Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε κινούμενη άμμο ο προϋπολογισμός του 2020 – Σοβαρός κίνδυνος για δημοσιονομικό εκτροχιασμό τους επόμενους μήνες

Σε κινούμενη άμμο ο προϋπολογισμός του 2020 – Σοβαρός κίνδυνος για δημοσιονομικό εκτροχιασμό τους επόμενους μήνες
Τέλος στην εποχή των πλεονασμάτων, λόγω κορωνοϊού
Τέλος στην εποχή των πλεονασμάτων βάζει ο κορωνοϊός, με τον προϋπολογισμό να γυρνά με το κλείσιμο του Απριλίου σε πρωτογενές έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ και να απειλείται με δημοσιονομικό εκτροχιασμό τον Μάιο παρά τη σταδιακή άρση των μέτρων στην οικονομία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, στο πρώτο τετράμηνο του 2020 η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα έφτασε το 1,3 δισ. ευρώ - αν και τα μηνύματα που έπαιρναν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου προοιωνίζονταν μεγαλύτερη βουτιά στις εισπράξεις.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η πτώση των εσόδων τον Απρίλιο ήταν 17,2% σε σχέση με τον στόχο, όταν όλη η αγορά είχε κατεβάσει ρολά.
Οι καθαρές εισπράξεις ανήλθαν σε 2,8 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 3,4 δισ. ευρώ, με την τελευταία μέρα του μήνα να εισρέουν στα ταμεία 705 εκατ. ευρώ, όταν ο ημερήσιος στόχος αφορούσε εισπράξεις 354 εκατ. ευρώ.
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών αποδίδει αυτό το γεγονός στα κίνητρα (έκπτωση 25%) που δόθηκαν για την εφάπαξ πληρωμή φόρων και οφειλών.
«Οι εκπτώσεις τελείωσαν τον Απρίλιο», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος προσθέτοντας ότι «έχουμε πλέον άλλα εργαλεία για να βοηθήσουμε κλάδους και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία».
Ενα από αυτά είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, όπου τελικά οι δικαιούχοι της πρώτης φάσης θα είναι πολύ λιγότεροι.
Η εκκαθάριση των αιτήσεων, με βάση και τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», έδειξε πως επιλέξιμες επιχειρήσεις στην πρώτη φάση είναι περίπου 72.000, στις οποίες αναλογούν 840 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι πολλές επιχειρήσεις, λόγω αβεβαιότητας, δεν θέλησαν να δεσμευτούν στην προϋπόθεση διατήρησης των θέσεων απασχόλησης.
Τον Μάιο επίσης ολοκληρώνεται ο γενικευμένος κύκλος έκπτωσης 40% στα ενοίκια όσων επλήγησαν. Σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «δεν θα συνεχίσουμε σε γενικευμένα μέτρα ενοικίων και θα κάνουμε κάποια αποκατάσταση για τους ιδιοκτήτες.
Θα πρέπει να αφήσουμε να προσαρμοστεί η αγορά, να συζητήσουν οι ενοικιαστές με τους ιδιοκτήτες για το μέγεθος της προσαρμογής με βάση τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς».
Στο μέτωπο των δαπανών, η υπέρβαση είναι 1 δισ. ευρώ στο τετράμηνο, παρά το γεγονός ότι μόνο τα επιδόματα των 800 ευρώ, τα οποία πληρώθηκαν τον Απρίλιο, ήταν 1,5 δισ. ευρώ.
Στο τετράμηνο, οι δαπάνες έφτασαν τα 18,172 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 17,108 δισ. ευρώ.
Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ και είναι η πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια που αυτά τα κονδύλια υπερτερούν του στόχου του προϋπολογισμού.
Στο φετινό τετράμηνο οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά 658 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποίησε αυτούς τους πόρους για σκοπό άλλο και όχι φυσικά για επενδύσεις που είχαν νεκρώσει στο διάστημα της καραντίνας.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης