Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Υποβάθμισε το outlook των ιρλανδικών τραπεζών - Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις

DBRS: Υποβάθμισε το outlook των ιρλανδικών τραπεζών - Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις
Αναθεώρησε επί τα χείρω το outlook των ιρλανδικών τραπεζών η DBRS Morningstar
Στην αναθεώρηση επί τα χείρω του outlook των ιρλανδικών τραπεζών προέβη o καναδικός οίκος DBRS Morningstar, με την αξιολόγησή τους να μένει αμετάβλητη.
Η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ιρλανδική οικονομία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων που επεβλήθησαν για την αποτροπή περαιτέρω επέκτασής της.
Αναπόφευκτα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας αντιμετωπίζουν μεγάλες πιέσεις σχετικά με την κερδοφορία τους, την ποιότητα των assets και την κεφαλαιακή τους διάρθρωση.
Παρότι ο πλήρης αντίκτυπος της Covid-19 στην οικονομία και τις τράπεζες δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί, σε κάθε περίπτωση η οικονομική ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας.
Η DBRS εκτιμά, στο βασικό σενάριο, ότι η Ιρλανδία θα σημειώσει ύφεση -3,5% το 2020, ενώ η ανεργία θα αυξηθεί στο 9%.
Στο δυσμενές σενάριο, η ύφεση θα αγγίξει το -8% έναντι του ΑΕΠ, ενώ το ποσοστό της ανεργίας θα αυξηθεί στο 13%.
Ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης εκτιμά ότι η παρούσα κρίση βρίσκει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας σε πολύ καλύτερη κατάσταση, στοιχείο που συνετέλεσε στο να παραμείνει η βαθμολογία τους αμετάβλητη, παρά το αρνητικό trend.
Οι ιρλανδικές τράπεζες εισέρχονται στο νέο τοπίο με κεφαλαιακή επάρκεια ικανή να απορροφήσει πιστωτικές απώλειες.
Από την άλλη, το ποσοστό των NPLs έχει μειωθεί σημαντικά, σε σχέση με το 2014, αν και ακόμη ξεπερνά κατά πολύ το αντίστοιχο άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας εμφανίστηκαν το α’ τρίμηνο του 2020, με τις BOI, AIB και PTSB να αυξάνουν τις προβλέψεις τους για πιθανές επισφάλειες.
Η DBRS Morningstar εκτιμά ότι, μόλις φανεί ο πλήρης αντίκτυπος της πανδημίας, η πίεση στα έσοδα θα μεγαλώσει, με αποτέλεσμα χαμηλότερο όγκο δανεισμού και προμηθειών.
Αν μη τι άλλο, η κερδοφορία θα επηρεαστεί άμεσα.
Τα moratorium που έχει επιβάλει η ιρλανδική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις πληρωμές δανείων είναι ακόμα ένας ανασχετικός παράγων που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ιρλανδίας οφείλουν να προσέξουν.
Οι τράπεζες έχουν επίσης σημαντικό ποσοστό δανείων σταδίου 2, με τον κίνδυνο, καθώς «ξεδιπλώνεται» η κρίση, να εντείνεται.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης