Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παρά τα θετικά νέα από κορωνοιό, φάρμακο και άρση lockdown τα περιθώρια πτώσης είναι περισσότερα από την άνοδο στις μετοχές για 7 λόγους

Παρά τα θετικά νέα από κορωνοιό, φάρμακο και άρση lockdown τα  περιθώρια πτώσης είναι περισσότερα από την άνοδο στις μετοχές για 7 λόγους
Υπό αυτό το πρίσμα πολλά θετικά νέα άρα θετικά νέα για τις οικονομίες, θετικά νέα για τα χρηματιστήρια… - Είναι έτσι τα πράγματα ή πρέπει να τα δούμε όλα πιο ψύχραιμα;
Και ενώ καλλιεργήθηκε η προσδοκία ότι το φάρμακο – προσοχή φάρμακο όχι εμβόλιο – για τον κορωνοιό είναι κοντά δεύτερες σκέψεις αρχίζουν να προβληματίζουν για την πορεία των οικονομιών και αγορών διεθνώς.
Να σημειωθεί ότι φάρμακο σημαίνει ότι κάποιος αρρωσταίνει και λαμβάνει το φάρμακο για να θεραπευτεί, δεν μπορείς να πάρεις φάρμακο προληπτικά.
Εμβόλιο σημαίνει ότι προληπτικά εμβολιάζεται κάποιος ώστε να αποκτήσει ανοσία και να μην νοσήσει.
Υπήρξαν πολλές αναφορές για την πορεία του φαρμάκου για τον κορωνοιό και το χρονοδιάγραμμα του εμβολίου –

Δείτε εδώ  https://bankingnews.gr/index.php?id=494422

Τα στοιχεία με βάση την καμπύλη του κορωνοιού δείχνουν ότι πολλές χώρες περνούν στην φάση της ύφεσης και αποκλιμάκωσης.
Πολλές χώρες αρχίζουν να βλέπουν φως στο τούνελ, τα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, όχι παντού π.χ. στην Σιγκαπούρη μετά την άρση της καραντίνας εμφανίστηκαν νέα κρούσματα.
Αισιόδοξα είναι και τα νέα από το μέτωπο του φαρμάκου, πολλές φαρμακοβιομηχανίες πειραματίζονται και εσχάτως οι ελπίδες αναπτερώθηκαν.
Στο μπαράζ των θετικών νέων πρέπει να προστεθεί ότι π.χ. στην Ευρώπη έως τις 3 Μαΐου οι περισσότερες χώρες θα ξεκινήσουν την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Το ίδιο θα συμβεί και στην Ελλάδα την Κυριακή 3 Μαΐου 2020 αίρονται τα περιοριστικά μέτρα σταδιακά σε βάθος εβδομάδων.
Υπό αυτό το πρίσμα πολλά θετικά νέα άρα θετικά νέα για τις οικονομίες, θετικά νέα για τα χρηματιστήρια…
Είναι έτσι τα πράγματα ή πρέπει να τα δούμε όλα πιο ψύχραιμα;

1)Goldman Sachs και Morgan Stanley υποστηρίζουν ότι ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 θα κλείσει στο τέλος του 2020 στις 3000 μονάδες.
Τι σημαίνει αυτό ότι έχει ανοδικά περιθώρια 4,5% δηλαδή τίποτε θα μπορούσε να πετύχει αυτό τον στόχο σε μια συνεδρίαση.

2)Η Wall Street θα υποστεί ένα τριπλό σοκ, το πρώτο το ξεπέρασε δηλαδή την ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 που θα είναι ιστορική.
Όμως θα δει τα κέρδη των εταιριών να καταποντίζονται και τα P/E να εκτοξεύονται καθώς όσο πέφτουν τα κέρδη και όσο αυξάνονται οι χρηματιστηριακές τιμές… οι αποτιμήσεις θα δημιουργούν ξανά φούσκα.
Σήμερα η φούσκα με όρους P/E είναι μεγαλύτερη στην Wall από ότι ήταν πριν τον κορωνοιό.

3)Η Wall θα έχει μια ακόμη μεγαλύτερη απώλεια να διαχειριστεί, οι επαναγορές ιδίων μετοχών και τα μερίσματα θα καταποντιστούν.
Να ληφθεί υπόψη ότι μεταξύ 2009 και 2019 σε 10 χρόνια οι επαναγορές ιδίων μετοχών έφθασαν στον δείκτη S&P 500 τα 5,4 τρισεκ. δολάρια πρωτοφανή επίπεδα.
Οι επαναγορές ιδίων μετοχών στήριξαν το ράλι επί χρόνια και μαζί με την χειραγώγηση της FED δημιούργησαν μια ακραία φούσκα.

4)Η σταδιακή άρση των lockdown μπορεί να προκαλέσει νέο κύμα έξαρσης του κορωνοιού είναι μια ανησυχία των επιδημιολόγων και ανησυχία των αγορών.

5)Στις οικονομίες έχουν σχεδιαστεί να δαπανηθούν 8 τρισεκ. δολάρια σε δημοσιονομικά κίνητρα δηλαδή δαπάνες και 5 τρισεκ. σε συναλλαγματικές παρεμβάσεις.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι μετά τον κορωνοιό όλες οι οικονομίες θα είναι σε χειρότερη θέση από ότι ήταν προ κορωνοιού.
Με όρους ελλειμμάτων;
Με όρους χρέους;
Με όρους ανεργίας;
Με όρους ΑΕΠ;
Το 2020 θα είναι μια πολύ κακή χρονιά και όπως λέει και το ΔΝΤ θα χρειαστεί έως το τέλος του 2021 για να μπορέσει ο πλανήτης να επιστρέψει στα προ του κορωνοιού επίπεδα.

6)Στις ΗΠΑ στις 4 Νοεμβρίου 2020 θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ο Biden ο δημοκρατικός μπορεί να κερδίσει τον Trump που ήταν προ κορωνοιού το απόλυτο φαβορί.
Ο Trump δεν το έχει καθαρό, οπότε ο κίνδυνος να εκλεγεί δημοκρατικός θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη διόρθωση την Wall Street αλλά σίγουρα μικρότερη διόρθωση από το να εκλεγόταν ο Sanders.

7)Στην Ελλάδα η οικονομία ήταν αδύναμη και εν μέσω κορωνοιού συνεχίζει να παραμένει αδύναμη.
Η Ελλάδα μετά τον κορωνοιό θα εξέλθει σε όλους τους τομείς σε χειρότερη θέση από ότι ήταν πριν ξεκινήσει ο κορωνοιός.
Με την οικονομία σε χειρότερη θέση, με υποβαθμίσεις που έρχονται η χρηματιστηριακή αγορά δεν έχει και πολλά ανοδικά περιθώρια.
Μπορεί να μην ξαναδεί τις 460-470 μονάδες αλλά σίγουρα δεν θα ξαναδεί για το 2020 τις 800 μονάδες.
Πιθανό λογικό εύρος διακύμανσης 530 με 550 μονάδες χαμηλό με 720 μονάδες υψηλό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης