Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Υποβάθμισε το outlook της Γαλλίας από σταθερό σε αρνητικό -Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «ΑΑ»

tags :
Fitch: Υποβάθμισε το outlook της Γαλλίας από σταθερό σε αρνητικό -Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «ΑΑ»
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε σήμερα 15/5 το outlook της Γαλλίας, από σταθερό σε αρνητικό, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση «ΑΑ».
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε σήμερα 15/5 το outlook της Γαλλίας, από σταθερό σε αρνητικό, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση «ΑΑ».
Η μείωση της προοπτικής αντικατοπτρίζει την ουσιαστική επιδείνωση που αναμένεται το 2020 στα δημόσια οικονομικά και την οικονομική δραστηριότητα, λόγω της επιδημίας της Covid-19.
Το χρέος της γενικής κυβέρνησης στο τέλος του 2019 ήταν 98,4% του ΑΕΠ, λίγο άλλαξε από το 2018 και υπερδιπλασιάστηκε το μέσο όρο «AA» (38,8%).
Οι προβλέψεις των δημόσιων οικονομικών της Fitch είναι συνεπείς με τον δείκτη δημόσιου χρέους που αυξάνεται στο 115,3% του ΑΕΠ φέτος και στο 115,9% το 2021.
Αναμένει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα διευρυνθεί από 3,0% του ΑΕΠ το 2019 σε 9,3% το 2020, μεγαλύτερο από ό, τι στο 2009 κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Αναμένουμε ότι το έλλειμμα θα μειωθεί το 2021, αλλά υποθέτουμε ότι θα υπάρξει ένας βαθμός επιμονής στο επίπεδο των δημοσίων δαπανών, ώστε το έλλειμμα να μειωθεί μόνο στο 6,2% του ΑΕΠ.
Υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας σχετικά με οποιαδήποτε προβολή για το 2021, καθώς τα μέτρα διακριτικής ευχέρειας του νόμου για τον προϋπολογισμό για το τρέχον έτος καλύπτουν μόνο την αντίδραση στην πανδημία τους επόμενους μήνες.
Τα μέτρα περιορισμού έχουν προκαλέσει δραστική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Μετά την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 1,3% για το 2019, η προκαταρκτική εκτίμηση για το πρώτο τρίμηνο του2020 είναι ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 5,8%,  τριμηνιαία πτώση ρεκόρ.
Ο ρυθμός μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας είναι πολύ πιθανό να επιταχυνθεί σημαντικά το δεύτερο τρίμηνο, ακολουθούμενος από μερική ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Συνολικά, προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 7% το 2020 (σύμφωνα με τον μέσο όρο της ευρωζώνης), με την ιδιωτική κατανάλωση να μειώνεται περισσότερο από το ΑΕΠ, και οι κεφαλαιουχικές δαπάνες να είναι λιγότερο.
Οι καθαρές εξαγωγές αναμένεται να μειώσουν σημαντικά την ανάπτυξη, καθώς η εξαγωγική ζήτηση από τους κύριους εμπορικούς εταίρους της Γαλλίας συμβάλλει.
Ως μέρος της αντίδρασης της κυβέρνησης στην πανδημία, έχουν δημιουργηθεί ουσιαστικά συστήματα εγγυήσεων δανείων.
Το κυριότερο, αξίας 300 δισεκατομμυρίων ευρώ (περίπου 13% του προβλεπόμενου ΑΕΠ), καλύπτει δάνεια προς γαλλικές εταιρείες από τις 16 Μαρτίου έως το τέλος του έτους. η κρατική εγγύηση καλύπτει το 90% του δανείου για μικρότερες εταιρείες και το 70% έως 80% για τις μεγαλύτερες. Επιπλέον, οι γαλλικές αρχές ανακάλεσαν την απόφαση για αύξηση του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας από 0,25% σε 0,5% που είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Απριλίου και απελευθέρωσαν το buffer στο μηδέν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης