Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Έρχεται κύμα υποβαθμίσεων στις τράπεζες της Ευρώπης και των ΗΠΑ - Τα μέτρα στήριξης δεν λύνουν το πρόβλημα

tags :
Fitch: Έρχεται κύμα υποβαθμίσεων στις τράπεζες της Ευρώπης και των ΗΠΑ - Τα μέτρα στήριξης δεν λύνουν το πρόβλημα
Με αρνητικό outlook των 95% των τραπεζικών ομίλων της Δύσης
Οι τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης πιθανότατα θα δουν αυξημένο αριθμό υποβαθμίσεων το 2020, καθώς επιδεινώνεται το λειτουργικό τους περιβάλλον λόγω της απότομης πτώσης των παγκόσμιων προβλέψεων για το ΑΕΠ.
Αυτό αναφέρει ο οίκος Fitch Ratings, υπενθυμίζοντας ότι η ανασκόπηση των αξιολογήσεων των τραπεζών της Δυτικής Ευρώπης πραγματοποιήθηκε μεταξύ 20 Μαρτίου και 7 Απριλίου.
Μάλιστα, όπως αναφέρει πάνω από το 95% των αξιολογήσεων των δυτικών ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν αρνητικές προοπτικές ή τοποθετήθηκαν στο Rating Watch Negative (RWN).
Σύμφωνα με ειδική έκθεση που δημοσίευσε η Fitch, οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν λάβει πρωτοφανή μέτρα για να υποστηρίξουν τους τομείς των εταιρειών και των νοικοκυριών για τον μετριασμό των ζημιών από την κρίση.
Τα μέτρα που στοχεύουν στο να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες συνεχίζουν να ενεργούν ως αγωγός για την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα των τραπεζών, αλλά η αποτελεσματικότητά τους θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα εφαρμόζονται, από πόσο καιρό διαρκεί η κρίση και υπό ποια μορφή θα ανακάμψει η οικονομία.
Ωστόσο, η Fitch δεν πιστεύει ότι αυτά τα μέτρα θα μετριάσουν πλήρως τον αντίκτυπο.
Μετά την πρόσφατη επανεξέταση, η Fitch υποβάθμισε 10 τραπεζικούς ομίλους, τοποθέτησε τις βαθμολογίες 38 τραπεζικών ομίλων σε RWN και αναθεώρησε τις προοπτικές 57 τραπεζικών ομίλων σε Negative.
Επίσης, δημοσίευσε ένα συμπλήρωμα δεδομένων που περιγράφει λεπτομερώς τις διάφορες ενέργειες αξιολόγησης στο χαρτοφυλάκιο που υπόκειται σε έλεγχο.
Οι βαθμολογίες που τοποθετούνται στο RWN δείχνουν πιο άμεση πίεση στις αξιολογήσεις.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι μια τράπεζα εισήλθε στην κρίση λόγω αδυναμίας.
Έχουμε επίσης τοποθετήσει τις αξιολογήσεις στο μοντέλο όπου βλέπουμε μεγαλύτερη έκθεση σε πιο ευάλωτα επιχειρηματικά τμήματα ή κατηγορίες στοιχείων, αναφέρει.
Τα RWN αντικατοπτρίζουν καταστάσεις όπου οι ακριβείς επιπτώσεις στην αξιολόγηση είναι απροσδιόριστες, ιδίως όσον αφορά τον τελικό αντίκτυπο της κρίσης στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, στα κέρδη και στην κεφαλαιοποίηση.
Οι αρνητικές προοπτικές έχουν γενικά έναν χρονικό ορίζοντα ενός έως δύο ετών και αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες για πιο σταδιακές αλλαγές στα προφίλ πίστωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης