Μεικτά πρόσημα για το πετρέλαιο με τα «βλέμματα» σε ΗΠΑ και Κίνα - Στο -0,1% και τα 35,44 δολ. ανά βαρέλι το αμερικανικό WTI

Μεικτά πρόσημα για το πετρέλαιο με τα «βλέμματα» σε ΗΠΑ και Κίνα - Στο -0,1% και τα 35,44 δολ. ανά βαρέλι το αμερικανικό WTI
Το προθεσμιακό συμβόλαιο Αυγούστου 2020 για το Brent ενισχύθηκε κατά +1,3% στα 38,32 δολ. ανά βαρέλι
Μεικτά πρόσημα κατέγραψε τη Δευτέρα 1 Ιουνίου το πετρέλαιο, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη στην κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο βρίσκεται και η συνεδρίαση του OPEC+, η οποία είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα, και στην οποία οι χώρες της συμμαχίας θα αποφασίσουν εάν θα διατηρήσουν τα ίδια επίπεδα περικοπών στην παραγωγή τους και μετά τον Ιούνιο.
- Το προθεσμιακό συμβόλαιο Αυγούστου 2020 για το Brent σημείωσε άνοδο της τάξεως του +1,3% στα 38,32 δολ. ανά βαρέλι.
- Η τιμή για το το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουλίου 2020 υποχώρησε κατά -0,1% στα 35,44 δολ. ανά βαρέλι.
Σημειώνεται ότι τον Μάιο τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό WTI κατέγραψαν μία από τις μεγαλύτερες μηνιαίες ανόδους των τελευταίων ετών, λόγω τόσο των περικοπών που πραγματοποίησε ο OPEC+ στην παραγωγή τους, όσο και της σταδιακής ανάκαμψης που σημειώνεται στην παγκόσμια ζήτηση.
«Η προσοχή στρέφεται πλέον σε μεγάλο βαθμό στον OPEC+», αναφέρουν οι οικονομολόγοι της OCBC, διευκρινίζοντας ότι «εάν ο OPEC+ προχωρήσει σε παράταση τριών μηνών, υπάρχει πιθανότητα οι τιμές να φτάσουν το επίπεδο των 40 δολαρίων».
Παράλληλα, οι αναλυτές της CMC Markets αναφέρει ότι ενδεχόμενη πραγματοποίηση της συνάντησης πριν από τις 9 Ιουνίου θα ερμηνευθεί από τις αγορές ως ένα μήνυμα επέκτασης των περικοπών που βρίσκονται ήδη σε ισχύ.
«Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει ελαφρώς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αλλά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα», αναφέρει η CMC Markets, εκτιμώντας ότι οι τιμές θα διατηρηθούν σε αρκετά καλά επίπεδα σήμερα.
Ωστόσο, οι εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα εξακολουθούν να επηρεάζουν τις αγορές παγκοσμίως, καθώς υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός νέου εμπορικού πολέμου, ο οποίος θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάκαμψη της ζήτησης.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δεσμεύθηκε την περασμένη εβδομάδα να προχωρήσει σε «ισχυρές» και «ουσιαστικές» ενέργειες απέναντι στην Κίνα, χωρίς ωστόσο να προχωράει σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, ενώ από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo, τόνισε ότι η Ουάσιγκτον «δεν έχει κάποια βάση ώστε να διατηρήσει το ειδικό εμπορικό καθεστώς στο Χονγκ Κονγκ».
Όσον αφορά τις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου στις ΗΠΑ, η εταιρεία υπηρεσιών ενέργεια Baker Hughes ανακοίνωσε στις 29 Μαΐου πτώση στις πλατφόρμες για 11η συνεχόμενη εβδομάδα, σε νέα πολυετή χαμηλά.
Ειδικότερα, οι ενεργές πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου υποχώρησαν κατά 15, στις 222 συνολικά, ενώ οι συνολικές ενεργές πλατφόρμες εξόρυξης στη χώρα κατέγραψαν πτώση κατά 17 πλατφόρμες, στις 301.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS