Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αυτός είναι ο απολογισμός του πρώτου χρόνου της κυβέρνησης Μητσοτάκη - Τι υποστηρίζουν τα βασικά υπουργεία

Αυτός είναι ο απολογισμός του πρώτου χρόνου της κυβέρνησης Μητσοτάκη - Τι υποστηρίζουν τα βασικά υπουργεία
Τον απολογισμό του έργου της κάνει η κυβέρνηση καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εκλογική νίκη της ΝΔ
Τον απολογισμό του έργου της κάνει η κυβέρνηση καθώς σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εκλογική νίκη της ΝΔ και την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σκιαγραφώντας τους δώδεκα μήνες διακυβέρνησης, στο κυβερνητικό επιτελείο διατυπώνουν την εκτίμηση ότι από τον Ιούλιο του 2019 η εικόνα της Ελλάδας άλλαξε ριζικά,τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η λειτουργία των θεσμών αποκαταστάθηκε, η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος επέστρεψε και η οικονομία ξαναμπήκε σε δυναμική τροχιά.
Παράλληλα, η κυβέρνηση διαχειρίστηκε δύο σημαντικές κρίσεις, την ασύμμετρη απειλή στα σύνορα και την πανδημία του κορωνοϊού.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, επισημαίνουν κυβερνητικοί ιθύνοντες, η Ελλάδα έγινε υπόδειγμα και παράδειγμα σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτή τη φορά προς μίμηση, για τον υπόλοιπο κόσμο ενώ ανέκτησε τη χαμένη της αξιοπιστία και αξιοπρέπεια διεθνώς.
Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς, έγιναν όσα δεν είχαν προχωρήσει για δεκαετίες, δηλώνουν με έμφαση από το Μέγαρο Μαξίμου. Το κράτος ψηφιοποιήθηκε και οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες χωρίς να χρειάζεται να στηθούν σε ουρές. Για πρώτη φορά, ύστερα από χρόνια, είδαν μείωση σε μια σειρά από φόρους και ο κόσμος της εργασίας μπήκε στο προσκήνιο. Η ασφάλεια επανήλθε στις γειτονιές και στους δρόμους και οι επενδυτές άρχισαν να «ψηφίζουν» Ελλάδα.
Σημαντικές εμβληματικές επενδύσεις πήραν μπροστά, την ώρα που τα επιτόκια δανεισμού για τη χώρα μας μειώνονταν, αίρονταν και οι τελευταίοι περιορισμοί από τα capital controls και η ελληνική οικονομία έμπαινε σε όλα τα προγράμματα της ΕΚΤ που εγγυώνται ρευστότητα. Μεγάλο βάρος έδωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και στην πράσινη ανάπτυξη, προωθώντας την απολιγνιτοποίηση και τις «πράσινες» μεταφορές, ενώ από την πρώτη στιγμή φρόντισε να σώσει τη ΔΕΗ από το χείλος της χρεοκοπίας.
Σε κάθε περίπτωση, ο απολογισμός του πρώτου χρόνου της κυβέρνησης, περικλείεται σε 42 σελίδες που περιέχουν τα πεπραγμένα σε καθένα από τα δεκαοχτώ υπουργεία και έχει ως εξής:

Υπουργείο Οικονομικών

Α. ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
1. Υγιή και πειθαρχημένα δημόσια οικονομικά
2. Μείωση των φορολογικών βαρών νοικοκυριών και επιχειρήσεων
3. Ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και προώθηση της ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος
4. Αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους
5. Βελτίωση του ρυθμού αποπληρωμής δημοσίου χρέους
6. Προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας
7. Αντιμετώπιση οικονομικών επιπτώσεων υγειονομικής κρίσης


Β. ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
1. Πετύχαμε τους στόχους του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2019, καλύψαμε το δημοσιονομικό κενό για το 2020 και δημιουργήσαμε δημοσιονομικό χώρο για μειώσεις φόρων το 2020. (Στόχος 1)
2. Υποβλήθηκε πρόγραμμα σταθερότητας (Stability Program) 2021-2023 και αντίστοιχο πλάνο χρηματοοικονομικών αναγκών (Financial needs plan).
3. Πετύχαμε την αποκατάσταση των πόρων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στις γραμμές του Προϋπολογισμού της Ε.Ε. (Εcofin Budget Νοέμβριος 2019) και διαθέσαμε κονδύλια από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, ύψους περίπου 0,2% του Α.Ε.Π.
4. Αναβαθμίστηκε η ελληνική οικονομία από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης (Fitch, S&P, Scope Ratings, DBRS).
5. Μείωση φορολογικών βαρών νοικοκυριών
● Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22%.
● Δημιουργήσαμε νέα προοδευτική φορολογική κλίμακα με χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή.
● Μειώσαμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9%, για εισοδήματα μέχρι 10.000 €.
● Αναθεωρήσαμε το πλαίσιο για τη φορολογική κατοικία (non-dom).
● Θεσπίσαμε έκπτωση φόρου 40% για δαπάνες που αφορούν λήψη υπηρεσιών για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων.
● Αναστείλαμε τον φόρο υπεραξίας μεταβίβασης ακινήτων για μία ακόμη τριετία μέχρι την 31.12.2022.
● Αυξήσαμε το αφορολόγητο κατά 1.000 € για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ανεξαρτήτως αριθμού αυτών.
● Καθιερώσαμε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% σε κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν ασθενείς με δυσίατα νοσήματα και πάσχοντες από καρκίνο και απαλλάξαμε από την εισφορά αλληλεγγύης όλα τα Αμεα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% ανεξαρτήτως της μορφής αναπηρίας.
● Μειώσαμε τους συντελεστές ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη, τα κράνη μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα από 24% σε 13%.
● Απαλλάξαμε τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης πολυτέκνων από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
● Θεσπίσαμε προσαυξημένη έκπτωση στις φορολογικές αποσβέσεις των μη ρυπογόνων επιβατικών αυτοκινήτων.
6. Μείωση φορολογικών βαρών επιχειρήσεων
● Μειώσαμε το φορολογικό συντελεστή κερδών επιχειρήσεων από 28% σε 24%, για εισοδήματα του 2019.
● Μειώσαμε τη προκαταβολή φόρου στο 95% για το φόρο από επιχειρηματική δραστηριότητα νομικών προσώπων/νομικών οντοτήτων για το 2018.
● Μειώσαμε το φορολογικό συντελεστή για τα μερίσματα από 10% σε 5%.
● Μειώσαμε κατά 50% το φορολογικό συντελεστή του πρώτου κλιμακίου για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, για τα 3 πρώτα έτη λειτουργίας.
● Θεσπίσαμε έκπτωση δαπανών για δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
● Αναστείλαμε το ΦΠΑ στις οικοδομές με άδεια από 01.01.2006 και εφεξής.
● Καθιερώσαμε χαμηλό φορολογικό συντελεστή 10% για όλα τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.
● Προβλέψαμε επιστροφή ή διαγραφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί για μη διατεθείσες ποσότητες μικρών οινοπαραγωγών.
● Θεσπίσαμε απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο επί των Ακινήτων του Ν. 3091/2002 όλων των νομικών προσώπων και των εταιρειών στις οποίες συμμετέχουν αυτά με ποσοστό 100% για κοινωφελείς και άλλους συναφείς σκοπούς.
● Θεσπίσαμε απαλλαγή από τον ΦΠΑ για τις δωρεές, προκειμένου να υποστηριχθούν οι δωρεές προς το Ελληνικό Δημόσιο για κοινωφελείς σκοπούς.
● Καταργήσαμε την εισφορά 0,6% για εταιρείες factoring και leasing (άρθρο 1 Ν. 128/1975).
● Θεσπίσαμε ρυθμίσεις για την εγκατάσταση στην Ελλάδα γραφείων ή υποκαταστημάτων αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων, για τη φορολογία πλοίων υπό ξένη σημαία και για τη ναύλωση γυμνού πλοίου.
● Μεταρρυθμίσαμε το φορολογικό πλαίσιο των δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών από εργαζόμενους (stock options).
7. Ανασχεδιάσαμε και επικαιροποιήσαμε τις ζώνες του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων (ΑΠΑΑ) και σχεδιάσαμε περίπου 3.750 υπό διαμόρφωση νέες ζώνες με στόχο την επέκταση της πληθυσμιακής κάλυψης του συστήματος ΑΠΑΑ από 85% σε 98%.
8. Προχωρήσαμε σε πλήρη άρση περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και τραπεζικών συναλλαγών.
9. Ψηφίστηκε το πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ήδη η Εurobank υπέβαλε σχετικό αίτημα.
10. Βελτιώσαμε το θεσμικό πλαίσιο της Κεφαλαιαγοράς, με ψήφιση τροπολογίας για τη θεσμική θωράκισή της.
11. Θεσπίζουμε άμεσα το νομικό πλαίσιο λειτουργίας ιδρυμάτων χορήγησης μικροπιστώσεων.
12. Τροποποιήσαμε το νόμο για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Τ.Χ.Σ./Δημοσίου στους εταιρικούς μετασχηματισμούς των τραπεζών.
13. Συνάψαμε συμφωνίες με την ΕΤΕπ για την άντληση κεφαλαίων, περίπου 1 δις. €, με στόχο τη στήριξη σημαντικών επενδυτικών εγχειρημάτων και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
14. Συντάχθηκε Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για τη διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους με το οποίο τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι και δράσεις για την επόμενη τριετία.
15. Αναπτύξαμε το δίκτυο κέντρων - γραφείων ενημέρωσης και υποστήριξης δανειοληπτών.
16. Προχωρήσαμε σε απλούστευση των διαδικασιών και κατάργηση δικαιολογητικών αιτήσεως για την υπαγωγή στην προστασία της πρώτης κατοικίας.
17. Αναπτύχθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος επιδότησης αποπληρωμής δανείων με υποθήκη στην κύρια κατοικία που αφορά στη συνεισφορά του Δημοσίου.
18. Εγκρίθηκαν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και εκταμιεύτηκαν τα ποσά που αφορούν σε ANFAs / SMPs.
19. Προχωρήσαμε σε 5 εκδόσεις χρέους, διάρκειας 7, 10,15,7 και 10 ετών αντιστοίχως με εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού.
20. Εξοφλήσαμε μέρος του δανείου προς το ΔΝΤ, ποσού 2,7 δις. €.
21. Ενεργοποιήσαμε το μηχανισμό συντονισμού για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) και τις θυγατρικές εταιρείες αυτής.
22. Ενισχύσαμε την οικονομική βιωσιμότητα της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
23. Αναβαθμίσαμε τη λειτουργία της ΕΑΒ (νέα διοίκηση, προσλήψεις προσωπικού, απαλλαγή κινητικότητας, ορισμός εσωτερικού ελεγκτή, αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών κ.α).
24. Προωθήσαμε τη διαγωνιστική διαδικασία με διαπραγμάτευση για την ΕΛΒΟ.
25. Προωθήσαμε την εκκαθάριση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
26. Ιδιωτικοποιήσεις συνολικά:
● ΜΑΡΙΝΑ ΧΙΟΥ: Ολοκλήρωση παραχώρησης, στις 6/2/2020.
● ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΙΜΟΥ: Υπογραφή σύμβασης παραχώρησης, στις 13/5/2020.
● ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ: Έναρξη διαγωνισμού στις 9/12/2020 και επιλογή υποψήφιων επενδυτών για τη Β’ φάση της διαδικασίας στις 2/6/2020.
● ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ: Έναρξη διαγωνισμού στις 23/1/2020 και επιλογή υποψήφιων επενδυτών για τη Β’ φάση της διαδικασίας στις 16/6/2020.
● AIA: Έναρξη διαγωνισμού Στις 28/6/2019 και επιλογή υποψήφιων επενδυτών για τη Β’ φάση της διαδικασίας στις 31/1/2020.
● CASTELLO BIBELLI (ΚΕΡΚΥΡΑ): Ολοκλήρωση πώλησης, τον Ιανουάριο 2020.
● ΑΚΙΝΗΤΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ: Ολοκλήρωση πώλησης, τον Μάρτιο 2020.
● ΣΑΝΑΤΟΡΙΟ ΜΑΝΑ (ΑΡΚΑΔΙΑ): Υπογραφή Μακροχρόνιας Μίσθωσης, τον Μάρτιο 2020.
● ΓΟΥΡΝΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Έγκριση σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος από το ΚΣΔ, τον Μάιο 2020.
27. Εντάξαμε τη ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.
28. Προωθήσαμε την επένδυση στο Ελληνικό: Εκδόθηκαν τέσσερις ΚΥΑ χωροθέτησης και εφαρμογής του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης για το Ελληνικό (ΚΥΑ Μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου και αναψυχής, ΚΥΑ Ζώνης ανάπτυξης πρώην Αεροδρομίου, ΚΥΑ Ζωνών πολεοδόμησης και ΚΥΑ Ζωνών ανάπτυξης παράκτιου μετώπου). Ψηφίστηκε πράξη νομοθετικού περιεχομένου, για την παράδοση και διαχείριση των Κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων στο Ελληνικό. Έγιναν ενέργειες για την απομάκρυνση των υφιστάμενων δημόσιων και ιδιωτικών χρηστών από το ακίνητο. Ψήφιση και δημοσίευση στο ΦΕΚ, ρυθμίσεων, για την τακτοποίηση/νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων του Μητροπολιτικού πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, καθώς και για την έναρξη των εργασιών κατεδάφισης εντός του ΜΠΕΑΚ. Ψήφιση και δημοσίευση στο ΦΕΚ, ρύθμισης, για την ένταξη του έργο μετεγκατάστασης της ΜΥΑΛΣ, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ψήφιση και δημοσίευση διάταξης, για την εγγραφή των ΚΥΑ χωροθέτησης στο Κτηματολόγιο. Δημοσίευση ΦΕΚ διόρθωσης εσωτερικού ορίου στο ακίνητο της Παράκτιας Ζώνης του Αγίου Κοσμά. Έκδοση διαπιστωτικών πράξεων νομιμοποίησης για όλα τα κτίσματα εντός του ακινήτου (αυθαίρετα, διατηρητέα και διατηρούμενα). Έκδοση υπουργικής απόφασης για την έναρξη εργασιών κατεδάφισης, για τα πέντε πρώτα κτίρια του Παραρτήματος Β του ν. 4663/2020.
29. Διανείμαμε κοινωνικό μέρισμα, ύψους €215 εκατ.
30. Προκαταβάλαμε επίδομα θέρμανσης, ύψους €68 εκατ.
31. Δόθηκε επίδομα 2.000 € στις νέες οικογένειες για κάθε παιδί που γεννιέται.
Βασικές δράσεις
● Κρατική ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής για επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά εκτιμώμενου κόστους 2 δις €.
● Αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων από τις πληγείσες επιχειρήσεις αξιογράφων κατά εβδομήντα πέντε (75) ημέρες.
● Παράταση προθεσμίας καταβολής και αναστολή είσπραξης οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις Φ.Π.Α σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω του κορωνοϊού.
● Έκπτωση 25% για βεβαιωμένες οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που καταβάλλονται εμπρόθεσμα.
● Ευεργέτημα συμψηφισμού κατά 25% με άλλες οφειλές ή δόσεις σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης ΦΠΑ.
● Επιτάχυνση επιστροφών φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ.
● Μείωση μισθώματος (40%) σε πληττόμενες επιχειρήσεις.
● Αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων και παράταση προθεσμιών καταβολής για πληττόμενες επιχειρήσεις, τους εκμισθωτές αυτών και τους μισθωτούς των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή.
● Αποζημίωση επιχειρήσεων στα πλαίσια της γονικής άδειας ειδικού σκοπού.
● Αναστολή για χρονικό διάστημα τριών μηνών της καταβολής των δόσεων για πληττόμενους οφειλέτες.
● Παράταση προστασίας κύριας κατοικίας, με τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου Νόμου, για 3 ακόμη μήνες, έως το τέλος Ιουλίου 2020.
● Παράταση προθεσμιών εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών, αγροτών και ομόρρυθμων εταίρων.
● Μείωση συντελεστή ΦΠΑ για είδη ατομικής υγιεινής και προστασίας.
● Παράταση χρονικής περιόδου διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή ΕΦΚ.
● Παράταση προθεσμίας δημοσιοποίησης ετήσιων οικονομικών εκθέσεων των εκδοτών με εισηγμένες μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
● Παράταση ή αναστολή προθεσμιών του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.
● Απαλλαγή από τον ΦΠΑ των δωρεών που πραγματοποιούνται για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Α. ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
1. Βελτίωση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων & Συνεργασιών
2. Ενίσχυση του ρόλου της χώρας ως διαμετακομιστικό κέντρο και ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας
3. Ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης, της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της παραγωγής καινοτομίας στα ερευνητικά κέντρα και τις επιχειρήσεις
4. Επίτευξη βιώσιμου ρυθμού ανάπτυξης και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μέσω της υλοποίησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)
5. Βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του τρέχοντος και σχεδιασμός του Νέου ΕΣΠΑ
6. Ταχύτερη υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων

Β. ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
1. Ψηφίστηκε ο Νόμος «Επενδύω στην Ελλάδα»
Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος με προβλέψεις για μεγαλύτερη ευελιξία στις επενδύσεις που θεωρούνται στρατηγικές, στη διαδικασία πιστοποίησης της ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας των επενδύσεων που εντάσσονται στους Αναπτυξιακούς Νόμους, κατάργηση της διπλής αδειοδότησης τη μεταταποίησης (περιβαλλοντικής και βάσει βαθμίδων όχλησης) απλοποίηση του καθεστώτος έναρξης λειτουργίας μιας επιχείρησης σε επιχειρηματικό πάρκο, πιστοποίηση και έλεγχο και από ιδιωτικούς φορείς (ν. 4635/2020).
2. Ταχεία αδειοδότηση των Στρατηγικών Επενδύσεων
Νέες άδειες εγκατάστασης για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που εντάσσονται ως Στρατηγικές Επενδύσεις εκδόθηκαν σε 16 μόλις ημέρες από την κατάθεση των φακέλων από τους επενδυτές, ενώ η πρώτη οικοδομική άδεια του Killada Hills εκδόθηκε εντός 15 ημερών.
3. Ταχεία έκδοση ΠΔ – ΕΣΧΑΣΕ
Έκδοση δύο Προεδρικών Διαταγμάτων για Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) - Επενδυτικό σχέδιο «Elounda Hills», Επενδυτικό σχέδιο «Blue Iris» και δημιουργία πλαισίου ασφάλειας δικαίου για τους επενδυτές κατόπιν θετικής γνωμοδότησης από το ΣτΕ.
4. Εγκρίθηκαν 399 έργα συνολικού προϋπολογισμού 5 δις ευρώ εντός ενός έτους (Ιούλιος 2019 - Ιούνιος 2020).
● 27 Στρατηγικές Επενδύσεις αξίας 2,12 δις ευρώ,
● 14 έργα ΣΔΙΤ αξίας 2,36 δις ευρώ
● 358 επιχειρηματικά σχέδια του Αναπτυξιακού Νόμου με ποσό ενίσχυσης 506 εκ ευρώ
5. Αξιοποίηση του επί δεκαετίες ανεκμετάλλευτου ακινήτου της πρώην ΧΡΩΠΕΙ στο Δήμο Πειραιά για την δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας (Innovation District) στην Ελλάδα, με την απασχόληση περίπου 2.440 εργαζόμενων καθώς και φιλοξενία τμημάτων R&D μεγάλων επιχειρήσεων, startups, spin offs, incubators και accelerators.
6. Για την προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας:
● εντάχθηκαν τα πρώτα 110 έργων του Β΄ κύκλου του προγράμματος Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ προϋπολογισμού 44,92 εκ. ευρώ.
● από τον Δεκέμβριο του 2019 λειτουργεί το νέο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ), ως το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας, γνωμοδοτώντας σε κρίσιμα ζητήματα όπως η δημιουργία της πλατφόρμας ELEVATE Greece, και διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό της εμβληματικής δράσης για τον COVID-19.
● Βελτιώθηκε το θεσμικό πλαίσιο για τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας των Πανεπιστήμιων, εξισώθηκε η προϋπηρεσία των Ερευνητών, εκδίδονται οι Οργανισμοί των Ερευνητικών Κέντρων της χώρας, λειτουργεί το ηλεκτρονικό σύστημα «ΑΠΕΛΛΑ» για τις προσλήψεις και προαγωγής του ερευνητικού προσωπικού και προχωρά η μεγαλύτερη ενίσχυση σε προσωπικό των ερευνητικών κέντρων με την πρόσληψη πάνω από 150 ερευνητών
● Προχωρά συστηματικά η υλοποίηση του προγράμματος των Συνεργατικών Σχηματισμών Καινοτομίας και των Εμβληματικών Δράσεων για την Ιατρική Ακριβείας, την Αγροδιατροφή, την Κλιματική αλλαγή και τις Κβαντικές Τεχνολογίες.
● Υλοποιείται με γοργά η εμβληματική δράση «Επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών, με ύψος χρηματοδότησης 2,475 εκ € και τη συμμετοχή 4 ΑΕΙ και 6 Ερευνητικών Κέντρων
7. Επιτάχυνση της υλοποίησης των Ε.Π. του ΕΣΠΑ 2014-2020
● Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 κατά το έτος 2019, βελτιώθηκε σε ποσοστό 22% σε σχέση με το έτος 2018. Δαπάνες ύψους 1.321,1 εκ. € εκ των ετήσιων δαπανών ύψους 1.675, 1 εκ. € πραγματοποιήθηκαν το Β εξάμηνο του έτους.
8. Κατάρτιση Εταιρικού Συμφώνου Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2021-2027
9. Ενεργοποίηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ)
● Ολοκληρώνονται οι κανονισμοί λειτουργίας, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και η στελέχωση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενώ ταυτόχρονα υλοποιεί δύο σημαντικά προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας στην οικονομία με τη λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19, με τις χρηματοδοτήσεις μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων να φθάνουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ (1.000.000.000 €) ενώ η επιδότηση προμηθειών εγγυοδοσίας δύναται να φτάσει μέχρι το ποσό των διακοσίων πενήντα εκατομμυρίων ευρώ (250.000.000 €)] και την επέκταση του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ (υποπροϊόν 3) για την παροχή Δανείων Κεφαλαίου Κίνησης με διαθέσιμους πόρους 800 εκατ. ευρώ.
● Παράλληλα, η ΕΑΤ στο πλαίσιο συνεργασίας με διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Black Sea Trade and Development Bank για τη δημιουργία από κοινού χρηματοδοτικών προϊόντων με στόχο την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας
10. Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων / Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (Στόχος 4)
● Υλοποιείται σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της παρακολούθησης και πρόβλεψης των δημοσιονομικών μεγεθών του ΠΔΕ και τη μείωση της γραφειοκρατίας στην εκτέλεσή του με τη μηχανογράφηση των διαδικασιών μέσω του e-pde.
● Με τη θέσπιση, δε, του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) θεσμοθετήθηκε και ένα ολοκληρωμένο σύστημα για τον σχεδιασμό, τη διαχείριση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο των παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται από τους εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)
11. Απλοποιείται, βελτιώνεται και εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση και λειτουργία των επιχειρήσεων
● Ψήφιση νέου νόμου για το ΓΕΜΗ με αναδιάρθρωση υπηρεσιών και εφαρμογή αυτοματοποιημένων καταχωρήσεων
● Από τα τέλη Ιουνίου 2020 διασυνδέεται το ΓΕΜΗ με τον ΕΦΚΑ
● Δίνεται η δυνατότητα σύστασης Ανώνυμης Εταιρείας με πρότυπο καταστατικό
● Σύσταση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την απλούστευση και των εκσυγχρονισμό του εταιρικού δικαίου στο σύνολο του
● Σύσταση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις
12. Απλοποιείται και εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο για τα σήματα
Ολοκληρώθηκε η ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2436 στο ελληνικό δίκαιο επιταχύνοντας τη διαδικασία απονομής δικαιώματος επί σήματος και την επίλυση αμφισβητήσεων για την εγκυρότητά του και εισάγοντας νέες μορφές σημάτων με χρήση ηλεκτρονικών εργαλείων. Ολοκληρώθηκε, επίσης, το 1ο στάδιο ψηφιοποίησης των Βιβλίων Σημάτων ενώ ταυτόχρονα έχει απλοποιηθεί η διαδικασία για την απονομή του δικαιώματος χρήσης του Ελληνικού Σήματος για τα προϊόντα ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη)
13. Ολοκλήρωση της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου για την καταπολέμηση του παρεμπορίου
14. Εκπονήθηκε προσχέδιο Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας με όραμα την «Ανάπτυξη μιας σύγχρονης, διεθνώς ανταγωνιστικής και εξωστρεφούς βιομηχανίας, που θα αποτελεί βασικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης της χώρας» με τους ακόλουθους Πυλώνες:
● τον Ψηφιακό και Παραγωγικό Μετασχηματισμό
● την Οικονομία Χαμηλού Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος
● τις Αλυσίδες Αξίας
● τη Βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος
● την Τόνωση της Ανταγωνιστικότητας (κόστος, δεξιότητες ανθρώπινου δυναμικού, στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων)
● την ασφάλεια εργαζόμενου και καταναλωτή
15. Επικαιροποιείται το Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και εναρμονίζεται με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.
16. Μητροπολιτικός Πόλος Ελληνικού – Αγίου Κοσμά
● Προχωρούν οι πρόδρομες εργασίες στον χώρο του Ελληνικού με την υπογραφή των Αποφάσεων αναφορικά με τα κτίσματα, εγκαταστάσεις, κατασκευές, διατηρητέα και διατηρούμενα κτίσματα και εγκαταστάσεις και την α’ έγκριση εκτέλεσης εργασιών κατεδάφισης εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.

Υπουργείο Εξωτερικών

Α. ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

1. Προβολή της εικόνας και των θέσεων της Ελλάδος στο εξωτερικό
2. Ενίσχυση της οικονομικής εξωστρέφειας

Β. ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

1. Δημιουργία συμμαχιών, περίγυρου ασφάλειας και αλληλοκατανοήσεων στην περιοχή της Ανατολικής και Κεντρικής Μεσογείου σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα (Στόχος 1):
α) προώθηση διμερών στρατηγικών σχέσεων και αμυντικών συνεργασιών στην περιοχή με ΗΠΑ, Γαλλία και Ισραήλ (υπογραφή τροποποιητικής συμφωνίας MDCA με ΗΠΑ, προώθηση στρατηγικής και αμυντικής συνεργασίας με Γαλλία, ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων με Ισραήλ)
β) εφαρμογή στην πράξη της πάγιας θέσης υπέρ σεβασμού διεθνούς δικαίου και δικαίου της θάλασσας με προώθηση συμφωνιών για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο (υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με Ιταλία, εντατικοποίηση ενεργειών για την συνομολόγηση συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με Αίγυπτο)
γ) διατήρηση και διεύρυνση υφιστάμενων σχημάτων τριμερούς συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου (δημιουργία νέου σχήματος πενταμερούς συνεργασίας (3+1+1) Ελλάδος – Αιγύπτου – Κύπρου – Γαλλίας – ΗΑΕ, δημιουργία νέου σχήματος συνεργασίας Ελλάδος-Κύπρου-ΗΑΕ και ενδεχομένως έτερο τριμερές με Σαουδική Αραβία
δ) ενίσχυση και διεύρυνση παραδοσιακών διμερών σχέσεων συνεργασίας με Αίγυπτο, Ιορδανία, Λίβανο και Παλαιστίνη
ε) προώθηση νέων διμερών πολιτικών συνεργασιών και συναντίληψης στην περιοχή του Κόλπου (Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ) ως βάση για συνεργασία και σε τομείς όπως η άμυνα και η οικονομία, καθώς και προώθηση σχέσεων με Κουβέιτ και Μπαχρέιν
στ) ενίσχυση διμερών σχέσεων με χώρες της Βορείου Αφρικής (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Λιβυκό Κοινοβούλιο και LNA - Libyan National Army).
2. Προώθηση ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια, ενισχύοντας το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή:
α) βελτίωση διμερών πολιτικών σχέσεων με το σύνολο των χωρών της περιοχής ως βάση για την οικονομική της ανάπτυξη
β) αναβίωση του πρωταγωνιστικού ρόλου της Ελλάδος για την προώθηση της ενταξιακής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων
γ) προώθηση τριμερών και τετραμερών συνεργασιών και κοινών συνεργασιών στην περιοχή με άλλες χώρες με τις οποίες διατηρούμε στενές σχέσεις (Κύπρος, Ισραήλ, ΗΑΕ)
3. Ενίσχυση της θέσης της χώρας στην ΕΕ για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων ως χώρα του στενού πυρήνα της Ένωσης:
α) εγκατάλειψη πολιτικής μαζικών και αχρείαστων βέτο στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ,
β) συμμετοχή, για πρώτη φορά, της χώρας μας σε πρωτοβουλίες στο πλαίσιο ΕΕ που προωθούν άλλα κράτη - μέλη
γ) ενίσχυση διμερών σχέσεων με κ-μ της ΕΕ μετά από δέκα και πλέον έτη απουσίας (Ισπανία, Δανία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Μάλτα)
δ) συνέχιση πρωτοβουλίας MED 7 προηγούμενης κυβέρνησης (ΑΝΥΠΕΞ)
ε) σχεδιασμός για τις σχέσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο στην μετά BREXIT εποχή (ΑΝΥΠΕΞ)
στ) αξιοποίηση του παραπάνω πλαισίου εντός και εκτός Οργάνων της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα
4. Επανάκαμψη της χώρας στην πολυμερή διπλωματία:
α) Συστηματική προσέγγιση των Μονίμων Μελών του ΣΑ/ΟΗΕ, με παράλληλη ενίσχυση διμερών σχέσεων με Κίνα και Ρωσία
β) Τακτικές επαφές με νυν και επόμενα μη μόνιμα μέλη ΣΑ/ΟΗΕ
γ) Ανάδειξη ρόλου Ελλάδος σε διεθνείς πρωτοβουλίες επίλυσης Συριακού και Λιβυκού
δ) Αναβάθμιση παρουσίας σε οργανισμούς ασφαλείας ΝΑΤΟ και ΟΑΣΕ
ε) Αναβάθμιση παρουσίας σε φόρα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Προεδρία ΣΤΕ)
στ) Υποψηφιότητες χώρας σε Διεθνείς Οργανισμούς και πρωτοβουλίες για την πολυμέρεια
ζ) Ανάπτυξη μέσω πολυμερών συναντήσεων σχέσεων με χώρες απομακρυσμένες (Ασίας, Λατ. Αμερικής) με τις οποίες δεν υπάρχουν εκ των πραγμάτων τακτικές επαφές
5. Νέο θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας του Enterprise Greece, το οποίο εκσυγχρονίζεται κατά τα πρότυπα αντίστοιχων ευρωπαϊκών φορέων αποτελώντας το βασικό εργαλείο για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Εξωστρέφειας (άρ. 84, Ν. 4635/2019)
6. Εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου εξωστρέφειας
7. Δημιουργία της Ψηφιακής Πλατφόρμας εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και μυθολογίας σε συνεργασία με τo Κέντρο Ελληνικών Σπουδών staellinika.com

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Α. ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

1. Αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και μηδενική ανοχή στη βία και στην τρομοκρατία
2. Αποτελεσματικότερος έλεγχος των συνόρων
3. Νέα αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική με ενίσχυση του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα
4. Μεταρρύθμιση του μοντέλου πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων
5. Ενεργοποίηση του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων για τον συντονισμό των δράσεων με στόχο την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού COVID 19

Β. ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
1. Ενίσχυση της εμφανούς αστυνόμευσης
● Δημιουργία νέων οργανωτικών δομών καταπολέμησης της εγκληματικότητας (ομάδες Van, ομάδα ΔΡΑΣΗ, ομάδες πεζών περιπολιών και ειδικές δίκυκλες ομάδες με scooter και ποδήλατα.)
● Προσλήψεις 1500 Ειδικών Φρουρών
● Αποδέσμευση αστυνομικών από φυλάξεις στόχων
● Συγκρότηση ειδικής Ομάδας Αντιμετώπισης Παρεμπορίου
2. Αναβάθμιση υλικοτεχνικού εξοπλισμού
(ατομικά εφόδια, επιχειρησιακά μέσα, οχήματα) Ελληνικής Αστυνομίας
3. Ολοκλήρωση Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής 2020-2024 της Ελληνικής Αστυνομίας
4. Έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας
Τόσο σε Επιτελική Δομή στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., όσο και σε όλες τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Χώρας.
5. Αντιμετώπιση Αθλητικής Βίας
● Σύνδεσμοι αξιωματικοί σε κάθε ΠΑΕ.
● Αναβάθμιση Υποδιεύθυνσης Αστυνομικής Βίας σε Αθλητικούς Χώρους (ΥΑΒΑΧ).
6. Προσλήψεις Συνοριοφυλάκων (άξ. 2 Αποτελεσματικότερος έλεγχος των συνόρων) :
● 400 Συνοριακοί Φύλακες στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.
● 800 Συνοριακοί Φύλακες ορισμένου χρόνου για τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.
7. Θέση σε επιχειρησιακή λειτουργία του Κέντρου Ανταλλαγής Πληροφοριών (Single Point of Contact) για την ανταλλαγή και διαχείριση εγκληματολογικών πληροφοριών που αφορούν τη διασυνοριακή εγκληματικότητα (άξ. 2 Αποτελεσματικότερος έλεγχος των συνόρων).
8. Μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού
Υπογραφή Υ.Α. για την αποδοχή της παραχώρησης του ακινήτου στην περιοχή του Ασπρόπυργου, ολοκλήρωση της προμελέτης από την ΜΟΜΚΑ, υποβολή φακέλου προέγκρισης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (Ε.Χ.Σ.) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. (άξ. 3 -Νέα αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική με ενίσχυση του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα).
9. Αναβάθμιση υποδομών
● Ολοκληρώθηκε το νέο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κράτησης Νικηφόρου Δράμας,
● Τέθηκαν σε λειτουργία δύο νέες πτέρυγες στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας,
● Τέθηκε σε λειτουργία μια πτέρυγα στο Κατάστημα Κράτησης Χανίων.
10. Σύσταση, στελέχωση και λειτουργία δύο νέων Γενικών Διευθύνσεων (Ν. 4625, αρ. 18, Ν. 4662, αρ. 184), καθώς και της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών
11. Τροποποίηση θεσμικού πλαισίου αναφορικά με:
● την αύξηση του αριθμού των ατόμων στο Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης και
● τη μείωση του αριθμού των μελών του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών.
12. Υπογραφή τεσσάρων συμβάσεων κατ’ επίσκεψη ιατρών στα Καταστήματα Κράτησης
13. Θεσμοθέτηση νέας Ενιαίας Αρχής Πολιτικής Προστασίας
● Ψήφιση του Σχέδιου Νόμου για τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος
● Θέσπιση Κανονισμού Οργάνωσης και Λειτουργίας του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων
14. Ενίσχυση της πρόληψης των καταστροφών και των κρίσεων
Μέσω της αξιοποίησης των νέων μεθοδολογιών εκτίμησης κινδύνου και αξιολόγησης τρωτότητας με την ενσωμάτωση των νέων υβριδικών απειλών και των προκλήσεων από την κλιματική αλλαγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης