ΗΠΑ: Tεράστιο το πρόβλημα των αμερικανικών τραπεζών - Πάνω από 28 δισ. δολ. οι προβλέψεις για ζημίες το β’ τρίμηνο 2020

ΗΠΑ: Tεράστιο το πρόβλημα των αμερικανικών τραπεζών - Πάνω από 28 δισ. δολ. οι προβλέψεις για ζημίες το β’ τρίμηνο 2020
Οι προβλέψεις ρεκόρ των αμερικανικών τραπεζών αποτυπώνουν το πρόβλημα που προκάλεσε ο κορωνοϊός
Ξεπερνούν τα 28 δισ. δολ. οι προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια για τις αμερικανικές τράπεζες το β’ τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσίευσαν στις 14 Ιουλίου.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, oι προβλέψεις ρεκόρ οδήγησαν τη Wells Fargo σε ζημία το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η JP Morgan και η Citigroup κατέγραψαν μεγάλη πτώση στα κέρδη.
Eιδικότερα, τα κέρδη της JP Morgan υποχώρησαν 51% σε ετήσια βάση, στα 4,7 δισ. δολ, ενώ τα κέρδη της Citigroup διολίσθησαν 73% στα 1,3 δισ. δολάρια.
Ο Jamie Dimon, CEO της JP Morgan, η οποία ανακοίνωσε προβλέψεις ρεκόρ 10,5 δισ. δολ., προειδοποίησε ότι οι απώλειες από τα δάνεια μπορεί να είναι υψηλότερες αν η κατάσταση της οικονομίας επιδεινωθεί..
Από την άλλη, η Wells Fargo ανακοίνωσε ζημίες 2,4 δισ. δολ., για πρώτη φορά από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.
«Είμαστε απογοητευμένοι τόσο για τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου όσο και για το ότι δεν θα δώσουμε μέρισμα» τόνισε ο CEO της αμερικανικής τράπεζας, Charles Scharf.
Όμως, τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά;
Για πολλά χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, οι εμπορικές τράπεζες των ΗΠΑ δεν παρήγαν κέρδη με τον παλιομοδίτικο τρόπο, συλλέγοντας τους τόκους των δανείων ή ακόμα μέσω Fed.
Αντίθετα, κέρδιζαν απελευθερώνοντας τις συσσωρευμένες ζημίες επί δανείων, ένα λογιστικό τέχνασμα το οποίο θα είχε ως επακόλουθο την πτώχευση της Lehman Brothers.
Όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, έχοντας υποστεί τεράστιες απώλειες κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008, «εξαργύρωσαν» δισεκατομμύρια απώλειες, οι οποίες, μέσω της κατάστασης των αποτελεσμάτων τους, θα ανέτρεπαν τις ζημίες.
Λοιπόν, μετά τη μεγαλύτερη επέκταση της ιστορίας, αυτή η διαδικασία έχει προχωρήσει αντιστρόφως, και αντί να αποδεσμεύσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι τράπεζες τα χτίζουν και πάλι.
Παραφράζοντας τη γνωστή ατάκα δημοφιλούς ταινίας, θα λέγαμε:
Χιούστον, οι τράπεζες στις ΗΠΑ έχουν τεράστιο πρόβλημα.
Κατά μέσο όρο οι περισσότερες τράπεζες -αυτή τη φορά συμπεριλαμβανομένου του hedge fund, γνωστού ως Goldman Sachs- τετραπλασίασαν τις προβλέψεις των επισφαλειών.
Η δε JP Morgan τις πενταπλασίασε, υπονοώντας πως οι άλλες τράπεζες δεν έχουν εκτιμήσει σωστά την καταιγίδα που έρχεται.
Αναμφισβήτητα, οι αθετήσεις πληρωμών δανείων θα αυξηθούν το β’ τρίμηνο έναντι του α’ τριμήνου.
Δυστυχώς, παρότι οι τράπεζες απέφυγαν την απόλυτη καταστροφή χάρη στις ενέργειες της Fed, στην καλύτερη περίπτωση κατάφεραν να καθυστερήσουν τον αντίκτυπο του επερχόμενου κύματος πτωχεύσεων.
Σε αυτή την κατάσταση συμβάλλει και η πολιτική ηγεσία, με τον Λευκό Οίκο να έχει διαμορφώσει ένα συναίσθημα ευφορίας που όμως είναι εικονικό.
«Έρχεται ανάκαμψη τύπου V» έλεγε ο οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης Larry Kudlow.
Ωστόσο, ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο οι πιστωτικές απώλειες πρόκειται να αυξηθούν είναι ότι, παραδόξως, οι Αμερικανοί καταναλωτές, στην πραγματικότητα, ευημέρησαν για έναν απλό λόγο:
το προσωπικό εισόδημα έχει αυξηθεί χάρη στις μεταβιβαστικές πληρωμές της κυβέρνησης, καθιστώντας αυτήν την «πιο παράξενη ύφεση στην ιστορία».
Η κατάσταση αυτή πρόκειται να αντιστραφεί τον Αύγουστο, όταν η κυβέρνηση θα σταματήσει τη χορήγηση επιδομάτων.
Μέχρι τότε, ωστόσο, τα πράγματα θα είναι καλύτερα του αναμενομένου:
Τα καταναλωτικά δάνεια της Citigroup μειώθηκαν 7% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα.
Οι συνολικές καθαρές χρεώσεις της JP Morgan ήταν σχεδόν οι μισές από τις αναμενόμενες.
«Είμαστε προετοιμασμένοι για τη χειρότερη περίπτωση» δήλωσε ο CEO της JP Morgan, Jamie Dimon.
Μένει να αποδειχθεί…www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS