Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμβόλιο κορωνοϊού: Σώζει και διχάζει - Προβληματίζει η βιάση της Βρετανίας - ΕΕ: Η ασφάλεια πρώτα, η έγκριση μετά

tags :
Εμβόλιο κορωνοϊού: Σώζει και διχάζει - Προβληματίζει η βιάση της Βρετανίας - ΕΕ: Η ασφάλεια πρώτα, η έγκριση μετά
Αντιπαράθεση ΕΕ - Βρετανίας για το εμβόλιο

Αντιφατική είναι η υποδοχή του εμβολίου στον κόσμο: λύση επείγουσας ανάγκης για τη Μεγάλη Βρετανία γι'αυτό έσπευσε να εγκρίνει την χρήση του, ακολουθούμενη από το Μπαχρέιν, ωστόσο οι Βρυξέλες επιμένουν στην ασφάλεια του εμβολίου πριν το εγκρίνουν οι «27», την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτάσσει την ισότητα πέραν της ασφάλειας.
Ο Peter Liese, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για θέματα υγείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπερασπίστηκε τη διαδικασία έγκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα εμβόλια κορωνοϊού.
Ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός και γιατρός είπε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) ότι «η προσεκτική εξέταση είναι σημαντική και απαιτεί χρόνο.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εκτιμά ότι το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και Biontech θα εγκριθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου, εάν ο έλεγχος είναι θετικός».

Προβληματική η επείγουσα έγκριση του εμβολίου από το Λονδίνο

Ο Liese χαρακτήρισε το γεγονός ότι η Μεγάλη Βρετανία εξέδωσε προχθές άδεια έκτακτης ανάγκης «προβληματικό». «Πρόκειται για τον εμβολιασμό περίπου 400.000 Βρετανών τρεις εβδομάδες νωρίτερα.
Δεν αξίζει τον κόπο.
Μέχρι στιγμής υπάρχουν ελάχιστα αξιόπιστα δεδομένα, ειδικά για νέους και πολύ ηλικιωμένους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κατά την άποψη του Liese, «αυτό θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη στη στρατηγική εμβολιασμού».
Πρότεινε δε «να εμβολιαστούν πρώτα το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης και οι νεότεροι ασθενείς οι οποίοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου».

Αντιπαράθεση ΕΕ - Βρετανίας για το εμβόλιο

Ενταση και αντεγκλίσεις μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας έχει προκαλέσει η απόφαση του Λονδίνου να χορηγήσει κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου της Pfizer, καθιστώντας έτσι το Ηνωμένο Βασίλειο την πρώτη χώρα της Δύσης που ξεκινά εμβολιασμούς.
«Κάνουμε όλοι τους ίδιους ελέγχους ασφαλείας και ακολουθούμε τις ίδιες διαδικασίες, όμως καταφέραμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία χάρη στο Brexit», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός υγείας της Βρετανίας, Matt Hancock, προκαλλώντας την αντίδραση των Βρυξελλών.
Οι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν με την επιχείρηση «Πανάκεια» στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στη Βρετανία, μία από τις χώρες που έχουν πληγεί σφοδρότερα από την υγειονομική κρίση και με τον υψηλότερο απολογισμό θυμάτων στην Ευρώπη, η κυβέρνηση της οποίας έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για τη διαχείριση της πανδημίας.

Μεγαλύτερη ταχύτητα στην έγκριση του εμβολίου ζητά ο πρόεδρος της Ιατρικής Ένωσης Γερμανίας

Αντίθετα ο πρόεδρος της Γερμανικής Ιατρικής Ένωσης Κλάους Ράινχαρντ, ζήτησε μεγαλύτερη ταχύτητα στην έγκριση των εμβολίων του κορωνοϊού. «Τα απαραίτητα δεδομένα είναι διαθέσιμα.
Ο έλεγχος τους θα μπορούσε να είναι πιο γρήγορος.
Ένα υπόλοιπο αβεβαιότητας παραμένει ούτως ή άλλως επειδή τα (ενδεχόμενα) μακροπρόθεσμα προβλήματα δεν μπορούν να διερευνηθούν», είπε ο Reinhard επίσης στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).
Την Τετάρτη, επιφυλάξεις για το χρονοδιάγραμμα που θέτει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, αναφορικά με την έγκριση του εμβολίου, εξέφρασε και ο καθηγητής πολιτικής υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Πότε ξεκινά ο εμβολιασμός στη χώρα μας

Την πληροφορία ότι οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star την Πέμπτη.
Υπολογίζεται ότι μέσα σε ένα μήνα θα γίνουν συνολικά 1.600.000 εμβολιασμοί. Έναν μήνα μετά, περί τα μέσα Μαρτίου, αναμένεται να αρχίσει να εμβολιάζεται ο γενικός πληθυσμός.
Οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, όπου κάθε μήνα υπολογίζεται ότι θα εμβολιάζονται κατά μέσο όρο 750.000 πολίτες.
Ο στόχος είναι μέχρι τον Ιούλιο του 2021 να έχουν εμβολιαστεί 5.500.000 άτομα, αριθμός που αφορά σχεδόν τον μισό πληθυσμό.

Μπαχρέιν: Ενέκρινε προς χρήση το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech - Η δεύτερη χώρα μετά τη Βρετανία

Το Μπαχρέιν ανακοίνωσε σήμερα 4 Δεκεμβρίου ότι ενέκρινε για κατεπείγουσα χρήση το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech για την Covid-19.
Το Μπαχρέιν γίνεται έτσι η δεύτερη χώρα του κόσμου, μετά τη Βρετανία, που εγκρίνει το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Τον Νοέμβριο είχε δώσει έγκριση και στο εμβόλιο της εταιρείας Sinopharm, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στους «εργαζόμενους της πρώτης γραμμής».
«Η έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech θα προσθέσει άλλο ένα σημαντικό επίπεδο στην απάντηση του βασιλείου στην Covid-19» ανέφερε η Δρ Μαριάμ αλ Τζαλάχμα, η επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Εθνικής Υγείας του Μπαχρέιν, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

ΠΟΥ: Οι πλούσιοι να μην ποδοπατήσουν τους φτωχούς για το εμβόλιο

Οι πλούσιοι δεν πρέπει να «ποδοπατήσουν» τους φτωχούς στην κούρσα για το εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19, δήλωσε εξάλλου ο γενικός διευθυντής του ΠOY, Tedros Adhanom Ghebreyesus, κατά τη διάρκεια συνόδου του ΟΗΕ για την πανδημία.
Η χορήγηση του εμβολίου έχει ανακοινωθεί πως θα είναι δωρεάν στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ.
«Τα εμβόλια δεν θα εξαλείψουν τον κορωνοϊό» δήλωσε με τη σειρά του ο Mike Ryan, αρμόδιος για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, εξηγώντας πως από μόνα τους τα εμβόλια δεν «θα μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά».
«Φθάσαμε (…) σε ένα σημείο κάμψης της πανδημίας.
Ζητούμε από τον κόσμο να συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες» μπροστά στην Covid-19, πρόσθεσε.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης