Αποκλειστικό: Αυτή είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά – Όλο το παρασκήνιο για τις κινήσεις Σκέρτσου - Μαξίμου

Αποκλειστικό: Αυτή είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά – Όλο το παρασκήνιο για τις κινήσεις Σκέρτσου - Μαξίμου
H κυβέρνηση αύριο θα προβεί σε ανακοινώσεις
Αύριο, Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 το πρωί τελικά ανακοινώνεται, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Βankingnews, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την αντισυνταγματικότητα των περικοπών που είχαν συμβεί στις κύριες και επικουρικές συντάξεις από το διάστημα  του Ιουνίου του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2016.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η απόφαση για το λεγόμενο ενδεκάμηνο είναι να δοθούν αναδρομικά και για τις κύριες συντάξεις και τις επικουρικές αλλά και τα δώρα των κύριων και επικουρικών.
Ουσιαστικά, κρίνει αντισυνταγματικές όλες τις παρακρατήσεις που έγιναν αυτό το ενδεκάμηνο και ζητά να γίνουν επανορθώσεις στους συνταξιούχους.
Αλλά σε ποιους;
Σύμφωνα, λοιπόν με την απόφαση του ΣτΕ επιδικάζει αναδρομικά μόνο σε όσους είχαν κάνει προσφυγή, δηλαδή σε μερικές χιλιάδες συνταξιούχων.
Οι δικές μας πληροφορίες- που δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης- μάς λένε ότι το περιεχόμενο της απόφασης είχε γίνει γνωστό από την προηγούμενη εβδομάδα στην κυβέρνηση. Μάλιστα, αυτόπτες μάρτυρες είδαν την προηγούμενη εβδομάδα ανώτατο δικαστικό παράγοντα να περνά την πύλη του κτηρίου της Βασιλίσσης Σοφίας 15, όπου βρίσκεται το γραφείο του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό Ακή Σκέρτσου.
Σε αυτή τη συνάντηση, στην οποία βρέθηκαν και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, έγινε γνωστό ποια θα είναι η απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου.
Η απόφαση αυτή έφερε σε μεγάλη αναστάτωση το Μέγαρο Μαξίμου καθώς από την μία επιδικάζει ένα μικρό σχετικά ποσό σε όσους έχουν κάνει προσφυγή για τις περικοπές αυτές αλλά από την άλλη αφήνει περιθώριο μέχρι το 2021 σε όσους δεν έχουν κάνει, να στραφούν στην Δικαιοσύνη και να δικαιωθούν και αυτοί.  
Υπό το κίνδυνο, όμως, το επόμενο διάστημα να δούμε ουρές στα δικηγορικά γραφεία και ειδικά σε γνωστούς τηλεοπτικούς μαϊντανούς – εργατολόγους, η κυβέρνηση μέσα από αλλεπάλληλες συσκέψεις εχθές Κυριακή πήρε μία δύσκολη πολιτική απόφαση: Να δώσει σε όλους τους δικαιούχους τα αναδρομικά (περίπου 2.5 εκατ. συνταξιούχους) και να κλείσει κάθε ενδεχόμενο νέων προσφυγών με κίνδυνο να υποστεί ένα αμέτρητο πολιτικό κόστος.
Θα υπάρξει, όμως, οικονομικό κόστος περίπου 4 δις ευρώ τα οποία θα πρέπει να εγγραφούν στο χρέος της χώρας, κίνηση που δεν θα αρέσει στους θεσμούς.
Ειδικά αν πληρωθούν χωρίς μέτρα...
Έτσι, η κυβέρνηση αύριο θα προβεί σε ανακοινώσεις που θα κλείνει το κεφάλαιο αυτό και το μόνο που μένει είναι το Υπουργείο Οικονομικών να υποδείξει το δημοσιονομικό χώρο στον οποίον μπορούν να κινηθούν αυτές οι επανορθώσεις.
Oι πληροφορίες μας, λένε ότι στην οδό Νίκης κινούνται ανάμεσα στις πολλές μηνιαίες δόσεις (που θα «φάει» ο τιμάριθμος;) και στις 5 ετήσιες δόσεις.
 
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS