Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Strategic Culture: Ο κορωνοιός εκθέτει το ελεύθερο εμπόριο του φιλελευθερισμού

Strategic Culture: Ο κορωνοιός εκθέτει το ελεύθερο εμπόριο του φιλελευθερισμού
Οι καταστροφές του φιλελευθερισμού - τα ανοιχτά σύνορα και οι ελεύθερες αγορές - έχουν ήδη απογυμνώσει τη Δύση από όλες τις άμυνες, κοινωνικές, δημογραφικές, βιομηχανικές και οικονομικές αναφέρει το Strategic Culture Foundation
Τα ανοιχτά σύνορα και το ελεύθερο εμπόριο επιφέρουν το σταδιακό τέλος του έθνους, αλλά ο κορωνοϊός έχει αποκαλύψει ότι οι ανθρώπινες κοινωνίες χρειάζονται κυβερνήσεις και ρυθμισμένα σύνορα για τη δική τους επιβίωση αναφέρει το Strategic Culture Foundation.
Η ουσία είναι ξεκάθαρη, οι κοινωνίες που είχαν ανοιχτά σύνορα με προηγούμενα μεγάλα κέντρα μόλυνσης και μετάδοσης, όπως το Ιράν και η Ιταλία, οι οποίες διατηρούσαν ανοιχτές ροές ανθρώπων προς και από την Κίνα στα πρώτα στάδια της πανδημίας, υπέφεραν εξαιρετικά άσχημα.
Χώρες που έχουν εμμονή για τη διατήρηση φιλελεύθερων αξιών και ανοιχτών συνόρων όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ υπέστησαν επίσης ζημία με νεκρούς και κρούσματα.
Οι χώρες που επέτρεψαν την εγχώρια βιομηχανία τους να αποσυντεθεί διαπίστωσαν ότι δεν μπορούν πλέον να παράγουν τον κρίσιμο εξοπλισμό που χρειάζονται, από αναπνευστήρες έως μάσκες.
Χώρες με ισχυρές κατασκευαστικές βάσεις όπως η Κίνα ή με μια συνετή εθνικιστική αίσθηση προετοιμασίας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως η Ρωσία, έχουν κάνει πολύ καλύτερα.
Η έλλειψη αναπνευστικών στη Βρετανία έχει γίνει κάτι περισσότερο από ένα εθνικό σκάνδαλο: Είναι εθνική ντροπή.
Αυτή είναι μια άλλη αξεπέραστη συνέπεια του ολέθριου δόγματος του Ελεύθερου Εμπορίου.
Ακόμη και η Γαλλική Επανάσταση του 1789 πυροδοτήθηκε στην πραγματικότητα από την καταστροφική Συνθήκη Ελεύθερου Εμπορίου που ο απρόσεκτος Βασιλιάς Λουδοβίκος XVI την ενέκρινε με την Αγγλία μόλις τρία χρόνια πριν.
Προκάλεσε αμέσως τη χειρότερη οικονομική ύφεση στη γαλλική ιστορία που πυροδότησε εν συνεχεία την επανάσταση.
Σε τρία χρόνια, το φιλελεύθερο Εμπόριο κατάφερε να καταστρέψει μια κοινωνία που άνθισε για χίλια χρόνια και το πιο ισχυρό κράτος που γνώριζε η Ευρώπη από την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Στην κλασική του τηλεοπτική σειρά και το συνοδευτικό βιβλίο του "How the Universe Changed", ο μεγάλος Βρετανός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός και ιστορικός James Burke έδειξε πώς η πειθαρχία των στατιστικών ήταν υπεύθυνη για την ανακάλυψη του τρόπου με τον οποίο τα βακτήρια της χολέρας εξαπλώθηκαν μέσω μολυσμένου νερού στο 19ο αιώνα στο Λονδίνο.
Σήμερα, βλέπουμε ένα παρόμοιο μοτίβο στην εξάπλωση του κορωνοϊού:
Ενώ οι μισές Πολιτείες των ΗΠΑ παραμένουν μέχρι στιγμής σχεδόν χωρίς περιοριστικά μέτρα από τον ιό, οι λοιμώξεις έχουν αυξηθεί στις περισσότερες μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές, ειδικά στις λεγόμενες μεγάλες πόλεις.
Οι πόλεις αυτές κυβερνώνται από φιλελεύθερους, όπου συγκεντρώνονται παράνομοι μετανάστες.
Είναι οι χώροι όπου οι αξίες και οι συνέπειες του Ελεύθερου Εμπορίου και των Ανοικτών Συνόρων ευδοκιμούν σαφώς.
Και είναι επίσης τα μέρη όπου το τρομακτικό κόστος αυτών των πολιτικών είναι επίσης πιο εμφανές.
Χώρες όπως η Ρωσία και η ίδια η Κίνα, οι οποίες αντέδρασαν ταχύτερα και αποφασιστικά για να κλείσουν τα διεθνή και εσωτερικά ταξίδια, μπόρεσαν να διατηρήσουν τον αριθμό των μολύνσεων και τα ποσοστά εξάπλωσής τους.
Στην Ευρώπη, αντιθέτως, ο αντίκτυπος του ιού ήταν τρομερός, η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν τόσο άχρηστη όσο ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Bill de Blasio.
 Φιλελεύθεροι εθνικοί ηγέτες υπέρ της ΕΕ, όπως ο Πρόεδρος Macron στη Γαλλία και η καγκελάριος Merkel στη Γερμανία, υιοθέτησαν μια μπερδεμένη σιωπή.

Ποιο είναι το μάθημα;

Αλλά για περισσότερα από 225 χρόνια, οι ελίτ της Δύσης έχουν αγκαλιάσει απερίσκεπτα τα ανοιχτά σύνορα και το ελεύθερο εμπόριο.
Ωστόσο, αυτά ήταν πάντα απλοί ισχυρισμοί προκατάληψης και απρόσεκτης πίστης: ποτέ δεν αποδείχθηκαν αληθινά με επιστημονικό τρόπο.
Αντ 'αυτού, όταν εξετάζουμε τα πραγματικά στοιχεία της οικονομικής ιστορίας τους τελευταίους δύο αιώνες, ήταν πάντα αλήθεια ότι οι αναπτυσσόμενες βιομηχανικές κοινωνίες που προστατεύουν τους κατασκευαστές μέσω δασμών ευδοκιμούν με τεράστια πλεονάσματα εξωτερικού εμπορίου και ισοζυγίου πληρωμών.
Στη συνέχεια, το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων αυξάνεται.
Αντίθετα, οι κοινωνίες της ελεύθερης αγοράς που είναι πολύ αδύναμες, ή απλά πολύ χαζές για να προστατεύσουν τα οικονομικά τους σύνορα πλημμυρίζονται από φτηνές κατασκευές και οι εγχώριες βιομηχανίες τους εξομαλύνονται.
Αυτό συνέβη με τη φιλελεύθερη ελεύθερη αγορά που η Βρετανία ξεπεράστηκε από τις ανερχόμενες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας και της Γερμανίας.
Είναι αλήθεια για την παρακμή της αμερικανικής βιομηχανίας από τη δεκαετία του 1950, οφείλεται στο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αγκάλιασαν το παγκόσμιο ελεύθερο εμπόριο, από ότι την εθνική παραγωγή.
Η Ρωσία υπέστη καταστροφή της ανελέητης laissez-faire, των μη ρυθμιζόμενων πολιτικών για την ελεύθερη αγορά της φιλελεύθερης Δύσης τη δεκαετία του 1990.
Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η ανάκαμψη της Ρωσίας από την άβυσσο υπό τον Πρόεδρο Putin ήταν θαυματουργή.
Η εθνική κοινωνική ευθύνη πέτυχε όταν οι τρελές, απλοϊκές θεωρίες των Adam Smith, David Ricardo και Ayn Rand απέτυχαν.
Η πανδημία του κορωνοϊού πρέπει επομένως να χρησιμεύσει ως κλήση αφύπνισης για τους λαούς της Δύσης, αυτό που ο Thomas Jefferson αποκαλούσε «Ένα κουδούνι για την πυρκαγιά στη νύχτα».
Πρέπει να αρχίσουν να ακολουθούν τα παραδείγματα της Ρωσίας για αυτονομία, συνετή προετοιμασία και διατήρηση ισχυρών συνόρων.
Οι καταστροφές του φιλελευθερισμού - τα ανοιχτά σύνορα και οι ελεύθερες αγορές - έχουν ήδη απογυμνώσει τη Δύση από όλες τις άμυνες, κοινωνικές, δημογραφικές, βιομηχανικές και οικονομικές.
Η Δύση είναι εκτός χρόνου:
Ο έλεγχος της πανδημίας έχει συντελεστεί αλλά ο υπολογισμός της οικονομικής ζημίας αναμένεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης