Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να προσελκύσει επενδυτές και όχι ευκαιριακά funds – Σχέδιο λιτότητας στην οικονομία και τράπεζες

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να προσελκύσει επενδυτές και όχι ευκαιριακά funds – Σχέδιο λιτότητας στην οικονομία και τράπεζες
Εάν δεν παρουσιαστούν από την κυβέρνηση μέτρα και δεν δοθούν απαντήσεις για αυτά τα 4 δομικά προβλήματα η Ελλάδα θα είναι μια περιθωριακή, ασήμαντη οικονομία όπου τα zombies κυριαρχούν και όχι η υγιής οικονομία
Η Ελλάδα ποτέ δεν φημιζόταν για την οικονομικής της συνέπεια, επί πολλά χρόνια καλλιεργήθηκε στην χώρα ο παραλογισμός της κατασπατάλησης των κοινοτικών πόρων, το χρέος εκτροχιάστηκε και τα δημοσιονομικά ελλείμματα εκτοξεύθηκαν.
Οι απάτες στην οικονομία και η κακοδιαχείριση στιγμάτισαν για πολλές δεκαετίες την Ελλάδα στα μάτια των ευρωπαίων η Ελλάδα έχει χαμηλό συντελεστή αξιοπιστίας ακόμη και σήμερα.
Επί 10 χρόνια η Ελλάδα υποχρεώθηκε να ακολουθήσει δημοσιονομική προσαρμογή και να υιοθετήσει μέτρα λιτότητας πρωτοφανή, τα οποία άλλαξαν δομικά την συμπεριφορά των ελλήνων προς το κράτος.
Επί 10 χρόνια η Ελλάδα προσπαθούσε να επαναφέρει στην κανονικότητα τα δημόσια οικονομικά.
Στο σκέλος των ελλειμμάτων κατάφερε να πετύχει και να καταγράφει έστω και με δυσκολίες πρωτογενή πλεονάσματα.
Στο χρέος όμως η Ελλάδα δεν έδειξε ουσιώδη πρόοδο, καθώς το δημόσιο χρέος βρίσκεται στα 334 δισεκ. ή 362,8 δισεκ. ευρώ
Από αυτά 74 δισεκ. είναι ομόλογα και έντοκα συγκεκριμένα 60 δισεκ. ομόλογα και 12,8 δισεκ. έντοκα και 288 δισεκ. δάνεια εκ των οποίων 248 δισεκ. από τους μηχανισμούς στήριξης.
Η Ελλάδα εμφάνιζε πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί ένα χρέος που δεν μειώνεται αλλά παραμένει στάσιμο.
Μόνο τα τελευταία χρόνια μετά την αρχική αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της πιο φιλικής προς τις αγορές κυβέρνηση της ΝΔ δημιουργήθηκε μια αίσθηση ότι η Ελλάδα πάει να γυρίσει σελίδα.
Ήρθε ο κορωνοιός και το σοκ της ύφεσης και ο λογαριασμός τινάχθηκε στον αέρα ειδικά ως προς το δημοσιονομικό έλλειμμα που θα φθάσει στα 14 δισεκ. ευρώ αλλά και στην αύξηση του χρέους.

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα;

 Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να προσελκύσει επενδυτές και όχι ευκαιριακά funds.
Μέχρι τώρα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων η Ελλάδα προσελκύει μόνο ευκαιριακά funds για τα προβληματικά δάνεια.
Είναι επενδυτές που δεν συμμετέχουν στην παραγωγική πρόοδο της Ελλάδος απλά εκμεταλλεύονται ένα περιουσιακό στοιχείο του ιδιωτικού χρέους με στόχο να αποκομίσουν υπεραξίες.
Υπάρχει σοβαρή έλλειψη μακροπρόθεσμων επενδυτών στην Ελλάδα.
Τι πρέπει να γίνει;
Θα πρέπει να γίνουν 4 πράγματα

1)Η Ελλάδα εν μέσω ύφεσης, καταστροφής παραγωγικών κλάδων από τον κορωνοιό, να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επιστροφής στην δημοσιονομική προσαρμογή.
Εάν αυτό δεν συμβεί οι ξένοι επενδυτές δεν θα εμπιστεύονται την Ελλάδα, ούτε την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Η ΝΔ είναι ένα κόμμα φιλελεύθερο και ευρωπαϊκό αλλά αυτό δεν φθάνει για να πείσει τους διεθνείς επενδυτές.
Η Ελλάδα επί 10 χρόνια ακολούθησε προγράμματα λιτότητας, ήρθε η ύφεση και η προσπάθεια 10 ετών κατρακύλησε χρόνια πίσω.
Για να μπορέσει η Ελλάδα να ανακτήσει αξιοπιστία θα πρέπει να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα όχι παροχών, όχι σπατάλης κεφαλαίων, αλλά ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Δηλαδή η κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα σχέδιο με βάση το οποίο η Ελλάδα θα καλύψει το δημοσιονομικό έλλειμμα και ταυτόχρονα θα εμφανίσει ξανά πρωτογενές πλεόνασμα.
Την ίδια στιγμή θα πρέπει να δείξει αποτελεσματικότητα στην μείωση του δημοσίου χρέους.

2)Όσο η κυβέρνηση δεν λαμβάνει πρωτοβουλίες για μια ριζική εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών τόσο θα σέρνεται η οικονομία και μαζί και το χρηματιστήριο.
Οι τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια για εξυγίανση των προβληματικών τους δανείων.
Χρειάζονται κεφάλαια για να αναβαθμίσουν τα ήδη υποβαθμισμένα κεφάλαια τους λόγω της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.  
Χρειάζονται κεφάλαια για ανάπτυξη, ώστε το τραπεζικό σύστημα να κάνει ένα πραγματικό restart.
Μέχρι τώρα κυριαρχεί η αντίληψη ότι δεν πειράζει, οι τράπεζες τεχνηέντως διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια, διαθέτουν κεφάλαια, οπότε δεν χρειάζεται να γίνει τίποτε γρήγορα, όλα πρέπει να γίνουν αργά και σταδιακά.
Αυτό το αργά και σταδιακά μας έχει οδηγήσεις το 2020 από το 2015 όπου πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου.
Οι μετοχές των τραπεζών στην Ελλάδα αποτιμώνται με όρους κεφαλαίων ως εξής το 1 ευρώ έχει αξία 0,12 ευρώ (P/BV).
Όσο δεν αντιμετωπίζεται το τραπεζικό πρόβλημα και σέρνεται τόσο θα σέρνεται και η οικονομία στην Ελλάδα.

3)Να διαμορφωθεί ένα σαφές φορολογικό πλαίσιο ισχυρών κινήτρων με φορολογικό συντελεστή στο 20% για τις επιχειρήσεις σταθερό για πολλά χρόνια.
Ταυτόχρονα η δικαιοσύνη θα πρέπει να αποδίδεται πολύ πιο γρήγορα, δεν μπορεί μια δικαστική απόφαση να χρονίζει για χρόνια συντηρώντας μια φαύλη κατάσταση.

4)Θα πρέπει να γίνει ένα μεγάλο ξεσκαρτάρισμα στην ελληνική οικονομία και στις ελληνικές επιχειρήσεις.
Υπάρχουν πολλές χρεοκοπημένες εταιρίες που φυτοζωούν δηλαδή είναι zombie companies.
Οι εταιρίες zombie θα πρέπει να έρθουν στο φως και άμεσα να διαμελιστούν, να πουληθούν σε άλλες εταιρίες να επέλθει μια θεραπεία σοκ σε ένα προβληματικό και παθογενές σύστημα.
Δυστυχώς στην Ελλάδα η επιχειρηματικότητα εξαντλείται – πλην κάποιων εξαιρέσεων – στην δημιουργία καφέ και γρήγορης εστίασης.
Οι έξυπνες επιχειρηματικές ιδέες των ελλήνων υλοποιούνται στο εξωτερικό.
Η ελληνική οικονομία και η ελληνική επιχειρηματικότητα δεν είναι ανταγωνιστικές.
Είναι χαμηλής απόδοσης και υποβαθμισμένης προοπτικής και ανταγωνιστικότητας.

Εάν δεν παρουσιαστούν από την κυβέρνηση μέτρα και δεν δοθούν απαντήσεις για αυτά τα 4 δομικά προβλήματα η Ελλάδα θα είναι μια περιθωριακή, ασήμαντη οικονομία όπου τα zombies κυριαρχούν και όχι η υγιής οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης