Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύπρος: Καταργούνται οι «Golden visa» μετά τον σάλο από τις αποκαλύψεις για διαφθορά

Κύπρος: Καταργούνται οι «Golden visa» μετά τον σάλο από τις αποκαλύψεις για διαφθορά
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χ. Τζιοβάνης, εμφανίζονται πρόθυμοι να μεσολαβήσουν υπέρ Κινέζου φυγόδικου για την εξασφάλιση της λεγόμενη «golden visa» σε ντοκιμαντέρ του Al Jazzera
Ντόμινο εξελίξεων λαμβάνουν χώρα στην Κύπρο, με κατάργηση του προγράμματος παροχής κυπριακών διαβατηρίων έναντι επενδύσεων από την 1 Νοεμβρίου 2020.
Την απόφαση ανακοίνωσε στις 13 Οκτωβρίου 2020 η κυπριακή κυβέρνηση, μετά τον σάλο που ξέσπασε από την δημοσιοποίηση ντοκιμαντέρ του Al Jazzera, όπου ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης, εμφανίζονται πρόθυμοι να μεσολαβήσουν υπέρ Κινέζου φυγόδικου για την εξασφάλιση της λεγόμενη «golden visa».
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η απόφαση θα ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου 2020, ενώ διευκρίνησε παράλληλα τα προβλήματα τα οποία παρουσιάστηκαν στο πρόγραμμα από τον καιρό της εφαρμογής του.
Δημοσιογράφοι εμφανίζοταν in cognito και έπαιρναν συνεντεύξεις ως μεσολαβητές για υποτιθέμενους επενδυτές
Με διάρκεια μία ώρα, κυκλοφόρησε το νέο ρεπορτάζ διευρευνητικής δημοσιογραφίας του Al Jazeera για την Κύπρο που ονομάζεται The Cyprus Undercover και προκάλεσε πολιτική αναταραχή, καθώς σ' αυτό εμφανίζονται δημόσια πρόσωπα από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου που φέρονται να εμπλέκονται με τη βιομηχανία των χρυσών διαβατηρίων.
Για την πραγματοποίηση του ρεπορτάζ, οι δημοσιογράφοι του διεθνούς ειδησεογραφικού δικτύου εμφανίζονταν in cognito ως μεσολαβητές για υποτιθέμενους επενδυτές.
Ειδικότερα, στο βίντεο, παρουσιάζεται ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χ. Τζιοβάννης, με τον δικηγόρο του Α. Πιττάτζιη να συνομιλούν με τους υπό κάλυψη δημοσιογράφους του Al Jazeera σε κάποιο εστιατόριο. Άτομο από την ομάδα του κ. Τζιοβάνη λέει σε κάποιο από τους μεσάζοντες ότι μπορούν να αλλάξουν το όνομα του ενδιαφερόμενου για διαβατήριο και γελώντας λέει ότι «φυσικά μπορούμε να το κάνουμε αυτό, εδώ είναι Κύπρος».
Η απάντηση του Ομίλου Giovanni 
Τρέιλερ που φωτογραφίζει τον Όμιλο Giovanni να εμπλέκεται στην υπόθεση των χρυσών διαβατηρίων δημοσίευσε το Al Jazeera, προετοιμάζοντάς μας για νέο ρεπορτάζ.
Με αφορμή το trailer, ο Όμιλος Giovanni αναφέρει:
Παρακολουθήσαμε το trailer του Al Jazeera και εκ των πραγμάτων δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι θα δημοσιοποιηθεί σήμερα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι:
• Τον Οκτώβριο του 2019, μέσω εγγεγραμμένου κτηματομεσίτη, ήρθαμε σε επικοινωνία με τους λεγόμενους «μεσάζοντες», οι οποίοι όπως προέκυψε στην πορεία δεν ήταν επαγγελματίες αλλά υπό κάλυψη δημοσιογράφοι.
• Ο κτηματομεσίτης ισχυρίστηκε ότι οι συγκεκριμένοι «μεσάζοντες» εκπροσωπούν 18 επενδυτές, οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Κύπρο (κάποιοι μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, άλλοι σε έργα υποδομών). Στη διάρκεια της συζήτησης, ηγέρθηκαν υποψίες για την αξιοπιστία και το κύρος τους, καθώς μεταξύ άλλων μας ανέφεραν ότι ο ένας από τους 18 επενδυτές, ήταν αντιμέτωπος με ποινική υπόθεση «ερήμην» του και ενδιαφέρεται για συμμετοχή στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.
• Τη συγκεκριμένη περίπτωση την καταγγείλαμε, μέσω του δικηγόρου μας, στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και τη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019, δηλαδή κατά την πρώτη εργάσιμη μέρα μετά τη συνάντηση που είχαμε μαζί τους. Ένα χρόνο μετά λάβαμε επιστολή από τον Al Jazeera με την οποία μας ζητούσε να τοποθετηθούμε επί του θέματος. Αφού απαντήσαμε στην επιστολή, προχωρήσαμε τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020 στην υποβολή καταγγελίας προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητώντας την πλήρη διερεύνηση του θέματος, καθώς και το ενδεχόμενο κατασκοπίας, πλαστοπροσωπίας και καταπάτησης προσωπικών δεδομένων.
• Αξίζει να σημειωθεί ότι η καταγγελία στη ΜΟΚΑΣ και τον Δικηγορικό Σύλλογο στις 29 Οκτωβρίου 2019, υποβλήθηκε αφού διαπιστώσαμε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση δεν πληρούσε τα κριτήρια περί ξεπλύματος παράνομου χρήματος. Σκοπός της καταγγελίας ήταν να βοηθήσουμε τις Αρχές, με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, για διαλεύκανση της υπόθεσης.
• Εάν υπήρχε αμφιβολία για τα κίνητρα του Al Jazeera, το γεγονός ότι βιντεογραφούσαν μέσω ηλεκτρονικής συσκευής, για να δημοσιεύσουν ένα χρόνο αργότερα τρέηλερς και ντοκιμαντέρ, επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες σκοπιμότητες πίσω από την ανακίνηση του θέματος.
  • Είναι απορίας άξιον κατά πόσο ίδιες εχθρικές πρακτικές ακολουθούνται και για άλλες χώρες. Απαιτούμε άμεσα από τα αρμόδια θεσμικά όργανα του κράτους να τοποθετηθούν γύρω από το όλο ζήτημα για να λάμψει η αλήθεια.
  • Η έντιμη διαδρομή της εταιρείας μας είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν θα επιτρέψουμε να αποτελέσει την παράπλευρη απώλεια για τα θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη αναφορικά με το πρόγραμμα πολιτογράφησης.

wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης