Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Αδιέξοδο για Brexit, συμφωνία για προϋπολογισμό, Ταμείο Ανάκαμψης - Μήνυμα σε Ουγγαρία, Πολωνία για κράτος Δικαίου

Σύνοδος Κορυφής: Αδιέξοδο για Brexit, συμφωνία για προϋπολογισμό, Ταμείο Ανάκαμψης - Μήνυμα σε Ουγγαρία, Πολωνία για κράτος Δικαίου
Ο μηχανισμός επιβολής προϋποθέσεων στον προϋπολογισμό της ΕΕ θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου, ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν
Το απόλυτο αδιέξοδο περιέγραψε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, στο ζήτημα του Brexit, τονίζοντας ότι η πιθανότητα να μην υπάρξει συμφωνία είναι μεγαλύτερη... θα φανεί μέχρι την Κυριακή αν η συμφωνία είναι εφικτή.
Την ίδια ώρα δόθηκε ένα σκληρό μήνυμα στην Ουγγαρία και την Πολωνία, αναφορικά με την αντίθεσή τους στους όρους χρήσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Ειδικότερα, κατά τη συνέντευξη Τύπου που επακολούθησε της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen είπε ότι ο μηχανισμός επιβολής προϋποθέσεων στον προϋπολογισμό της ΕΕ θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου, ακόμη και αν η Ουγγαρία και η Πολωνία αποφασίσουν να παραπέμψουν αυτόν τον μηχανισμό στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CJEU) για να ελέγξει τη νομιμότητά του.
«Από την 1η Ιανουαρίου, η Επιτροπή θα εξετάσει τις υποθέσεις στο πλαίσιο του μηχανισμού υπό όρους.
Εάν υπάρχει παραβίαση του κράτους δικαίου, τότε αυτό θα καταγραφεί», δήλωσε η von der Leyen, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα χρειαζόταν επίσης «ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για να καταρτίσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τον μηχανισμό υπό όρους».
Μόλις το ΔΕΕ εκδώσει την απόφασή του, «αυτές οι υποθέσεις θα αντιμετωπιστούν», συνέχισε η von der Leyen.
"Αυτό σημαίνει από την 1η Ιανουαρίου: Δεν θα χαθεί ούτε μία υπόθεση."

Michel (ΕΕ): Θέλουμε υπεύθυνη συνεργασία με την Τουρκία στο μεταναστευτικό

Τη θέση ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για μια πιο στενή συνεργασία με την Τουρκία όσον αφορά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
Όσον αφορά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ο Michel υποστήριξε ότι το επόμενο μεγάλο στοίχημα, είναι η ικανότητα μας να διαχειριστούμε τη διανομή των εμβολίων, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να έχουν μια δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση».
Επιπλέον, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποστήριξε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει τις χώρες να επιτύχουν τους στόχους για το κλίμα που συμφωνήθηκαν σήμερα από τους ηγέτες της ΕΕ, όμως αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στην Πολωνία και σε άλλες χώρες οι οποίες ανησυχούν για το κόστος της πράσινης μετάβασης.
Ερωτηθείς τι είδους διαβεβαιώσεις έλαβε η Πολωνία για να συμφωνήσει στον στόχο της ΕΕ για μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030, ο Michel είπε ότι «η κοινή βούληση είναι να λάβουμε υπόψη ότι διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικά σημεία εκκίνησης ... να εξετάσουμε το θέμα με πνεύμα ισότητας και αλληλεγγύης».
Παράλληλα ανέφερε ότι τα κεφάλαια για την ανάκαμψη της ΕΕ και ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός θα βοηθήσουν τη μετάβαση, όμως δεν έκανε κανένα σχόλιο για συγκεκριμένες παραχωρήσεις.
Από την πλευρά του πάντως ο πρωθυπουργός της Πολωνίας δήλωσε πως η χώρα του πέτυχε τους στόχους της στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ για το κλίμα, τονίζοντας πως υπάρχουν περισσότερα κεφάλαια για την Πολωνία στο ταμείο εκσυγχρονισμού και πως η χώρα θα υιοθετήσει την κατάλληλη νομοθεσία για να βοηθήσει τη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης ώστε να ανταποκριθεί στους νέους στόχους της ΕΕ για το κλίμα.

Von der Leyen (Κομισιόν): Το πιθανότερο σενάριο ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Πλέον οι πιθανότητες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι το πιθανότερο σερνάριο, ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, κατά τη συνέντευξη Τύπου που επακολούθησε της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι δύσκολη.
Τα βασικά εμπόδια παραμένουν.
Η πιθανότητα να μην υπάρξει συμφωνία είναι μεγαλύτερη... θα φανεί μέχρι την Κυριακή αν η συμφωνία είναι εφικτή», είπε.
Όπως ανέφερε η Von der Leyen η Βρετανία εξέρχεται της μεταβατικής περιόδου χωρίς μια συμφωνία εμπορίου και ασφάλειας.
Την ίδια ώρα, επανέλαβε μια συμφωνία δεν θα ήταν χωρίς κόστος κινδύνου για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εάν οι Βρετανοί ομόλογοι τους επωφελούνταν από χαμηλότερα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εργασιακά πρότυπα, απολαμβάνοντας μηδενικούς δασμολογικούς όρους για τις εξαγωγές τους στο μπλοκ.
Αναφερόμενη στη συμφωνία που επιτεύχθηκε για μείωση των καθαρών εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι είναι ένα βήμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την επίτευξη μηδενικών καθαρών εκπομπών το 2050.
«Η σημερινή συμφωνία μας βάζει καθαρά στον δρόμο προς την κλιματική ουδετερότητα το 2050.
Η συμφωνία προσφέρει βεβαιότητα στους επενδυτές και θα αποτελέσει την αναπτυξιακή στρατηγική μας» υποστήριξε η von der Leyen.
Εικόνα

Καρποφόρα η Σύνοδος Κορυφής

Η Von der Leyen αναφέρθηκε και στη συμφωνία που επετεύχθη για τον πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το NextGenerationEU, καθώς όπως ανέφερε παρέχει στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις την υποστήριξη που χρειάζονται στην κρίση.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen είπε ότι ο μηχανισμός επιβολής προϋποθέσεων στον προϋπολογισμό της ΕΕ θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου, ακόμη και αν η Ουγγαρία και η Πολωνία αποφασίσουν να παραπέμψουν αυτόν τον μηχανισμό στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CJEU) για να ελέγξει τη νομιμότητά του.
«Από την 1η Ιανουαρίου, η Επιτροπή θα εξετάσει τις υποθέσεις στο πλαίσιο του μηχανισμού υπό όρους.
Εάν υπάρχει παραβίαση του κράτους δικαίου, τότε αυτό θα καταγραφεί», δήλωσε η von der Leyen, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα χρειαζόταν επίσης «ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για να καταρτίσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τον μηχανισμό υπό όρους».
Μόλις το ΔΕΕ εκδώσει την απόφασή του, «αυτές οι υποθέσεις θα αντιμετωπιστούν», συνέχισε η von der Leyen.
"Αυτό σημαίνει από την 1η Ιανουαρίου: Δεν θα χαθεί ούτε μία υπόθεση."

Merkel: Κοινό σημείο μεταξύ των χωρών της ΕΕ

Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό «δείχνει ότι είναι δυνατόν να βρούμε τρόπους» να συμφωνήσουμε μεταξύ 27 χωρών της ΕΕ, ακόμη και αν οι αποκλίσεις είναι μεγάλες, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel.
Η ίδια τόνισε ότι οι ηγέτες αντιμετώπισαν ο ένας τον άλλον «με σεβασμό» στις διαπραγματεύσεις - αλλά αναγνώρισαν ότι τα δημόσια μηνύματα από κάποιους ήταν αρνητικά.
«Γνωρίζω ότι υπάρχουν επίσης βαθιές πληγές μερικές φορές μεταξύ των κρατών μελών», είπε.

Macron: «Μεγάλο σήμα» για το κλίμα

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 είναι «ουσιαστική συμφωνία», σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron.
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε ότι ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες της για το κλίμα... Είναι ένα σημαντικό σήμα και μια συγκεκριμένη φιλοδοξία."
Επίσης, "αυτό το Συμβούλιο έδειξε την ικανότητά μας να αναλαμβάνουμε δράση ενόψει πολλών προκλήσεων", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Αυτή η σύνοδος κορυφής ήταν μια δοκιμασία για την Ευρώπη και πετύχαμε διότι εγκρίθηκαν τρεις σημαντικές συμφωνίες χθες και σήμερα».

De Croo (Βέλγιο): Ικανοποίηση για το κράτος Δικαίου

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Alexander De Croo δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι ικανοποιημένος με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σχετικά με τον μηχανισμό που συνδέει τη χρηματοδότηση της ΕΕ με το σεβασμό του κράτους δικαίου.
Είπε ότι ο συμβιβασμός «χρησιμοποιεί ένα θεσμικό όργανο που είναι πέραν κάθε αμφιβολίας, το οποίο είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, και που μπορεί πραγματικά να είναι ο οδηγός για να διασφαλιστεί ότι οι όροι του μηχανισμού κράτους δικαίου εφαμρόζονται με αμερόληπτο τρόπο».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μια επείγουσα διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποφυγή καθυστερήσεων.
Ο De Croo σημείωσε επίσης ότι «δεν νομίζω ότι είναι η νίκη του ενός πάνω στον άλλο, αυτός είναι απλά ένας καλός τρόπος για να προχωρήσουμε».

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (προϋπολογισμός) και το Ταμείο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
«Η συμφωνία για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης επετεύχθη.
Τώρα μπορούμε να αρχίσουμε την εφαρμογή των συμπεφωνημένων για να ανοικοδομήσουμε τις οικονομίες μας.
Το εμβληματικό Ταμείο Ανάκαμψης θα μας πάει στη νέα, πράσινη, ψηφιακή εποχή» δήλωσε ο Charles Michel.
Image
«Η Ευρώπη προχωρά μπροστά!
Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ και Ταμείο Ανάκαμψης.
1,8 τρισ. ευρώ για να αιμοδοτήσουν την ανάκαμψή μας και να μας βοηθήσουν να χτίσουμε μια πιο ισχυρή, πράσινη και ψηφιακή ΕΕ.
Συγχαρητήρια στη γερμανική Προεδρία της ΕΕ!» έγραψε στο Twitter η Ursula von der Leyen.
Image
Συμφωνία με Ουγγαρία - Πολωνία


Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήλθαν σε συμφωνία με την Ουγγαρία και την Πολωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον νέο προϋπολογισμό, ύψους -αθροιστικά- 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι τα δύο κράτη της Ανατολικής Ευρώπης είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους για τη ρήτρα του κράτους δικαίου.
Μάλιστα, είχαν απειλήσει πως θα θέσουν βέτο.
Παρ’ όλα αυτά, επετεύχθη συμβιβασμός, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τις αγορές (απόφαση ορόσημο για τα κράτη μέλη), αλλά και για την εφαρμογή τους επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ (2021 - 2027).

Το ιστορικό

Η Ουγγαρία και η Πολωνία αντιτάχθηκαν σθεναρά σε ένα καθεστώς χρηματοδότησης που θα εξαρτάται από τα πρότυπα του κράτους δικαίου και απείλησαν να τορπιλίσουν το Ταμείο των 750 δισ. ευρώ και τον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027.

Η πρόταση που υιοθετήθηκε εξακολουθεί να συνδέει τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο με την υιοθέτηση των αρχών του κράτους δικαίου, αν και κυρώσεις (που αναφέρονται ως ρήτρα αιρεσιμότητας) δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν προτού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφανθεί σχετικά με τη νομιμότητα των νέων κανόνων, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από ένα έτος, εξήγησε ο αξιωματούχος.
O Πολωνός αναπληρωτής πρωθυπουργός Jaroslaw Gowin είχε δηλώσει πως έχει επιτευχθεί συμφωνία με τη Γερμανία, η οποία έχει αυτή την περίοδο την προεδρία της ΕΕ, ανοίγοντας τον δρόμο για συμβιβασμό. 

Ποια θα είναι η συνεισφορά των 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης στην παραγωγή πλούτου της Ελλάδος;

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει στην ΕΕ ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων με στόχο να αντλήσει τα 32 δισεκ. ευρώ από το ταμείο Ανάκαμψης.
Από αυτά τα 13 δισεκ. ευρώ θα είναι δάνεια και τα 19 δισεκ. επιδοτήσεις τα περισσότερα εκ των οποίων θα περάσουν μέσα από τις τράπεζες και τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μηχανισμοί εγγυήσεων κ.α.
Κατά ορισμένους το σχέδιο αξιοποίησης των 32 δισεκ. της Ελλάδος είναι ολοκληρωμένο το βασικό ερώτημα είναι όμως το εξής…
Πόσο θα συμβάλλουν τα 32 δισεκ. στην παραγωγή του εθνικού πλούτου της Ελλάδος;
Επίσης τα 32 δισεκ. επαρκούν για να αντιμετωπίσουν ένα βουνό χρέους;

Απαντήσεις

Ξεκινώντας από το χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό φθάνει στα 655 δισεκ. ευρώ και δομείται ως εξής
-Κρατικό χρέος 365 δισεκ. ευρώ
-Ιδιωτικό χρέος 148 δισεκ. ευρώ δάνεια στις τράπεζες
-Χρέος φυσικών και νομικών προσώπων στην εφορία 106 δισεκ.
-Χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία 36 δισεκ. ευρώ
Σύνολο όλων αυτών 655 δισεκ. ευρώ.
Με ΑΕΠ της Ελλάδος το 2020 στα 163 με 164 δισεκ. ευρώ σημαίνει ότι η σχέση συνολικών χρεών προς ΑΕΠ ανέρχεται σε 400%...
Το συνολικό χρέος δημόσιο και ιδιωτικό 400% του ΑΕΠ είναι αντιληπτό γιατί ονομάζεται βουνό χρέους.
Τα 655 δισεκ. χρέους απέναντι στα 32 δισεκ. στήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μόλις το 5,5% του συνολικού δημόσιου και ιδιωτικού χρέους.

Πόσο θα συμβάλουν τα 32 δισεκ. στην παραγωγή του εθνικού πλούτου της Ελλάδος;

Τα 32 δισεκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα συμβάλλουν μόλις 10 δισεκ. στην αύξηση του εθνικού πλούτου της Ελλάδος.
Η απόδοση των κεφαλαίων θα είναι ουσιαστικά το 1/3 της συνολικής στήριξης και αυτή σωρευτικά καθώς τα 10 δισεκ. συνεισφορά στο ΑΕΠ δεν θα είναι σε ετήσια βάση αλλά από το διάστημα έναρξης έως το διάστημα λήξης των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πρακτικά η Ελλάδα θα πάρει 32 δισεκ. για να ενισχύσει το ΑΕΠ περίπου 10 δισεκ. ή σχεδόν 2 δισεκ. σε ετήσια βάση ως συμμετοχή στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.
Καθίσταται κατανοητό ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μόνο στήριξη σε καμία περίπτωση δεν είναι σχέδιο Marshall για την ελληνική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης