Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στην έκτακτη σύνοδο της ΕΕ για την Λευκορωσία 19/8... φέρνει ο Μητσοτάκης την τουρκική προκλητικότητα - Χαμηλά ο πήχης μετά το φιάσκο των ΥΠΕΞ

Στην έκτακτη σύνοδο της ΕΕ για την Λευκορωσία 19/8... φέρνει ο Μητσοτάκης την τουρκική προκλητικότητα - Χαμηλά ο πήχης μετά το φιάσκο των ΥΠΕΞ
Η Ελλάδα προσπαθεί να συντηρήσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας αλλά για την ώρα η Ευρώπη δεν φαίνεται διατεθειμένη να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία
(upd7) Το μείζον ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο θα θέσει - εκ νέου - ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για τη Λευκορωσία στις 19 Αυγούστοιυ 2020. 
Να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά επαναφέρει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας μετά το φιάσκο της συνεδρίασης των υπουργών εξωτερικών όπου πολλές χώρες έθεσαν veto στα ελληνικά σχέδια για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.
Με αφορμή την έκτακτη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών για την Λευκορωσία... η Ελλάδα θα επαναφέρει το ζήτημα προσπαθώντας να το συντηρήσει στην ευρωπαική αντζέντα, ωστόσο δεν αναμένονται επί της ουσίας πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να ανακόψουν την τουρκική προκλητικότητα. 
Ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους ομολόγους του για όλες τις τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία και θα επιμείνει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία μόνο αν σταματήσουν οι προκλήσεις από την πλευρά της Άγκυρας και μόνο για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών.
Πολύ μεγάλη σημασία δίνεται στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις 27-28 Αυγούστου, οπότε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, κ. Josep Borrell πρέπει να παρουσιάσει τη λίστα των κυρώσεων που έχει ζητήσει η Ελλάδα για την Τουρκία.
Ωστόσο, οι όποιες κυρώσεις - εάν υπάρξουν τελικώς - θα εξεταστούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που ορίστηκε για τον Σεπτέμβριο κι εκεί οι ηγέτες της Ε.Ε θα αποφασίσουν αν και ποιες κυρώσεις θα επιβληθούν στην Τουρκία.
Για έναντη ημέρα, το Oruc Reis παραμένει στην Ανατολική Μεσόγειο, «μπαινοβγαίνοντας» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στο πλαίσιο της παράνομης NAVTEX που λήγει στις 23 Αυγούστου, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί την ισχύ της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ, την οποία ωστόσο, η ολομέλεια του κοινοβουλίου του Καΐρου επικύρωσε στις 18 Αυγούστου 2020.

Η ελληνοτουρκική κρίση έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα με την Ελλάδα να έχει επιδοθεί σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο διεκδικώντας την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία.
Άλλωστε, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι στο επίκεντρο της ειδικής Συνόδου Κορυφής που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
«Όσον αφορά το άλλο κύριο θέμα που συζητήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών μας, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο προτείνω να αφήσουμε χρόνο για ενδελεχή προετοιμασία και να επανέλθουμε στο θέμα κατά τη διάρκεια ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο υποβρύχιος πόλεμος

Μεγάλο «πονοκέφαλο» του Oruc Reis αλλά και των τουρκικών δυνάμεων που έχει αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλούν τα ελληνικά υποβρύχια.
Ουσιαστικά τα ελληνικά υποβρύχια βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση σε αυτή τη νέα ελληνοτουρκική κρίση και «σκανάρουν» αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά κάθε κίνηση τόσο του τουρκικού σεισμογραφικού όσο και των πολεμικών πλοίων της Τουρκίας.
Κατά συνέπεια, η ελληνική πλευρά έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή αν το Oruc Reis πραγματοποιεί έρευνες ή όχι.
https://doguakdenizpolitik.com/wp-content/uploads/2020/08/%C3%BC.jpg
Η συνομιλία Παναγιωτόπουλου με τον κυβερνήτη της φρεγάτας «Λήμνος»

Λίγες ημέρες μετά το περιστατικό που συνέβη στο Αιγαίο με τις φρεγάτες «Kemal Reis» και «Λήμνος», έρχεται στο φως η συνομιλία που είχε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον κυβερνήτη του ελληνικού πλοίου.
Όπως αναφέρει ο Βηματοδότης,  από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος επικοινώνησε δια ασυρμάτου με τον κυβερνήτη της φρεγάτας «Λήμνος» αντιπλοίαρχο (Μάχιμο) Ι. Σαλιάρη και τον συνεχάρη για τη ναυτοσύνη του: «Είσαι μάγκας κύριε κυβερνήτα, συγχαρητήρια», του είπε ο υπουργός ενώ ο κυβερνήτης της «Λήμνου» του είπε, με περισσή ταπεινότητα, ότι απλώς έπραξε το καθήκον του και ότι είναι τιμή του που του ομιλεί ο υπουργός Άμυνας.
Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική φρεγάτα «Kemal Reis» από λάθος χειρισμό του κυβερνήτη της και επειδή επιχείρησε να προκαλέσει, προσέκρουσε στην ελληνική φρεγάτα «Λήμνος».
Το τουρκικό σκάφος δεν κράτησε σταθερή την πορεία του και το πίσω μέρος του συγκρούστηκε με το μπροστινό της ελληνικής φρεγάτας.
Αποτέλεσμα ήταν η τουρκική φρεγάτα να υποστεί σημαντικές ζημιές στην πρύμνη της σε αντίθεση με την «Λήμνος» που συνέχισε την αποστολή της στη ΝΑ Μεσόγειο, παρακολουθώντας τις κινήσεις του Oruc Reis.

Στην Κύπρος ο Δένδιας

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετέβη στην Κύπρου, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, με τον Πρόεδρο συζήτησαν για τη στενή συνεργασία και τον συντονισμό στους τομείς της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας.
Ακολούθως, στις 13:30, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.
Οι δύο Υπουργοί θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της Τουρκικής παραβατικότητας, με έμφαση στο συντονισμό ενεργειών και δράσεων σε όλα τα επίπεδα για αντιμετώπισή της.

Celik (Τουρκία): Το παιχνίδι που παίζει η Ελλάδα μπορεί να καταλήξει σε ελληνική τραγωδία

Σε νέες, παραληρηματικές δηλώσεις προχώρησε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Omer Celik.
Όπως είπε, ό,τι και να κάνει η Ελλάδα δεν θα έχει αποτέλεσμα.
Είναι απλώς επικοινωνία για εσωτερική κατανάλωση, διαφημίσεις.
Η Ελλάδα είναι σε λάθος δρόμο, όμως πρέπει να προσέξει γιατί το παιχνίδι που παίζει μπορεί να καταλήξει σε ελληνική τραγωδία, διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ο Τούρκος αξιωματούχος.
Προειδοποιούμε την Ελλάδα.
Προτείνουν μια συμφωνία παρόμοια με εκείνη των Σεβρών, δεν θα το ανεχτούμε, είπε ο Celik, θέτοντας, μάλιστα, και ζήτημα για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.
«Η μειονότητα στη Δυτική Θράκη δεν είναι μόνη» είπε.
Σε ό,τι αφορά το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας είπε:
«Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου δεν εκπροσωπεί του Τουρκοκύπριους.
Επομένως, οι όποιες συμφωνίες γίνονται είναι πειρατικές συμφωνίες.
Ελληνοκύπριοι και Έλληνες κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι θα δημιουργήσετε τετελεσμένα.
Οι Γάλλοι δεν ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Ενδιαφέρονται μόνον για τα συμφέροντά τους.
Η Τουρκία είναι ο πλέον αξιόπιστος εταίρος, με εμάς πρέπει να συζητήσετε αν θέλετε σταθερότητα.
Δεν έχουμε κάτι να σας παραχωρήσουμε από την Γαλάζια Πατρίδα μας, την Πατρίδα των Αιθέρων ούτε στην Πατρίδα της Ξηράς.
Αν μιλάτε για δικαιοσύνη, σας υπενθυμίζουμε πως την υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο την έχουμε κηρύξει το 2004, το 2013, και το 2019.
Η δράση του Oruc Reis το Yavuz και το Barbaros είναι εντός της Γαλάζιας Πατρίδας μας και το Ναυτικό μας τους προστατεύει με αυτό τον στόχο.
Έλληνες και Ελληνοκύπριοι βγάλτε μέσα από τους κωδικούς σας την εχθρότητα εναντίον των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων.
Αν θέλετε σταθερότητα, ελάτε να μιλήσετε με την Τουρκία».

Akar: Η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου δεν έχει ισχύ


Για διαστρέβλωση γεγονότων κατηγορεί την Ελλάδα, η Τουρκία αναφερόμενη στη συμφωνία της χώρας μας με την Αίγυπτο τονίζοντας θα συνεχίσει τις εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Δεν έχει καμία ισχύ η συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, στο κρατικό κανάλι TRT, ο οποίος επισκέφτηκε χθες αιφνιδίως τη Λιβύη.
«Αυτή η συμφωνία είναι εναντίον του λαού της Αιγύπτου και όπως έχουν αντιληφθεί κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι εναντίον του ελληνικού λαού.
Εμείς καλούμε όλους τους πολίτες σε μία λογική συμπεριφορά.
Κι όλοι πρέπει να ξέρουν πως δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα.
Πρέπει να ξέρουν όλοι πως δεν θα φτάσουν πουθενά με την διαστρέβλωση των γεγονότων.
Oι δραστηριότητές μας εκεί συνεχίζονται κανονικά», ανέφερε ο Akar, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της και των Τ/Κ στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Είμαστε εξαιρετικά σαφείς και διαφανείς.
Επομένως, σεβόμαστε τα δικαιώματα και το δίκαιο των γειτόνων μας και δηλώνουμε πάντα ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας.
Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας το επόμενο διάστημα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
Από την πλευρά της, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει, η συμφωνία με την Αίγυπτο για τις θαλάσσιες ζώνες να κυρωθεί την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ζήτησε να μπει η διαδικασία σε πρώτη προτεραιότητα αμέσως μετά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, δηλαδή αμέσως μετά τις 24 Αυγούστου.

Επικοινωνία Παναγιωτόπουλου με Γερμανίδα υπ. Άμυνας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα ομόλογό του Annegret Kramp-Karrenbauer είχε στις 18/8/2020 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνομιλία συζητήθηκαν η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, στην περιοχή καθώς και η επικείμενη άτυπη σύνοδος των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις 26 Αυγούστου στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η πρόθεση της Γερμανίας είναι να αρχίσει ένας απευθείας ελληνοτουρκικός διάλογος αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Oruc Reis.
Μάλιστα σχετική πρόταση φέρεται να έχει κομίσει στον Recep Tayyip Erdogan η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, και σύμφωνα με το Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) ο Τούρκος πρόεδρος είχε ενημερώσει σχετικά, πριν από την τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής (14/8/2020) των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.
Δεν είναι τυχαίο ότι υπήρξαν προστριβές Ελλάδας και Γερμανίας κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των ΥΠΕΞ της ΕΕ σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις και ουσιαστικά με παρέμβαση του Βερολίνου δεν προχώρησαν σε πιο πρακτικές αποφάσεις κατά της Τουρκίας.
Μάλιστα με την γερμανική πλευρά συντάχθηκαν οι Ιταλία, Ισπανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Μάλτα.
mm
Δένδιας: Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στρέφεται εναντίον της ΕΕ

Δεκτός από τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, έγινε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, ο οποίος επισκέφθηκε την Κύπρο.
Μετά το πέρας της κατ' ιδίαν συνάντησής τους, και των διευρυμένων συνομιλιών ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Κύπρου και Ελλάδας, οι δύο άνδρες παραχώρησαν δηλώσεις στα ΜΜΕ.
"Συζητήσαμε για τις διμερείς σχέσεις και για τη συνεργασία μας στο πλαίσιο της κοινής αντίληψης που διατηρούμε και καλλιεργούμε με τις χώρες της περιοχής που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και αντιλήψεις με εμάς.
Συνεργασίες, οι οποίες κατά κοινή αναγνώριση, συμβάλλουν στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας.
Ο συντονισμός μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας είναι διαρκής και σε πολιτικό και σε υπηρεσιακό επίπεδο, στο πλαίσιο του κοινού μας βηματισμού.
Την προηγούμενη εβδομάδα συμμετείχαμε στο Έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Στις επόμενες ημέρες θα συμμετάσχουμε μαζί στο Άτυπο Συμβούλιο στο Βερολίνο, όπου αναμένεται να συζητήσουμε για τον κατάλογο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, τον οποίο έχει τη θεσμική υποχρέωση να μας παρουσιάσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος".
"Η κλιμάκωση της Τουρκικής επιθετικότητας", πρόσθεσε ο κ. Δένδιας, "στρέφεται εναντίον της Ε.Ε. και θα πρέπει να συνεπάγεται και την κλιμάκωση της Ευρωπαϊκής αντίδρασης για την αντιμετώπιση της.
Η παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας θα συζητηθεί ασφαλώς και στο Ανώτατο Επίπεδο.
Στη Σύνοδο της ΜΕD7 στην Κορσική και ακολούθως στο Έκτακτο Ευρωπαικό Συμβούλιο που θα μετάσχουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι τουρκικές προκλήσεις περιφρονούν τις σαφείς τοποθετήσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και των κρατών της περιοχής μας.
Περιφορονούν τις ευρωπαικές αξίες, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Συνιστούν κλιμάκωση και συνιστούν απαράδεκτη στρατιωτικοποίηση.
Συνιστούν επιλογή ταραξία που προδίδει το αδιέξοδο των δικών του επιλογών".
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στις απολύτως καταδικαστέες, όπως τις χαρακτήρισε, παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν δημιουργεί τετελεσμένα, είπε, για να επισημάνει:
"Δεν παράγει δικαιο.
Επιβεβαιώνει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και την έλλειψη επιχειρημάτων από την πλευρά της.
Είναι προφανές ότι ούτε η Ελλάδα ούτε η ΚΔ είναι οι χώρες που δημιουργούν την όξυνση.
Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι παρακολουθούμε παθητικά.
Παίρνουμε και θα πάρουμε πρωτοβουλίες που θα αποτρέψουν την δημιουργία τετελεσμένων".
"Οι προσχηματικές εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο δεν πείθουν κανένα.
Όσο μας αφορά είμαστε διαχρονικά υπέρ του διαλόγου".
Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε για καθημερινή επικοινωνία ανάμεσα στο κυπριακό και το ελληνικό ΥΠΕΞ, καθώς και για πραγματική βούληση των δύο υπουργείων να επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Αναφέρθηκε επίσης στην εν εκτάσει συζήτηση που προηγήθηκε για τις πρωτοβουλίες που Λευκωσία και Αθήνα αναλαμβάνουν από κοινού στην περιοχή που έχουν ως στόχο στη βάση μιας θετικής προσέγγισης, να θέσουν τα θεμέλια για τη θεσμοθέτηση μιας συνεργασίας στην περιοχή χωρίς a priori αποκλεισμούς, με στόχο να καταστεί η περιοχή μας πρότυπο συνεργασίας ανάμεσα σε κράτη, με πλήρη σεβασμό των αρχών και αξιών του διεθνούς δικαίου.
Πιστεύουμε πραγματικά και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, «αφού είναι η μόνη προοπτική που εξυπηρετεί μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα όλων των κρατών».
Χαρακτήρισε μονόδρομο την επιλογή θεμελίωσης σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργειών, καθώς και άριστων σχέσεων με τους γείτονες στην ευρύτερη περιοχή.
«Παρά τις αρνητικές εξελίξεις στην περιοχή λόγω της συμπεριφοράς και της προσέγγισης της μειοψηφίας του ενός και παρά το άναρχο διεθνές σύστημα στο οποίο καλούμαστε να κινηθούμε, στην διπλωματία δεν χωράνε αδιέξοδα. Ακόμη κι αν αυτό διαφαίνεται, είναι παροδικό και αυτό που χρειάζεται είναι αποφασιστικότητα, υπομονή, επιμονή και ξεκάθαροι στόχοι.
Ο διάλογος, αν υπάρχει πραγματική θέληση και βούληση από όλους μπορεί να φέρει αποτελέσματα και η Κύπρος όπως το έχει πράξει με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο είναι έτοιμη να συζητήσει και με τα υπόλοιπα γειτονικά κράτη για καθορισμό θαλάσσιων συνόρων στην βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας του 1982».
f 1
Πρόεδρος Αιγυπτιακής Βουλής: Η συμφωνία με την Ελλάδα εμποδίζει τις προκλητικές έρευνες στην Αν. Μεσόγειο

Η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία εμποδίζει τις προκλητικές εξερευνήσεις στην Αν. Μεσόγειο, αναφέρει ο Πρόεδρος Αιγυπτιακής Βουλής, υπογραμμίζοντας ότι είναι σύμφωνη με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας αλλά και με το διεθνές δίκαιο.
"Οπότε, καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει εργασίες επιθεώρησης στη Μεσόγειο", τόνισε ο Άλι Άμπντελ Άαλ, στα πλαίσια της σημερινής συζήτησης της ολομέλειας του Σώματος που ενέκρινε τη συμφωνία που υπεγράφη στις 6 Αυγούστου στο Κάιρο από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.
"Ο πλούτος της Μεσογείου ώθησε ορισμένους να ενεργήσουν με προκλητικό τρόπο στα χωρικά ύδατα και στις οικονομικές ζώνες που σχετίζονται με ορισμένες χώρες", πρόσθεσε ο κ. Άαλ.
Και ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής κατέληξε:
"Αυτή η συμφωνία έρχεται να κλείσει την πόρτα σε όλους εκείνους που προσπαθούν να εξερευνήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο με προκλητικό τρόπο".
Η σημερινή έγκριση του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου ψηφίστηκε από την ολομέλεια μετά τη χθεσινή έγκριση από την Επιτροπή Συνταγματικών και Νομικών Υποθέσεων της Αιγυπτιακής Βουλής.
Απομένει πλέον μόνον η έγκριση της απόφασης από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.
78 1
pp
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης