Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προϋπολογισμός 2021: Στο 1% του ΑΕΠ το πρωτογενές έλλειμμα με το σενάριο βάσης από 6,75% το 2020 - Το ΑΕΠ αύξηση +5,5% έως +7,5% !!!

Προϋπολογισμός 2021: Στο 1% του ΑΕΠ το πρωτογενές έλλειμμα με το σενάριο βάσης από 6,75% το 2020 - Το ΑΕΠ αύξηση +5,5% έως +7,5% !!!
Ανάπτυξη 7,5% το 2021... μόνο με την ένεση από το Ταμείο Ανάκαμψης
Δύο σενάρια για το έλλειμμα και την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021 ενσωματώνει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού και το οποίο αναμένεται να αναθεωρηθεί στο σύνολο του με το τελικό κείμενο που θα κατατεθεί 21 Νοεμβρίου στη βουλή.
Λόγω της πολύ μεγάλης αβεβαιότητας που προκαλεί στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα η πανδημία του κορωνοϊού, το προσχέδιο εμπεριέχει δύο σενάρια:
το βασικό που προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ και ανάπτυξη 5,5% το 2021, και το εναλλακτικό όπου ο πήχης για την ανάκαμψη τοποθετείται στο 7,5%  (!) για το 2021 και τελεί υπό την αίρεση ότι θα απορροφηθούν κονδύλια τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στο εναλλακτικό σενάριο ο στόχος για το πρωτογενές έλλειμμα είναι για 0,5% του ΑΕΠ αν και η άσκηση που τρέχει στο πίσω μέρος του μυαλού του οικονομικού επιτελείου είναι για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.
Πράγμα εξαιρετικά δύσκολο διότι η οικοδόμηση του εναλλακτικού σεναρίου ξεκινά από το γεγονός ότι η ύφεση φέτος της ελληνικής οικονομίας είναι πρωτοφανής.
Η υπόθεση για την ταχύτητα της ανάκαμψης το επόμενο έτος βασίζεται στην πρόβλεψη ότι η ύφεση έπιασε πάτο στο δεύτερο τρίμηνο του έτους με το 15,2%, και εφόσον αυτή περάσει σε μεγαλύτερη εστία βάθους στο τρίτο τρίμηνο του 2020 λόγω των αναιμικών εισπράξεων από τον τουρισμό, τότε η ετήσια ύφεση μάλλον κλίνει προς το 9% - 10% καταρρίπτοντας όλα τα προηγούμενα δυσμενή σενάρια.
Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 7η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας εμμένει στην αρχική πρόβλεψη για ύφεση 9% ενώ οι διεθνείς οίκοι «βλέπουν» διψήφια συρρίκνωση του ΑΕΠ με κατώτατο όριο το 10%.
Ωστόσο ακόμα και αν οι εξελίξεις στη πραγματική οικονομία επιβεβαιώσουν το οικονομικό επιτελείο το αγκάθι της δημοσιονομικής προσαρμογής παραμένει μεγάλο καθώς σε απόλυτα ποσά θα αγγίξει τα 11 - 12 δις. ευρώ.
Κι αυτό γιατί το πρωτογενές έλλειμμα από 6,75% του ΑΕΠ που αναμένεται να κλείσει φέτος αν ληφθεί υπόψη και η δαπάνη για τα αναδρομικά των συνταξιούχων (0,8% του ΑΕΠ) θα πρέπει να κατέβει στο 0,5% του ΑΕΠ σύμφωνα με το εναλλακτικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών.
Αν και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θεωρούν ότι η αποκλιμάκωση του ελλείμματος θα επέλθει σχεδόν αυτόματα από την απόσυρση των μέτρων που ελήφθησαν φέτος για τη στήριξη της οικονομίας τόσο στο σκέλος των δαπανών όσο και στο σκέλος των εσόδων ωστόσο το σκηνικό για το επόμενο έτος παραμένει θολό καθώς ουδείς γνωρίζει τη τροχιά της πανδημίας και αν και τι είδους μέτρα θα χρειασθούν το 2021.
Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ποντάρουν στα πακέτα της Κομισιόν για να αυξήσουν τις ανάσες ρευστότητας στη αγορά και να προστατέψουν το μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων που έχει αρχίσει να «ξεφουσκώνει» κυρίως λόγω των έκτακτων μέτρων στήριξης.

Στον προϋπολογισμό ενσωματώνονται τα προσωρινά μέτρα ύψους 6,8 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από το φόρουμ της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα:

 -Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Στο μέτρο εντάσσονται οι εργαζόμενοι σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ και οι ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ εξαιρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, Συνταξιούχοι. Η επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό φθάνει τα 770 εκατ. ευρώ, αφού το χαράτσι σήμερα επιβάλλεται σε εισοδήματα πάνω από τα 12.000 ευρώ οπότε οι άμεσα ευνοημένοι είναι οι υψηλόμισθοι και φυσικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

 - Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα 28 μικρότερα νησιά της χώρας (Φούρνοι, Αη Στράτης, Οινούσσες, Ψαρά, Αγαθονήσι, Λειψοί, Κάσος, Καστελόριζο, Τήλος, Χάλκη, Νίσυρος, Γαύδος, Ερεικούσα, Οθωνοί κ.α.) με το κόστος να ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

 - Εξάμηνη παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, έως τον Απρίλιο του 2021, στις μεταφορές, στον καφέ, στους κινηματογράφους και στις τουριστικές υπηρεσίες, με κόστος 150 εκατ. ευρώ.

- Εφαρμογή μέτρου για υπεραποσβέσεις (200%) για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις, παγίου κεφαλαίου. Το μέτρο θα ισχύσει για 3 έτη από το 2021 έως το 2023. Θα υπάρξει μικρή απώλεια εσόδων, η οποία εξαρτάται από το ύψος των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν.

- Εξάμηνη αναστολή (μέχρι και τις 30 Απριλίου 2021) είσπραξης φορολογικών υποχρεώσεων.
 
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης