Το δίλημμα της ελληνικής διπλωματίας απέναντι στον Erdogan - Η Τουρκία ακύρωσε τη στρατιωτική άσκηση στις 28/10, σε… ένδειξη καλής θέλησης

Το δίλημμα της ελληνικής διπλωματίας απέναντι στον Erdogan - Η Τουρκία ακύρωσε τη στρατιωτική άσκηση στις 28/10, σε… ένδειξη καλής θέλησης
Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του Oruc Reis
(upd) Απέναντι σε ένα μεγάλο δίλλημα βρίσκεται η ελληνική πλευρά όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα που κλιμακώνεται διαρκώς, είτε με τις εκδόσεις νέων NAVTEX που καταπατούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είτε με επιθετική ρητορική τόσο από τον ίδιο τον Recep Tayyip Erdogan όσο και από τους υπουργούς της κυβέρνησης του.
Η Αθήνα καλείται πλέον να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει την ίδια πολιτική που έχει βάση της, την ψυχραιμία και τη διπλωματία, ή εάν θα δώσει μια αποφασιστική απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα και στην προσπάθεια του Erdogan για τη δημιουργία τετελεσμένων που θα ενισχύουν τη θέση του σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις.
Από τη μία, η πρώτη επιλογή δεν φαίνεται να βάζει φρένο στον Erdogan, ο οποίος εκτός των άλλων εκμεταλλεύεται και την ανοχή τόσο της ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ, ενώ από την άλλη, στη δεύτερη επιλογή η Ελλάδα θα αναλάβει το ρίσκο ενός θερμού επεισοδίου, κάτι που φαίνεται πως επιδιώκει ο Erdogan.
Πάντως, σημειώνεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας, η Τουρκία ανακοίνωσε την ακύρωση της τουρκικής NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου.

Η μετατόπιση της κόκκινης γραμμής

Κι όλα αυτά, τη στιγμή που η Ελλάδα έχει ήδη μετατοπίσει την... κόκκινη γραμμή από τα 12 ναυτικά μίλια στα 6 ναυτικά μίλια. Αυτό άλλωστε προέκυψε και από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή.
«Το δικαίωμα επέκτασης στα 12 μίλια είναι μονομερές αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας, δεν τίθεται υπό αίρεση.
Η κυβέρνηση της ΝΔ πρώτη το άσκησε ξεκινώντας από τον Ιόνιο.
Επίσης είναι σαφές γιατί καμία κυβέρνηση δεν προχώρησε στο Αιγαίο από το 1995 στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια» σημείωσε και υπογράμμισε σχετικά με το Αιγαίο ότι «η κυριαρχία της χώρας εκτείνεται στα 6 μίλια στη θάλασσα και στα 10 μίλια για τον εναέριο χώρο».
Γι' αυτό άλλωστε, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις περιορίζονται στη «σταθερή επιτήρηση» των τουρκικών σκαφών και δεν τα παρεμποδίζουν ακόμα κι όταν φτάνουν στα 6,1 ναυτικά μίλια απόσταση από τις ακτές του Καστελόριζου.
Άλλωστε, η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι η υφαλοκρηπίδα που βρίσκεται πέραν των χωρικών υδάτων (δηλ. 6 ναυτικά μίλια) καλύπτεται από διεθνή ύδατα και δεν μπορούν να μπουν φραγμοί στην παρουσία πλοίων, συμπεριλαμβανομένων των πολεμικών.

Η Τουρκία ακύρωσε τη στρατιωτική άσκηση για τις 28 Οκτωβρίου

Στην ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων για τις 28 Οκτωβρίου προχώρησε η Τουρκία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Τουρκία ακύρωσε τη NAVTEX για τις ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο σε ένδειξη καλής θέλησης.
«Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, Ελλάδα και Τουρκία αναβάλουν τις ασκήσεις που είχαν προγραμματίσει για 28 και 29 Αυγούστου», κάνει γνωστό το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.
Η Άγκυρα κάνει έτσι δεκτό το αίτημα του ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση, πρόταση που έγινε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, ο γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, είχε ανακοινώσει ότι Ελλάδα και Τουρκία αποφάσισαν την ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων που είχαν προγραμματίσει στην ημέρα της εθνικής επετείου η μία χώρα της άλλης (28η και 29η Οκτωβρίου).
Σύμφωνα με τα δημοσεύματα ο Erdogan και οι αρμόδιοι υπουργοί, συνεχίζουν να υποστηρίζουν το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας, τον διάλογο και τις πολιτικές λύσεις για την επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Το Oruc Reis συνεχίζει τις εργασίες του έως 4/11

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία έχει παρατείνει -με σχετική NAVTEX- τις έρευνες του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έως τις 4 Νοεμβρίου.
Με τη νέα NAVTEX δεσμεύει την περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά-νοτιοανατολικά της Καρπάθου.
Η προηγούμενη οδηγία που είχε εκδώσει ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας είχε ισχύ μέχρι την 27η Οκτωβρίου.
Πλέον, υπάρχει έντονη ανησυχία για τις κινήσεις του Oruc Reis στις 28 Οκτωβρίου, οπότε είναι και η επέτειος του «ΟΧΙ».
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Fatih Donmez, προανήγγειλε μάλιστα την συνέχιση των σεισμικών ερευνών από το Oruc Reis για διάστημα δύο μηνών δείχνοντας έτσι η γειτονική χώρα θα προχωρήσει με μπαράζ προκλήσεων μέχρι και το Δεκέμβρη, οπότε η ΕΕ θα αποφασίσει μέσω της Συνόδου Κορυφής για ενδεχόμενες κυρώσεις στην Άγκυρα.

Η κόντρα Macron με Erdogan

Την ίδια στιγμή, στο «κόκκινο» έχει φτάσει η κόντρα του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, που έχει πυροδοτηθεί από την εμπλοκή της Τουρκίας στον εμφύλιο της Λιβύης, το Ναγκόρνο Καραμπάχ αλλά και τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τελευταίο επεισόδιο, ήταν οι φραστικές επιθέσεις του Erdogan κατά του Macron, για τον οποίο δήλωσε ότι χρειάζεται ψυχοθεραπεία για τη συμπεριφορά του απέναντι στους μουσουλμάνους και το Ισλάμ.
Ως «απάντηση» ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να ανακαλέσει μέχρι νεοτέρας τον πρέσβη της Γαλλίας στην Άγκυρα με το Ελιζέ να καταγγέλλει τις «απαράδεκτες» δηλώσεις του Erdogan, που έθεσε υπό αμφισβήτηση την «ψυχική υγεία» του Γάλλου προέδρου.
«Οι δηλώσεις του προέδρου Erdogan είναι απαράδεκτες.
Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο.
Αξιώνουμε από τον Erdogan να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη.
Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», σχολίασε το Ελιζέ.
Την οργή του Erdogan, που διεκδικεί υπερασπιστή του Ισλάμ, πυροδότησε η αποφασιστικότητα του Macron να υπεραμυνθεί του δυτικού τρόπου ζωής και των αξιών της Γαλλίας, την οποία θα πρέπει να εγκαταλείψουν όσοι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να προσαρμοστούν, αλλά από πίσω κρύβεται κυρίως η επικριτική στάση του Γάλλου προέδρου, του μόνου ηγέτη μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας που ορθώνει ανάστημα στην επεκτατική πολιτική, τις ηγεμονικές βλέψεις του Τούρκου προέδρου και τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας.
Ωστόσο, ο Erdogan έδωσε συνέχεια στη διαμάχη, καθώς μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση στην Άγκυρα, κατηγόρησε τον Macron για αντι-ισλαμική ρητορική και ζήτησε τη στήριξη των υπόλοιπων Ευρωπαίων ηγετών, προκειμένου «να μπει ένα τέλος στην ατζέντα Macron», όπως υποστήριξε.
Παράλληλα, κάλεσε τους Τούρκους πολίτες να προχωρήσουν σε μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων, ενώ επανέλαβε τη θέση ότι ο Macron χρήζει ψυχικής βοήθειας», σημειώνοντας, επίσης, ότι αυτός  «ενθάρρυνε τις επιθέσεις στο Παρίσι».
Ο Εrdogan, μιλώντας για τον Macron, ανέφερε ότι πρόκειται για έναν «πραγματικό φασίστα», έναν «ναζί με την πραγματική έννοια.
Η ρατσιστική τρομοκρατία εξαπλώνεται στην κοινωνία από τα μέσα ενημέρωσης και την πολιτική, συχνά με τις πλάτες των δυνάμεων ασφαλείας».
Στην ίδια ομιλία, ο Erdogan συνέκρινε τη μεταχείριση της οποίας τυγχάνουν οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη με τη μεταχείριση των Εβραίων πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και κατηγόρησε ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες για «φασισμό» και «ναζισμό».


Τα σκίτσα του Charlie Hebdo

Στον απόηχο της δολοφονίας του καθηγητή Samuel Pety σε ισλαμιστική επίθεση κοντά στο σχολείο του, η γαλλική κυβέρνηση δρομολόγησε ένα πρόγραμμα φωτισμού των κυβερνητικών κτιρίων με σκίτσα του περιοδικού Charlie Hebdo, με απεικονίσεις, μεταξύ άλλων, του Μωάμεθ.
Τα σκίτσα αυτά έγιναν η αιτία για την αποτρόπαια επίθεση στον Pety από φανατικό ισλαμιστή.
Image

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS