Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πυρά κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τον Έβρο – Δένδιας: Fake news, υιοθετούν το ακροδεξιό σκεπτικό Βελόπουλου

tags :
Πυρά κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τον Έβρο – Δένδιας: Fake news, υιοθετούν το ακροδεξιό σκεπτικό Βελόπουλου
Δεν μπήκαν ποτέ σε ελληνικό έδαφος οι Τούρκοι υποστηρίζει ο υφυπουργός Άμυνας, Αλ.Στεφανής
(upd) Παραμένει ο πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με εκατέρωθεν πυρά για το τι συνέβη στην περιοχή του Έβρου τα τελευταία 24ωρα όπου με αφορμή την κατασκευή φράκτη από την ελληνική πλευρά και τις αντιδράσεις της Τουρκίας (η Άγκυρα αμφισβητεί τον καθορισμό της συνοριακής γραμμής μέσα στον Έβρο, τονίζοντας ότι η κοίτη του έχει αλλάξει από το 1926, όταν και ορίστηκαν τα σύνορα), υπήρξαν πληροφορίες για «εισβολή» τουρκικής στρατιωτικής και αστυνομικής σε ελληνικό έδαφος.
Σε δηλώσεις του στον Alpha ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας υποστήριξε ότι «το πολιτικό σύστημα της χώρας εγκλωβίζεται στην ακροδεξιά ρητορική λόγου και στη μάχη των επίγονων της Χρυσής Αυγής».
«Πλέον δεν παρατηρείται κινητικότητα από την πλευρά των Τούρκων στη θέση Μελισσοκομείο» είπε ο κ.Δένδιας, ο οποίος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι υιοθετεί το «ακροδεξιό σκεπτικό Βελόπουλου», στα περί «εισβολής Τούρκων», κάνοντας λόγο για fake news και κατασκευασμένες αντιδράσεις, καθώς αυτές προέκυψαν 48 ώρες μετά την αναφορά του σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ για «αλλαγή ορίου στην κοίτη του ποταμού».
Σχετικά  με την αναφορά του για «λίγες δεκάδες μέτρα» που πυροδότησε την πολιτική αντιπαράθεση, ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι αφορούσε την κοίτη του ποταμού, κάτι που όπως είπε έγινε κατανοητό και από τον ίδιο τον δημοσιογράφο που του έπαιρνε τη συνέντευξη.
«Εμφανίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση να ρωτάει την κυβέρνηση εάν και κατά πόσον ο ελληνικός στρατός απεχώρησε ενόψει της τουρκικής στρατοχωροφυλακής.
Η ερώτηση είναι προσβλητική και το μόνο που σώζει την αξιωματική αντιπολίτευση είναι το ερωτηματικό στο τέλος» είπε ο κ.Δένδια, χαρακτηρίζοντας υβριστικό τον έμμεσα διατυπωμένο ισχυρισμό ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα εγκατέλειπαν το ελληνικό έδαφος ενόψει της τουρκικής στρατοχωροφυλακής.

Στον Έβρο δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης των συνόρων

Όπως διευκρίνισε ο κ. Δένδιας στον Έβρο δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης του ορίου των συνόρων.
«Η κατάσταση στον Έβρο ορίζεται από Σύμφωνα μη αμφισβητούμενα, τη συνθήκη της Λωζάννης το 1923 και το Πρωτόκολλο το 1926», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Η κοίτη του ποταμού αλλάζει, όχι το όριο της Ελλάδος στην περιοχή» είπε ο κ.Δένδιας, υποστηρίζοντας πως «τα σύνορα είναι δεδομένα»
« Οτιδήποτε άλλο αποτελεί εξυπηρέτηση τουρκικών απόψεων» είπε ο κ.Δένδιας   
Κληθείς να εξηγήσει τι συνέβη τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο, ο κ. Δένδιας διευκρίνισε ότι υπήρξε τουρκική διακοίνωση, η οποία ζήτησε από την Ελλάδα να επιδώσει τις συντεταγμένες κατασκευής του φράχτη και να μην κάνει καμία ενέργεια πριν συνεννοηθεί με την τουρκική πλευρά, κάτι το οποίο απορρίφθηκε.
«Τους είπαμε ότι ο φράχτης φτιάχνεται επί του ελληνικού εδάφους και δεν έχουμε καμία πρόθεση να τους δώσουμε καμία συντεταγμένη» τόνισε ο κ.Δένδιας ενώ ανέφερε ότι επειδή παρατηρήθηκε κινητικότητα Ελλάδα επέδωσε και δεύτερη διακοίνωση στους Τούρκους για να σταματήσουν την οποιαδήποτε κινητικότητα στην περιοχή, λέγοντας ότι η κατασκευή γίνεται επί ελληνικού εδάφους.
Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι οι Τούρκοι μέχρι στιγμής δεν έχουν απαντήσει στο δεύτερο διάβημα, ενώ δεν προκύπτει κινητικότητα πλέον στην περιοχή.
«Υπάρχει μια κλιμάκωση και η κλιμάκωση αυτή αν καταστεί ανεξέλεγκτη μπορεί να οδηγήσει οπουδήποτε.
Δική μας υποχρέωση είναι να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να διεξάγει το παιχνίδι της με τον τρόπο που αυτή που θέλει» είπε ο κ.Δένδιας.
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπηρετεί το εθνικό συμφέρον.
Όταν χρειάστηκε να είναι κάθετη και απόλυτη, όπως στον Έβρο κατά την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, υπήρξε κάθετη και απόλυτη.
Αυτό δε σημαίνει ότι θα επιτρέψουμε όμως στην Τουρκία να μας οδηγήσει στον τρόπο της αντίδρασης που βολεύει τους δικούς της σχεδιασμούς» είπε ο κ.Δένδιας, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα τείνει χείρα συνεργασίας σε όλους».
«Όμως εάν η Τουρκία πιστεύει ότι μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε νησί σε Ανατολική Μεσόγειο που της ανήκει και σε Κεντρική Μεσόγειο που της ανήκει  είναι απολύτως γελασμένη» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Πέτσας: Θα φτιάξουμε γρήγορα το φράκτη στον Έβρο – Καμία ξένη δύναμη στο ελληνικό έδαφος

Τη θέση πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει γρήγορα στην κατασκευή του φράκτη στον Έβρο διατύπωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υπογράμμισε πως μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τον ορισμό αναδόχου για το έργο.
Ο κ.Πέτσας τόνισε ότι δεν υπήρξε καμιά ξένη δύναμη σε ελληνικό έδαφος και πως πρέπει να αποφεύγουμε λεκτικές υπερβολές «και να παίζουμε το παιχνίδι της τουρκικής προπαγάνδας».
Σε ερώτηση για τυχόν ενέργειες της κυβέρνησης σχετικά με fake news που αφορούν τον Έβρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μπορεί να κυνηγάμε συνεχώς χίμαιρες ή να προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες».
Ο κ. Πέτσας είπε ότι οι φωτογραφίες που έχουν δει το φως δημοσιότητας «και δυστυχώς αναπαρήχθησαν και από ελληνικά μέσα», δεν έχουν καμιά σχέση με την παρουσία ξένης δύναμης - εν προκειμένω Τουρκων στρατιωτών σε ελληνικό έδαφος και πως έχουν τραβηχτεί σε τουρκικό έδαφος.
Για τις εικόνες με συρματοπλέγματα και εργασίες που σχετίζονται με την ανέγερση του φράχτη, ο κ. Πέτσας είπε ότι είναι από άλλες περιοχές και όχι από τη επίμαχη περιοχή του Μελισσοκομείου.
«Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι είναι ότι ο ποταμός Έβρος μπορεί να αλλάζει τη ροή του, τα σύνορα δεν αλλάζουν», τόνισε ο κ.Πέτσας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να φυλάει τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Στεφανής (υφ.Άμυνας): Δεν μπήκαν ποτέ σε ελληνικό έδαφος οι Τούρκοι

Τη θέση ότι οι Τούρκοι δεν μπήκαν ποτέ σε ελληνικό έδαφος διατύπωσε ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, αναφέροντας πως η Τουρκία αντέδρασε στο έδαφος της και όχι σε ελληνικό έδαφος.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Στεφανής χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, H. Akar περί ελληνικών προκλήσεων στο Αιγαίο, τμήμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού της Τουρκίας προκειμένου να πιεστεί η Ελλάδα.
«Όσα είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ακάρ είναι τμήμα ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και τους γύρω τους, καθώς και ιδίως το εσωτερικό της.
Θεωρεί ότι μπορεί να μας πιέσει.
Δεν μπορεί.
Καθημερινά αξιολογούμε πάρα πολλά στοιχεία και πράττουμε αναλόγως τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΝΑΤΟ και ΕΕ» υπογράμμισε ο κ.Στεφανής.

ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνη η αντίδραση της κυβέρνησης

Στα γεγονότα των τελευταίων 24ωρων στον Έβρο αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος έκανε λόγο για «ένα σοβαρό επεισόδιο» που φανερώνει για μια ακόμη φορά την «παντελή έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης στο πώς αντιμετωπίζονται μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», και το οποίο ανέδειξε «τις παλινωδίες της, τον φαρισαϊσμό και την υποκρισία της».
«Μόλις πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση μιλούσε για ασύμμετρη απειλή και εισβολή, όταν είχε απέναντί της πρόσφυγες και μετανάστες στον Έβρο, και τώρα, μπροστά σε ένα τόσο σοβαρό επεισόδιο, ζητάει να μην υπάρξει ένταση για λίγα μέρα εδάφους .
Εμείς, από την πρώτη στιγμή, θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα για το τι ακριβώς συνέβη στον Έβρο.
Η κυβέρνηση μίλησε για fake news όταν το υπουργείο Εξωτερικών, αναιρώντας το υπουργείο Άμυνας, προέβη σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά.
Πώς γίνεται να προβείς σε διάβημα για κάτι που δεν ισχύει, που είναι ψευδές;», τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης.
«Θα επιμείνουμε στη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τις σχέσεις με την Τουρκία με όρους μικροκομματικού συμφέροντος και επικοινωνιακής διαχείρισης, που καθίσταται τελικά επικίνδυνη» υποστήριξε ο κ.Χαρίτσης.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τζανακόπουλος.
«Η ίδια η κυβέρνηση που ξεπέρασε τα όρια της υποκρισίας και της ανοησίας πριν από μερικούς μήνες στον Έβρο, όπου σχεδόν κήρυξε τον πόλεμο στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που εργαλειοποίησε ο Ερντογάν, τώρα λέει ότι δεν θα κάνει θέμα για μερικές δεκάδες μέτρα.
Στη συνέχεια, προβαίνει σε διάβημα, δεν ενημερώνει κανέναν, και σήμερα έρχεται να διαψεύσει το ζήτημα, κάνοντας λόγο για fakenews.
Έχουμε να κάνουμε με έναν συνδυασμό απόλυτης απώλειας ψυχραιμίας, υποκρισίας, ανοησίας, ανεπάρκειας και απόλυτης έλλειψης στρατηγικής» είπε ο κ.Τζανακόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης