Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΥ: Κόβει το 80% της ανθρωπιστικής βοήθειας στην πληγείσα από πόλεμο και COVID-19, Υεμένη

ΠΟΥ: Κόβει το 80% της ανθρωπιστικής βοήθειας στην πληγείσα από πόλεμο και COVID-19, Υεμένη
H διακοπή χρηματοδότησης του ΠΟΥ από τις ΗΠΑ δημιουργεί πρόβλημα πόρων στον οργανισμό υγείας, που θα αναγκαστεί να αναστείλει περίπου το 80% της βοήθειας της Υεμένης, σε νοσοκομεία και πρωτοβάθμια περίθαλψη κυρίως
Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν τη Δευτέρα ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πιθανότατα θα επιβάλει δραστικές περικοπές στην ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη αυτή την εβδομάδα, μια κίνηση που ακολουθεί την περικοπή κεφαλαίων από την κυβέρνηση Trump για την παγκόσμια υπηρεσία υγείας.
Ο Lise Grande, συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για την Υεμένη, δήλωσε ότι ο ΠΟΥ αναμένεται να αναστείλει περίπου το 80% της χρηματοδότησής του για νοσοκομεία της Υεμένης, προγράμματα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και άλλες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης.
Η ανακοίνωση σε μια ομάδα που φιλοξενήθηκε από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες μετά την Υεμένη ανέφερε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, την ασθένεια που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό.
Αν και ο επίσημος αριθμός κρουσμάτων παραμένει χαμηλός, η Al-Monitor ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι πολλές περιπτώσεις μπορεί να έχουν κρυφτεί από το κοινό και από παγκόσμιους οργανισμούς υγείας.
Η εμφάνιση του COVID-19 στη χώρα που έχει πληγεί από τον πόλεμο - όπου πέντε χρόνια πολέμου με τη στήριξη των ΗΠΑ και της Σαουδικής επέμβασης οδήγησε στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο με 22 εκατομμύρια που χρειάζονται βοήθεια - έχει οδηγήσει σε φόβους μεταξύ ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι η επιδημία θα μπορούσε να κατακλύσει γρήγορα το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας.
Όπως έγραψε ο ερευνητής διεθνών σχέσεων Guy Burton στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το χρονοδιάγραμμα της εξαφάνισης του ΠΟΥ "δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο".
Ο Grande δήλωσε στη συζήτηση της επιτροπής ότι ο ΠΟΥ «αντιμετωπίζει κρίση χρηματοδότησης τεράστιων ποσοστών» και πιθανότατα θα χρειαστεί να μειώσει.
Η δήλωση ήρθε λίγες μέρες μετά τη διακοπή της χρηματοδότησης για τον οργανισμό από τις ΗΠΑ, με τον Πρόεδρο Donald Trump να κατηγορεί τον ΠΟΥ για «κακή διαχείριση» της πανδημίας κορωνοϊού.
Οι ΗΠΑ συνεισέφεραν 400 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία το 2019, περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο έθνος.
Ο Γκράντε είπε ότι οι «δωρητές του ΠΟΥ έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους» στις προσπάθειες του οργανισμού στην Υεμένη, επαναλαμβάνοντας το σκεπτικό της κυβέρνησης Trumpγια την απόσυρση της δικής του υγειονομικής περίθαλψης από την Υεμένη τον περασμένο μήνα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναστέλλει τη βοήθεια επειδή οι Χούτι, που ελέγχουν τη βόρεια Υεμένη, επέβαλαν περιορισμούς σε οργανισμούς που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Η αναστολή της βοήθειας από τον ΠΟΥ αναμένεται να "μειώσει" ή "πιθανότατα" να αναστείλει τις εργασίες εξ ολοκλήρου σε 189 νοσοκομεία στην Υεμένη, καθώς και σε 200 εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Το Ταμείο για τα Παιδιά του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει επίσης να μειώσει ή να κλείσει τις υπηρεσίες του σε ολόκληρη τη χώρα σε 18 μεγάλα κέντρα υγειονομικής περίθαλψης και περισσότερα από 2.000 γραφεία ιατρών.
Όπως ανέφερε το Al-Monitor, οι προσπάθειες καταστολής της πανδημίας του κορωνοϊού στην Υεμένη θα μπορούσαν να επηρεαστούν άμεσα καθώς η διανομή προϊόντων υγιεινής θα μειωθεί ή θα εξαλειφθεί.
Πάνω από 140 στρατόπεδα για εκτοπισμένους Υεμένους θα χάσουν επίσης υπηρεσίες.
Περίπου 250.000 παιδιά που υποφέρουν από υποσιτισμό θα χάσουν τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης ως αποτέλεσμα των αναμενόμενων περικοπών.
Ο δημοσιογράφος του Μερταζ Χουσεΐν έγραψε στο Twitter ότι η απόφαση του Trump να «εκτρέψει την ευθύνη» για την ταχεία εξάπλωση του COVID-19 στις ΗΠΑ στον ΠΟΥ θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία των Υεμένων.
Η αναστολή της βοήθειας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Υεμένη και στον ΠΟΥ ακολουθεί την απόφαση της κυβέρνησης Trump να συνεχίσει να επιβάλλει κυρώσεις στο Ιράν, τη Βενεζουέλα και σε άλλα έθνη, ακόμη και όταν η πανδημία απειλεί εκατομμύρια ζωές στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.
"Από την Τεχεράνη στη Sanaa", έγραψε ο συνάδελφος αμυντικών προτεραιοτήτων Shahed Ghoreishi, "η σκληρότητα φαίνεται να είναι το σημείο."
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης