Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαίωσε σε «Α+» την αξιολόγηση της Ιρλανδίας, σταθερό παραμένει το outlook

Fitch: Επιβεβαίωσε σε «Α+» την αξιολόγηση της Ιρλανδίας, σταθερό παραμένει το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Ιρλανδίας από τη Fitch Ratings
Σε «Α+» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας η Fitch Ratings, διατηρώντας παράλληλα σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook).
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, οι αξιολογήσεις της Ιρλανδίας υποστηρίζονται από ισχυρά ιδρύματα και κατά κεφαλήν εισόδημα που είναι από τα υψηλότερα στην κατηγορία «Α», τους δείκτες διακυβέρνησης και ανθρώπινης ανάπτυξης.
Αυτοί οι παράγοντες εξισορροπούνται από αυξημένα επίπεδα δημόσιου χρέους και εξωτερικούς κινδύνους, όπως οι αβεβαιότητες σχετικά με τον αντίκτυπο του Brexit και τις πιθανές μεταβολές στις διεθνείς πολιτικές για τη φορολογία των εταιρειών.
Το σταθερό outlook αντανακλά κάποια εμπιστοσύνη ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας στα δημόσια οικονομικά, συμπεριλαμβανομένης της διεύρυνσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, θα υποχωρήσει σταδιακά, ενώ η απότομη αύξηση του δημόσιου χρέους θα σταθεροποιηθεί τα επόμενα δύο τρία χρόνια.
Η Fitch αναμένει δημοσιονομικό έλλειμμα 8,6% του ΑΕΠ φέτος, από πλεόνασμα 0,4% το 2019, παρά την πρόσφατη ανθεκτικότητα στα φορολογικά έσοδα.
Επίσης, αναμένει το έλλειμμα να μειωθεί στο 4,9% το επόμενο έτος και 2,8% το 2022.
Το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί σε 68% το 2020 από 58,8% πέρυσι, για να διαμορφωθεί στο 68,4% το 2022.
Ο δείκτης ακαθάριστου χρέους προς έσοδα στα τέλη του 2019 ήταν 233%, πολύ υψηλότερος από το μέσο όρο του 117,8% στην «Α».
Ο οίκος αναμένει μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 8,6% το 2020.
Στη συνέχεια, αναμένει ανάκαμψη στην οικονομική δραστηριότητα με σταθερό ρυθμό το επόμενο έτος, με το πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 6% σε σχέση με το 2021.
Οι μεγάλες ιρλανδικές τράπεζες εμφανίστηκαν σε καλή θέση στις αρχές του έτους για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας, δεδομένου του υγιούς κεφαλαίου και της ρευστότητας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, το α’ τρίμηνο 2020 ο μέσος δείκτης κεφαλαίου CET1 ήταν 21,8%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης