Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα επικίνδυνα εμπόδια της κυβέρνησης – Περιορισμένη ροή χρημάτων στην οικονομία και NPEs τραπεζών οδηγούν σε πιο αδύναμη ανάκαμψη το 2021

Τα επικίνδυνα εμπόδια της κυβέρνησης – Περιορισμένη ροή χρημάτων στην οικονομία και NPEs τραπεζών οδηγούν σε πιο αδύναμη ανάκαμψη το 2021
Οι χαμηλές ροές κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία σε συνδυασμό με τις αδύναμες τράπεζες θα αναθεωρήσουν επί τα χείρω για την πορεία ανάκτησης της οικονομίας της ευρωζώνης το 2021
H κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο πολύ σοβαρά εμπόδια τα οποία είναι πιθανό να αποτελούν αρνητικές εκπλήξεις στην πορεία επιστροφής στην κανονικότητα.
Το πρώτο σοβαρό εμπόδιο σχετίζεται με την ροή χρημάτων στην οικονομία.
Ενώ οι εξαγγελίες έχουν φθάσει στα 24 δισεκ. τα πραγματικά χρήματα στην οικονομία που έχουν διοχετευθεί είναι περίπου 5 δισεκ. και δεν επαρκούν.
Πολλοί κλάδοι αντιμετωπίζουν μεγάλη μείωση τζίρου 55% με 65%, τουρισμός και σίτιση έχουν δεχθεί ισχυρό σοκ.
Η κυβέρνηση μπορεί να προβαίνει σε εκδόσεις ομολόγων και να αντλεί από την 10ετία 3 δισεκ. ή να σχεδιάζει πρόσθετες εκδόσεις 5 δισεκ. έως το Σεπτέμβριο, μπορεί να εκταμιεύονται τα 746 εκατ από τα κέρδη των ομολόγων ANFAs και προσεχώς να δοθούν και τα χρήματα από το πρόγραμμα Sure που αφορά την ανεργία… αλλά το Ταμείο Ανάκαμψης θα καθυστερήσει.
Με βάση όλες τις ενδείξεις εάν υπάρξει συμφωνία σε Σύνοδο Κορυφής εντός του Καλοκαιριού ή αρχές Φθινοπώρου για το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς οι αντιδράσεις είναι πολλές… δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει η εκταμίευση των κεφαλαίων νωρίτερα από το δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Δηλαδή θα απαιτηθεί ένα χρονικό διάστημα 8 με 10 μήνες που προφανώς είναι πολύ μεγάλο όταν η πραγματική οικονομία έχει άμεση ανάγκη για εμπροσθοβαρή κεφάλαια.
Το Ταμείο Ανάκαμψης θα διαθέτει 750 δισεκ. κεφάλαια αλλά δεν θα χορηγηθούν με την αρχική αναλογία 66% επιδοτήσεις ή 500 δισεκ. και 33% δάνεια ή 250 δισεκ.
Η σχέση θα εξελιχθεί 55% ή 50% επιδοτήσεις προς 45% ή 50% δάνεια.
Επίσης θα αλλάξουν και οι κατανομές των κεφαλαίων στις χώρες καθώς άλλα κράτη πιέζουν για περισσότερα κεφάλαια.
Η Ελλάδα ενώ αρχικώς είχε εκτιμηθεί ότι θα πάρει 32 δισεκ. μάλλον θα καταλήξει να λάβει στην 4ετία 25 δισεκ.
Το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι ενώ θέλει να ρίξει εμπροσθοβαρώς κεφάλαια δεν τα διαθέτει και αυτό θα φανεί σύντομα στην οικονομία και κυρίως στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας το 2021.
Όσο δεν διοχετεύονται κεφάλαια στην πραγματική οικονομία τόσο πιο αδύναμη θα είναι η ανάκαμψη το 2021.
Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, η ύφεση το 2020 να είναι -7% με -8% ή μείωση στα 172 με 173 δισεκ. και η ανάκαμψη του 2021 να είναι πιο αδύναμη από ότι έχει προβλεφθεί δηλαδή 3% με 4% έναντι στόχου 5% με 5,5%.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Μητσοτάκη δέχεται εισηγήσεις για ενεργητικές πρωτοβουλίες στις τράπεζες καθώς εκτιμάται ότι θα αυξηθούν τα NPEs – τα προβληματικά ανοίγματα – στα 78 με 82 δισεκ. από 71 δισεκ. στο α΄ τρίμηνο του 2020 ή 68,8 δισεκ. στο τέλος του 2019.
Έξαρση των νέων NPEs θα πλήξει κερδοφορία και κεφάλαια των τραπεζών και θα καταστήσει πιο αναγκαίες τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Ήδη ο ESM προβλέπει ότι η πρόταση Στουρνάρα της ΤτΕ για την bad bank και την χρήση της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης θα στοιχήσει στο ελληνικό δημόσιο 8 με 12,5 δισεκ. αυτό θα είναι το ύψος της ζημίας για το ελληνικό κράτος.
Τα προβληματικά δάνεια θα καθηλώσουν τις τράπεζες, θα δημιουργήσουν σκηνικό εσωστρέφειας και στο τέλος θα καταστούν αναγκαίες οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Τόσο η εθνική όσο και η ευρωπαϊκή bad bank προσκρούει σε πολλά εμπόδια που έχουν αναλυθεί διεξοδικά.
Οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία δημιουργώντας σκηνικό φαύλου κύκλου.
Οι χαμηλές ροές κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία σε συνδυασμό με τις αδύναμες τράπεζες θα αναθεωρήσουν επί τα χείρω για την πορεία ανάκτησης της οικονομίας της ευρωζώνης το 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης