Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Φέγγος (Prelium): Η ατομική ευθύνη ως φάρμακο κατά του COVID 19

tags :
Φέγγος (Prelium): Η ατομική ευθύνη ως φάρμακο  κατά  του COVID 19
Άρθρο του Κωνσταντίνου Φέγγου, Προέδρου της PRELIUM Investment Services στο bankingnews.gr
Η Ελλάδα άνοιξε και πλέον εξαρτάται από τη ατομική ευθύνη των Ελλήνων η συνέχεια!
Τα κεκτημένα που πληρώσαμε πολύ ακριβά σε όρους οικονομίας, μας έκαναν να ξεχωρίσουμε από χώρες που άργησαν να λάβουν μέτρα περιορισμού.
Τώρα όμως τα πράγματα δυσκόλεψαν.
Είναι εύκολο να ρίχνεις πρόστιμα στους ελάχιστους που κυκλοφορούν, είναι όμως αδύνατο να γνωρίζεις τι κάνει ο καθένας όταν όλοι κυκλοφορούν.
Οι ίδιοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν καταλάβει τι απαγορεύεται και να εφαρμόζουν τις απαγορεύσεις έστω και με προσωπικό κόστος.
Προσωρινά έχουμε αποκτήσει μια καλή φήμη και για να το καταφέρουμε, το κράτος έχει υποσχεθεί να στηρίξει σχεδόν τους πάντες με μεγάλο κόστος στις δημόσιες δαπάνες.
Την ίδια στιγμή η βαριά βιομηχανία του τουρισμού έχει πληγεί ανεπανόρθωτα για φέτος, ενώ τα νέα επενδυτικά σχέδια έχουν καθυστερήσει.
Για φέτος, αν φυσικά ο διεθνής παράγοντας το επιτρέψει και δεν μπουν άλλα εμπόδια στον τουρισμό από τις χώρες προέλευσης, ο τουρισμός θα είμαστε χαρούμενοι αν μειωθεί στο μισό σε σχέση με πέρυσι.
Τα νέα επενδυτικά σχέδια επίσης απαιτούν επενδυτές, που αυτή τη στιγμή προβληματίζονται για τις δικές τους οικονομίες. Την ίδια στιγμή οι Ελληνικές τράπεζες είναι σχεδόν ο μόνος φορέας χρηματοδότησης, καθώς ακόμα και τα πακέτα επιδοτήσεων περνούν μέσα από αυτές, ενώ οι χρηματοδοτήσεις με ίδια κεφάλαια ακόμα αναμένονται. Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες δεν φαίνεται να βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση, κυρίως λόγω της αναμενόμενης επιδείνωσης των κόκκινων δανείων.
Αν όλα πάνε καλά, μπορούμε να ελπίζουμε στο 2021, αλλά το 2020 θα είναι κατ’ ελάχιστον προβληματικό.
Στο Ελληνικό χρηματιστήριο, αυτό αποτυπώνεται με την εμπλοκή του δείκτη σε ένα στενό εύρος διακύμανσης μεταξύ 580 και 620 μονάδων, ενώ όλοι αναμένουν τις επιπτώσεις που θα έχει η αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI στις 29 Μαΐου.
Αν η αναδιάρθρωση προκαλέσει εκροή κεφαλαίων που δεν μπορέσει να αντισταθμιστεί από νέες εισροές κεφαλαίων, πολλοί φοβούνται ότι θα οδηγηθούμε σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών με πρώτη στήριξη τις 550 μονάδες δείκτη.
Αν αυτό δεν συμβεί, είναι πιθανόν όσοι περιμένουν τόσο καιρό να αγοράσουν να ξεθαρρέψουν και να δούμε ένα προσωρινό ανοδικό ράλι με στόχο τις 650 ή ακόμα και τις 680 μονάδες. Οπότε μέχρι τις 29 Μαΐου αναμένεται να συνεχιστεί η επιφυλακτικότητα.
Μετά τις παραπάνω τεχνικές κινήσεις, ανοίγει ο δρόμος για την πραγματική αξιολόγηση των προοπτικών των Ελληνικών εισηγμένων.
Πολλοί πιστεύουν ότι το γνωστό «sellinMayandgoaway» θα έχει εφαρμογή και φέτος και το καλοκαίρι κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις.
Άλλοι πιστεύουν πως οι τιμές είναι ήδη χαμηλές και πως το κτίσιμο θέσεων συνίσταται, ιδιαίτερα σε μη τραπεζικές μετοχές που δεν θα επηρεαστούν πολύ αρνητικά από την κρίση, όπως εταιρείες που ασχολήθηκαν άμεσα με την κατασκευή προϊόντων που έγιναν δημοφιλή στην κρίση και εταιρείες των τομέων της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών, των κατασκευών και της ενέργειας.
Η αβεβαιότητα βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και σε διεθνές επίπεδο, καθώς η κρίση έχει αυξήσει πολύ τον κυβερνητικό παρεμβατισμό σε οικονομίες που ήταν παραδοσιακά φιλελεύθερες και τώρα πρέπει να αξιολογηθεί πως αυτές οι χώρες θα χειριστούν το άνοιγμα των οικονομιών τους και αν αυτό θα επηρεάσει τις ελεύθερες μετακινήσεις που είναι βασικό συστατικό της οικονομικής ελευθερίας.
Οι ελπίδες όλων παραμένουν στην γρήγορη ανακάλυψη κάποιας θεραπείας ή εμβολίου για τον ιό που θα επιτρέψει την ολική επαναφορά του τρόπου ζωής που γνωρίζαμε και έχουμε συνηθίσει. Σε αντίθετη περίπτωση τα πράγματα μπορεί να δυσκολέψουν πολύ.
Στην Ελλάδα με την επικείμενη αναδιάρθρωση του MSCIπου θα προκαλέσει εκροή κεφαλαίων από Ελληνικές μετοχές, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις 29 Μαΐου για να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα πως θα κινηθεί η αγορά.
Προσωρινά το εύρος τιμών 580 με 620 μονάδες του δείκτη καλά κρατεί και περιμένουμε τις εξελίξεις.

Κωνσταντίνος Φέγγος (πρόεδρος της PRELIUM Investment Services) 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης