Διεθνή

Raab (ΥΠΕΞ Μεγάλης Βρετανίας): Είμαι βέβαιος» ότι η Μόσχα εμπλέκεται στις κυβερνοεπιθέσεις για το εμβόλιο

Raab (ΥΠΕΞ Μεγάλης Βρετανίας): Είμαι βέβαιος» ότι η Μόσχα εμπλέκεται στις κυβερνοεπιθέσεις για το εμβόλιο

Κατασκοπικό θρίλερ με το εμβόλιο κατά της Covid-19 - Η Μόσχα διαψεύδει τις καταγγελίες, κάνει λόγο για συμφωνία με την Astrazeneca
Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Dominic Raab δήλωσε σήμερα ότι είναι «απολύτως βέβαιος» ότι η Μόσχα εμπλέκεται στις κυβερνοεπιθέσεις που είχαν ως στόχο την κλοπή δεδομένων από τις έρευνες για το εμβόλιο του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς υποστήριξαν την Πέμπτη ότι Ρώσοι χάκερ, οι οποίοι δρουν «σχεδόν σίγουρα στο πλαίσιο των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών», εξαπέλυσαν επιθέσεις σε βρετανικούς, καναδικούς και αμερικανικούς οργανισμούς με σκοπό να κλέψουν την έρευνα για το εμβόλιο κατά της Covid-19.
«Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών εμπλέκονται σε μια κυβερνοεπίθεση (…) για να σαμποτάρουν ή να επωφεληθούν από την έρευνα και την ανάπτυξη» ενός εμβολίου, είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News.
«Τη στιγμή που ο κόσμος ενώνεται για να αντιμετωπίσει την Covid-19 και ιδίως για να βρει μια παγκόσμια λύση, ένα εμβόλιο, πιστεύω ότι είναι σκανδαλώδες και κατακριτέο να εμπλέκεται η ρωσική κυβέρνηση σε μια τέτοια δραστηριότητα», πρόσθεσε. «Θα ζητήσουμε από τη Ρωσία να δώσει λογαριασμό και θα φροντίσουμε όλος ο κόσμος να πληροφορηθεί την αξιοκατάκριτη συμπεριφορά της», κατέληξε.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Λονδίνο, Andej Kelin, διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Ράαμπ.
«Δεν πιστεύω καθόλου αυτήν την ιστορία, δεν έχει κανένα νόημα» είπε σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα από το BBC.
Ο Kelin σημείωσε ότι άκουσε για πρώτη φορά να μιλούν για αυτούς τους χάκερ από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης και εκτίμησε ότι είναι αδύνατον να αποδοθεί αυτή η κυβερνοεπίθεση σε μια συγκεκριμένη χώρα.
Ο Ρώσος πρεσβευτής διαβεβαίωσε πάντως ότι, παρά τις αντιπαραθέσεις μεταξύ Μόσχας και Λονδίνο για μια σειρά θεμάτων το τελευταίο διάστημα, η Ρωσία είναι διατεθειμένη «να γυρίσει σελίδα» και «να συνεργαστεί» με τη Βρετανία.

Τι είχε συμβεί

Χάκερς που έχουν την υποστήριξη του ρωσικού κράτους προσπαθούν να κλέψουν το εμβόλιο κατά της COVID-19, αλλά και στοιχεία της έρευνας για θεραπεία από ακαδημαϊκούς φορείς και φαρμακευτικές εταιρίες σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως ανακοίνωσε χθες το αρμόδιο Εθνικό Κέντρο για την Κυβερνοσφάλεια στη Βρετανία (NCSC), με τη Ρωσία να διαψεύδει τον ισχυρισμό.
Mε κοινή τους ανακοίνωση η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς απέδωσαν τις κυβερνοεπιθέσεις στην ομάδα APT29 που είναι γνωστή και ως “Cozy Bear.”
Σύμφωνα με τις παραπάνω χώρες, η ομάδα αυτή, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ενεργεί για λογαριασμό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.
“Καταδικάζουμε αυτές τις απαράδεκτες επιθέσεις κατά αυτών που κάνουν ουσιαστική δουλειά στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού,” δήλωσε ο επιχειρησιακός διευθυντής του NCSC Paul Chichester, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι ερευνητές στον τομέα της ασφάλειας του κυβερνοχώρου έχουν δηλώσει ότι ένα εργαλείο κακόβουλης ενέργειας της APT29 χρησιμοποιήθηκε κατά πελατών τους, στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία, στην Κίνα και στην Αφρική, στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.
Απόπειρες χάκερ που υποστηρίζονται από το ρωσικό κράτος να κλέψουν δεδομένα των ερευνών για εμβόλια κατά της Covid-19 από τη Βρετανία είναι «εντελώς απαράδεκτες», αλλά δεν έχουν προκαλέσει κάποια ζημιά, δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Ασφαλείας James Brokenshire.
«Είναι εντελώς απαράδεκτο για τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών να επιδιώξουν να μπουν στα συστήματα αυτών που επιδιώκουν να δώσουν μια απάντηση σ' αυτή την κρίση... να αναπτύξουν ένα εμβόλιο», δήλωσε ο Μπρόκενσιρ στο Sky News.
«Δεν υπάρχουν στοιχεία ούτε πληροφορίες για οποιαδήποτε ζημιά ούτε για οποιουδήποτε είδους βλάβη», υπογράμμισε.

Διαψεύδει η Ρωσία - Συμφωνία με Astrazeneca για την παραγωγή του βρετανικού εμβολίου

H Ρωσία διαψεύδει τους ισχυρισμούς περί υποκλοπής δεδομένων και υπενθυμίζει τη συμφωνία με την Astrazeneca και την Οξφόρδη για την παραγωγή του βρετανικού εμβολίου.
Tο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Dmitri Peskov, σύμφωνα με τις οποίες, η Μόσχα απορρίπτει τους βρετανικούς ισχυρισμούς, οι οποίοι δεν υποστηρίζονται από τις απαιτούμενες αποδείξεις.
Την ίδια ώρα, ο Kirill Dmitriev, επικεφαλής του ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) διαψεύδει τους ισχυρισμούς των Βρετανών και τονίζει ότι υπάρχει ήδη συμφωνία με την Astrazeneca για την παραγωγή του βρετανικού εμβολίου στη Ρωσία.
Όπως τόνισε σε συνέντευξή του, οι κατηγορίες της Βρετανίας σε βάρος της Ρωσίας είναι ψευδείς.
Όπως είπε, εκτιμά ότι θα προχωρήσει η συμφωνία με την Astrazeneca, παρά τις καταγγελίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης