Τελευταία Νέα
Διεθνή

Maas (Γερμανία): Θα επιδιώξουμε νέα συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ

Maas (Γερμανία): Θα επιδιώξουμε νέα συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ
Ο γερμανός ΥΠΕΞ άφησε εμφανώς να εννοηθεί ότι ο επόμενος Αμερικανός πρόεδρος θα είναι ο Joe Biden
Μια ανάσα από τις Αμερικανικές εκλογές και ο Biden κερδίσει συνεχώς υποστηρικτές εντός και εκτός ΗΠΑ. Η τελευταία ήρθε από τον υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas, ο οποίος δηλωσε οτι θα επιδιώξει να εξευρεθεί κοινή προσέγγιση με τις ΗΠΑ μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου μέασα από ένα διατλαντικό "new deal" με την Ουάσινγκτον.
Τη δήλωση αυτή έκανε ο γερμανός υπουργός σε συνέντευξή του στην Tagesspiegel am Sonntag αφήνοντας εμφανώς να εννοηθεί ότι ο επόμενος Αμερικανός πρόεδρος θα είναι ο Joe Biden.
"Θα προσεγγίσουμε την Ουάσινγκτον σύντομα μετά τις εκλογές — για να προτείνουμε διατλαντικό ‘new deal’", είπε ο Maas υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται όσο ποτέ κοινή προσέγγιση για τους "κανόνες του παιγνιδιού" σε παγκόσμιο επίπεδο.
Επισήμανε ότι σε πεδία όπως είναι το εμπόριο, η προστασία του περιβάλλοντος και η πανδημία του κορωνοϊού, οι προσεγγίσεις που βασίζονται αποκλειστικά στα εθνικά συμφέροντα αποδεικνύονται ανεπαρκείς.
"Το μέλλον του κόσμου θα είναι καταστροφικό εάν δεν αντιμετωπίσουμε από κοινού τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας", προειδοποίησε ο Maas.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας εξέφρασε εξάλλου την δυσφορία του για τον τρόπο με τον οποίο ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Trump χειρίζεται τη σχέση της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Αναγκαστήκαμε να ακούσουμε τον Trump να αναφέρεται στην Κίνα, τη Ρωσία και την ΕΕ στην ίδια πρόταση και να τις χαρακτηρίζει τους βασικούς αντιπάλους των ΗΠΑ", θύμισε ο Maas. "Αυτό πρέπει να τελειώσει", πρόσθεσε.
Απέφυγε πάντως να δώσει σαφή απάντηση ερωτηθείς εάν θα προτιμούσε νίκη του Trump ή του υποψηφίου των Δημοκρατικών Joe Biden λέγοντας ότι "θα ήταν επικίνδυνο εάν, ως υπουργός Εξωτερικών, εξέφραζα τις προσωπικές μου επιθυμίες για τα αποτελέσματα εκλογών σε άλλες χώρες", είπε και πρόσθεσε ότι δεν αποφασίζει το Βερολίνο, οι Αμερικανοί είναι αυτοί που θα εκλέξουν δημοκρατικά τον πρόεδρό τους.
"Κατόπιν θα διαχειριστούμε το εκλογικό αποτέλεσμα, όποιο κι αν είναι", διαβεβαίωσε.
Ο Trump υποστήριξε πάντως χθες (31/10)  σε προεκλογική του ομιλία πως διάφορες δυνάμεις, ανάμεσά τους και η Γερμανία, επιθυμούν να ηττηθεί.
"Η Κίνα θέλει να φύγω. Το Ιράν θέλει να φύγω. Η Γερμανία θέλει να φύγω", είπε ο Trump στην ομιλία του στην Πενσιλβάνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης