Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η εικόνα πολιτικής κυριαρχίας του Μητσοτάκη… κρέμεται από την κλωστή της επόμενης ημέρας

Η εικόνα πολιτικής κυριαρχίας του Μητσοτάκη… κρέμεται από την κλωστή της επόμενης ημέρας
Η μετα-κορωνοϊό εποχή κρίνει το απόθεμα πολιτικού κεφαλαίου του πρωθυπουργού
Εν αναμονή του σημερινού διαγγέλματος του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για το πώς θα γίνει η μετάβαση στην επόμενη ημέρα και για το πώς θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα ύστερα από το δίμηνο lockdown, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση του εμφανίζεται να διατηρεί μια απόλυτη πολιτική κυριαρχία.
Μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων ο κ. Μητσοτάκης εκτόξευσε το πολιτικό του κεφάλαιο, καθώς διαχειρίστηκε με μεγάλη επιτυχία δύο μείζονες κρίσεις, τις τουρκικές προκλήσεις στα σύνορα στον Έβρο και στο Αιγαίο και το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Την επιτυχία αυτή την αποδεικνύουν τόσο η αποτυχία των σχεδιασμών Erdogan όσο και η υπό έλεγχο εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού.
Και η επιτυχία αυτή αποτυπώνεται και σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών λέει πως η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Σχεδόν οκτώ στους δέκα συμφωνούν με τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό ενώ περίπου το ίδιο ποσοστό υποστηρίζει πως είναι θετικά τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης επιχειρήσεων – εργαζομένων.
Οι περισσότεροι (τουλάχιστον έξι στους δέκα) θεωρούν καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη ενώ η ΝΔ προηγείται με τουλάχιστον 20 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι αριθμοί αυτοί αλλά και η γενικότερη αίσθηση της κοινής γνώμης δείχνουν πως πράγματι η κυβέρνηση Μητσοτάκη απολαμβάνει της εμπιστοσύνης και της στήριξης της πλειονότητας των Ελλήνων.
Άλλωστε και οι δύο αυτές κρίσεις είχαν τέτοια χαρακτηριστικά – η μια εθνική σημασίας, η δεύτερη για τη δημόσια υγεία –, τα οποία λειτουργούν υπέρ της κυβέρνησης καθώς συσπειρώνουν τους πολίτες γύρω από αυτήν.
Μέχρι στιγμής το στοίχημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το έχει κερδίσει.
Όμως η εικόνα της απόλυτης πολιτικής κυριαρχίας κρέμεται … από μια κλωστή.
Από αυτήν της διαχείρισης της επόμενης ημέρας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η προστασία της δημόσιας υγείας προέχει.
Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι και η οικονομία δεν μπορεί επί μακρόν να μείνει ακινητοποιημένη.
Ο φόβος για χιλιάδες νέους άνεργους, για νέες μειώσεις μισθών, για νέα ύφεση και ότι αυτή μπορεί να συνεπάγεται, καθιστά αναγκαίο ένα σωστό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό για το πώς η κοινωνία θα επανέλθει – έστω και σταδιακά, έστω και αργά – στην κανονικότητα.
Ο Κ.Μητσοτάκης καλείται να ισορροπήσει σε ένα τεντωμένο σκοινί.
Και το εάν θα μείνει όρθιος πάνω σε αυτό ή θα πέσει, εξαρτάται από το εάν θα καταφέρει να διατηρήσει υπό έλεγχο την εξέλιξη της νόσου, όταν θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και θα αρχίσει η επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας.
Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει – τουλάχιστον τη δεδομένη χρονική στιγμή - μπροστά του ο κ.Μητσοτάκης.
Εάν τα καταφέρει, η επιτυχία που θα του πιστωθεί, θα είναι τέτοιου βαθμού που επί της ουσίας θα «παίζει» χωρίς αντίπαλο στο γήπεδο της πολιτικής.
Εάν όχι, θα είναι διαρκώς αντιμέτωπος με μια σειρά από «εκρήξεις» που θα «κόβουν» ολοένα και περισσότερο από το πολιτικό κεφάλαιο που «έκτισε» το τελευταίο διάστημα.
Τα καλά νέα για τον πρωθυπουργό είναι ότι η μπάλα είναι στα πόδια του.
Τα κακά νέα είναι ότι δεν μπορεί να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα.
Και το "παιχνίδι" αρχίζει από σήμερα στις 18:00 το απόγευμα με το διάγγελμα του πρωθυπουργού για τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης