Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Στα ύψη οι δείκτες δημοσίου χρέους για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης

Scope: Στα ύψη οι δείκτες δημοσίου χρέους για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης
Ο κορωνοϊός περιόρισε ραγδαία τον δημοσιονομικό χώρο στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη
Στα ύψη οι δείκτες δημοσίου χρέους για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings, με την Τουρκία να βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση.
Οι κεντρικές τράπεζες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουν προβλέψει χρηματοδότηση χρέους, καθώς οι κυβερνήσεις δαπανούν πολλά προκειμένου να αντισταθμίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.
Ωστόσο, η ικανότητα εφαρμογής προγραμμάτων αγοράς ομολόγων και μειώσεων σε ό,τι αφορά τα επιτόκια εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη ποικίλλει.
Οι κυβερνήσεις έχουν παράσχει σημαντική δημοσιονομική υποστήριξη σε νοικοκυριά, εργαζομένους και επιχειρήσεις, για τον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού αναφορικά με τις εκροές, που ισοδυναμούν με το 6% του ΑΕΠ στις περιπτώσεις της Πολωνίας (A + / Stable) και της Ουγγαρίας (BBB + / Stable), 3,5% για την περίπτωση της Τσεχικής Δημοκρατίας (AA / Stable, και 2,5% για τη Ρωσία (BBB / Stable).
Μοιραία, οι επιπλέον δημόσιες δαπάνες και η μείωση της οικονομικής παραγωγής θα ωθήσουν τους δείκτες δημόσιου χρέους στα επίπεδα του 2014 και θα αποδυναμώσουν τους κρατικούς ισολογισμούς μεσοπρόθεσμα, καθώς μοιραία αυξάνονται οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες.
Η Ρουμανία έχει λιγότερο δημοσιονομικό χώρο για να εφαρμόσει πιο τολμηρές πολιτικές, λόγω των κινδύνων που ενέχει η συναλλαγματική ισοτιμία, δεδομένου του υψηλού ποσοστού δανεισμού στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, όπως αποτυπώνεται και στις αξιολογήσεις (BBB- / Negative).
Στην Τουρκία, οι εξωτερικοί κίνδυνοι εντείνονται λόγω κακοδιαχείρισης, με τα πραγματικά επιτόκια να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος.
Αντίθετα, το δημοσιονομικό πακέτο στήριξης που δόθηκε στη Ρωσία μπορεί να χαρακτηριστεί «ταπεινό».
Ωστόσο, αναμένονται περικοπές στο επιτόκιο και επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα.
Image
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης