Τελευταία Νέα
Διεθνή

Από 27 Δεκεμβρίου οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη - Προειδοποίηση ΠΟΥ για νέο κύμα – Lockdown σε Γερμανία, Ολλανδία, Λονδίνο – Στους 1,64 εκατ. οι νεκροί

Από 27 Δεκεμβρίου οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη - Προειδοποίηση ΠΟΥ για νέο κύμα – Lockdown σε Γερμανία, Ολλανδία, Λονδίνο – Στους 1,64 εκατ. οι νεκροί
Το εμβόλιο της Moderna εγκρίνουν οι ΗΠΑ – Εκτός εμβολιασμών το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού τουλάχιστον έως το 2022
Πριν τα Χριστούγεννα είναι πιθανό να ξεκινήσουν οι παραλαβές των εμβολίων των Pfizer/BioNTech από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, με τους πρώτους εμβολιασμούς να προγραμματίζονται ακόμα και πριν από το τέλος του 2020, ύστερα από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΜ) να επισπεύσει για τις 21/12 την έγκριση του εν λόγω εμβολίου.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα αρχίσουν τους εμβολιασμούς την ίδια ημέρα.

Μετά την έγκριση του εμβολίου από τον ΕΟΜ, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου τρεις ημέρες για να δοθεί η τελική έγκριση από την Κομισιόν, προκειμένου να αρχίσουν οι εμβολιασμοί.
«Εντός μίας εβδομάδας, το πρώτο εμβόλιο θα έχει εγκριθεί, κατά συνέπεια, οι εμβολιασμοί θα μπορέσουν να ξεκινήσουν αμέσως… είναι μία τεράστια επιχείρηση.
Μάλιστα όπως ανακοινώθηκε αργά σήμερα, στις 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει πιθανότατα ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού στην Γερμανία, υπό την προϋπόθεση ότι το εμβόλιο των Biontech και Pfizer θα λάβει στις 21 Δεκεμβρίου την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν όσο το δυνατόν ταχύτερα αυτή την εκστρατεία εμβολιασμού όλοι μαζί οι είκοσι επτά, με έναρξη την ίδια ημέρα» υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΕ θα ακολουθήσει τη Μ. Βρετανία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει τους εμβολιασμούς, την ώρα πάντως που οι επιστήμονες παγκοσμίως υποστηρίζουν πως τα εμβόλια δεν πρόκειται αυτή τη στιγμή να αναχαιτίσουν την επιδημία και πως αυτό που χρειάζεται είναι αφενός να διατηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα και αφετέρου οι πολίτες να εξακολουθήσουν να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας (χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, προσωπική υγιεινή).
Ενδεικτικό άλλωστε της έντασης της επιδημίας είναι πως Γερμανία και Ολλανδία εισέρχονται από σήμερα 16/12 σε αυστηρό και καθολικό lockdown, πως το Λονδίνο εντάσσεται στην ύψιστη κατηγορία συναγερμού σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη διασπορά του ιού και πως οι ΗΠΑ αναφέρουν νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων, με τους νεκρούς να αγγίζουν τους 304.000.
Πάντως και παρά τις ανησυχητικές αυτές εξελίξεις, αισιοδοξία προκαλεί το σενάριο που θέλει τις ΗΠΑ να είναι έτοιμες να εγκρίνουν και το εμβόλιο της Moderna (το δεύτερο που εκτιμάται πως θα αδειοδοτηθεί στις ΗΠΑ), τη στιγμή που συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στη Ρωσία με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm, αν και αυτό δεν έχει ολοκληρώσει τις κλινικές δοκιμές.
Σημειώνεται πως εμβολιασμοί γίνονται και στην Κίνα, σε ευάλωτους πληθυσμούς, στους οποίους και χορηγούνται πειραματικά κινεζικά εμβόλια.

ΠΟΥ: Κίνδυνος νέου κύματος στην Ευρώπη αρχές του 2021 - Φορέστε μάσκες στις οικογενειακές συγκεντρώσεις

Εν όψει των γιορτών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέου κύματος κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη στις αρχές του 2021.
Ο ΠΟΥ επιμένει στην χρήση μάσκας κατά τις οικογενειακές συγκεντρώσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στην Ευρώπη, προειδοποιώντας για «αυξημένο κίνδυνο».
«Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για νέα έξαρση τις πρώτες εβδομάδες και τους πρώτους μήνες του 2021», με δεδομένη την εξέλιξη της πανδημίας Covid-19 στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία συνιστά «την χρήση μάσκας και την τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης» κατά τις γιορτές.

Εκτός εμβολιασμών το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2022

Στη διαπίστωση ότι το 25% των ανθρώπων παγκοσμίως δεν θα έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον έως το 2022 αναφέρει μελέτη που εκπόνησαν ερευνητές της σχολής δημόσιας υγείας Bloomber του πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ.
Βάσει της έρευνας αυτό οφείλεται στο ότι οι πλουσιότερες χώρες, στις οποίες αναλογεί λιγότερο από το 15% του πληθυσμού του πλανήτη, έχουν δεσμεύσει το 51% των δόσεων των πιο υποσχόμενων εμβολίων.
Τα κράτη με χαμηλότερα και μέσα εισοδήματα, όπου ζει το υπόλοιπο 85% του πληθυσμού της υφηλίου, θα πρέπει να αρκεστούν στην εναπομείνασα ποσότητα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, για να υπάρξει αποτελεσματική αντίδραση στην πανδημία, απαιτείται οι πλουσιότερες χώρες να «μοιραστούν» τα εμβόλια και να διασφαλίσουν τη «δίκαιη κατανομή των εμβολίων σε όλο τον κόσμο».
«Η αβεβαιότητα για την παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια οφείλεται όχι μόνο στο ότι οι κλινικές δοκιμές συνεχίζονται ακόμη, αλλά και στο ότι οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια δεν δείχνουν περισσότερη διαφάνεια» ως προς τις συμφωνίες που κλείνουν» επισημαίνουν οι ερευνητές.
Είναι χαρακτηριστικό πως έως τις 15/11, τα κράτη με τα υψηλότερα εισοδήματα είχαν ήδη κάνει προπαραγγελίες 7,5 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων που παράγουν 13 φαρμακευτικές βιομηχανίες.
Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι η Ιαπωνία, η Αυστραλία και ο Καναδάς - οι τρεις τους έχουν κάνει προπαραγγελίες για πάνω από 1 δισεκατομμύριο δόσεις, μολονότι καταγράφουν ποσοστό μικρότερο από το 1% των ενεργών κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, επισήμαναν οι ερευνητές.

100 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer αγοράζει η Κίνα

Στην αγορά τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech αναμένεται να προχωρήσει η κινεζική φαρμακευτική εταιρεία FosunPharma προκειμένου να τις χορηγήσει σε κατοίκους της ηπειρωτικής Κίνας από το 2021.
Σημειώνεται πως ήδη χορηγούνται στην Κίνα και συγκεκριμένα σε πιο ευάλωτους πληθυσμούς κινεζικά εμβόλια που όμως είναι ακόμα σε πειραματική φάση, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές δοκιμές.
Η FosunPharma θα καταβάλει 250 εκατομμύρια ευρώ προκαταβολικά για την παράδοση των πρώτων 50 εκατομμυρίων δόσεων, ενώ όπως έγινε γνωστό FosunPharma και BioNTech θα μοιραστούν τα κέρδη από τις πωλήσεις του εμβολίου στην ηπειρωτική Κίνα, το Μακάο και το Χονγκ Κονγκ, με τα δύο τρίτα να πηγαίνουν στην Fosun και το ένα τρίτο στη BioNTech.
Η Κίνα αναπτύσσει τέσσερα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, τα οποία βρίσκονται στην τελική φάση των δοκιμών, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άρχισαν τους εμβολιασμούς στο Αμπού Ντάμπι με το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 73.969.003 και οι νεκροί σε 1.644.589
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 16.885.623 και σε νεκρούς με 306.363
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 182.799 και τρίτη σε κρούσματα με 6.970.034
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 144.096 και τέταρτο το Μεξικό με 115.099
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 65.857 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 2.682.866 και πέμπτη η Γαλλία με 2.447.406
- Έκτη σε κρούσματα η Τουρκία με 1.898.447, έβδομο το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.893.436 και όγδοη η Ιταλία με 1.870.576
- Ένατη η Ισπανία με 1.762.212 και δέκατη η Αργεντινή με 1.510.203
 Image

ΗΠΑ: Αυξάνονται οι εμβολιασμοί κατά κορωνοϊού – Νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων με 304 χιλ. θανάτους

Με τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech να αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα στις ΗΠΑ και ενώ αναμένεται η έγκριση στα τέλη της εβδομάδας (το αργότερο την Παρασκευή 18/12) του εμβολίου της Moderna, η επιδημία του κορωνοϊού «χτυπά» με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις ΗΠΑ.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν περισσότερα από 248.000 νέα κρούσματα – τις 10 από τις 13 τελευταίες ημέρες ο ημερήσιος αριθμός μολύνσεων ξεπερνά τις 200.000 – με το σύνολο τους να ξεπερνά τα 16,7 εκατομμύρια κρούσματα.
Δραματική αύξηση όμως καταγράφει και ο αριθμός των νεκρών, καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 2.706 θανάτοι εξαιτίας της COVID-19, με το σύνολο τους να προσεγγίζει τους 304.000.
Ενδεικτικό όμως της έντασης της επιδημίας είναι ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με covid σπάνε εδώ και εβδομάδες το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς πλέον υπολογίζονται σε περισσότερους από 113.000, γεγονός που δείχνει και το οριακό σημείο, στο οποίο βρίσκονται τα νοσοκομεία.
Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι προειδοποιήσεις κορυφαίων Αμερικάνων επιστημόνων πως το δημόσιο σύστημα υγείας θα ζήσει τις δυσκολότερες στιγμές στην ιστορία του τους επόμενους τρεις μήνες.
Όπως προκύπτει από τα δεδομένα, αν και κατάσταση βελτιώνεται στις μεσοδυτικές πολιτείες, όπου οι αριθμοί των κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται σε ημερήσια βάση και των εισαγωγών σε νοσοκομεία σημειώνουν πτώση, επιδεινώνεται στο βορειοανατολικό και στο δυτικό τμήμα της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Καλιφόρνια είναι πλέον αντιμέτωπη με έλλειψη κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), καθώς λιγότερες από 100 τέτοιες κλίνες ήταν ελεύθερες χθες Τρίτη στην κομητεία του Λος Άντζελες, η οποία μετρά10 εκατομμύρια κατοίκους.

Δεν θα αναχαιτίσουν την επιδημία οι εμβολιασμοί

Οι Αμερικάνοι ειδικοί επισημαίνουν πως η έναρξη των εμβολιασμών, οι οποίοι καθημερινά αυξάνονται σε όλες τις Πολιτείες δεν πρόκειται να αναχαιτίσουν την επιδημία καθώς θα χρειαστούν αρκετοί μήνες ακόμα προκειμένου να εμβολιαστεί ένας μεγάλος αριθμός Αμερικάνων που θα δημιουργήσει και την ανοσία της αγέλης.
Για αυτό το λόγο οι ειδικοί επιμένουν στην ανάγκη να τηρούνται οι κανόνες της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης, ειδικά καθώς πλησιάζουν οι γιορτές του τέλους της χρονιάς.
Ήδη πάντως εμβολιάζονται με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech χιλιάδες εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας, γιατροί, νοσηλευτές ενώ επόμενοι στη σειρά είναι εργαζόμενοι σε άλλους κρίσιμους κλάδους καθώς και άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας.
Όπως εκτιμάται, μεγάλο μέρος του πληθυσμού εκτιμάται ότι θα έχει εμβολιαστεί στα τέλη της άνοιξης του 2021.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση Trump βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Pfizer Inc προκειμένου να κλειστεί συμφωνία για την αγορά τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου της εναντίον του νέου κορονοϊού το 2021.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των The New York Times, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση του Trump υπόσχεται να αξιοποιήσει τις εξουσίες της για να διατεθούν κατά προτεραιότητα στην Pfizer οι πρώτες ύλες που χρειάζεται για να προχωρήσει στην παραγωγή δεκάδων εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου της για τους Αμερικανούς μέσα στο πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς.
Image
Έρχεται και το εμβόλιο της Moderna

Την Παρασκευή 18/12 αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα να δοθεί η έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και για το εμβόλιο της Moderna.
Η απόφαση θα δώσει σε εκατομμύρια Αμερικανούς πρόσβαση σε ένα δεύτερο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού από την επόμενη εβδομάδα.
Η έκθεση της FDA επιβεβαιώνει την προηγούμενη εκτίμηση της Moderna ότι το εμβόλιο είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας 94,1% σε μια δοκιμή 30.000 ατόμων.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πυρετός, πονοκέφαλος και κόπωση, ήταν δυσάρεστες αλλά όχι επικίνδυνες, σύμφωνα με την φαρμακευτική εταιρεία.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνίες το περασμένο καλοκαίρι με τη Moderna και την Pfizer για να παραδώσει συνολικά 200 εκατομμύρια δόσεις το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι είχε αγοράσει επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις από τη Moderna για το δεύτερο τρίμηνο, αυξάνοντας τον αριθμό των Αμερικανών που μπορούν να εμβολιαστούν σε 150 εκατομμύρια.

Μ.Βρετανία: Σε 7 ημέρες έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 140.000 Βρετανοί κατά του κορωνοϊού

Σχεδόν 140.000 Βρετανοί έχουν εμβολιαστεί ήδη κατά του κορωνοϊού την πρώτη εβδομάδα του εμβολιαστικού προγράμματος όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Nadhim Zahawi.
Οι εμβολιασμοί στη Μ. Βρετανία άρχισαν στις 8/12.
«Πρόκειται για μια πολύ καλή αρχή για το εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Έχουν περάσει 7 ημέρες και μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί:
108.000 στην Αγγλία.
7.897 στην Ουαλία.
4.000 στη Βόρεια Ιρλανδία.
18.000 στη Σκωτία.
Συνολικά 137.897» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Zahawi, ο οποίος υποστήριξε πως οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν καθώς έχουν τεθεί σε λειτουργία εκατοντάδες εμβολιαστικά κέντρα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Η Μ. Βρετανία έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για το 2020.

Στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού το Λονδίνο – Κλείνουν ξανά παμπ, εστιατόρια

Στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού εισέρχεται εκ νέου από σήμερα Τετάρτη 16/12 το Λονδίνο (αλλά και αρκετές περιοχές της νότιας Αγγλίας) σε μια προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία του κορωνοϊού.
Η ένταξη του Λονδίνου στην υψηλότερη κατηγορία (3) συναγερμού συνεπάγεται και αυστηρότερα μέτρα όσον αφορά τις συναθροίσεις και τις μετακινήσεις των πολιτών καθώς και κλείσιμο περισσοτέρων επιχειρήσεων.
Έτσι από σήμερα 16/12 κλείνουν εστιατόρια και παμπ, από τα οποία επιτρέπεται μόνο η παραλαβή πακέτων ή διανομή κατ’οίκον, ενώ κλειστά θα παραμείνουν ξενοδοχεία, κινηματογράφοι, θέατρα και μουσεία.
Περιορισμοί ισχύουν στις κοινωνικές επαφές, καθώς απαγορεύεται η συνάντηση με μέλη άλλου νοικοκυριού, με εξαίρεση κάποιους ανοικτούς χώρους, όπως τα πάρκα, ενώ σχολεία, καταστήματα, οίκοι αισθητικής και κομμωτήρια μπορούν να παραμείνουν ανοικτά, όπως και τα γυμναστήρια, στα οποία όμως απαγορεύεται η άθληση σε ομάδες.
Εν τω μεταξύ, πυκνώνουν οι φωνές επιστημόνων που ζητούν από τη βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για χαλάρωση των μέτρων στη διάρκεια των Χριστουγέννων, προειδοποιώντας ότι αυτό ενδέχεται να επιφέρει πολλούς νέους θανάτους.
Βάσει των όσων έχουν αποφασιστεί, θα επιτρέπεται να συναντηθούν έως και τρία διαφορετικά νοικοκυριά σε εσωτερικούς χώρους από τις 23 ως τις 27 Δεκεμβρίου, αίροντας τους περιορισμούς που ισχύουν στο μεγαλύτερο μέρος της Βρετανίας.
Image
Von der Leyen: Την ίδια ημέρα θα γίνουν οι εμβολιασμοί στην ΕΕ

Την θέση ότι οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορέσουν «να ξεκινήσουν την ίδια ημέρα» τις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της Covid-19, από την στιγμή που θα δοθεί το πράσινο φως της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής για το εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί από τις Pfizer-BioNTech διατύπωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
«Εν τέλει, εντός μίας εβδομάδας, το πρώτο εμβόλιο θα έχει εγκριθεί, κατά συνέπεια, οι εμβολιασμοί θα μπορέσουν να ξεκινήσουν αμέσως...είναι μία τεράστια επιχείρηση.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν όσο το δυνατόν ταχύτερα αυτήν την εκστρατεία εμβολιασμού όλοι μαζί οι είκοσι επτά, με έναρξη την ίδια ημέρα» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Σημειώνεται πως κατόπιν των πιέσεων της Γερμανίας, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι η προγραμματισμένη για τις 29 Δεκεμβρίου συνεδρίαση για τον εμβόλιο θα διεξαχθεί, τελικά, στις 21 Δεκεμβρίου.
Αφού εξετάσει τη γνωμοδότηση της ρυθμιστικής αρχής και διαβουλευθεί με τα κράτη μέλη (μία διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει περίπου τρεις ημέρες) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι σε θέση να δώσει έγκριση για κυκλοφορία του εμβολίου Pfizer-BioNTech στην ΕΕ την περίοδο των Χριστουγέννων.
«Συνολικά, έχουμε αγοράσει περισσότερες δόσεις (εμβολίων) από όσες απαιτείται για όλον τον κόσμο στην Ευρώπη, μέσω συμβολαίων με διαφορετικά εργαστήρια, ώστε να συγκροτήσουμε ένα «διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο» εμβολίων στο στάδιο της ανάπτυξής τους.
Οπως διασχίσαμε ενωμένοι την πανδημία αυτή, ας ξεκινήσουμε ενωμένοι την εξάλειψη αυτού του φοβερού ιού» ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Κομισιόν.

Σε αυστηρό lockdown από σήμερα 16/12 η Γερμανία – Για δύο πολύ σκληρούς μήνες προειδοποιεί η Merkel


Στην αυστηροποίηση του μέχρι πρότινος μερικού lockdown προχωρά από σήμερα Τετάρτη 16/12 η Γερμανία, η οποία εισέρχεται σε ένα καθολικό και γενικό lockdown όπου ανοιχτά θα είναι μόνο τα απολύτως απαραίτητα καταστήματα.
Η καγκελάριος Angela Merkel σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει τις δυσκολίες με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα, σημείωσε πως οι επόμενοι δύο μήνες, δηλαδή Ιανουάριος και Φεβρουάριος, θα είναι «δύο πολύ σκληροί μήνες».
Η Γερμανία είχε περάσει από τις 2 Νοεμβρίου σε ένα μερικό lockdown, κατά το οποίο ήταν ανοιχτά τα σχολεία και τα καταστήματα του λιανεμπορίου, ενώ παρέμεναν κλειστά εστιατόρια, καφέ, κοκ.
Ωστόσο, το μέτρο αυτό δεν κατάφερε να περιορίσει το β’ κύμα της επιδημίας με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αποφασίσει να αυστηροποιήσει τα μέτρα και να περάσει σε ένα νέο, καθολικό lockdown.

Τα μέτρα

Ως αποτέλεσμα ανοιχτά από σήμερα 16/12 θα είναι μόνο τα καταστήματα που πωλούν τα απολύτως απαραίτητα είδη, δηλαδή φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, σημεία πώλησης εφημερίδων και παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών, καταστήματα ειδών διατροφής και φροντίδας ζώων και καταστήματα με εποχικά είδη.
Από σήμερα κλείνουν επίσης κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, στούντιο τατουάζ, ενώ κλειστές παραμένουν ούτως ή άλλως από τις αρχές Νοεμβρίου οι επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες λειτουργούν μόνο για να παραδίδουν φαγητό σε πακέτο, οι χώροι θεάματος, πολιτισμού και αθλητισμού.
Σε λειτουργία παραμένουν ιδιωτικά ιατρεία, κέντρα εργοθεραπείας, λογοθεραπείας, φυσιοθεραπείας και ποδολογίας.
Από σήμερα απαγορεύεται ακόμη η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιο χώρο, μέτρο που αυτή την εποχή αφορά κυρίως το ζεστό κρασί που διατίθεται στις παραδοσιακές υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές, οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές.
Εξαίρεση θα αποτελέσουν κάποιες αγορές που επέλεξαν να λειτουργήσουν με σύστημα «drive-through».

Κλειστά και τα σχολεία

Τα σχολεία, τα οποία κανονικά θα έκλειναν την 21η ή την 23η Δεκεμβρίου, κλείνουν κι αυτά ήδη από σήμερα, με την έκκληση της πολιτείας οι μαθητές να παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο στο σπίτι πριν συναντήσουν συγγενείς ή φίλους κατά την διάρκεια των εορτών.
Σε αυτές τις συγκεντρώσεις, επιτρέπεται ωστόσο να συναντηθούν έως και πέντε πρόσωπα, χωρίς να υπολογίζονται παιδιά κάτω των 14 ετών.
Η σχεδιαζόμενη χαλάρωση των περιορισμών για την περίοδο 23η Δεκεμβρίου - 2η Ιανουαρίου έχει ακυρωθεί.

Όχι σε μη απαραίτητα ταξίδια

Παράλληλα οι Αρχές απευθύνουν ακόμη έκκληση να μην πραγματοποιηθούν «μη απαραίτητα» ταξίδια, στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, ενώ όποιος επιστρέφει από το εξωτερικό, θα πρέπει να μείνει σε δεκαήμερη προληπτική καραντίνα ή πενθήμερη, εφόσον υποβληθεί σε τεστ το αποτέλεσμα του οποίου είναι αρνητικό.
Παρά τις αυστηρές παραινέσεις πάντως, εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Μονάχου, ανέφερε ότι αναμένονται περίπου 200.000 επιβάτες την περίοδο μεταξύ 18ης Δεκεμβρίου και 10ης Ιανουαρίου, με προορισμούς κυρίως τη νότια Γερμανία, αλλά και χώρες του εξωτερικού. Βέβαια την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, το αεροδρόμιο αυτό εξυπηρετούσε περίπου 120.000 επιβάτες την ημέρα.

Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Οι εκκλησίες θα μπορούν κατά τις ημέρες των εορτών να λειτουργήσουν, μόνο ωστόσο στον βαθμό που είναι εφικτό να τηρείται η ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των πιστών, και πάντα με την χρήση προστατευτικής μάσκας.
Σε πολλά από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια, όπως η Βαυαρία, η Θουριγγία και το Βρανδεμβούργο, επιβάλλονται ήδη επιπλέον μέτρα, με κυριότερο αυτό της απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες.
Στη Βαυαρία, ο περιορισμός επιβάλλεται τις ώρες 21:00 - 05:00 και το πρόστιμο για την παραβίασή του ξεκινάει από τα 500 ευρώ.
Για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έχει ήδη ανακοινωθεί ότι απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις, ενώ έχει ανασταλεί η πώληση βεγγαλικών.

Ρεκόρ θανάτων

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 27.728 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 1.379.238.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch, το τελευταίο 24ωρο άλλοι 952 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 23.427.
Σημειώνεται πως δεν έχει προηγούμενο για τη Γερμανία αυτός ο αριθμός θανάτων.
Image
Lockdown σε Ολλανδία, ακολουθεί και η Ιταλία

Σε αυστηρό lockdown μπαίνει από σήμερα Τετάρτη 16/12 και για διάστημα πέντε εβδομάδων και η Ολλανδία.
Ανάμεσα στα μέτρα που προβλέπονται είναι ότι την περίοδο των εορτών θα επιτρέπονται μέχρι δύο καλεσμένοι άνω των 12 ετών ανά σπίτι, ότι θα είναι κλειστά τα περισσότερα καταστήματα και επιχειρήσεις, ότι θα σταματήσουν τα σχολεία ενώ ανοιχτές θα μείνουν μόνο οι επιχειρήσεις με αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κοκ.
Προς αυστηρότερο lockdown οδεύει για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς η Ιταλία σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ένα γ’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού.
 «Χρειάζονται τώρα νέοι περιορισμοί ...
Πρέπει να αποφύγουμε με κάθε κόστος ένα τρίτο κύμα, επειδή αυτό θα είναι καταστροφικό και από την άποψη των ανθρώπινων απωλειών» ανέφερε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα La Stampa ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte.
Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει πιο αυστηρά μέτρα για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τη στιγμή που μετρά περισσότερους από 65.000 θανάτους από την έναρξη της επιδημίας.
Ο Conte  δήλωσε πως η εκστρατεία του εμβολιασμού θα πρέπει να καλύψει περίπου 10 έως 15 εκατομμύρια ανθρώπους για να έχει «αποτελεσματικό αντίκτυπο στην ανοσία» και πως αυτός ο στόχος θα έχει επιτευχθεί μέχρι το τέλος της άνοιξης ή το αργότερο πριν από το καλοκαίρι.
Τα μέτρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή στην Ιταλία προβλέπουν πως από τις 21/12 έως τις 6/1 δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από τη μια περιφέρεια στην άλλη, ότι στις 24 και 25 Δεκεμβρίου οι πολίτες δεν θα μπορούν να βγουν από τον δήμο στον οποίο διαμένουν και δεν θα επιτρέπεται να μεταβεί κανείς στην εξοχική του κατοικία - ούτε την Πρωτοχρονιά, ενώ στις 31/12 η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίσει στις 22:00 το βράδυ και θα λήξει στις 07:00 το πρωί.
Όσον αφορά τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια προβλέπεται να παραμείνουν ανοιχτά έως τις 18:00 το απόγευμα στις 25/12 και 26/12, αλλά στις 31/12 όλα τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά.

Γαλλία: Επέκταση του lockdown ως 7/1 - Απαγόρευση κυκλοφορίας

Στη Γαλλία, η χαλάρωση των περιορισμών άρχισε από το Σάββατο 28/11, όταν και επιτράπηκαν οι μετακινήσεις για περίπατο και άθληση σε ακτίνα 20 χλμ., από την κατοικία και για τρεις ώρες.
Παράλληλα επιτράπηκαν οι εξωτερικές εξωσχολικές δραστηριότητες, άνοιξαν επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια και καταστήματα που πωλούν ρούχα, ενώ από την 1η Δεκεμβρίου άνοιξαν και οι εκκλησίες.
Όμως, τα περιοριστικά μέτρα δεν απέδωσαν και η κυβέρνηση Macron ανακοίνωσε συνέχιση του μερικού lockdown και μέσα στις γιορτές, το οποίο κρατά κλειστά θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία και άλλους χώρους πολιτισμού και διασκέδασης και πέραν της 15ης Δεκεμβρίου.
Αρχικά η κυβέρνηση προσανατολιζόταν στο άνοιγμα αυτών των χώρων για τις ημέρες των γιορτών όμως η νέα απόφαση παραπέμπει το άνοιγμα στις 7 Ιανουαρίου 2021.
Παράλληλα είναι σε ισχύ από χθες 15/12 η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 20:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί.

Πλήττει τη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός – Νέα έξαρση κρουσμάτων σε Βραζιλία, Μεξικό

Με αμείωτη ένταση εξακολουθεί να πλήττει η επιδημία του κορωνοϊού τη Λατινική Αμερική καθώς μετά τη μείωση που καταγράφηκε το τελευταίο διήμερο – λόγω του Σαββατοκύριακου – στον αριθμό των κρουσμάτων, νέα έξαρση αναφέρθηκε το τελευταίο 24ωρο.
Στη Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 42.889 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα ακόμη 964 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά  182.799 νεκρούς επί συνόλου 6.970.034 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό.
Η Βραζιλία είναι δεύτερη παγκοσμίως σε θανάτους, ενώ τέταρτο είναι το Μεξικό, όπου τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 11.228 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 801 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Στο Μεξικό έχουν αναφερθεί 115.099 νεκροί επί συνόλου 1.267.202 καταγεγραμμένων μολύνσεων.
Δύσκολη όμως είναι η κατάσταση και στην Κολομβία, όπου το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 10.130 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, να φθάνει τους 1.444.646.
Παράλληλα, άλλοι 161 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 39.356.
Την ίδια στιγμή, στην Χιλή το υπουργείο Υγείας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες, μόλις παρουσιάσουν συμπτώματα της νόσου, να πηγαίνουν αμέσως σε κέντρο υγείας.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην Χιλή αναφέρθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες 1.498 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται σε 575.329.
Παράλληλα, άλλοι 18 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τους νεκρούς να υπολογίζονται σε 15.949.

Επιβραδύνεται ο κορωνοϊός στην Ινδία – Στα 9,93 εκατ. τα κρούσματα

Επιβραδύνεται η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν μόλις 26.355 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων να φθάνει τα 9,93 εκατομμύρια.
Πρόκειται για το τρίτο συνεχόμενο 24ωρο, κατά το οποίο τα κρούσματα έμειναν κάτω από το όριο των 30.000.
Η Ινδία κατατάσσεται δεύτερη σε αριθμό μολύνσεων παγκοσμίως πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως τα κρούσματα τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν φτάσει ακόμα και στα 97.000 την ημέρα.
Παράλληλα, 360 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν το τελευταίο 24ωρο με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 144.069.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης