Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Σε αρνητικό υποβαθμίζεται το outlook της Ισλανδίας – Στο «Α» παραμένει η αξιολόγηση

Fitch: Σε αρνητικό υποβαθμίζεται το outlook της Ισλανδίας – Στο «Α» παραμένει η αξιολόγηση
Η Fitch υποβαθμίζει τις προοπτικές της Ισλανδίας
Σε αρνητικές -από σταθερές- υποβάθμισε τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) της Ισλανδίας η Fitch Ratings, διατηρώντας στο «Α» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.
Ο αμερικανικός οίκος επικαλείται την επιδείνωση της βραχυπρόθεσμης ανάπτυξης της Ισλανδίας και των δημοσίων οικονομικών εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ως μια μικρή και εξαιρετικά ανοιχτή οικονομία με σημαντική συγκέντρωση στον τουρισμό και τις εξαγωγές εμπορευμάτων, η Ισλανδία εκτίθεται σε οικονομικό σοκ και μια σοβαρή ύφεση, διευρυνόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα και σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους.
Η Fitch προβλέπει συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 8,5% το 2020, μία σημαντική επιδείνωση από την ανάπτυξη της τάξεως του 1,9% το 2019.
Παρά το ότι το βασικό σενάριο του οίκου υποθέτει ανάκαμψη το 2021, η αβεβαιότητα σχετικά με το εύρος και τη διάρκεια της πανδημίας δημιουργεί σημαντικούς αρνητικούς κινδύνους, υπογραμμίζεται.
Η Fitch προβλέπει επίσης το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να μετατραπεί σε έλλειμμα 2,3% του ΑΕΠ το 2020, από πλεόνασμα 5,8% ένα χρόνο πριν.
Επίσης, αναμένει απότομη διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 9% του ΑΕΠ το 2020 από έλλειμμα 1% το 2019, αντικατοπτρίζοντας την αύξηση των δαπανών και τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.
Η αύξηση του ελλείμματος και οι επιπτώσεις στην κορώνα, αναμένεται να ωθήσουν το δημόσιο χρέος στο 53,3% του ΑΕΠ στα τέλη του 2020, από 37,1% του ΑΕΠ το 2019 και ιστορικό υψηλό 92%.
Τέλος, οι ισλανδικές τράπεζες διαθέτουν υψηλή κεφαλαιοποίηση, με συνδυασμένο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 22,9%.
Η ρευστότητα είναι άφθονη, με τον λόγο κάλυψης στο 166% από τον Δεκέμβριο του 2019, επίσης πολύ πάνω από το ελάχιστο ρυθμιστικό στο 100%.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι χαμηλά στο 2,6% στα τέλη του 2019, αλλά ελαφρώς υψηλότερα από 2,2% το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης