Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι διεθνείς αγορές και η Wall ανακάμπτουν με την προσδοκία του φαρμάκου για τον Κορωνοιό; - Τελικά πόσα κοντά είμαστε στο φάρμακο;

Οι διεθνείς αγορές και η Wall ανακάμπτουν με την προσδοκία του φαρμάκου για τον Κορωνοιό; - Τελικά πόσα κοντά είμαστε στο φάρμακο;
Παρά τις δαπάνες διεθνώς και στις ΗΠΑ για την στήριξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας μόνο μια είναι η πραγματική λύση το φάρμακο που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον κορωνοιό και θα επαναφέρει την κανονικότητα
Τα διεθνή χρηματιστήρια και η Wall Street ανακάμπτουν λόγω της προσδοκίας ότι θα βρεθεί το φάρμακο για τον κορωνοιό.
Αλλά πόσα κοντά είμαστε στο να βρεθεί το φάρμακο;
Όπως αναλύει το CNBC παρά τις δαπάνες διεθνώς και στις ΗΠΑ για την στήριξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας μόνο μια είναι η πραγματική λύση το φάρμακο που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον κορωνοιό.
Στον αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον Covid-19 μέχρι στιγμής συμμετέχουν μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες όπως η Johnson & Johnson, Pfizer και Moderna.
Η αισιοδοξία για μια φαρμακευτική λύση κορύφωσε τις προηγούμενες ημέρες όταν μια έκθεση ανέφερε ότι ένα νοσοκομείο του Σικάγο που χρησιμοποίησε το φάρμακο remdesivir της φαρμακευτικής εταιρίας Gilead σε μια δοκιμή φάνηκε να μετριάζει αισθητά τα συμπτώματα Covid-19 στην πλειονότητα των ασθενών που έλαβαν φάρμακο.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι αγορές επικρότησαν τις μνημειώδεις προσπάθειες του Κογκρέσου και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να στηρίξουν την οικονομία των ΗΠΑ από τον αντίκτυπο του κορωνοϊού.
Όμως, για τους επενδυτές σε όλη τη Wall Street, ένα εμβόλιο, ή τουλάχιστον μια αποτελεσματική θεραπεία, παραμένει ο νούμερο ένα στόχος για την αγορά ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα.
Μέχρι τώρα τα φάρμακα που εξετάζονται είναι
    -Remdesivir
   - Hydroxychloroquine / chloroquine
   - Actemra (tocilizumab)
    -Kevzara (sarilumab)
    -Jakavi (ruxolitinib)
    -mRNA 1273
    -Convalescent plasma
    -Kaletra (lopinavir/ritonavir)
   - NKG2D-ACE2 CAR-NK cells
    -NVX-CoV2373
   - RhACE2 APN01
   - Lentiviral Minigene Vaccines (LV-SMENP)
    -BCG tuberculosis vaccine
   - INO-4800
    -Camostat mesylate
    -IFX-1
   - AD5-nCov
   - Aspirin, Clopidogrel, Rivaroxaban, Atorvastatin, Omeprazole
    -ChAdOx1
    -Serology / Antibody Testing

Οι φαρμακοβιομηχανίες πόσο κοντά είναι στην λύση του προβλήματος, στην παραγωγή ενός φαρμάκου που θα θεραπεύει τον κορωνοιό;


Οι προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου είναι πολλά υποσχόμενες από τις εταιρείες Moderna, Johnson & Johnson και Pfizer, ενώ το φάρμακο Gilead Sciences το remdesivir εμφάνισε καλά αποτελέσματα.

Το βασικό στοίχημα για τις ΗΠΑ και διεθνώς είναι να τελειώσουν οι καραντίνες.
Όλο το τελευταίο διάστημα, καθώς τα κρούσματα συνέχισαν να αυξάνονται, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ η FED χρησιμοποίησε όλες τις δυνάμεις της για να σταθεροποιήσει την αγορά αναφέρει η Prudential Financial.
Εδώ μπαίνει η επιστήμη: Μέχρι να υπάρξουν θεραπείες που να είναι αποτελεσματικές και άμεσα διαθέσιμες, ο φόβος για ένα δεύτερο κύμα θα εμποδίσει την οικονομία να επιστρέψει στα φυσιολογικά της επίπεδα ανέφερε η Prudential
Τις τελευταίες ημέρες η αισιοδοξία επανήλθε, όταν μια έκθεση ανέφερε ότι ένα νοσοκομείο του Σικάγου που χρησιμοποίησε το φάρμακο remdesivir της εταιρίας Gilead σε μια δοκιμή φάνηκε να μειώνει αισθητά τα συμπτώματα του κορωνοιού.
Η δοκιμή των φαρμάκων της φάσης 3 του Πανεπιστημίου του Σικάγο έδειξε ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς είχαν «ταχεία ανάρρωση σε συμπτώματα πυρετού και αναπνευστικά προβλήματα».
Οι περισσότεροι ασθενείς ανάρρωσαν και βγήκαν από το νοσοκομείο σε λιγότερο από μία εβδομάδα, ανέφερε η δημοσίευση STAT News που ασχολείται με τον χώρο της Υγείας.
Αν και η εταιρεία Gilead προειδοποίησε αργότερα ότι τέτοια στοιχεία δεν αποδεικνύουν ότι το remdesivir είναι μια αξιόπιστη θεραπεία για τον Covid, η μετοχή της Gilead σημείωσε αξιόλογα κέρδη.
Η επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα θα περάσει μέσα από ένα εμβόλιο ανέφερε η Prudential.
Αυτό είναι το πλέον κρίσιμο σημείο και θα είναι το πιο σημαντικό σημείο καμπής για την αγορά.
Από εδώ και πέραν οι αναφορές για την πορεία των φαρμάκων θα καθοδηγούν την αγορά σε μεγάλο βαθμό.
Οι ελπίδες για μια αποτελεσματική θεραπεία συνέβαλλαν ώστε ο δείκτης S&P 500 να κλείσει πάνω από τον κινούμενο μέσο όρο των 50 ημερών για πρώτη φορά από τις 21 Φεβρουαρίου και σημειώνει κέρδη 19% σε διάστημα ενός μήνα, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοιού στις ΗΠΑ συνεχίζει να επιβραδύνεται.
Η φαρμακευτική εταιρία Moderna σημείωσε αύξηση της τάξης του 15% στις 17 Απριλίου 2020 αφού η εταιρεία βιοτεχνολογίας ανακοίνωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέκρινε χρηματοδότηση 483 εκατομμυρίων δολαρίων για τις προσπάθειές της για παραγωγή και διανομή εμβολίου.
«Εφόσον δεν υπάρχει ισχυρή θεραπεία ή εμβόλιο, όλες οι αγορές είναι επιρρεπείς στο δεύτερο κύμα του κορωνοιού που θα χτυπήσει τις κοινωνίες δήλωσε η Evercore
Χωρίς αποτελεσματικό εμβόλιο ή φάρμακο εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και άλλοι λιανοπωλητές δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν επί της ουσίας, θα ζουν υπό τον φόβο νέου κρούσματος.
Κατά πολλούς οι πιθανότητες εμβολίου στους επόμενους 12 έως 18 μήνες είναι σχετικά υψηλές, αλλά και ενός φαρμάκου που θα αρχίσει να αποδίδει.
Για ορισμένους η ανάκαμψη της Wall ήταν απόρροια της προσδοκίας ότι θα βρεθεί κάποιο φάρμακο.

Οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες Johnson & Johnson, Pfizer και Moderna έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου για το εμβόλιο.

1)Johnson & Johnson

Ως μία από τις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες που εργάζονται για ένα εμβόλιο, η Johnson & Johnson δήλωσε ότι στοχεύει στην παραγωγή μεταξύ 600 και 900 εκατομμυρίων δόσεων της δικής της θεραπείας έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021 για επείγουσες περιπτώσεις.
Η Johnson & Johnson δήλωσε επίσης ότι έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε συνεργασία με την ομοσπονδιακή Αρχή Βιοϊατρικής Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης, η οποία είναι μέρος του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, για τη συγχρηματοδότηση της έρευνας εμβολίων.
Τα στελέχη της εταιρείας δήλωσαν ότι αν οι δοκιμές Φάσης Ι που προγραμματίστηκαν για τον Σεπτέμβριο πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, θα μπορούσε να καταλήξει να παράγει 1 δισεκατομμύριο ή περισσότερες δόσεις κάθε χρόνο.
«Έχουμε πολύ καλούς πρώιμους δείκτες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Johnson & Johnson Alex Gorsky στο CNBC τον Μάρτιο.

2) Μoderna

Η Moderna ήταν ίσως η πρώτη εταιρεία που έδωσε το πρώτο πειραματικό εμβόλιο για ιούς σε ερευνητές της κυβέρνησης των ΗΠΑ όταν έστειλε την πρώτη παρτίδα τον Φεβρουάριο 2020.
Η εταιρεία δήλωσε στα τέλη Φεβρουαρίου ότι αναμένεται να ξεκινήσει μια κλινική δοκιμή περίπου 20 έως 25 υγιών εθελοντών έως τα τέλη Απριλίου 2020 για να διαπιστώσει εάν οι δύο δόσεις του φαρμάκου είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές στην ανάπτυξη της ανοσίας.
Η αμερικανική κυβέρνηση ενίσχυσε τις προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης της Moderna με επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 483 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna Stephane Bancel δήλωσε στο CNBC ότι η χρηματοδότηση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την ενίσχυση των προσπαθειών παραγωγής εμβολίου ή φαρμάκου.
Ο πρόεδρος Noubar Afeyan της Moderna δήλωσε στο CNBC νωρίτερα τον Απρίλιο ότι το φάρμακο είχε εισέλθει στις δοκιμές της Φάσης Ι και ελπίζει να προχωρήσει στη Φάση II μέχρι τα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού.
Ο Δρ Anthony Fauci, ο κεντρικός σύμβουλος υγείας του Λευκού Οίκου και διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, δήλωσε ότι η δοκιμή Φάσης Ι της Moderna ξεκίνησε με «ταχύτητα ρεκόρ».

3) Pfizer

Η Pfizer που εδρεύει στη Νέα Υόρκη εργάζεται επίσης για ένα εμβόλιο, το οποίο ελπίζει να ξεκινήσει τη δοκιμή σε ασθενείς το καλοκαίρι του 2020.
Ο επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής Mikael Dolsten δήλωσε νωρίτερα τον Απρίλιο ότι το υποψήφιο εμβόλιο λειτουργεί περιορίζοντας την ικανότητα αναπαραγωγής ή επέκτασης του ιού.
Η Pfizer είχε αρχικά προγραμματίσει να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές για τον υποψήφιο της Covid-19 έως το τέλος του 2020, αλλά επιτάχυνε το χρονοδιάγραμμα για να ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο 2020.
Εκτός από αυτήν την προσπάθεια, η Pfizer συνεργάζεται με τη BioNTech SE της Γερμανίας για τη δημιουργία εμβολίου βασισμένη σε τεχνολογία αιχμής που βασίζεται σε γονίδια.
Η Pfizer αναμένει ότι οι δοκιμές για αυτό το εμβόλιο θα ξεκινήσουν ήδη από τα τέλη Απριλίου.
Αν και το κυνήγι ενός βιώσιμου, αποτελεσματικού εμβολίου μπορεί να φαίνεται αργό σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τη βιομηχανία φαρμάκων, η Jefferies, ανέφερε ότι οι τρέχουσες προβλέψεις δείχνουν μεγάλη ταχύτητα.
Συνήθως, τα εμβόλια από την αρχή έως το τέλος μπορεί να διαρκέσουν έως και δέκα χρόνια για να ολοκληρωθούν εδώ μιλάμε για δύο χρόνια ή λιγότερο ανέφερε η Jefferies.
Όλοι κυβέρνηση και φαρμακευτικές εταιρίες εστιάζουν στο φάρμακο και εμβόλιο.
Οι εταιρίες φαρμάκων Moderna, Johnson & Johnson και Pfizer φαίνεται να έχουν προβάδισμα για την παραγωγή φαρμάκου.

4) Άλλοι

Το Rockville, υποψήφιο φάρμακο της Novavax με έδρα το Maryland, που ονομάστηκε NVX-CoV2373, εξουδετερώνει μέρος της πρωτεΐνης που συνδέεται μ τον κορωνοιό.
Η εταιρεία δήλωσε στις 8 Απριλίου ότι το υποψήφιο εμβόλιο έδειξε μια ισχυρή ανοσοαπόκριση στα ζώα που δοκιμάστηκαν περιαματικά και ότι η δοκιμή της φάσης 1 σε περίπου 130 ενήλικες ανθρώπους θα πρέπει να ξεκινήσει στα μέσα Μαΐου.
Η Inovio Pharmaceuticals, εν τω μεταξύ, δήλωσε στις 6 Απριλίου ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων είχε αποδεχτεί ένα εμβόλιο το INO-4800, ενεργοποιώντας την φάση 1 για δοκιμές σε ανθρώπους.
Η εταιρεία πρόσθεσε ότι η μελέτη φάσης 1 θα χρησιμοποιήσει έως και 40 υγιείς ενήλικες εθελοντές στη Φιλαδέλφεια και ότι κάθε συμμετέχων θα λάβει δύο δόσεις INO-4800 κατά την διάρκεια  τεσσάρων εβδομάδων.
Οι αρχικές ανοσολογικές αντιδράσεις και τα δεδομένα ασφάλειας από τη μελέτη αναμένονται στα τέλη του καλοκαιριού.

Θεραπείες

Υπάρχει επίσης ένας έντονος ανταγωνισμός για την ανάπτυξη και διάθεση θεραπειών για όσους πάσχουν από Covid-19.
Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες που ασχολούνται με θεραπείες περιλαμβάνουν τις Gilead Sciences, Eli Lilly και μια συνεργασία μεταξύ Regeneron και Sanofi.

Α) Gilead Sciences

Το φάρμακο της Gilead το remdesivir δείχνει πολλά υποσχόμενο σε μικρές ομάδες ασθενών, με βάση την μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγο.
Εκτός από αυτά τα ευρήματα, η εταιρεία δήλωσε στις 10 Απριλίου ότι μια ομάδα 53 ασθενών με σοβαρές περιπτώσεις Covid-19 έλαβε τη θεραπεία μέσω του προγράμματος «παρηγορητική χρήση» και ότι η πλειονότητα αυτών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία «έδειξαν κλινική βελτίωση"
Η δοκιμή του Remdesivir στηρίζεται σε πρώιμα δεδομένα, σύμφωνα με τη δοκιμή
Αν και η Gilead έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι πρέπει να διεξαχθούν αυστηρότερες μελέτες πριν από την ονομασία του remdesivir ως φαρμάκου για την θεραπεία, τα πολλά υποσχόμενα πρώτα αποτελέσματα τροφοδότησαν την άνευ προηγουμένου ζήτηση για το φάρμακο και την εταιρεία να αυξάνει την παραγωγή.
Στόχος είναι να παράγει αρκετές δόσεις για να παρέχει θεραπείες σε περισσότερους από 500.000 ασθενείς έως τον Οκτώβριο 2020 και άλλους 500.000 έως το τέλος του 2020.
Η εταιρία στις 4 Απριλίου 2020 είχε αναφέρει ότι διαθέτει 1,5 εκατομμύρια μεμονωμένες δόσεις, αρκετές για να χορηγηθούν σε περισσότερους από 140.000 ασθενείς.

Β) Regeneron και Sanofi

Η Regeneron Pharmaceuticals και η γαλλική πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi επικεντρώνονται σε κλινικές δοκιμές για να δουν αν το φάρμακο αρθρίτιδας τους, Kevzara, θα μπορούσε να θεραπεύσει τα συμπτώματα Covid-19.
Η έρευνα επιδιώκει να προσδιορίσει εάν μια κατηγορία φαρμάκων που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά για τη θεραπεία ανοσολογικών διαταραχών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα θα μπορούσε επίσης να ληφθεί για τον περιορισμό των βλαβών στους πνεύμονες που προκαλούνται από την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στον ιό που προκαλεί το Covid-19.
Μερικοί γιατροί πιστεύουν ότι φάρμακα που μπορούν να καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι χρήσιμα για τον περιορισμό της καταστροφικής απόκρισης του σώματος στον νέο κορωνοϊό.
Οι εταιρίες κάνουν δοκιμές στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τον Καναδά, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Regeneron δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι δοκιμές στις ΗΠΑ θα ξεκινήσουν στη Νέα Υόρκη και ότι στην δοκιμή Φάσης II / III αναμενόταν να συμμετάσχουν έως και 400 ασθενείς.

Γ) Eli Lilly

Ο Eli Lilly συνεργάζεται με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων για να δει αν το δικό της φάρμακο ρευματοειδούς αρθρίτιδας θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μια άλλη επιλογή στο οπλοστάσιο της υγειονομικής περίθαλψης.
Η εταιρεία δήλωσε ότι συμφώνησε να διερευνήσει εάν το φάρμακο baricitinib θα μπορούσε να αποδειχθεί αποτελεσματικό και ασφαλές στην θεραπεία σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με Covid-19.
Η μελέτη, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις ΗΠΑ αυτό το μήνα, θα επεκταθεί αργότερα στην Ευρώπη και την Ασία με τα αποτελέσματα να αναμένονται έως τα τέλη Ιουνίου.
Η εταιρεία θεωρεί ότι τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα του baricitinib θα μπορούσαν να περιορίσουν την αντίδραση του οργανισμού στον ιό.
Η Lilly κινείται με την υψηλότερη ταχύτητα και χρησιμοποιεί όλους τους διαθέσιμους πόρους για να βοηθήσει στην καταπολέμηση αυτής της πανδημίας», δήλωσε ο Daniel Skovronsky, επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής του Eli Lilly στις 10 Απριλίου.

Δ) Άλλοι

Υπάρχουν επίσης πολλές πιθανές αντιικές θεραπείες όπως η υδροξυχλωροκίνη και η χλωροκίνη, δύο γενικά φάρμακα κατά της ελονοσίας.
Τα φάρμακα αυτά θεραπεύουν τον Λύκο και της ρευματοειδή αρθρίτιδα (όπως αυτά που δοκιμάστηκαν από τις Regeneron, Sanofi και Eli Lilly), ο Πρόεδρος Trump θεωρεί ότι μπορεί να έχουν αποτελέσματα για τον κορωνοιό.
Οι ερευνητές στο NYU Langone ξεκίνησαν μία από τις μεγαλύτερες επίσημες μελέτες στις ΗΠΑ στις 24 Μαρτίου για να αξιολογήσουν το φάρμακο και στοχεύουν να δοκιμάσουν 2.000 ενήλικες που είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένους Covid ασθενείς.
Αλλά η χλωροκίνη (από την οποία προέρχεται η υδροξυχλωροκίνη) μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες όπως μυϊκή αδυναμία και καρδιακή αρρυθμία.
Μια μελέτη στη Βραζιλία σταμάτησε αυτόν τον μήνα για λόγους ασφαλείας αφού ασθενείς με κορωνοϊό που έπαιρναν χλωροκίνη παρουσίασαν αρρυθμία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που πέθαναν.
20200417 Coronavirus hot spots County flat 1000ps
20200417 SP500 looking for a bottom
Chart: US outbreak 200417
20200418 Bending the curve total cases
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης