Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα lockdowns διεθνώς αίρονται - 6 εμβόλια υπό δοκιμή και έγκριση του Remdesivir - Πάνω από 3,4 εκατ. κρούσματα και 242 χιλ. νεκροί

Τα lockdowns διεθνώς αίρονται - 6 εμβόλια υπό δοκιμή και έγκριση του Remdesivir - Πάνω από 3,4 εκατ. κρούσματα και 242 χιλ. νεκροί
Αισιόδοξος σχετικά με την παραγωγή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, εμφανίστηκε ο Anthony Fauci επικεφαλής λοιμωξιολόγος στις ΗΠΑ
(upd4) Προ των πυλών η άρση των lockdown  σε πολλές χώρες με πολλά κράτη να σχεδιάζουν την μετάβαση στην επόμενη μέρα, καθώς ο Μάιος είναι ο μήνας που τα περισσότερα όρισαν για τη σταδιακή άρση των lockdowns, παρά την συνεχιζόμενη διασπορά του κορωνοϊού.
Ευρώπη και ΗΠΑ πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα, αλλα προχωρούν ήδη στην άρση των περιορισμών, με ένα φάρμακο επίσημα στη φαρέτρα τους, μετά την έγκριση του remdesivir από τον αμερικανικό FDA για επείγουσα χρήση.
Κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και Πολιτείες στις ΗΠΑ ήδη κάνουν τα πρώτα τους αγωνιώδη βήματα στη νέα κανονικότητα, υπό τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, για ένα νέο κύμα κρουσμάτων και θυμάτων, ικανό να τινάξει στον αέρα κάθε προσπάθεια μαζί με τις αντοχές συστημάτων υγείας, οικονομιών και κοινωνιών.
Απέναντι σε αυτή τη διάχυτη αβεβαιότητα και απαισιοδοξία, η ελπίδα έρχεται από την επιστημονική κοινότητα, η οποία είναι και αυτή που θα δώσει το οριστικό τέλος σε αυτόν τον παγκόσμιο «εφιάλτη» είτε με μια κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή είτε με ένα εμβόλιο.
Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα τόσο για την αποτελεσματικότητα δύο φαρμάκων, του remdesivir της φαρμακευτικής εταιρείας Gilead και το tocilizumab που δοκιμάζουν Κινέζοι επιστήμονες, όσο και για την πιθανότητα να κυκλοφορήσει έως τον ερχόμενο Οκτώβριο το εμβόλιο.
Είναι χαρακτηριστικό πως περισσότερες από 130 θεραπείες μελετώνται στο πλαίσιο της έρευνας κατά του κορωνοϊού, εκ των οποίων οι 68 αφορούν νέα φάρμακα, ενώ οι υπόλοιπες παλαιότερες θεραπείες ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει περισσότερες από 25 κλινικές δοκιμές.
Την ίδια στιγμή περισσότερα από 90 εμβόλια είναι υπό διερεύνηση έναντι του ιού SARS-CoV-2 ανά την υφήλιο, εκ των οποίων έξι εμβόλια έχουν ήδη προχωρήσει σε στάδια κλινικών δοκιμών σε εθελοντές προκειμένου να ελεγχθεί η ασφάλεια τους, ενώ σε άλλα έχουν αρχίσει δοκιμές σε πειραματόζωα.
Ο Dr Fauci ένας από τους κορυφαίους λοιμωξιολόγους των ΗΠΑ και διευθυντής του National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIH), δήλωσε ότι,  με σκοπό την επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίου, θα προχωρήσουν στην παραγωγή εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων μέχρι τον Ιανουάριο.
Στο μεταξύ, έκκληση για διεθνή συνεργασία, στην προσπάθεια ανάπτυξης φαρμάκου και εμβολίου κατά του κορωνοϊού, απηύθυνε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel.
Πάντως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα διεθνώς ξεπερνούν τα 3,397 εκατομμύρια και οι νεκροί τις 241 χιλιάδες, ενώ αυτοί που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, έχουν υπερβεί το 1 εκατ.
Οι θάνατοι ως προς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπολογίζονται στο 7,14% ενώ όσοι θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται στο 31,2%.
 
Image

Άρση lockdown στην Ευρώπη – Που και πότε

Η Ευρώπη επιπεδώνει σταδιακά την επιδημική καμπύλη του κορωνοϊού, ελπίζοντας πως δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Στην Ελβετία, ξεκίνησε από την Δευτέρα  27/4 η πρώτη φάση της χαλάρωσης των περιορισμών, με την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων, των ανθοπωλείων και των καταστημάτων με είδη κήπου, ενώ στη Σουηδία ανοιχτά είναι τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι καταναλωτές μπορούν να πηγαίνουν στα καταστήματα και τα παιδιά να κάνουν υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες.
Στην Αυστρία, όπου το lockdown έληξε στις 30/4, επιτρέπεται η συγκέντρωση έως και 10 ατόμων σε δημόσιο χώρο ενώ από τις 15/5 θα ανοίξουν τα εστιατόρια και από τις 18/5 θα ανοίξουν σχολεία και γυμνάσια, στο Βέλγιο στις 4/5 θα ανοίξουν τα καταστήματα υφασμάτων, στις 11/5 τα καταστήματα και από τις 18/5 τα σχολεία ενώ στην Ολλανδία από τις 11/5 θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, σε μια πρώτη χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν από τις 15 Μαρτίου.
Στην Κύπρο, στις 4 Μαΐου αναμένεται η πρώτη από τις 4 φάσεις για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά την οποία αναμένεται να αυξηθούν οι επιτρεπόμενες μετακινήσεις των πολιτών, να ανοίξουν μικρά υπαίθρια εργοτάξια και καταστήματα λιανικού εμπορίου, όπως  και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στην Τσεχία, ήδη έχει αρθεί η απαγόρευση των ελεύθερων μετακινήσεων και πλέον οι πολίτες μπορούν να συγκεντρώνονται υπαιθρίως σε ομάδες μέχρι δέκα ανθρώπων, να βγαίνουν ελεύθερα από το σπίτι τους, τηρώντας όμως  τους  κανόνες κοινωνικής απόστασης και την χρήση μάσκας, ενώ η Πολωνία, στις 4 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει και πάλι τους υπαίθριους χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων και στα τέλη Μαΐου να επιτρέψει τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων της κορυφαίας κατηγορίας.
Στην Ουγγαρία, στις αρχές Μαΐου η κυβέρνησή του Orban σχεδιάζει να αντικαταστήσει την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, που ισχύει σήμερα, με μια πιο προσαρμοσμένη στα δεδομένα εκδοχή του lockdown, ενώ στην Πορτογαλία η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αίρεται από τις 3 Μαΐου, αλλά το άνοιγμα της οικονομίας θα γίνει με αργούς ρυθμούς ανά 15 ημέρες.
Μετά τις 15 Μαΐου η Ρουμανία θα άρει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, υπό προϋποθέσεις σχετικά με την αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας και την αποφυγή συνωστισμού, ενώ στη Σερβία από τις 27/4 επιτράπηκε η λειτουργία των κομμωτηρίων και των γυμναστηρίων.
 
Fauci (HΠΑ): Τον Ιανουάριο 2021 έτοιμες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων - Προσοχή στο «άνοιγμα» της οικονομίας

Αισιόδοξος σχετικά με την παραγωγή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, εμφανίστηκε ο Anthony Fauci, επικεφαλής λοιμωξιολόγος και βασικό μέλος της ειδικής ομάδας κατά του κορωνοϊού του Λευκού Οίκου.
Σημειώνεται όιτ ο Λευκός Οίκος απαγόρευσε στον  Anthony Fauci να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα ενώπιον επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου που εξετάζει την αντίδραση της κυβέρνησης Trump απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού.
Ο Fauci εκτίμησε ότι ο ορίζοντας για την επιτυχή διανομή των εμβολίων είναι ο ερχόμενος Ιανουάριος, σε ένα αισιόδοξο σενάριο.
Tην ίδια ώρα, επέστησε την προσοχή των αμερικανικών πολιτειών, ως προς την τήρηση των ομοσπονδιακών οδηγιών για την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας.
O Fauci εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι κάποιες πολιτείες βιάζονται να ανοίξουν την οικονομία, εν μέσω της πανδημίας, και νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο Λευκός Οίκος.
Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος προειδοποίησε ότι το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού είναι αναπόφευκτο και σημείωσε ότι όσοι βιάζονται αναλαμβάνουν ένα σημαντικό ρίσκο.
 
Image

Merkel: Χρειάζονται άλλα 8 δισεκ. ευρώ στην έρευνα για την ανάπτυξη εμβολίου

Έκκληση για διεθνή συνεργασία, στην προσπάθεια ανάπτυξης φαρμάκου και εμβολίου κατά του κορωνοϊού, απηύθυνε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel επισημαίνοντας ότι από την έρευνα λείπουν σήμερα περίπου οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Γερμανία θα συμμετάσχει με μια «σημαντική οικονομική συνεισφορά», δήλωσε η Καγκελάριος στο εβδομαδιαίο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, αναφερόμενη στην διεθνή διάσκεψη δωρητών, η οποία θα πραγματοποιηθεί ψηφιακά την Δευτέρα (4/5) και έχει θέσει ως στόχο την συγκέντρωση τουλάχιστον 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Γνωρίζουμε ότι (η πανδημία) προκαλεί παντού σοβαρές ζημιές, στην οικονομική και την κοινωνική μας ζωή. Για αυτό πρέπει πολύ εντατικά και με μεγάλη συγκέντρωση να εργαστούμε προκειμένου να επιβραδύνουμε και μετά να νικήσουμε αυτόν τον ιό, αναπτύσσοντας εμβόλιο», δήλωσε η Merkel, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια από τις «ευγενέστερες αποστολές, προκειμένου να σωθούν εκατομμύρια άνθρωποι».
Η Γερμανία θέλει να συνεργαστεί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος έχει ρόλο-κλειδί στο θέμα, πρόσθεσε.
«Η Γερμανία αναλαμβάνει την ευθύνη και για αυτό θα φροντίσουμε το εμβόλιο, όταν θα υπάρχει, να είναι διαθέσιμο σε όλους καθώς επίσης και τα απαραίτητα φάρμακα και τα διαγνωστικά μέσα», συνέχισε η καγκελάριος.
Εξήγησε ότι για αυτό θα χρειαστούν μεγάλες ποσότητες. Χαιρέτισε δε την προθυμία μιας μεγάλης συμμαχίας κυβερνήσεων και ιδιωτικών ιδρυμάτων να συνεργαστούν προκειμένου να διευκολύνουν την ανάπτυξη και την διάθεση του εμβολίου και των φαρμάκων κατά του κορωνοϊού.
«Μόνο με την κοινή δράση, την διεθνή πολυμερή δράση, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία», κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 3.402.409
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 242.010 ενώ θεραπεύτηκαν 1.70.330 άνθρωποι
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.121.414 - Στους 66.224 οι νεκροί
- Η Ιταλία μετρά 28.710 νεκρούς και 209.328 κρούσματα
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 216.582 και 25.100 νεκρούς
- Στους 24.760 οι νεκροί στη Γαλλία, 167.305 τα κρούσματα
- Στη Βρετανία οι νεκροί έφτασαν τους 28.131 και τα κρούσματα σε 182.260
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 164.380 και οι νεκροί σε 6.736
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 6.156 και τα κρούσματα σε 96.500
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 250 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10.780
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 83.959 και 4.637 θάνατοι
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 14.305 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 455
- Στους 7.765 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 49.517 τα κρούσματα
- Στα 6.781 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 29.817 στην Ελβετία που μετρά και 1.760 θανάτους.
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 143 οι νεκροί.
- Στους 3.258 οι νεκροί στην Τουρκία, πάνω από 122.392 τα κρούσματα.
 Image
 
Ο FDA ενέκρινε το Remdesivir για επείγουσα χρήση

To φάρμακο κατά του κορωνοϊού Remdesivir εγκρίθηκε από τον FDA, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump
Το πολλά υποσχόμενο φάρμακο της εταιρείας Gilead κατά του κορωνοϊού, Remdesivir, έλαβε έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump.
Πιο συγκεκριμένα, το αντιιικό φάρμακο της Gilead Sciences Inc. εγκρίθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για επείγουσα χρήση σε ασθενείς Covid-19, δήλωσε ο Πρόεδρος Donald Trump σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή 1 Μαΐου.
«Το φάρμακο Remdesivir έδωσε θετικά δείγματα, καθώς βοήθησε ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονταν να ανακάμψουν γρήγορα.
Έτσι, ο FDA ενέκρινε το φάρμακο για έκτακτα περιστατικά, περιορίζοντας τη γραφειοκρατική διαδικασία.
Αλλωστε, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ο Οργανισμός μπορεί να φέρει προϊόντα στην αγορά χωρίς αυτά να φέρουν όλα τα εχέγγυα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.».
Η φαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences είχε ανακοινώσει ότι η κλινική δοκιμή του φαρμάκου remdesivir ολοκληρώθηκε και ότι τα μηνύματα είναι θετικά καθώς το 50% των ασθενών που έλαβαν θεραπευτική αγωγή σε διάρκεια 5 ημερών είδαν σημάδια βελτίωσης ενώ οι μισοί θεραπεύτηκαν.
«Αυτά τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν ότι οι ασθενείς που έλαβαν βραχύτερη, πενθήμερη θεραπεία, με το remdesivir, παρουσίασαν παρόμοια κλινική βελτίωση με τους ασθενείς που έλαβαν 10ήμερη θεραπευτική αγωγή», δήλωσε η Aruna Subramanian, μέλος της επιτημονικής ομάδας που ηγείται της μελέτης.
Ο Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, μοιράστηκε τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών την Τετάρτη που έδειξαν ότι το remdesivir είχε σημαντική επίδραση στη θεραπεία του ιού.
Οι ασθενείς που έλαβαν ρεμδεσιβίρη ανάρρωσαν σε 11 ημέρες, κατά μέσο όρο, αντί για 15 ημέρες που χρειάστηκαν όσοι έλαβαν ψευδοφάρμακο.
Ως ανάρρωση καθορίζεται είτε η έξοδος από το νοσοκομείο είτε η επιστροφή σε κανονικές δραστηριότητες.
Η στατιστική αξιοπιστία αυτού του αποτελέσματος είναι υψηλή.
Στη δοκιμή συμμετείχαν 1.063 ασθενείς σε 47 περιοχές των ΗΠΑ και σε άλλες 21 στην Ευρώπη (ανάμεσα τους και η Ελλάδα) και την Ασία.
Ο Fauci υποστήριξε ότι τα πρώτα αποτελέσματα ήταν τόσο ξεκάθαρα που οι υπεύθυνοι της δοκιμής έλαβαν την απόφαση να τα δημοσιοποιήσουν ώστε στους ασθενείς που λάμβαναν ψευδοφάρμακο να χορηγηθεί η ρεμδεσιβίρη.

Κίνα: Αισιοδοξία και για το φάρμακο tocilizumab

Την αισιοδοξία ενισχύουν και τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα κλινικής δοκιμής του φαρμάκου tocilizumab που έγινε στην Κίνα.
Κινέζοι επιστήμονες παρουσίασαν ενθαρρυντικά προκαταρκτικά αποτελέσματα κλινικής δοκιμής τους, τα οποία δείχνουν ότι η θεραπεία με το φάρμακο (μονοκλωνικό αντίσωμα) tocilizumab ωφελεί τους ασθενείς με σοβαρή νόσο Covid-19.
Είχε προηγηθεί ανάλογη προκαταρκτική ανακοίνωση προ ημερών από γαλλική επιστημονική ομάδα για το ίδιο φάρμακο.
Οι σοβαρές περιπτώσεις ασθενών με κορωνοϊό συχνά σχετίζονται με την ενεργοποίηση στον οργανισμό τους μεγάλου αριθμού Τ-λεμφοκυττάρων, φλεγμονωδών μονοκυττάρων και αυξημένων επιπέδων κυτταροκινών, ιδίως της ιντερλευκίνης-6.
Το υπό δοκιμή φάρμακο τοσιλιζουμάβη μπορεί να «φρενάρει» αυτήν τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτταροκινών» λόγω της υπεραντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος που αποβαίνει αυτοκαταστροφική για τον ασθενή.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας και του Νοσοκομείου Ανχούι της Χεφέι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), χορήγησαν το φάρμακο σε 21 ασθενείς ηλικίας 25 έως 88 ετών σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση, εκ των οποίων όλοι πλην ενός είχαν χρειαστεί χορήγηση οξυγόνου.
Από την πρώτη μέρα της θεραπείας με tocilizumab, ο πυρετός έπεσε σε όλους τους ασθενείς στα φυσιολογικά επίπεδα και στη συνέχεια παρέμεινε σταθερός.
Μέσα σε πέντε ημέρες θεραπείας, οι 15 ασθενείς είχαν πλέον μειωμένη ανάγκη οξυγόνου, ενώ τα επίπεδα λεμφυκυττάρων και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (δείκτη φλεγμονής) είχαν επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα σε δέκα και 16 ασθενείς, αντίστοιχα.
Οι βλάβες στους πνεύμονες είχαν εξαφανιστεί στους 19 από τους 21 ασθενείς.
Όλοι οι ασθενείς πήραν εξιτήριο μεταξύ της δέκατης και της 31ης ημέρας μετά τη θεραπεία, ενώ δεν παρουσίασαν παρενέργειες σε αυτήν.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι μολονότι τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής είναι προκαταρκτικά, δείχνουν πως το tocilizumab μπορεί να αποτελέσει θεραπεία για σοβαρά περιστατικά Covidi-19.
To tocilizumab μπλοκάρει τον υποδοχέα της κυτταροκίνης ιντερλευκίνη-6.
Στους ασθενείς με πνευμονία λόγω του κορονοϊού μία «καταιγίδα κυταροκινών» μπορεί να προκληθεί ως αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς στη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2, οδηγώντας σε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και μερικές φορές σε θάνατο.
Η χορήγηση του tocilizumab, το οποίο μπλοκάρει τον υποδοχέα της ιντερλευκίνης-6, μπορεί να ελαττώσει τους δείκτες φλεγμονής και να επιταχύνει την κλινική βελτίωση.

Bill Gates: Υπάρχουν 8 πολλά υποσχόμενα εμβόλια, 1 θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο


Περίπου 8 με 10 εμβόλια παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες να είναι πολύ αποτελεσματικά απέναντι στον κορωνοϊό, ενώ ένα από αυτά θα είναι έτοιμο μέχρι τέλη Δεκεμβρίου ή στις αρχές του 2021, υποστηρίζει ο ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates.
Να επισημανθεί ότι περίπου 100 ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο διεξάγουν έρευνες για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά της πανδημίας.
Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft έχει διαθέσει εκατομμύρια δολάρια, μέσω του ιδρύματος Bill & Melinda Gates Foundation, για τη δημιουργία ενός εμβολίου.
Μάλιστα, το ίδρυμα μέχρι στιγμής έχει δεσμεύσει 250 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Gates ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο οργανισμός σχεδιάζει να διαθέσει όλους του πόρους που έχει στη διάθεσή του για την αντιμετώπιση της νόσου.
Την Πέμπτη 30 Απριλίου, ο Bill Gates ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του blog ότι ένα εμβόλιο κανονικά χρειάζεται περί τους 18 μήνες για να αναπτυχθεί.
Ωστόσο, μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει από εννέα μήνες έως δύο χρόνια.
Από τις 9 Απριλίου έχουν καταγραφεί 115 υποψήφια εμβόλια κατά του COVID-19.
«Θεωρώ πως οκτώ με δέκα από αυτά είναι αρκετά ελπιδοφόρα, ενώ ένα θα είναι έτοιμο στο τέλος Δεκεμβρίου ή στις αρχές Ιανουαρίου του 2021.
Tα εμβόλια είναι δύο ειδών:
Άλλα εστιάζουν στο RNA και άλλα στο DNA.
Το ίδρυμα Bill & Melinda Gates Foundation έχει χρηματοδοτήσει έρευνες και για τα δύο» συμπλήρωσε ο Gates.
Η επιστροφή στην ομαλότητα είναι αδύνατη χωρίς μαζικούς εμβολιασμούς, σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο.
«Η ανθρωπότητα δεν είχε ποτέ πιο άμεση ανάγκη από τη δημιουργία ευρείας ανοσίας για τον κορωνοϊό.
Ρεαλιστικά, εάν πρόκειται να επιστρέψουμε στο φυσιολογικό, πρέπει να αναπτύξουμε ένα ασφαλές, αποτελεσματικό εμβόλιο» καταλήγει ο Gates.

Image

Θετικό στη νόσο το 20% των κατοίκων της Νέας Υόρκης

Ξεπέρασαν τους 66.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ από την πανδημία του κορωνοϊού καθώς 1.453 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το προηγούμενο 24ωρο, σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου John Hopkins.
Ως σήμερα (3/5) τα ξημερώματα, το πανεπιστήμιο είχε καταγράφει πάνω από 1,1 εκατ. κρούσματα μόλυνσης και 66.224 θανάτους, απολογισμό αυξημένο κατά 2% σε σύγκριση με αυτόν που δημοσιοποίησε προχθές Παρασκευή (1/5).
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει χτυπηθεί όσο καμία άλλη από την πανδημία ενώ οι  ημερήσιοι απολογισμοί των θυμάτων της πανδημίας στις ΗΠΑ δεν έχουν πέσει κάτω από τους 1.000 νεκρούς κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα.
Από τα μέσα του Απριλίου, ο αριθμός των νεκρών καθημερινά σοκάρει την ανθρωπότητα.
Η Νέα Υόρκη κατέγραψε την πρώτη ημερήσια αύξηση σε ημερήσιο αριθμό θανάτων ( 299) από τον νέο κορωνοϊό από τις 25 Απριλίου.
Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Andrew Cuomo έκανε λόγο για «άσχημα νέα» αν και παρατήρησε με αισιοδοξία ότι μειώθηκε ο αριθμός των νοσηλευομένων.
Επιπλέον, το 12,3% της πολιτείας της Νέας Υόρκης έχει διαγνωστεί θετικό στη νόσο,  όπως δήλωσε ο Cuomo σε ενημέρωση το Σάββατο (2/5).
Συνολικά, το 19,9% της Νέας Υόρκης έχει διαγνωστεί θετικό σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη.
Με 27,6%, το Bronx αναφέρει το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης, το οποίο όπως είπε ο Cuomo ότι η πολιτεία θα διερευνήσει περαιτέρω.

Γαλλία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 24/7

Οι ταξιδιώτες στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων των Γάλλων πολιτών που επιστρέφουν στην πατρίδα τους, θα υποχρεώνονται σε καραντίνα δύο εβδομάδων ως μέτρο επιβράδυνσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ανακοίνωσε το Σάββατο (2/5) το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Η Γαλλία, η οποία είναι η πέμπτη χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες και 24.594 θανάτους, ετοιμάζεται να άρει σταδιακά το lockdown από τις 11 Μαΐου.
Οι νέοι κανόνες καραντίνας, ωστόσο, θα περιληφθούν σε διάταγμα ενσωματωμένο στο νομοσχέδιο που παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 24 Ιουλίου, μια κίνηση που επιτρέπει στην κυβέρνηση να επεκτείνει τους περιορισμούς στην κυκλοφορία.
«Αυτή η καραντίνα θα επιβληθεί σε οποιοδήποτε άτομο επιστρέφει στο γαλλικό έδαφος», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Olivier Veran σε συνέντευξη Τύπου μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Βρετανία: 621 νέοι θάνατοι - Στους 28.131 συνολικά οι νεκροί
   
Ακόμη 621 νέους θανάτους από τον νέο κορωνοϊό καταγράφηκαν στη Βρετανία, όπου πλέον το σύνολο των νεκρών ανέρχεται στους 28.131 στη χώρα
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφθασε τα 182.260 (+4.806), γνωστοποίησε ο υπουργός Στέγασης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.
Έτσι, η Βρετανία είναι η τρίτη πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως από τη νόσο Covid-19 αναφορικά με τον αριθμό των νεκρών, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ιταλία.
Πάντως, ακόμα κι αν η Βρετανία «πέρασε την κορύφωση» της επιδημίας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό B Johnson και ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία καταγράφει πτώση, οι βρετανικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει καμία χαλάρωση των μέτρων καραντίνας που έχουν παραταθεί έως την 7η Μαϊου.
Σημειώνεται ότι ο Συντηρητικός ηγέτης υποσχέθηκε ένα σχέδιο άρσης της καραντίνας την επόμενη εβδομάδα, βάσει του οποίου η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει πώς σκοπεύει να επανεκκινήσει την οικονομία, να ανοίξει εκ νέου τα σχολεία και να επιτρέψει στους Βρετανούς να επιστρέψουν στις δουλειές τους με ασφάλεια.

Ιταλία: Μείωση νέων κρουσμάτων, αύξηση των νεκρών

Σε 209.328 ανέρχεται ο  συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Ιταλία, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 28.710 και  79.914 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Το τελευταίο 24ωρο έχασαν την ζωή τους ακόμη 474 άνθρωποι και καταγράφηκαν 1.900 νέα κρούσματα, ενώ  1.665 ασθενείς δεν έχουν πλέον τη νόσο.
Πάντως,  1.539 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και συνολικά 17.357 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο.
Για 81.808 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Στο μεταξύ,  το τελευταίο 24ωρο μικρό περιορισμό παρουσιάζει ο ρυθμός μετάδοσης του ιού, με 65 λιγότερες μολύνσεις.
Ωστόσο, σημειώνεται αύξηση του αριθμού των νεκρών, καθώς έχασαν την ζωή τους 205 περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα.
Ακόμη, έγιναν καλά 639 λιγότεροι ασθενείς, ενώ συνεχίζουν να μειώνονται για 29η μέρα οι εισαχθέντες στις μονάδες εντατικής θεραπείας, όπως και οι συνολικές εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Η αύξηση των νεκρών ενισχύει τη θέση της ιταλικής κυβέρνησης ότι η επιστροφή στην καθημερινότητα θα πρέπει να είναι βαθμιαία και ότι είναι αναγκαίο να εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων στις διάφορες περιφέρειες της χώρας.
Στο μεταξύ, οι ιταλικές αρχές έκαναν γνωστό ότι από τις 4 Μαΐου οι χειρουργικές προστατευτικές μάσκες θα πωλούνται σε φαρμακεία και σουπερ μάρκετ, στην τιμή των πενήντα λεπτών του ευρώ συν ΦΠΑ, η κάθε μία.
Τέλος, το νοσοκομείο λοιμωδών νόσων της Ρώμης Σπαλαντσάνι ανακοίνωσε ότι «όλα δείχνουν πως από τον Ιούλιο θα μπορέσει να ξεκινήσει πειραματική φάση στον άνθρωπο, εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αποτέλεσμα ερευνών των Ιταλών επιστημόνων».

Ισπανία: Ξεπέρασαν τους 25.000 οι νεκροί

Τους 25.100 έφτασαν οι νεκροί από το κορωνοιό στην Ισπανία από 24.824 που ήταν χθες, καθώς το τελευταίο 24ωρο άλλοι 276 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19 στην Ισπανία αυξήθηκε σήμερα στα 216.582 από 215.216 που ήταν χθες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Παράλληλα εκτιμάται ότι τουλάχιστον 115.000 άνθρωποι που νόσησαν, έχουν θεραπευτεί.
Σημειώνεται ότι την Τρίτη (28/4/2020) ο Ισπανός πρωθυπουργός, Pedro Sanchez, ανακοίνωσε ότι θα γίνει σταδιακή άρση της αυστηρής καραντίνας στην οποία είχε μπει η χώρα, διευκρινίζοντας πως η άρση θα γίνει σε φάσεις μέχρι τον Ιούνιο.

Ρωσία: 1.222 τα θύματα ανάμεσά τους 2 παιδιά - Προβληματισμός για τους 11 ανηλίκους σε ΜΕΘ

Έφτασαν τις 10.000 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στη Ρωσία με τον συνολικό απολογισμό να ανέρχεται σε 124.054 ενώ οι θάνατοι το ίδιο διάστημα έφτασαν τους 1.222 αυξημένους κατά 50.
Τα περισσότερα περιστατικά έχουν εμφανιστεί στη Μόσχα, η οποία «μετράει» 62.658 κρούσματα ενώ το ρωσικό υπουργεί Υγείας εκτιμά ότι «η απειλή είναι σε άνοδο. Δεν έχουμε περάσει την κορύφωση της πανδημίας».
Έντονος ωστόσο είναι ο προβληματισμός για την αύξηση των περιστατικών ανάμεσα σε παιδιά καθώς δύο παιδιά έχουν χάσει τη μάχη με τη ζωή στις ΜΕΘ, ενώ ακόμη 11 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Γερμανία: Σε καραντίνα κρουαζιερόπλοιο της TUI με 3.000 πλήρωμα μετά από κρούσμα κορωνοϊού

Σε καραντίνα βρίσκονται σχεδόν 3.000 μέλη του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου Mein Schiff 3 του τουριστικού κολοσσού TUI πάνω στο σκάφος, όταν ένα μέλος του πληρώματος του διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί από το νέο κορωνοϊό.
Σύμφωνα με ανακοίνωσή της εταιρείας, δεκαπέντε μέλη του πληρώματος του Mein Schiff 3 υποβλήθηκαν σε διαγνωστικά τεστ όταν παρουσίασαν ελαφριά συμπτώματα γρίπης.
Ενας τους, ως αυτό το στάδιο, επιβεβαιώθηκε πως έχει προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.
Οι 15 ναυτικοί τέθηκαν σε απομόνωση πάνω στο κρουαζιερόπλοιο, στο λιμάνι που αποτελεί τη βάση του, στο Κουξχάφεν, στη Βόρεια Θάλασσα.
Το σύνολο των 2.899 μελών του πληρώματος επίσης αποφασίστηκε να τεθεί σε καραντίνα πάνω στο σκάφος «μέχρι νεοτέρας διαταγής».
Στο μεταξύ, στη Γερμανία 6.736 είναι το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί  φθάνει πλέον τους 164.316.
Στον «πάγο» μπαίνει η απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων στη Γερμανία, που είχαν κλείσει στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, η Γερμανία αποφάσισε να ανοίξει τις παιδικές χαρές και τις εκκλησίες αλλά δεδομένου ότι η πανδημία εξελίσσεται έκρινε ότι είναι πολύ νωρίς για να ανοίξει ξανά τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, έχει δηλώσει πως η κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εξετάσει τις συνέπειες από το άνοιγμα ορισμένων καταστημάτων την προηγούμενη εβδομάδα πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε περαιτέρω χαλάρωση.
Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίστηκε να μην ληφθεί απόφαση ως τις 6 Μαϊου για το αν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία και τα αθλητικά σωματεία.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης