Ήπιες απώλειες για τον χρυσό παρά τις εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας - Στο -0,48% και τα 1.727,25 δολ. ανά ουγγιά

Ήπιες απώλειες για τον χρυσό παρά τις εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας - Στο -0,48% και τα 1.727,25 δολ. ανά ουγγιά
Η κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα εξακολουθεί να επηρεάζει τη ζήτηση χρυσού
Ήπιες απώλειες καταγράφει σήμερα Δευτέρα (25/5) ο χρυσός, μετά τα μεικτά πρόσημα της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς η κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα επηρεάζει τη ζήτηση ακόμα και προς τα επενδυτικά «καταφύγια» όπως είναι το πολύτιμο μέταλλο.
Ειδικότερα, η τιμή συμβολαίου για τον χρυσό παραδόσεως Ιουνίου 2020 καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,48% στα 1.727,25 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται κατά +0,08% έναντι του γεν Ιαπωνίας, στα 107,69 γεν.
Παράλληλα, ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ, ο οποίος μετράει την ισχύ του αμερικανικού νομίσματος έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων, καταγράφει οριακή πτώση της τάξεως του -0,08% στις 99,8 μονάδες.
Image
Οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί το Πεκίνο ότι απέκρυψε στοιχεία για την έξαρση του κορωνοϊού στα πρώτα στάδια της πανδημίας, καθώς και ότι δε διαχειρίστηκε σωστά την κατάσταση.
Ωστόσο, το νέο νομοσχέδιο που εξετάζει η κινεζική κυβέρνηση για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ πυρδότησε νέες εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, με την Ουάσιγκτον να εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο επιβολής νέω κυρώσεων κατά του Πεκίνου.
Χθες (24/5) ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Robert O’Brien, δήλωσε ότι η Κίνα είναι πιθανό να έρθει αντιμέτωπη με νέες κυρώσεις εφόσον εγκρίνει το νομοσχέδιο, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα απομακρύνει πολίτες και εταιρείες από το Χονγκ Κονγκ.
«Ένας λόγος που ήρθαν στο Χονγκ Κονγκ είναι επειδή υπήρχε το κράτος δικαίου εκεί, υπήρχε ένα σύστημα ελεύθερων επιχειρήσεων, υπήρχε ένα καπιταλιστικό σύστημα, υπήρχε δημοκρατία και τοπικές νομοθετικές εκλογές», δήλωσε ο κ. O’Brien, διευκρινίζονξτας ότι «εάν όλα αυτά τα πράγματα φύγουν, δεν είμαι σίγουρος πώς μπορεί να μείνει εκεί η οικονομική κοινότητα».
Από την πλευρά του, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Wang Yi, τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν ένα τέλος στην «ευσεβή σκέψη» ότι θα ανγκάσει την Κίνα να αλλάξει, ενώ προειδοποίησε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ωθούν τις σχέσεις των δύο χωρών «στο χείλος ενός νέου Ψυχορύ Πολέμου».
«Αυτό είναι επικίνδυνο και θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας.
Ωστόσο, οι επενδυτές δε φαίνεται να στρέφονται προς το ασφαλές «καταφύγιο» του πολύτιμου μετάλλου, καθώς οι αναφορές για νέο πακέτο οικονομικής στήριξης από την ιαπωνική κυβέρνηση ενίσχυσε τη στροφή των επενδητών προς το ρίσκο και έδωσε ώθηση στις περισσότερες αγορές της Ασίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Nikkei, η Ιαπωνία εξετάζει νόε πακέτο στήριξης ύψους 929 δισ. δολ. το οποίο θα αφορά κυρίως την παροχή οικονομικής βοήθειες στις εταιρείες που έχουν υποστεί πλήγμα από τον κορωνοϊό.
Όπως αναφέρει ο αναλυτής της IG Markets, Kyle Rodda, η κινητικότητα στις μετοχές και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία ενισχύει τη στροφή στο ρίσκο και μειώνει την ελκυστικότητα του χρυσού βραχυπρόθεσμα, ενώ διευκρίνισε ότι «φαίνεται πως εξακολουθεί να υπάρχει ένα ευρύ ζήτημα στις τιμές του χρυσού, οι οποίες προσπαθούν να ξεπεράσουν το φράγμα των 1.740-1.750 δολαρίων».
Όσον αφορά τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, η τιμή συμβολαίου για το ασήμι παραδόσεως Ιουλίου 2020 υποχωρεί κατά -1,42% στα 17,44 δολ. ανά ουγγιά, την ίδια στιγμή που η τιμή για το συμβόλαιο Ιουλίου 2020 που αφορά την πλατίνα καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,6% στα 872,10 δολ. ανά ουγγιά.
Στον αντίποδα, η τιμή συμβολαίου για το παλλάδιο παραδόσεως Σεπτεμβρίου 2020 καταγράφει ήπια κέρδη της τάξεως του +0,4% στα 1.983,80 δολ. ανά ουγγιά.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS