Τελευταία Νέα
Διεθνή

Linick (πρώην Επιθεωρητής ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Aποθαρρύνθηκε να διερευνήσει τις πωλήσεις όπλων στην Σ. Αραβία

Linick (πρώην Επιθεωρητής ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Aποθαρρύνθηκε να διερευνήσει τις πωλήσεις όπλων στην Σ. Αραβία
Ο γενικός επιθεωρητής Steve Linick καθαιρέθηκε στις 15 Μαΐου, έπειτα από εισήγηση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας M. Pompeo στον πρόεδρο Trump
Ο γενικός επιθεωρητής του State Department, που αποπέμφθηκε από τον πρόεδρο Donald Trump, δήλωσε σε βουλευτές ότι το υπουργείο Εξωτερικών τον αποθάρρυνε να διερευνήσει τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία πριν από την αποπομπή του περασμένο μήνα, σύμφωνα με ένα απομαγνητοφωνημένο κείμενο που δόθηκε σήμερα Τετάρτη 10 Ιουνίου στη δημοσιότητα.
Ο γενικός επιθεωρητής Steve Linick καθαιρέθηκε στις 15 Μαΐου, έπειτα από εισήγηση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Mike Pompeo στον πρόεδρο Trump.
Ήταν ο τελευταίος σε μια σειρά επιθεωρητών της κυβέρνησης που απομακρύνθηκε από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο.
Μέλη του Κογκρέσου, ανάμεσά τους και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι, καθώς και Δημοκρατικοί εκφράζουν ανησυχίες ότι αυτές οι αποπομπές θα αποτρέψουν μια επαρκή εποπτεία της κυβέρνησης.
Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosy έχει τονίσει πως η αποπομπή Linick ενδέχεται να είναι παράνομη.
Οι Δημοκρατικοί ξεκίνησαν έρευνα, συμπεριλαμβανομένης μιας ακρόασης του Linick στις 3 Ιουνίου από μέλη και προσωπικό τριών επιτροπών της Βουλής και της Γερουσίας.
Στην κοινοβουλευτική ακρόαση, ο Linick είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo αρνήθηκε να καταθέσει στην έρευνα για την απόφαση της κυβέρνησης να κηρύξει «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για να αιτιολογήσει στρατιωτικές πωλήσεις ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Σαουδική Αραβία παρά τις αντιρρήσεις του Κογκρέσου.
Είπε επίσης ότι ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών είχε υποστηρίξει ότι η έρευνα ήταν εκτός της δικαιοδοσίας του γενικού επιθεωρητή.
«Του είπα ότι, σύμφωνα με τον Νόμο περί Εξωτερικής Υπηρεσίας (Foreign Service Act) του 1980,, η εξέταση του τρόπου εφαρμογής της πολιτικής περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες του γενικού επιθεωρητή», δήλωσε ο Linick.
Όταν απολύθηκε, ο Linick ερευνούσε επίσης καταγγελίες ότι ο Pompeo και η σύζυγός του χρησιμοποιούσαν έναν υπάλληλο του υπουργείου για να τους κάνει διάφορα «θελήματα», και διάφορες προσωπικές εκδουλεύσεις, όπως να βγάζει βόλτα τον σκύλο τους ή να παραλαμβάνει τα ρούχα τους από το καθαριστήριο.
Ο Linick είπε στην ακρόαση ότι το γραφείο του συμμετείχε και σε άλλες έρευνες όταν απολύθηκε, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου της διαδικασίας έκδοσης Ειδικών Θεωρήσεων Μεταναστών.
Ο Pompeo επιμένει ότι η απόλυση του Linick δεν ήταν μια πράξη αντιποίνων.
Σήμερα, χαρακτήρισε τον Linick «κακό υπάλληλο» και ότι ήταν «λάθος» που του επέτρεψε να παραμείνει στη θέση του όσο παρέμεινε.
Σε επιστολή που εστάλη τη Δευτέρα και περιήλθε σε γνώση του Reuters, ένας ανώτερος αξιωματούχος του State Department επέκρινε τις προδιαγραφές λειτουργίας του γραφείου του Linick και είπε ότι πρέπει να διερευνηθεί για διαρροή πληροφοριών.
Σε προηγούμενη έρευνα για φερόμενες διαρροές δεν βρέθηκαν ενοχοποιητικά στοιχεία για τον Linick.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης