Ο Mistakidis εμφανής με 5,147% στην Πειραιώς… κάτι σαν την Capital ή RWC ή Pimco ή Vanguard στην Eurobank σε αντίθεση με τον εξαφανισμένο Paulson

Ο Mistakidis εμφανής με 5,147% στην Πειραιώς… κάτι σαν την Capital ή RWC ή Pimco ή Vanguard στην Eurobank σε αντίθεση με τον εξαφανισμένο Paulson
Σε αντίθεση με επενδυτές όπως ο Paulson που κατέχει 6,62% της Πειραιώς και από το 2015 δεν έχει προβεί σε καμία κίνηση στην τράπεζα ο Mistakidis πιθανότατα είδε την μετοχή της Πειραιώς ως επενδυτική ευκαιρία.
Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης ή Aristotelis Mistakidis ελληνικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος με έμφαση στα σπορ πολυτελή αυτοκίνητα, εμφανίστηκε να ελέγχει το 5,147% της τράπεζας Πειραιώς.
Απέκτησε ποσοστό πάνω από 5% και με βάση τον νόμο υποχρεούται να γνωστοποιήσει την επενδυτική του θέση.
Ο Mistakidis δεν είχε ιδιαίτερη δραστηριότητα στην Ελλάδα, ίσως πριν χρόνια με τον κλάδο του αλουμινίου, διαθέτει ένα οικογενειακό fund ενώ παλαιότερα είχε ισχυρό ρόλο και λόγο στην Glencore.
Το βασικό ερώτημα είναι τι σχεδιάζει ο Mistakidis στην Πειραιώς η οποία διαθέτει 616 εκατ ευρώ κεφαλαιοποίηση και το 5,147% έχει αξία σήμερα 31 εκατ ενώ επένδυσε λιγότερα από 27 εκατ για να αποκτήσει 22,5 εκατ μετοχές της Πειραιώς.
Ο Mistakidis θα είναι μέτοχος τύπου Capital ή RWC ή Pimco ή Vanguard που κάποια στιγμή είχαν ποσοστά και πάνω από 5% αλλά τα ρευστοποίησαν ή σχεδιάζει να επιτελέσει τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή;
Η απάντηση θα είναι σαφής.
Η παρουσία του Mistakidis έχει καθαρά επενδυτικό χαρακτήρα, μπορεί να αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην Πειραιώς και στον Χρήστο Μεγάλου τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Πειραιώς η θητεία του οποίου θα ανανεωθεί για 3 χρόνια αλλά δεν θα εξελιχθεί σε στρατηγικό επενδυτή.
Βέβαια τώρα που φανέρωσε το ποσοστό του θα βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο μικροσκόπιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Σε αντίθεση με επενδυτές όπως ο Paulson που κατέχει 6,62% της Πειραιώς και από το 2015 δεν έχει προβεί σε καμία κίνηση στην τράπεζα ο Mistakidis πιθανότατα είδε την μετοχή της Πειραιώς ως επενδυτική ευκαιρία.
Η μετοχή στα 1,41 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση στα 616 εκατ ευρώ μπορεί για τον Mistakidis να αποτέλεσε ευκαιρία για να τοποθετηθεί στην μετοχή με προοπτική το 2021 να ανακάμψει.
Π.χ. στα 2 ευρώ το χαρτοφυλάκιο του θα αποτιμάται στα 45 εκατ ευρώ.
Προφανώς και με την αγορά των 22,5 εκατ μετοχών της Πειραιώς ο Mistakidis συνυπολόγισε, την μελλοντική ανάγκη σε κεφάλαια της τράπεζας αλλά και το γεγονός ότι υπάρχει σε εκκρεμότητα το Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές ύψους 2 δισεκ. και για το οποίο οι 164 εκατ τόκοι θα πληρωθούν στις αρχές Δεκεμβρίου 2020.
Ο Mistakidis έχει κατά βάση επενδυτικό χαρακτήρα και κατ΄ ουσία είναι δυνητικός πωλητής.  
Θα αποτελούσε έκπληξη εάν ο Mistakidis είχε στρατηγικές βλέψεις στην Πειραιώς.
Εάν ωστόσο αυξήσει το ποσοστό του περαιτέρω και ξεπεράσει τον Paulson με 6,62% αφενός ίσως να θέλει να τοποθετήσει μέλος στο διοικητικό συμβούλιο – κάτι που δεν φαίνεται για το ορατό μέλλον – αφετέρου θα πρέπει να αποσαφηνιστεί και ο ρόλος του Paulson που συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο ως παθητικός και αμέτοχος επενδυτής.
Εάν ο Paulson ήθελε να πουλήσει, θα μπορούσε να είχε βρει τον αγοραστή Mistakidis ο οποίος απέκτησε τις μετοχές της Πειραιώς από την αγορά και ειδικά την περίοδο της αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI, δεν υπήρξε κάποια ad hoc μεταβίβαση πακέτου μετοχών.
Οπότε για την ώρα ο Paulson δεν πουλάει μετοχές.
Πρέπει να αποσαφηνιστεί όμως ο ρόλος του Paulson ο οποίος παραμένει παθητικός επενδυτής στην Πειραιώς και χωρίς να έχει ενεργοποιηθεί ή στηρίξει την μετοχή όλο αυτό το διάστημα… εμφανίζεται ακόμη σε ρόλο στρατηγικού επενδυτή.  

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews;

Ο Aristotelis Mistakidis με 5,147% της Πειραιώς – Κατέχει περιουσία 1,6 δισ και μετρητά 600 εκατ

Ποσοστό 5,147% ή τρέχουσας αξίας 31 εκατ κατέχει ο έλληνας ομογενής Aristotelis Mistakidis και εκ των πλουσιότερων ελλήνων στην Τράπεζα Πειραιώς.
Η απόφαση του να αγοράσει μετοχές της Πειραιώς μπορεί να θεωρηθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην διοίκηση Χρήστου Μεγάλου ειδικά μάλιστα ενόψει της Γενικής Συνέλευσης όπου θα του ανανεωθεί η θητεία για άλλα 3 χρόνια.
Ο Aristotelis Mistakidis ή Αριστοτέλης Μυστακίδης έγινε γνωστός από Glencore η οποία εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 22,2 δισεκ. και στην οποία κατέχει πλέον το 3% ή 667 εκατ.
Με βάση εκτιμήσεις η περιουσία του Μυστακίδη ανέρχεται σε 1,6 δισεκ. ενώ κατέχει μετρητά 600 εκατ δολάρια.
Ο 50χρονος Αριστοτέλης Μυστακίδης γεννήθηκε στη Ρώμη, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, συγκεκριμένα ως επιστημονικός σύμβουλος στο πρόγραμμα για την καταπολέμηση του υποσιτισμού (FAO). Σε νεαρή ηλικία μετακόμισε στη Βρετανία -εξ ου και η βρετανική υπηκοότητά του-, όπου και σπούδασε στο φημισμένο London School of Economics. Εκεί ξεχώρισε αμέσως, καθώς είχε και το πρόσθετο πλεονέκτημα να μιλάει έξι γλώσσες. Στη συνέχεια επιλέχθηκε από τους «κυνηγούς κεφαλών» μεγάλων πολυεθνικών για να στελεχώσει το τμήμα επενδύσεων ενός αμερικανικού κολοσσού της αγοράς παραγώγων, της Cargill. Παρέμεινε σε αυτήν για μία εξαετία, κατά την οποία αναρριχήθηκε ταχύτατα στην ιεραρχία. Εκεί τον εντόπισε ο κ. Ριτς, τότε ιδιοκτήτης της Glencore που ακόμα ονομαζόταν Marc Rich & Co., και του πρόσφερε τη θέση του επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σε μέταλλα, το 1993. Εαν χρόνο μετά παρουσιάστηκε η μεγάλη ευκαιρία και ο κ. Μυστακίδης εξαγόρασε το 6% από τον βιαίως αποχωρούντα Ριτς.
Εκτοτε, σε συνεργασία με τους συνεταίρους του στην Glencore, ανέλαβε το τμήμα που ασχολείται με το trading ψευδαργύρου, χαλκού και μολύβδου, κερδίζοντας τη φήμη του καλύτερου διαχειριστή επενδύσεων σε βιομηχανικά μέταλλα παγκοσμίως. Ταυτόχρονα εδραίωσε τη θέση του στον ευρύτερο όμιλο καταλαμβάνοντας θέσεις στα διοικητικά συμβούλια των κυριότερων θυγατρικών της Glencore, όντας μέχρι σήμερα μέλος στα Δ.Σ. των Xstrata Plc, Katanga Mining Limited, Recylex S.A. και Mopani Copper Mines Plc.
Ο ίδιος διατηρεί μεν το προφίλ ενός πολίτη του κόσμου, αλλά δηλώνει Έλληνας.
Καίτοι αποφεύγει να μιλάει στα ΜΜΕ και το να βρει κανείς έστω και μια φωτογραφία του μοιάζει σχεδόν αδύνατο (ακόμα και η τελευταία έκδοση του «Forbes» δεν φιλοξενεί φωτογραφία του), ο κ. Μυστακίδης δηλώνει πως, παρότι έχει περάσει όλη του τη ζωή μακριά από την Ελλάδα, στο σπίτι και στην οικογένειά του μιλάνε ακόμα ελληνικά.
Μάλιστα δεν αποκλείει στο μέλλον να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα, κάτι που προς το παρόν πάντως φαντάζει μακρινό, αφού ο ίδιος μοιράζει τον ελεύθερο χρόνο του ανάμεσα στην κατοικία του στο Μπάαρ της Ελβετίας, όπου βρίσκονται και τα κεντρικά γραφεία της Glencore, και στο προσωπικό του γραφείο στην Place de la Madeleine στο Παρίσι.
Από τα ελάχιστα στοιχεία που μπορεί να αλιεύσει κανείς για τον Telis Mistakidis στο Διαδίκτυο ξεχωρίζει η συχνή αναφορά του ονόματός του από εξειδικευμένα sites στα σπορ αυτοκίνητα πολυτελείας.
Μέχρι πέρυσι, όταν και οι μετοχές της εισήχθησαν στις αγορές του Λονδίνου και του Χονγκ Κονγκ, η Glencore ήταν περίπου άγνωστη στο ευρύ κοινό.
Παρ’ όλα αυτά, όσοι δραστηριοποιούνται στη διεθνή χρηματοπιστωτική σκηνή μιλάνε για μια εταιρεία με παρουσία σε 40 χώρες και προσωπικό που στη μητρική ξεπερνά τα 2.800 άτομα και σε επίπεδο θυγατρικών και ομίλου τα 53.000. Η Glencore είναι ένας κολοσσός στον χώρο των παραγώγων, ελέγχοντας σήμερα ένα αναλογικά τεράστιο τμήμα των διεθνών συναλλαγών επί ενεργειακών προϊόντων παράλληλα με ένα τεράστιο δίκτυο εταιρειών που παράγουν τις σχετικές πρώτες ύλες. Έχει παρουσία στην πρωτογενή αγορά (μέταλλα, ορυχεία, ενέργεια, δημητριακά, ακόμα και στην αγορά ηλεκτρισμού και υδάτων) σε Ασία, Αυστραλία, Αμερική, Μέση Ανατολή και Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS