσουν το παράδειγμα σε όλη την ελληνική κοινωνία και να δείξουν το δρόμο σε όλους τους υπόλοιπους, σε μια διαδρομή των επόμενων μηνών που θα οδηγήσει στον εμβολιασμό της ελληνικής κοινωνίας» ανέφερε ο κ. Κικίλιας υπογραμμίζοντας πως θα υπάρξουν «με βάση το συμβολισμό και την ουσία επιφανείς προσωπικότητες, πρόσωπα, οι πολιτικοί αρχηγοί, και άλλοι, οι οποίοι θα εμβολιαστούν στην αρχή.
Είναι θέμα συμβολισμού, θέμα αξίας και ουσίας».
Στους 3.870 οι νεκροί

Στους 3.870 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού
O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 16/12, 1.190 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 127.557, εκ των οποίων το 52,5% άνδρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2020 (ώρα 15:00). Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.190, εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Image
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 127.557 (ημερήσια μεταβολή +0,9%), εκ των οποίων 52,5% άνδρες.
Image
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 85, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 3.870 θάνατοι.
Image
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Image
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 552 (70,7% άνδρες).
Image
Τα έκτακτα μέτρα για τις γιορτές

Το σχέδιο της κυβέρνησης – δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ τα έκτακτα μέτρα -  προβλέπει αυστηρούς κανόνες στις συναθροίσεις και στις μετακινήσεις των πολιτών, αναφέροντας ρητά πως στα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς δεν θα επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια άνω 9 ατόμων, τα οποία θα πρέπει να προέρχονται από δύο οικογένειες καθώς και ότι δεν θα αλλάξει τίποτα όσον αφορά τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τις μετακινήσεις από νόμο σε νομό.
Βάσει των όσων προβλέπονται, θα επιτρέπεται συνάθροιση μέχρι  9 άτομα από 2 οικογένειες σε σπίτια για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς ενώ σε ότι αφορά τις μετακινήσεις, αναφέρεται πως για τις ημέρες 24, 25, 31 Δεκεμβρίου 2020 και 1 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών για συμμετοχή σε συναθροίσεις, ενώ για τις 25 Δεκεμβρίου 2020 και τις 6 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών για συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετές.
Για τη μετακίνηση προς και από το σπίτι που θα κάνουμε ρεβεγιόν θα πρέπει να στείλουμε μήνυμα με το νούμερο 6 στο 13033.
Σημειώνεται ότι δεν αλλάζει κάτι στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί.
Λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας που θα παραμείνει σε ισχύ καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να φύγει κάποιος από το σπίτι του την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, εάν δεν έχει τη διάθεση να διανυκτερεύσει στο σπίτι που μεταβαίνει.

Απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό - Ποιοι εξαιρούνται

Βάσει των κυβερνητικών μέτρων, οι μετακινήσεις από νομό σε νομό απαγορεύονται, αν και προβλέπονται κάποιες εξαιρέσεις.
Συνοπτικά, οι μετακινήσεις εκτός νομού θα επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση για:
-επιστροφή στη μόνιμη κατοικία
-επανένωση οικογενειών
-λόγους υγείας
-επαγγελματικούς λόγους

Τι προβλέπεται για τις εκκλησίες

Τα έκτακτα μέτρα προβλέπουν επίσης και τρεις Θείες λειτουργίες με μέγιστο αριθμό πιστών 25 σε ναούς και 50 σε μητροπόλεις.
Αν και αρχικά η κυβέρνηση έκανε λόγο για κλειστούς ναούς ή για λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών, κατόπιν αποφάσισε τέλεση λειτουργιών 25/12/2020, 1/1/2021 και 6/1/2021 με παρουσία πιστών.
Σημειώνεται πως στα Θεοφάνεια απαγορεύεται η τέλεση αγιασμού των υδάτων σε υπαίθριους χώρους, ενώ επιτρέπεται μόνο εντός των ιερών ναών.

Υπ.Ανάπτυξης: Δεν θα λειτουργήσουν τα εστιατόρια των ξενοδοχείων στα ρεβεγιόν Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς

Δεν θα λειτουργήσουν τα εστιατόρια των ξενοδοχείων κατά την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αναφέρει σε ανακοίνωση της η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα επιτρέπεται μόνον στους διαμένοντες η υπηρεσία σερβιρίσματος στο δωμάτιο (room service) καθώς και ότι εντός των επόμενων ημερών, θα εκδοθεί σχετική κοινή υπουργική απόφαση.
Την εξέλιξη αυτή άλλωστε είχε προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπ.Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης, ο οποίος αναφερόμενος στην υπηρεσία του click away, είπε ότι δίνεται κάθε μέρα εισόδημα στο λιανεμπόριο και πηγαίνει κάθε μέρα και καλύτερα.
Όσον αφορά στα μέτρα για τους κλάδους που πλήττονται, αλλά και γι αυτούς που λειτουργούν με click away, είπε ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει με σειρά μέτρων όπως η μείωση ενοικίου και η μετακύλιση ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε εφορία, ταμεία και πρόσθεσε ότι έρχεται και η 5η επιστρεπτέα προκαταβολή.
Για το πώς θα βοηθηθούν επιχειρήσεις που δεν έχουν e-shop τόνισε ότι λειτουργεί εφαρμογή στο υπουργείο Ανάπτυξης το e-katanalotis το οποίο βοηθά τις επιχειρήσεις να κλείσουν ραντεβού με τους καταναλωτές.
«Αυτή τη στιγμή κι όπως φαίνεται στον ορίζοντα μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου δεν θα ανοίξει κάποια άλλη δραστηριότητα.
Θα πάμε σταθερά μέχρι τον Ιανουάριο να αρχίσει ο εμβολιασμός» τόνισε ο κ.Παπαθανάσης.

Ποια καταστήματα άνοιξαν 15/12 για την περιποίηση νυχιών

Άνοιξαν από 15/12 οι υπηρεσίες περιποίησης νυχιών, για τις οποίες θα ισχύουν οι ίδιοι περιοριστικοί όροι όπως και στα κομμωτήρια.
Ειδικότερα, άνοιξαν οι:
-Υπηρεσίες μανικιούρ – πεντικιούρ / ΚΑΔ 96.02.13.04
-Υπηρεσίες ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών / ΚΑΔ 96.02.13.05
Παράλληλα, προβλέπεται ότι:
-Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.
-Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.
-Ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
-Υποχρεωτική χρήση γαντιών μιας χρήσης από το προσωπικό εργασίας.
-Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως 9 μ.μ
-Προαιρετική λειτουργία τις Κυριακές, 20 και 27 Δεκεμβρίου σύμφωνα με το ως άνω ωράριο.

Ανοιχτά βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, ΚΤΕΟ


Ρολά ανέβασαν στις 14/12 βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια και κουρεία καθώς και τα ΚΤΕΟ.
Το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας τους είναι από τις 7:00 έως τις 21:00.
Σύμφωνα με την απόφαση για τα νέα μέτρα:

Βιβλιοπωλεία
 - Για τα βιβλιοπωλεία, επιτρέπεται το λιανικό εμπόριο βιβλίων από εξειδικευμένα καταστήματα με κύριο ΚΑΔ 47.61 υπό τις προϋποθέσεις:
α) Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 15 τ.μ. επιπλέον.
β) Έναρξη λειτουργίας τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020.
γ) Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7 π.μ. έως τις 9 μ.μ.
δ) Δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.
     
Κομμωτήρια

- Η λειτουργία των κομμωτηρίων αφορά:
στις υπηρεσίες κομμωτηρίων και άλλες υπηρεσίες καλλωπισμού/ΚΑΔ 96.02.10,
τις υπηρεσίες κομμωτηρίων γυναικών και κοριτσιών/ΚΑΔ 96.02.11,
τις υπηρεσίες κομμωτηρίου και καλλωπιστηρίου γυναικών, που απασχολεί μέχρι και δύο τεχνίτες κομμωτές/ΚΑΔ 96.02.11.01,
τις υπηρεσίες κομμωτηρίου και καλλωπιστηρίου γυναικών, που απασχολεί πάνω από δύο, τεχνίτες κομμωτές/ΚΑΔ 96.02.11.02,
τις υπηρεσίες κομμωτηρίων και κουρείων ανδρών και αγοριών/ΚΑΔ 96.02.12, τις υπηρεσίες κουρείου/ΚΑΔ 96.02.12.01,
τις υπηρεσίες κουρείου ή κομμωτηρίου ανδρών, που απασχολεί μέχρι και δύο τεχνίτες/ ΚΑΔ 96.02.12.02, τις υπηρεσίες κουρείου ή κομμωτηρίου ανδρών, που απασχολεί πάνω από δύο τεχνίτες/ΚΑΔ 96.02.12.03
και με τις κάτωθι προϋποθέσεις:
- Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 15 τ.μ. επιπλέον.
- Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.
- Οι πελάτες προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων.
- Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
- Έναρξη λειτουργίας τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020.
- Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7 π.μ. έως τις 9 μ.μ..
- Δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.
     
ΚΤΕΟ

Για τις υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών/ΚΑΔ 71.20.14.00 προβλέπεται ότι:
- Οι πελάτες προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων.
- Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
- Μέγιστος αριθμός ατόμων σε αναμονή: εννέα άτομα.

Λιανεμπόριο με click away

Πρεμιέρα για τη μέθοδο «click away» και πλέον, έως τις 7 Ιανουαρίου επιτρέπεται η μετάβαση του πελάτη στο κατάστημα για την παραλαβή της παραγγελίας του.
Με την παράδοση εκτός, θα διευκολυνθούν και οι ταχυμεταφορές που έχουν μπλοκάρει από το μεγάλο όγκο των ανεκτέλεστων παραγγελιών.
Ωστόσο, δια στόματος του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδη, έχει ξεκαθαριστεί ότι «εάν γίνει συνωστισμός, αν δούμε ότι γεμίζει πάλι η Ερμού, θα την κόψουμε την διαδικασία», ενώ σε περίπτωση που υπάρχουν πελάτες μέσα σε καταστήματα, θα επιβάλλονται ποινές.
Επίσης, για την παραλαβή της παραγγελίας θα πρέπει ο καταναλωτής να κινείται εντός της ίδιας περιφέρειας.
Παράλληλα, δεν επιτρέπεται η πώληση παιχνιδιών στα σούπερ μάρκετ.
Σημειώνεται ότι δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με τα νέα μέτρα (Δ1α/ΓΠ.οικ.80189/12.12.2020) προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00 έως και την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00.
Στην απόφαση  με τα νέα μέτρα (Δ1α/ΓΠ.οικ.80189/12.12.2020) προβλέπονται τα εξής:
- Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κλειστού τύπου εμπορικά κέντρα και όσες λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop), μπορούν να αναπτύξουν τη διαδικασία εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας (click away) σε ανοιχτό εξωτερικό χώρο.
- Το ωράριο των καταστημάτων τροφίμων επεκτείνεται έως τις 21:00 μμ αντί 20:30.
Σημειώνεται ότι το ωράριο λειτουργίας είναι έως τις 21:00, με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00.
- Τα καταστήματα τροφίμων έχουν την δυνατότητα να λειτουργήσουν τις Κυριακές 13, 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.

Δωρεάν τα μηνύματα για click away για καταστηματάρχες που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα

Δωρεάν θα είναι τα μηνύματα για όσους καταστηματάρχες δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα, μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τις παραγγελίες μέσω click away.
Μάλιστα, οι επιχειρήσεις που δεν έχουν e-shop θα μπορούν να χρησιμοποιούν την μετεξέλιξη της ειδικής πλατφόρμας e-katanalotis που θα είναι σε ισχύ από Δευτέρα, στην οποία επίσης οι καταναλωτές θα μπορούν να βρουν , πέραν των τιμών προϊόντων σούπερ μάρκετ και τις τιμές καυσίμων.
Αναφορικά με τα μηνύματα για τους εμπόρους χωρίς ηλεκτρονικό κατάστημα, η πλατφόρμα του υπουργείου θα λειτουργεί ως ενδιάμεσος για την επικοινωνία μεταξύ καταναλωτή και εμπόρου.
Έτσι, θα στέλνει τόσο ο καταναλωτής ένα μήνυμα με τον αριθμό παραγγελίας, όσο και ο έμπορος, στη συνέχεια θα ταυτοποιείται ο αριθμός παραγγελίας και μέσω της πλατφόρμας θα πηγαίνει στον καταναλωτή το sms για να μετακινηθεί και να παραλάβει το εμπόρευμα που έχει παραγγείλει.
Πάντως, θα είναι δωρεάν μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis θα είναι το μήνυμα που θα έπρεπε να στείλει η επιχείρηση στον πελάτη.

Κλειστά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου θα παραμείνουν:

1. λιανεμπόριο
2. σχολεία
3. εστίαση
4. διασκέδαση
5. ψυχαγωγία
6. χιονοδρομικά κέντρα
7. χειμερινά θέρετρα
8. εμπορικά κέντρα και mall

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης