Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέζουν Hamas για συμφωνία με Ισραήλ - Netanyahu: Θα μπούμε στη Rafah - Έτοιμος για εισβολή σε 72 ώρες ο IDF

Πιέζουν Hamas για συμφωνία με Ισραήλ - Netanyahu: Θα μπούμε στη Rafah - Έτοιμος για εισβολή σε 72 ώρες ο IDF
Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη μέλη αναμένεται να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος έως τα τέλη Μαΐου 2024 είπε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell
(upd4) Αισιοδοξία αλλά και ασφυκτικές πιέσεις έτσι ώστε να υπάρξει πάση θυσία μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas ασκούν και στις δύο πλευρές οι ΗΠΑ, με τον Αμερικάνο πρόεδρο, Joe Biden να καλεί τους ηγέτες του Κατάρ και της Αιγύπτου να καταβάλλουν το μέγιστο των δυνάμεων τους για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Hamas.
Εντός της ημέρας ή το αργότερο αύριο Τετάρτη 1 Μαΐου, αναμένεται και η επίσημη, γραπτή απάντηση της Hamas στην πρόταση εκεχειρίας που φέρεται να έχει ετοιμάσει η Αίγυπτος και να έχει τροποποιήσει το Ισραήλ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανό η απάντηση να είναι θετική.
Σε διαφορετική περίπτωση, ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο ισραηλινός στρατός οριστικοποιεί τα σχέδια του για την χερσαία επίθεση στη Rafah, με τους Times of Israel να μεταδίδουν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε η εισβολή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες 72 ώρες.

Το ξεκαθαρίζει ο Netanyahu: To Ισραήλ θα εισβάλλει στη Rafah με ή χωρίς συμφωνία με την Hamas

Σαφές μήνυμα
που μπορεί να τινάξει στον αέρα τις προσπάθειες που καταβάλλονται για μια συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas στέλνει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu, ο οποίος διαμηνύει πως ο ισραηλινός στρατός θα εισβάλλει στη Rafah.
«Το Ισραήλ θα εισβάλλει στη Rafah για να εξοντώσει την Hamas είτε υπάρξει είτε όχι συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων.
Η ιδέα του να τελειώσουμε τον πόλεμο χωρίς πρώτα να έχουμε επιτύχει τους στόχους μας, δεν είναι επιλογή» υποστήριξε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Σχέδιο σε δύο φάσεις

Πληροφορίες του CNN αναφέρουν πως η πρόταση αυτή προβλέπει σε πρώτη φάση την απελευθέρωση 22 με 30 Ισραηλινών ομήρων σε διάρκεια μερικών εβδομάδων με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων.
Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει «η αποκατάσταση μιας βιώσιμης ηρεμίας», κατά την οποία θα απελευθερωθούν και οι υπόλοιποι όμηροι και θα δοθούν οι σοροί των νεκρών ομήρων με αντάλλαγμα και πάλι την απελευθέρωση Παλαιστίνιων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Η πρόταση

Πέρα από το γενικό αυτό πλαίσιο της συμφωνίας, δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα περαιτέρω πληροφορίες, όπως για παράδειγμα η διάρκεια της κατάπαυσης πυρός, αν και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, David Cameron έκανε μια αναφορά σε εκεχειρία διάρκειας 40 ημερών.
Πάντως, η πρόβλεψη περί «αποκατάστασης μιας βιώσιμης ηρεμίας» είναι ένας εύσχημος διπλωματικός τρόπος έτσι ώστε να υπάρξει μια «μόνιμη κατάπαυση πυρός» χωρίς ωστόσο να ονομάζεται έτσι.
Η Hamas ζητούσε επίμονα μια μόνιμη κατάπαυση πυρός προκειμένου να συναινέσει σε μια συμφωνία που θα οδηγούσε στην απελευθέρωση των ομήρων, αίτημα πάντως που το Ισραήλ απέρριπτε κατηγορηματικά… ως παράλογο.
Εκτιμάται πως στα χέρια της Hamas έχουν απομείνει 129 όμηροι - από τους αρχικά 250 και πλέον -, αν και εικάζεται ότι οι 34 από αυτούς είναι ήδη νεκροί.

Η απάντηση

Στην πρόταση αυτή, την οποία οι Αμερικάνοι έχουν χαρακτηρίσει εξαιρετικά γενναιόδωρη από την πλευρά του Ισραήλ, αναμένεται να απαντήσει εντός της ημέρας η Hamas.
Αντιπροσωπεία της Hamas συμμετείχε στις χθεσινές συνομιλίες στο Κάιρο και αναχώρησε για το Κατάρ, όπου βρίσκεται το πολιτικό της γραφείο για περαιτέρω διαβουλεύσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η Hamas ενδεχομένως και εντός της ημέρας θα δώσει την απάντηση της επί της πρότασης συμφωνίας, ενώ αναφέρεται πως η αντιπροσωπεία «θα επιστρέψει με γραπτή απάντηση στην πρόταση».

Ο εφιάλτης

Εάν η Hamas απαντήσει αρνητικά ή προκύψει κάποιο άλλο εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας, τότε θα πρέπει να θεωρείται μονόδρομος, η άμεση έναρξη της μεγάλης χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Rafah, όπου έχουν βρει καταφύγιο πάνω από 1,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.
Το Ισραήλ έχει διαμηνύσει πως η εισβολή στη Rafah πρέπει να πραγματοποιηθεί προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία ο πόλεμος του κατά της Hamas, καθώς όπως υποστηρίζουν οι Ισραηλινοί, στην πόλη βρίσκεται τόσο η διοίκηση όσο και τα τελευταία τάγματα της οργάνωσης.
Πάντως, οι Αμερικάνοι αλλά και σύσσωμη η διεθνής κοινότητα αντιτίθενται σε μια χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Rafah, καθώς φοβούνται ότι θα υπάρξει ένα ακόμα, τεράστιων διαστάσεων, μακελειό κατά των αμάχων.

Αναστολή

Σε κάθε περίπτωση το Ισραήλ δεν μιλά για ματαίωση της επίθεσης του στη Rafah αλλά για αναστολή.
Και δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu καθώς απειλείται από τους ακροδεξιούς υπουργούς του ακόμα και με πτώση της κυβέρνησης.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι υπουργοί που υποστηρίζουν πως εάν ο Netanyahu σηκώσει λευκή σημαία όσον αφορά την επίθεση στη Rafah, τότε θα θέσει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του Ισραήλ και θα καταστήσει τελείως περιττή την ύπαρξη αυτής της κυβέρνησης.
Άλλωστε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Israel Katz είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως εάν υπάρξει συμφωνία εκεχειρίας, το Ισραήλ… θα αναστείλει την επίθεση στη Rafah.

Βομβαρδισμοί

Παρά τις έντονες διπλωματικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες, ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να πλήττει «στόχους» και να βομβαρδίζει υποδομές της Hamas.
Μάλιστα, συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στην περιοχή γύρω από τη Rafah, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επιχείρηση εισβολής σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν.
Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τους βομβαρδισμούς στη Rafah, χτυπήθηκαν τουλάχιστον τρία σπίτια με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 40 άνθρωποι.
Πλήγματα όμως των Ισραηλινών υπήρξαν και σε περιοχές στη βόρεια Γάζα, όπου και εκεί αναφέρεται πως χτυπήθηκαν τουλάχιστον δύο κατοικίες με συνέπεια τον θάνατο τουλάχιστον 6 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.
Βάσει του τελευταίου επίσημου απολογισμού, στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 34.535 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά ενώ οι τραυματίες προσεγγίζουν τους 78.000.

Εντάλματα σύλληψης Ισραηλινών στρατιωτικών;

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα της Times of Israel αναφέρεται στην ανησυχία Ισραηλινών αξιωματούχων σχετικά με το ενδεχόμενο έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος τους από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξαιτίας του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Μάλιστα δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios υποστηρίζει πως ο Netanyahu κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την περασμένη Κυριακή με τον Biden του ζητήσει να βοηθήσει ώστε να μην εκδοθούν εντάλματα σύλληψης, που θα μπορούσαν να βάλουν στο στόχαστρο τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ.

Βόμβα Borrell (ΕΕ): Πολλά ευρωπαϊκά κράτη θα αναγνωρίσουν ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος έως τα τέλη Μαΐου 2024

Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη μέλη αναμένεται να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος έως το τέλος Μαΐου 2024, προανήγγειλε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell, στο περιθώριο ειδικής συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Ριάντ.
Τον Μάρτιο 2024, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σλοβενία ανακοίνωσαν ότι θα εργαστούν από κοινού για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.
Το Ισραήλ απάντησε στις τέσσερις χώρες της ΕΕ ότι η πρωτοβουλία τους θα ισοδυναμούσε με «βραβείο για την τρομοκρατία» που θα μείωνε τις πιθανότητες επίλυσης της σύγκρουσης που κρατάει πολλές γενιές.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez, δήλωσε προηγουμένως ότι αναμένει από τη Μαδρίτη να επεκτείνει την αναγνώριση στους Παλαιστίνιους έως τον Ιούλιο και ότι πιστεύει ότι σύντομα θα υπάρξει μια «κρίσιμη μάζα» εντός της ΕΕ που θα ωθήσει αρκετά μέλη να υιοθετήσουν την ίδια θέση.

Hurriyet: Δυτικά κράτη ζητούν να σταματήσει η πώληση όπλων στο Ισραήλ

Να σταματήσει η πώληση όπλων στο Ισραήλ λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα φέρεται να ζητούν κράτη της Δύσης, όπως υποστηρίζει σε δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, ο Σύνδεσμος των Αραβικών Κρατών και μια σειρά από κράτη συζήτησαν στο πλαίσιο συναντήσεων στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, τρόπους άσκησης πίεσης στο Ισραήλ αλλά και των χωρών που το υποστηρίζουν.
«Έχουν κατατεθεί διάφορες προτάσεις για συζήτηση…
Ο κύριος στόχος είναι να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη σε αυτό το πακέτο μέτρων πίεσης προς το Ισραήλ, και να μη συμμετάσχουν μόνο συγκεκριμένα κράτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια κράτη της Δύσης θα υποστηρίζουν αυτό το project» επισημαίνει το δημοσίευμα.
Κατά την Hurriyet, δυτικά κράτη προτείνουν τη μείωση των πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ καθώς και τον περιορισμό της πρόσβασης του σε δυτικές τεχνολογίες.
Επιπλέον, προτείνονται περιορισμοί στον εναέριο χώρο καθώς και μποϊκοτάζ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης