Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα δύσκολα είναι μπροστά για τη κυβέρνηση καθώς η ύφεση δείχνει τα «δόντια» της - Αποκλείει εκλογές, πιθανός ο ανασχηματισμός

Τα δύσκολα είναι μπροστά για τη κυβέρνηση καθώς η ύφεση δείχνει τα «δόντια» της - Αποκλείει εκλογές, πιθανός ο ανασχηματισμός
Στην σκληρή μάχη που έχει να δώσει η κυβέρνηση με την επαπειλούμενη βαθιά ύφεση θα συμβάλει και η απαλλαγή από  δημοσιονομικές δεσμεύσεις
Μπορεί η επιστροφή στη νέα κανονικότητα μετά από 42 ημέρες καραντίνας με την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων να έρχεται ως αποτέλεσμα τη επιτυχημένης αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, ωστόσο τα δύσκολα είναι μπροστά για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό καθώς προετοιμάζονται για να ξεπεράσουν τον επόμενο σκόπελο, που δεν είναι άλλος από την ανάταξη της οικονομίας λόγω της μεγάλης ύφεσης που ήδη κάνει την εμφάνιση της.
Στην σκληρή μάχη που έχει να δώσει η κυβέρνηση με την επαπειλούμενη βαθιά ύφεση, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοι αξιωματούχοι, θα συμβάλει και η απαλλαγή από τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που υπήρχαν στο παρελθόν καθώς δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες προσφέροντας έτσι δίχτυ προστασίας σε όλους όσοι πλήττονται από την κρίση.
Επιπροσθέτως η δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να καταθέτουν ελληνικά ομόλογα ως αξιόπιστα ενέχυρα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει φθηνότερη την πρόσβαση τους σε ρευστότητα.
Προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοσημείωτη είναι και η ευχέρεια να διατεθούν, χωρίς περιορισμούς περισσότεροι πόροι από τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς τις επιχειρήσεις, τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Υπό το πρίσμα αυτό και περιμένοντας τις οριστικές αποφάσεις που θα ληφθούν σύντομα σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την λύση που προωθείται με το Ταμείο Ανάκαμψης (Recovery Fund), για το οποίο δίνεται σκληρή μάχη προκειμένου να χορηγεί περισσότερο απευθείας χρηματοδοτήσεις και να στηρίζεται σε μικρότερο βαθμό σε δανεισμό των χωρών, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο επιδιώκουν να επιτευχθεί διπλός στόχος.
Από τη μια πλευρά, κινούνται με γνώμονα να κρατηθεί σε ανεκτά επίπεδα η αναπόφευκτη καταβύθιση της οικονομίας τη φετινή χρονιά.
Από την άλλη επιδιώκεται να καταστεί εφικτή, γρήγορη αντιστροφή με μεγάλο rebound το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα να κερδηθεί το χαμένο έδαφος μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, με την ισχυρή ανάκαμψη που προβλέπεται τόσο από διεθνείς, όσο και από εγχώριους οικονομικούς φορείς για το 2021 και το 2022.
Πάντως, στην κυβέρνηση, αναγνωρίζουν τη μεγάλη αβεβαιότητα που έχει ο οικονομικός ορίζοντας λόγω του γεγονότος ότι κανείς δεν γνωρίζει τη συνέχεια της υγειονομικής κρίσης αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν από ενδεχόμενη αναζωπύρωση της πανδημίας το ερχόμενο φθινόπωρο, σε περίπτωση που μέχρι τότε, δεν έχει βρεθεί εμβόλιο και αποτελεσματική θεραπεία για τον κορωνοϊό.
Σε αυτό το σκηνικό, κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαψεύδουν κατηγορηματικά τη φημολογία περί πρόωρων εκλογών το προσεχές φθινόπωρο επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα προς συζήτηση. Ωστόσο, δεν αποκλείουν να γίνει ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός το επόμενο διάστημα, δεδομένου μάλιστα ότι έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την ορκωμοσία της κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, οι οποίες αλλαγές προσώπων αναμένονται αφού καταλαγιάσει η κρίση.
 
Χρύσα Κλειτσιώτη

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης