Διεθνή

Νέο κύμα φτώχειας στην Ισπανία φέρνει η πανδημία του κορωνοϊού

Νέο κύμα φτώχειας στην Ισπανία φέρνει η πανδημία του κορωνοϊού
Κατακόρυφη αύξηση των «πεινασμένων» στην Ισπανία
Πριν από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, η τράπεζα τροφίμων του Conrado Jiménez στη Μαδρίτη βοηθούσε περί τους 400 ανθρώπους τον μήνα.
Πλέον, διανέμει 10 τόνους προμηθειών σε 3.500 ανθρώπους την ημέρα.
Από τις πλέον πληγείσες χώρες παγκοσμίως από την πανδημία η Ισπανία έχει περιέλθει σε δεινή θέση με τον αριθμό των ανέργων να έχει εκτοξευτεί στα 3,8 εκατομμύρια.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα φτώχειας», είπε ο Conrado Jiménez, το ίδρυμα του οποίου βοηθάει κυρίως γυναίκες με μικρά παιδιά.
«Αναμένουμε ότι εάν αυτό συνεχιστεί για άλλους τρεις έως έξι μήνες η κοινωνία θα καταρρεύσει».
Η κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Pedro Sanchez παρουσίασε ένα πρόγραμμα βασικού εισοδήματος και στηρίζει σχεδόν 730.000 ανθρώπους μέσω ενός πανεθνικού σχεδίου προσωρινής αργίας, ωστόσο πολλοί είναι οι πολίτες που δεν κατάφεραν να ενταχθούν σε αυτό.
Για παράδειγμα, η Dolores San Antonio, 23 ετών, που ζει παράνομα σε ένα σπίτι με τον σύζυγο και τα τρία παιδιά της.
Της είπαν ότι δεν πληροί της προϋποθέσεις για να ενταχθεί στο πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι το νοικοκυριό της συντηρείται με μόλις 422 ευρώ τον μήνα, πολύ κάτω από το όριο του κατώτατου μισθού των 1.108 ευρώ.
«Το μόνο που ζητάω είναι μια ευκαιρία να εργαστώ, προκειμένου να μπορώ να πληρώσω το ενοίκιο μου και να ζήσω με αξιοπρέπεια», λέει η 23χρονη, η οικογένεια της οποίας κινδυνεύει με έξωση τον Δεκέμβριο.
«Δεν θέλω τα κορίτσια μου να ζουν με αυτό το άγχος, ειδικά η μεγαλύτερη…
Μου προσέφερε ακόμη και χρήματα από τον κουμπαρά της για να τα βγάλουμε πέρα», περιέγραψε, συγκρατώντας με δυσκολία τα δάκρυά της.
Έξω από την εκκλησία Σάντα Μαρία Μικαέλα και Σαν Ενρίκε, η οποία χρησιμοποιείται ως κέντρο διανομής της τράπεζας τροφίμων, γυναίκες σχηματίζουν ουρές για να παραλάβουν τις ημερήσιες προμήθειες που δικαιούνται, ψωμί, γάλα και πάνες.
Πολλές ψάχνουν εναγωνίως για κάποια θέση απασχόλησης, αφότου έχασαν τις δουλειές τους εξαιτίας της πανδημίας.
«Η μητέρα μου δεν έχει δουλειά και ο πατέρας μου έχει τεθεί σε προσωρινή αργία, δεν τον πληρώνουν, επομένως δεν γνωρίζω πως θα πληρώσουμε τους λογαριασμούς αυτόν τον μήνα», λέει η 18χρονη Paola.
Μητέρα δύο παιδιών, η νεαρή γυναίκα ψάχνει για δουλειά, όμως δεν βρίσκει.
«Δεν ξέρω τι θα κάνουμε.
Δεν έχουμε φαγητό στο σπίτι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης